Autor Wątek: Co i od kiedy ???  (Przeczytany 522572 razy)

Offline :martyna:
  • Chuck Norris
Odp: Co i od kiedy ???
« Odpowiedź #1170 dnia: 2 Września 2009, 17:07 »
Mnie właśnie Pani w żłobku dzisiaj spytała, czy Gabi nie pije soków bo nie lubi, czy nie może (napisałam na kartce, że Gabi pija tylko wodę niegazowaną, niesłodzoną). Powiedziałam, że pije, bo tak ją nauczyliśmy i nie chcemy jej oduczać. Mam nadzieję, że dostosują się do tego, ale z drugiej strony jak dadzą jej raz kiedyś napić się soku z kartonu to świat się nie zawali. W domu oprócz wody pija również kompoty własnej produkcji.

Offline ~Ania~
  • Global Moderator
  • Chuck Norris
  • data ślubu: 2006-10-07
« Odpowiedź #1171 dnia: 2 Września 2009, 20:40 »
Mój tez jada czasem słodycze, lody,  dla mnie to nic złego. A wode tez najchetniej niegazowaną pija.

Offline *Ewelina*

• Chuck Norris
  • data ślubu: 29.12.2007
« Odpowiedź #1172 dnia: 2 Września 2009, 21:13 »
Milosz tez pije wodę ale też kompoty (własnej roboty),i nie jest niejadkiem czy tam nie chce jesc,dzisiaj na obiad zjadł zupe pomidorową z ryzem i marchewka +2 pierogi +banan+jogurt naturalny,popijająć przy tym kompocikiem.

Offline liliann

• Global Moderator
  • Chuck Norris
  • data ślubu: 30 września 2006
« Odpowiedź #1173 dnia: 3 Września 2009, 07:06 »
Dziewczyny ja myślę, że nikt tu nie walczy z kompotem domowym - niedosładzanym oczywiście, czy z sokiem z kartonu, jeśli to jest sok 100% a nie nektar, czy napój...
Walka dotyczy napojów słodkich, co prawda to aż tak bardzo maluszków nie dotyczy (też nie do końca, bo znam 1,5 roczne dziecko pojone Kubusiem Play - sam cukier), ale już 7-mio latek sięgnie po Fantę itp...w końcu w sklepiku szkolnym może być do kupienia.

Chodzi o wyrobienie nawyków. Można się napić wodą, nie trzeba jej dosmaczać, dosładzać...
Jeśli dzieciak się tego nauczy, naturalnym odruchem sięgnie po wodę, a nie po Colę.
Ja np tego odruchu nie mam. Z wód mineralnych smakuje mi tak naprawdę jedna...piję je bo wiem co jest zdrowe a co nie...ale nawyku nie mam. No niestety jestem z pokolenia, które w sklepiku szkolnym miało oranżadę w woreczku, a herbatkę słodzono mi od małego 2 łyżkami cukru (teraz akurat nie słodzę)...ale miłość do Coli pozostała.  :-[
"Ludzie, którzy stawiają sobie mierne cele życiowe, zazwyczaj osiągają to co zamierzali: nie dążą do niczego i niczego nie zdobywają. ”
— Richard M. Devos

Offline Gosiaczek80

• Chuck Norris
« Odpowiedź #1174 dnia: 3 Września 2009, 07:31 »
dziewczyny a jak robicie kompot to słodzicie go trochę, czy nic kompletnie nie dodajecie cukru ?

powem Ci lila, ze ja też nie mam tego nawyku. Jeszcze latem przy upałach to jak tako. A tak to herbata oczywiscie przynajmniej lekko słodzona. >:(  Czasem mam wrażenie, że pijąc wodę nie mogę ugasić pragnienia.

Offline *Ewelina*

• Chuck Norris
« Odpowiedź #1175 dnia: 3 Września 2009, 08:37 »
Ja dodałam cukru do kompotu troszke.

• Chuck Norris
« Odpowiedź #1176 dnia: 3 Września 2009, 09:13 »
Zależy z czego jest,ale przeważnie słodzę. Nie dużo, ale słodzę.

Właśnie mi chodzi głównie o wyrobienie nawyku. I patrząc na inne dzieci z mojej rodziny, jestem przekonana, że robię dobrze i tym, że ograniczam Małej słodycze prawie do minimum i tym, że daję do picia tylko wodę. Kto tego nie rozumie...nie mój problem i kto się opiekuje małą musi przestrzegać tych zasad. Ma jeszcze całe życie przed sobą na spróbowanie wszystkiego.

Offline anusiaaa

• Chuck Norris
« Odpowiedź #1177 dnia: 3 Września 2009, 09:37 »
A ja mam pytanie, a dajecie dzieciom herbatkę, bo jakos nie wyobrażam sobie sniadania np. kanapeczki popijając ją wodą.
Jaką herbatke dać np. rocznemu dziecku?
« Ostatnia zmiana: 3 Września 2009, 09:46 wysłana przez anusiaaa »
"Travel is the only thing you buy that makes you richer"

Offline Elcik

• Chuck Norris
  • data ślubu: 02.06.2007
« Odpowiedź #1178 dnia: 3 Września 2009, 09:39 »
My nawet kaszkę popijamy wodą :) moja nie zna słowa herbatka (przynajmniej w domku)

Offline kjp83

• Chuck Norris
  • data ślubu: 13.09.2008
« Odpowiedź #1179 dnia: 3 Września 2009, 09:49 »
Mój wody nie tolerował niestety, a że jak był malutki w ogóle  był niepijącym dzieckiem to w momencie gdy miał jelitówke dawałam soczki. I niestety już tak zostało- nie chce nic innego- wybieram jednak te rzadkie i rozcieńczam jeszcze z wodą. Dostaje też soczki robione z malin i jagód przez moją mamę.
Nawet nie wiecie jak zazdroszcze że macie 100% wpływ na to co dziecko je. Ja niestety mieszkam z rodzicami którzy uważają że wiedzą lepiej i dają Szymkowi wszystko i mają straszna radochę jak mogą dać, cukierka, ciastko itp. Juz nie mam iły krzyczec, tłumaczyc i przekonywac bo robiłam to 1000 razy. Mam  jako tako zrozumiała ale ojciec przegina. Wczoraj np zaserwował małemu m&msa z orzeszkiem  :o Tu już mi nerwy puściły i opierdzieliłam. Na szczęscie za 2 tyg sie wyprowadzamy.

♡ Szymon & Leon ♡

Offline .:Anka:.
  • Global Moderator
  • Chuck Norris
« Odpowiedź #1180 dnia: 3 Września 2009, 09:58 »
Anusiaa, mój mały albo pije wodę do śniadania albo mleko w kubeczku
czasem pije naszą herbatę - zieloną, białą, czasem zwykłą z cytryną

kjp - mój też kiedyś nie pił wody - w sumie nic nie pił
ale się zawzięłam w tym temacie i przeczekałam. teraz ciągnie wodę aż miło.
i mnie to cieszy bo oprócz tego, ze to zdrowe to jeszcze wygonde - jak np. rozleje wodę z kubka nie ma problemu
gorzej było by z sokiem.

Offline anusiaaa

• Chuck Norris
« Odpowiedź #1181 dnia: 3 Września 2009, 10:02 »
Hmmm moja pije wodę i uwielbia ją, nie zamierzam jej dawać nic poza tym jeżeli chodzi o zimne napoje, ale ja nie umiem zjeść śniadania bez cieplutkie herbatki.

Poza tym zimą fajnie jest rozgrzac się np. ciepła herbata z malinami...chyba tu postawię jednak na podawanie herbaty oczywiście bez cukru, ewentualnie z miodem.

Offline *Ewelina*

• Chuck Norris
« Odpowiedź #1182 dnia: 3 Września 2009, 10:09 »
Moj tez wody nie tolerowal ale małymi kroczkami i pije...
zreszta dlugo mi jeszcze pił mleko w nocy...
A z ziołowych herbatek to daje mu hipp lub bobovity nawt te po 4m.

• Chuck Norris
« Odpowiedź #1183 dnia: 3 Września 2009, 10:44 »
Moja nie lubi tych dla dzieci.
A śniadanie, czy kolację może popijać mlekiem. Nie robimy jej herbat, czasami przyczai się na moją, ale ja też rzadko pijam, więc ok. My nie tyle nauczyliśmy małą pić wodę, ale to my nauczyliśmy się razem z nią. Zawsze były soki itp, a teraz w domu zawsze 5l baniak z wodą. Tak samo ze słodyczami.

No i dla mnie ważne jest to, co napisała Ania. Woda jak się wyleje to wyschnie i nic się nie lepi, czego nie znoszę. Także podczas jazdy autem jak jest ciepło i mała dla ochłody polewa się wodą nic nie mówię, tylko zajmuje się drogą :)

Kjp, współczuję, ale myślę, że gdybyś sprawę postawiła jasno, rodzice nie wtrynialiby się.
« Ostatnia zmiana: 3 Września 2009, 10:48 wysłana przez :martyna: »

Offline anusiaaa

• Chuck Norris
« Odpowiedź #1184 dnia: 3 Września 2009, 10:50 »
My w domu mamy tylko wodę i kompoty (no chyba, że jest imprezka) ale bez heranty nie wyobrażam sobie śniadania, w ogole dnia.
Jak już chcę podwac herbatę to jaką najlepiej bo na pewno niev czarną. Czy dziecku można podawać mięte, bo tę piję nagimnnie?

• Global Moderator
  • Chuck Norris
« Odpowiedź #1185 dnia: 3 Września 2009, 11:01 »
Aniu, ja daję małemu herbatę taką my pijemy - ziołowe, zielone, białe.
nie wiem jaką powinno się dawać dziecku.
moim zdaniem można dawać dziecku miętę.

ja już od dawna piję wodę hektolitrami. nauczyłam też pić maćka no i mateuszka.
dla uzromaicenia pijmy wodę gazowaną z cytryną i mietą - pyyycha.

• Chuck Norris
« Odpowiedź #1186 dnia: 3 Września 2009, 11:07 »
Ania, a Matiemu też dajecie gazowaną? My raz byliśmy w gościach i oni mieli tylko tą niskosodową (ona jest tak jak gazowana) i Mała jak się napiła nie chciała więcej.

Offline kjp83

• Chuck Norris
  • data ślubu: 13.09.2008
« Odpowiedź #1187 dnia: 3 Września 2009, 11:14 »
Kjp, współczuję, ale myślę, że gdybyś sprawę postawiła jasno, rodzice nie wtrynialiby się.

Nie da rady.  tłumaczę na milion sposobów jak chce go wychowac, jakie nawyki w nim wyrobic... nie dociera. Mój ojciec taki typ ( i cała jego rodzina podobnie)- wie wszystko najlepiej. Później zaczełam tłumaczyc że nie dostanie słodkiego dopóki nie nauczy sie myć zębów, łącznie z pluciem wody, z racji tego że mam strasznie słabe zęby i to na wypadek gdyby po mnie odziedziczył. Nic- jak grochem o ścianę. Po każdej rozmowie następował komentarz- "jak mama nie bedzie widziała to Ci dam". A niestety nie mogę zostawić go z nikim innym jak z dziadkami.

♡ Szymon & Leon ♡

• Global Moderator
  • Chuck Norris
« Odpowiedź #1188 dnia: 3 Września 2009, 11:18 »
czasem dostaje
ale to jest kilka łyków
nie bardzo mu smakuje i nie dostaje jej specjalnie do picia ale np. ja my pijemy i on chce spróbować to dostaje
ale przeważnie robi kwaśną minę i mówi beeee

Offline Gosiaczek80

• Chuck Norris
« Odpowiedź #1189 dnia: 3 Września 2009, 12:00 »
anusia albo kupujesz herbatki granulowane, one są słodkie wiec daję jedną łyżeczkę na szklankę. Albo kup takie ekspresowe z herbapolu, vitaxu czy bio activ typowo owocowe. Zalewasz goracą, wrzącą wodą, wystygnie i dajesz do picia.  jest też taki susz owocowy ale mnie sie z nim nie chce bawić.
czasem daję młogej do picia rumianek lub koper włoski. Szczególnie w tedy jak mamy z czymś problem, czyli albo z kupą albo z gardłem.
Moje dziecko czasem dorwie sie do mojej herbaty, czy to czarnej z cytryną czy zielonej i wypije mi conajmniej pół kubka. Aleto czasem. Na codzień jak siadamy do stołu to na stole ląduje dzban z herbatą czarną z cytryną i dzięciecy kubeczek z jej herbatką owocową lub ziołową.

A wodę pije po kolacji, w nocy. W dzień różnie bywa z chęcią picia wody. Zauwazyłam tylko, że najbardziej woda jej smakuje w butelkach sklepowych. Taką potrafi się rozkoszować, choć nie zawsze.

Offline anusiaaa

• Chuck Norris
« Odpowiedź #1190 dnia: 3 Września 2009, 12:23 »
No granulatow na pewno Młodej nie podam, bo to sam cukier wolałabym normalnie jej parzyc :)

• Global Moderator
  • Chuck Norris
« Odpowiedź #1191 dnia: 3 Września 2009, 12:26 »
Anusiaaa popieram  :)

• Chuck Norris
« Odpowiedź #1192 dnia: 3 Września 2009, 12:28 »
Kjp, naprawdę współczuję. Ja bym chyba oszalała.

Offline elisabeth81

• Chuck Norris
« Odpowiedź #1193 dnia: 4 Września 2009, 09:09 »
Ja też mojego nauczyłam pić wodę. Ciągnie aż miło... ja sama tez się niczym innym nie napiję więc było mi łatwiej.
Co do herbatki to ostatnio tak wpadła mi w ręce
http://www.allegro.pl/item721092612_nestle_her_owocowa_z_marchewka_po4m_sasz_nowosc.html
parzona, nie w granulacie, bez cukru.
"Wstać rano, zrobić przedziałek i odpieprzyć się od siebie. Czyli nie mówić sobie: muszę to, tamto, owo. Ja zapisuję rano, co mam zrobić. A chwilę potem skreślam połowę"

Offline Gosiaczek80

• Chuck Norris
« Odpowiedź #1194 dnia: 4 Września 2009, 11:10 »
ciekawe jak smakuje...cy też marchrchewkowo. i ciekawe kiedy nestle wprowadzi ja na nasz rynek

Offline anusiaaa

• Chuck Norris
« Odpowiedź #1195 dnia: 4 Września 2009, 11:18 »
ooo taka herbatka fajna..tylko czemu marchewkowa ??? Jakoś marchewka do mnie nie przemawiaw herbacie.

Offline aneta_81

• Chuck Norris
  • Szczęśliwa, spełniona..
  • data ślubu: 22.07.2006
« Odpowiedź #1196 dnia: 4 Września 2009, 12:58 »
rozmawialam wczoraj z kolegą na temat żywienia dzieci (maja synka o miesiac starszego )

wiecie co ich synek lubi?

-kotleta schabowego
- karkówkę z grilla
- zapiekankę z ketchupem - koniecznie pikantnym- ostatni przysmak: kaszanka z grilla w sosie czosnkowym ::) 

generalnie je wszystko co rodzice, najważniejsze, zeby było dobrze przyprawione aaa i dużo soli ::)
No ręce mi opadły...........

Offline Zaneta_81

• Chuck Norris
  • data ślubu: 7.07.2007
« Odpowiedź #1197 dnia: 4 Września 2009, 13:10 »
bez komentarza  :-X

Dzieci się nie wychowuje, dzieciom daje się przykład...

Offline Elcik

• Chuck Norris
  • data ślubu: 02.06.2007
« Odpowiedź #1198 dnia: 4 Września 2009, 13:50 »
U nas:
Schabowy - tak bez panierki
karkówka z grila - tak
zapiekanka - nie
kaszanka z grila - tak, ale nie w porcji jak na obiad, ale dostanie jak my jemy, bez sosów.

Offline liliann

• Global Moderator
  • Chuck Norris
  • data ślubu: 30 września 2006
« Odpowiedź #1199 dnia: 5 Września 2009, 13:20 »
a ja kupię tą herbatkę na próbę
Będzie to jakaś ciepła alternatywa dla wody, jak się zrobi zimniej.
"Ludzie, którzy stawiają sobie mierne cele życiowe, zazwyczaj osiągają to co zamierzali: nie dążą do niczego i niczego nie zdobywają. ”
— Richard M. Devos