znalazłam na stronce: Owoce smakują, owoce leczą
Owoce to przede wszystkim doskonałe źródło witamin, soli mineralnych, spośród których na pierwszym miejscu należy wymienić witaminę C. Najlepszym jej źródłem jest miąższ owoców dzikiej róży, a także czarne porzeczki, oczywiście najlepiej surowe. Bogate w witaminy z grupy B są: banany, brzoskwinie, jabłka, maliny.
Owoce jak żadne inne produkty mają właściwości oczyszczania organizmu, a tym samym odżywiania go. Powinny być spożywane prawie wyłącznie na surowo. Surowy pokarm jest najlepiej trawiony, przyswajalny niż pożywienie gotowane, pieczone, smażone. Obróbka termiczna niszczy lub zmienia składniki pokarmowe, głównie enzymy, witaminy, sole mineralne, hormony. Surowe soczyste owoce i inne lekkostrawne produkty działają oczyszczająco na błony śluzowe, usuwają złogi i resztki pokarmowe. Najkorzystniejsze jest jedzenie owoców samych, bez żadnych dodatków, nie łączenie ich z gotowanym pożywieniem, przede wszystkim z oczyszczoną skrobią i cukrem. Powinny być spożywane na pusty żołądek, przed jedzeniem czegokolwiek innego.