Autor Wątek: Przedszkolaki z naszej paki, czyli forumkowe maluszki ruszają do przedszkola  (Przeczytany 651072 razy)

Offline ~monika~

• Chuck Norris
  • data ślubu: 06.08.2006
Ania, bywam, tyle, że rzadko się udzielam:)

Offline suprynka

• maniak
  • data ślubu: 07-08-2010
Dziewczyny mam pytania odnośnie rekrutacji do przedszkoli w Szczecinie.
Czy rodzice muszą pracować?
Czy muszą być zameldowani w Szczecinie?
Czy dziecko musi mieć skończone 3 lata?
Będę wdzieczna za odpowiedzi!

Offline morgaina

• Chuck Norris
1. Tak
2. Dziecko musi być zameldowane w szczecinie, rodzice chyba raczej też, w formularzu są rubryki odnośnie miejsca zameldowania i zamieszkania dziecka i rodziców.
3. Dziecko rocznikowo musi mieć 3 lata, ale niestety patrzą też na miesiąc urodzenia chociaż nikt ci oficjalnie tego nie powie.

Offline suprynka

• maniak
Morgaina dzięki za odpowiedź! Pierwszy punkt to dla mnie bez sens, że matka musi pracować. To z kim miałobyć niby dziecko do tej pory??? Wychodzi na to, że albo w żłobku albo z nianią. Masakra jakaś. Ach ta polityka tego państwa mnie dobija.

Offline Anjuschka

• Chuck Norris
  • data ślubu: 15.05.2010
To tak samo jak ze żłobkiem, obydwoje rodzice muszą pracować, aby dziecko dostało się do żłobka. Nie wiem jak jest traktowany urlop wychowawczy, ale może jak składasz podanie do przedszkola z informacją, że od września kończy się urlop wychowawczy i wracasz do pracy, to jest to honorowane.

Tak samo zastanawiam się, jak to będzie z moim macierzyńskim - czy to, że będę siedzieć z młodszym dzieckiem w domu, uważane będzie za pracę?

Offline suprynka

• maniak
Nie oni pewnie mają takie podejście, że skoro siedzisz z młodszym, to możesz także ze starszym, więc po co Ci przedszkole. Nie ważne, że w przedszkolu dziecko lepiej sie rozwija, uczy przebywać z dziećmi itd. To chore państwo i przepisy. Nic to, będzie trzeba kombinować.

Offline Anjuschka

• Chuck Norris
Ogólnie ja na działalności gospodarczej, także tylko wpis do działalności przedstawiam - jako potwierdzenie zatrudnienia, więc nie ma tam mowy o macierzyńskim :)

Offline morgaina

• Chuck Norris
Dziewczyny są takie wymagania bo dzieci jest więcej niż miejsc w przedszkolach niestety ludzie kombinują i różne tego efekty są.

Offline Anjuschka

• Chuck Norris
A i tak kombinują jak mogą. Zawsze tak było i zawsze tak będzie.

Offline .:Anka:.
  • Global Moderator
  • Chuck Norris
do kiedy jest nabór do przedszkoli?

Offline masumi85

• Chuck Norris
  • data ślubu: 08.09.2007
do końca marca
Kubuś 10.10.2008,          Kacperek 09.07.2010        Aleksander 11.10.2013

Offline *Ewelina*

• Chuck Norris
  • data ślubu: 29.12.2007
U nas od  1 kwietnia do 22 kwietnia.

Offline agulkaaa
  • Chuck Norris
  • MISIO 13.05.2007, MACIUŚ 21.10.2009
anka u nas jest do 14 kwietnia:)

Offline anusiaaa

• Chuck Norris
U nas od 1 do 30 kwietnia - w piatek ide Mloda zapisac, ale powiedzieli, ze ptzyjma tylko jak wszystkie 3-latki beda przyjete...no coż ::) Pojdziemy na 3-godzinne zajecia do prywantego, a za rok ponowimy starania.
"Travel is the only thing you buy that makes you richer"

Offline .:Anka:.
  • Global Moderator
  • Chuck Norris
zapomniałam, że w każdym rejonie polski jest inaczej
mi chodziło o szczecin  :)
dzięki za info!!

Offline masumi85

• Chuck Norris
aha, to w każdym rejonie jest inaczej. Ja tego nie wiedziałam ;-)
W łódzkim od 1 do 31 marca.

Offline Elcik

• Chuck Norris
  • data ślubu: 02.06.2007
No ja już się nie dostałam...

Offline liliann

• Global Moderator
  • Chuck Norris
  • data ślubu: 30 września 2006
a ja jeszcze nie złożyłam papierów...
mam czas...
"Ludzie, którzy stawiają sobie mierne cele życiowe, zazwyczaj osiągają to co zamierzali: nie dążą do niczego i niczego nie zdobywają. ”
— Richard M. Devos

Offline nikola/23

• Chuck Norris
  • data ślubu: 4.10.2008
U nas do czwartku , tzn w czwartek beda rozpatrywac, ciekawe czy mlody sie dostanie  :-\

Offline masumi85

• Chuck Norris
Elcik to już u Was były rozpatrywane karty, że się nie dostała mała??

Offline Elcik

• Chuck Norris
tak składanie do 18.03 i dziś wyniki...3 przedszkola w kolejności, nawet obdzwoniłam... niestety... do 30 czerwca można pisać odwołanie.

Offline masumi85

• Chuck Norris
u szkoda, a skaladasz odwołanie?? może by sie udalo

Offline Elcik

• Chuck Norris
po 20 mają być listy gdzie są miejsca... zobaczy się, coś tam może i złożę, ale nie liczę za wiele..

Offline kjp83

• Chuck Norris
  • data ślubu: 13.09.2008
A ja właśnie byłam na drzwiach otwartych w naszym przedszkolu pierwszego wyboru. Miejsce super, duży plac zabaw, duże przestronne sale, generalnie nie mam zastrzeżeń i jestem zadowolona ze swojego wyboru. Jednak smutno mi się zrobiło na samą myśl że opuszczamy żłobek. Tam jest tak bezpieczniej, przytulniej, no inaczej niż w przedszkolu. Jesli bym mogła zostawiłabym go jeszcze na rok, ale już nas tam nie chcą  :-\

♡ Szymon & Leon ♡

Offline asia

• Global Moderator
  • Chuck Norris
  • data ślubu: 10.09.2005r.
A gdzie Kasiu zapisałaś Szymonka?

Offline kjp83

• Chuck Norris
  • data ślubu: 13.09.2008
Przedszkole pierwszego wyboru to Baśniowe na Jasnej. Później jest słoneczna 9-tka  i Maciejowicka.

♡ Szymon & Leon ♡

Offline s.aga

• maniak
  • Życie jest piękne, gdy patrzysz na nie pięknie
  • data ślubu: 16.10.2004
widzę że nie tylko ja nie mogę się doczekać list przyjętych do przedszkola.
w jednym młoda jest 7 na liście rezerwowej, pozostały jeszcze 2 przedszkola.
u nas główny problem bo ja nie pracuję. na nianie poszła by cała moja wypłata, albo i więcej. wiec pozostało mi siedzieć w domu

mam jednak minimalną nadzieję że małą przyjmą, bo pani dyrektor mi powiedziała przy składaniu papierów że wszystkie dziecie mają prawo do zabawy i do rozwoju w przedszkolu. i nie ważne że nie pracuję (może mnie stać na niepracowanie). ważne żeby za przedszkole płacić

Offline Elcik

• Chuck Norris
Taaa prawo prawem, ale dostajesz najmniej punktów... u nas w Gdańsku dwoje rodziców pracujących z jednym dzieckiem i już zima... a niby to jeden z kryteriów dodatkowych (w sumie spełnialiśmy 3) i co? i nic... moja koleżanka w takiej samej sytuacji złożyła podanie u siebie na osiedlu? i co? oficjalnie jej na listach nie ma, dzwoni i jednak jest.... nie ma to jak ciocia..

Lepiej, pojawiła się lista gdzie zostały miejsca, dzwonie.. pomyłka w systemie..

Offline nikola/23

• Chuck Norris
  • data ślubu: 4.10.2008
Wiecie co moja mama pracuje w przedszkolu i jak byscie wiedzialy do czego rodzice sie posuwają aby tylko dziecko przyjeli to masakra.

Fakt faktem ze jezeli rodzic napisze ze pracuje to niby jak dyrekcja to sprawdzi ze tak jest , no ok moze sprawdzic zadzwonic ale no co bedzie wszystkiech dzieci sprawdza czy to jest prawda  ??? nie, powiem wam tak to nie jest sprawdzane.

Druga sprawa rodzice klamią ze sie rozwodza, że maja straszna sytuacje, ok czasem tak jest bo sa takie rodziny , no ale czy najlepsze jest to ze pozniej gdy dziecko jest przyjete przychodza po dziecko obojga rodziców, albo co najlepsze "dziecko zawsze prawde Ci powie" otoz same dzieci mowia ze rodzice razem mieszkają itp
Albo znam wlasnie laske ktora biegala zeby jej dziecko przyjeli bo ona musi isc do pracy bo ma bardzo ciezko utrzymac dom, maz nie pracuje itp, a w drug dzien jak odbierala dziecko to klocki lego wielkie pudlo niosla z auta do przedszkola zeby dziecku dac, po czym znowu zeby do auta wsadzic  :D i tak robi co tydzien  :-X

Ojej moglabym naprawde dobry scenariusz na ten temat napisac, obserwujac i sluchajac przedszkolanek  :P

U nas podanie ma byc jednak za 2 tygodnie rozpatrzone, czy sie dostatniemy nie wiem , pierwszenstwo mają 3 latki jezeli bedzie miejsce to pewnie nas przyjmą, jezeli nie to pojdzie maly do prywatnego.

Offline anusiaaa

• Chuck Norris
ja dzis bylam Mlodą zapisac. jestesmy nr 3 na liscie 2,5 latkow, a za nami chamara jeszcze czekala mam, wlasnie z 2,5 latkami.
Sa dwie grupy, pierwszenstwo dla 3-latkow. Nie mam cisnienia, ale fajnie by było.

Jak nie, mam dwie inne alternatywy.

U nas ogloszenie o przyjeciu dopiero 14 maja.
"Travel is the only thing you buy that makes you richer"