Autor Wątek: Przedszkolaki z naszej paki, czyli forumkowe maluszki ruszają do przedszkola  (Przeczytany 647746 razy)

Offline Elcik

• Chuck Norris
  • data ślubu: 02.06.2007
Czy dziecko powie prawdę? to też pytanie... moja wszystko gadająca trzylatka szybko podłapuje i po swojemu określa rzeczy, często je ubarwiając... boli mnie gardło.. a nic jej nie jest, dostałam czarną chmurkę, a to jakaś koleżanka... także to bywa różnie.

Offline ela

• Moderator
  • Chuck Norris
  • data ślubu: 13.08.2005
Mariola masz absolutną rację  :P
To, że się uśmiecham, śmieje i żartuje jak zawsze nie znaczy, że u mnie jest zajebiście. Ja po prostu nie lubię pokazywać, że jest mi bardzo źle. -

Offline agulkaaa
  • Chuck Norris
  • MISIO 13.05.2007, MACIUŚ 21.10.2009
MAriola zgadzam się z tobą
a potem rodzić z dumą mówi że jego dziecko chodzi do takiego przedszkola bo przecież kicha jakby do zwykłego chodziło jak wszysycy lepsi chodzą"tam"

Montessori też jest w państwowych przedszkolach

Offline Nika
  • Przyjaciele
  • Chuck Norris
  • Pola i Lenka nasze szczęście ...
W Poznaniu mamy kilkanascie topowych prywatnych przedszkoli, ja nigdy nie brałam pod uwagę posłania tam Poli, fakt w razie gdyby nie dostała się do państwowego wpisałam ją na listę do społecznego- tam koszty nie są aż takie duże. Państwowe przedszkola tak jak szkoły na wszystkich szczeblach edukacji są wg. mnie dobre. A trafić na pania która minęła się z powołaniemm można wszędzie.

Offline Elcik

• Chuck Norris
moja mysza na balu karnawałowym :) mało widać ale puzzle wygrała :)

Offline Elcik

• Chuck Norris
Walczyłam dzielnie :)

Offline suprynka

• maniak
  • data ślubu: 07-08-2010
Ania to pewnie za rok będę miała mnóstwo pytań o Krzywą ;). Fajny mają plac zabaw? No mi bardzo pasuje ta lokalizacja, zwłaszcza że potem myślałam o tej podstawówce, chyba 16 na Gumieńcach. Biorę pod uwage jeszcze któreś w okolicach Monte Cassino.

Offline .:Anka:.
  • Global Moderator
  • Chuck Norris
Suprynka, mają ogromny ogórd. 3latki mają osobny plac (ogrodzony - dla bezpieczeństwa maluchów)
też myślę o 16 jako szkole dla moich urwisów.
szkoda, ze ty za rok bo ja za dwa tez bedę chciała posłac tam młodszego - razem zawsze raźniej  ;)

Offline suprynka

• maniak
No szkoda... Ale widzę, ze fajnie się zapowiada. A ile płacisz teraz miesiecznie i ile dzieci jest w grupie?
Elcik, mała świetna :D

• Global Moderator
  • Chuck Norris
195+5 pln za każdy dzień (stawka za jedzenie) - wychodzi co miesiąc ok. 300pln
jak dziecko chore i zgłosisz nieobecność to nie płacisz za jedzenie.
dodatkowo - ubezpieczenie, rada rodziców (180pln za rok), grupowe (5pln na miesiąc - ale np. na urodziny dzieci dostaja preznty - mateusz dostał puzzle; na dzień chłopaka też coś było); języki - po 28pln (zajęcia 2xw tyg) rytmika (niby dodatkowa ale obowiązkowa ;-) ) jest jeszcze taniec, karate (ale to starsze grupy), religia (też starsze) ; gimnastyka korekcyjna.
 w grupie jest 30 dzieciaków (w naszej 32  ::) )ale non stop są dwie panie plus dodatkowa pomoc - razem będzie ich z cztery/pięć na grupę.

Offline suprynka

• maniak
Dziękuję za wyczerpującą odpowiedź :)

Offline kjp83

• Chuck Norris
  • data ślubu: 13.09.2008
Fajne te Twoje przedszkole :) Chociaż ja mam nadzieje że w naszym przyszłym religii nie będzie.
Widzicie co przedszkole to inne zasady. Mam koleżankę której mama pracuje w przedszkolu w Dąbiu. Tam na najmłodszą grupę jest jedna Pani + pomoc. W starszych jest tylko jedna. Nie wiem jak ona ogarnia 30 dzieciaków  ::)

♡ Szymon & Leon ♡

Offline anusiaaa

• Chuck Norris
Ja ostatnio rozmawialam z pani przedszkolanką, ktora charytatywnie przychodzi do dzieci w szpitalu zeby sie nie nudzily i wlasnie pytalam jak ograniaja tyle dzieci i powiedziala, ze pierwszy miesiac to masakra, ale pozniej jak dzieci przestaja ryczej i da sie im zorganiozwac czas to wszystko idzie gladko :)
Ale ja i tak jestem pelna podziwy, zeswirowala bym z tyloma dziecmi :P
"Travel is the only thing you buy that makes you richer"

Offline Elcik

• Chuck Norris
Ja tez podziwiam, pewnie w przedszkolu to już inaczej, ale byłam kiedyś w żłobku na balu przebierańców, w grupie było 3-4 opiekunki w ciągu dnia na grupę 20 dzieciaczków... no masakra, wytrzymałam 2h i miałam dość :)

Teraz u nas są 2 opiekunki + pomoce na 25 dzieciaczków.

• Global Moderator
  • Chuck Norris
Kjp - religia jest nieobowiązkowa  :)

w naszym przedszkolu we wrześniu i październiku były dodatkowo praktykantki więc tych pań było naprwdę sporo ale niezła jazda też ;-)

Offline martulka

• Chuck Norris
  • 2+2+2=nasza rodzinka :)
  • data ślubu: 18-06-2005
W naszym PAŃSTWOWYM przedszkolu są po 2 opiekunki na grupę plus każda grupa ma 1-2 panie z obsługi, które pomagają przy ubieraniu i podczas posiłków.

• Global Moderator
  • Chuck Norris
aaa i jeszzce dodam, ze u nas przynajmniej raz w miesiącu cos się dzieje - dzieci (newt 3latki) byli już w teatrze; przyjeżdzają do nich jakieś teatrzyki, są koncerty

Offline ela

• Moderator
  • Chuck Norris
Ania ale to chyba norma bo u nas ciągle coś się dzieje  i to parę razy w miesiącu jak dobrze pójdzie : teatr , policja  straż pożarna , urząd miejski , prezydent Stargardu , biblioteka , poczta , stadnina koni , jakieś wypady na łąki oglądać żaby , ogniska , festyny rodzinne , teatrzyki , kulig , muzeum , przychodzą higienistki osoby które uczą poruszania się na ulicy itd tyle zapamiętałam :)
To, że się uśmiecham, śmieje i żartuje jak zawsze nie znaczy, że u mnie jest zajebiście. Ja po prostu nie lubię pokazywać, że jest mi bardzo źle. -

• Global Moderator
  • Chuck Norris
spoko..nie znam innych przedszkoli i ich oferty.
piszę jak jest w naszym.

a w tywm twoim to rzeczywiście jest mnóstwo atracji

Offline ela

• Moderator
  • Chuck Norris
A wiecie że dziecko wg przepisów czy tam jakiś wymagań musi być codziennie na dworze ?!?!?! musi tam przebywać 1/5 czasu spędzanego w przedszkolu !!! I nie ma nic wspomniane co jak pada deszcz czy jest minus 20 na dworze  ::)

Offline Elcik

• Chuck Norris
A u nas wisi wielka kartka żeby dzieci ubierać stosownie do pogody, bo codziennie jest dwór oprócz deszczu, mocnego wiatru i dużych ujemnych temperatur.

Offline ela

• Moderator
  • Chuck Norris
Bo taki wymóg ! I podobno sprawdzają to  ::) Mój mały chodzi do niepublicznego przedszkola i też są tam kontrole . Podejrzewam że w prywatnych tego nie ma .

Offline Mariolka
  • Chuck Norris
  • data ślubu: 23 kwietnia 2005 r.
W naszym  PAŃSTWOWYMprzedszkolu są po 2 opiekunki na grupę plus każda grupa ma 1-2 panie z obsługi, które pomagają przy ubieraniu i podczas posiłków.
martulka a w naszym PAŃSTWOWYM są 3 wychowawczynie i 2 pomoce w grupie trzylatków  ;D :D ;)
"Dwie rzeczy są nieskończone:Wszechświat i głupota ludzka, chociaż przy tym pierwszym nie upierałbym się" A.Einstein

Offline Gosiaczek80

• Chuck Norris
U Zuzi w przedszkolu są dwie panie opiekunki , które pracują na zmiany. Do tego jest pani zwana podkuchenną i mieli stażystkę. CZyli wychodzi jakieś góa 3 osoby na dwadziesciorokilkoro dzieci, bo nie oszukujmy się pełnej frekfejncji to nie ma nigdy.

Offline liliann

• Global Moderator
  • Chuck Norris
  • data ślubu: 30 września 2006

Ale robiąc rekonesans po przedszkolach 2 lata temu wywnioskowałam że prestiżowe przedszkole ma ....bardzo dużo zajęć co niekoniecznie uważam za słuszne. 3-5 latek ma mieć dzieciństwo, czas na pierdoły i głupie zabawy a nie czas wypełniony od 8-17 karate, niemiecki, angielski, hiszpański, matematyka ( bo w liwenie były jakieś zajęcia z wprowadzenia do matematyki) itp.

Wg mnie błędna definicja..."prestiżowe przedszkole" to takie gdzie dyrekcja doskonale rozumie potrzebę wyważenia pomiędzy "edukacją" i zabawą...
Gdzie dzieci mają dobrze prowadzoną zbilansowaną dietę i kształtowane stosowne nawyki żywieniowe.

Ale rodzice z parciem na "naukę" też znajdą coś dla siebie...jak mniemam...trzy języki + coś tam jeszcze.

Moim osobistym skromnym zdaniem dwa języki obce w przedszkolu to przesada. Dzieciak i tak jakby nie patrzył uczy się dwóch: swojego ojczystego i tego "ekstra" obcego...(ja mam po dziurki w nosie poprawiania niepoprawnej odmiany wyrazów przez Ewkę...że nie "lewa, a lwa"...że nie "idziemy do dzieciów, a do dzieci"...itp...

Jakieś podstawy matematyki, ale w zabawie w liczenie klocków, puzzli czy coś w ten deseń...proszę bardzo...ale osobne zajęcia pt matematyka...to czy ja wiem.
Z drugiej strony moje dziecko już liczy i odliczy ile czegoś gdzieś się znajduje, oczywiście o ile nie będzie tego kilkanaście sztuk, zatem myślę, że spokojnie opanuje odejmowanie i dodawanie zanim osiągnie gotowość szkolną. Ale żeby do tego musiało mieć jakąś tam osobną matematykę, nie sądzę, nauczy się przy okazji.

Typowane przeze mnie przedszkola ( w tym również zawiera się to już zaklepane) oferują:

1)  zajęcia logopedyczne,  zajęcia rytmiczne,  naukę języka angielskiego,  gimnastykę korekcyjną,  aikido,  rozszerzony blok zajęć plastycznych o PPP (popołudniowa pracownia plastyczna),

2) zajęcia logopedyczne,  zajęcia rytmiczne,  naukę języka angielskiego,  gimnastykę korekcyjną, taniec, gra na instrumencie, religia dla 6-latków;

3) języki obce, rytmika, zajęcia sportowe, religia, gimnastyka korekcyjna, logopedia, taniec towarzyski

można sobie teraz postrzelać, które z nich to to niepubliczne....
"Ludzie, którzy stawiają sobie mierne cele życiowe, zazwyczaj osiągają to co zamierzali: nie dążą do niczego i niczego nie zdobywają. ”
— Richard M. Devos

Offline ela

• Moderator
  • Chuck Norris
A wg mnie jeżeli ktoś mi powie że dziecko chodzi do prestiżowego przedszkola to po prostu uważa że to przedszkole dla bogaczy i ludzi z wyższych sfer . i tyle , takie jest moje zdanie . zwykłe wywyższanie się przedszkolem .

rybkawiedenka
  • Gość
Ela widać taką masz definicję słowa "prestiżowe".

Offline ~monika~

• Chuck Norris
  • data ślubu: 06.08.2006
Zmiana tematu:)
Filip przed balem karnawałowym:)

ups przepraszam .... wyszłam z wprawy

• Global Moderator
  • Chuck Norris
świetnie wyglądał!!!

ups przepraszam .... wyszłam z wprawy
musisz buwać częściej na forum!!!  :P :-* :-* :-*