Lila a np. kisiel ?
Kisiel jablkowy1 słodkie jabłko
100 ml wody mineralnej
czubata łyżeczka mąki ziemniaczanej
W garnuszku zagotuj wodę. Odlej 50 ml wody do szklanki. Jabłko umyj i wrzuć do wrzątku. Całość zmiksuj lub przetrzyj przez sitko. W szklance rozmieszaj z wodą mąkę ziemniaczaną i dolej do garnuszka z jabłkiem. Całość zagotuj cały czas mieszając.
Kisiel wiśniowy1/2 szklanki wypestkowanych wiśni ( świeżych, z mrożonki lub z kompotu)
100 ml wody mineralnej
czubata łyżeczka mąki ziemniaczanej
W garnuszku zagotuj wodę. Odlej 50 ml wody do szklanki. Wiśnie umyj i wrzuć do wrzątku. Całość zmiksuj lub przetrzyj przez sitko. W szklance rozmieszaj z wodą mąkę ziemniaczaną i dolej do garnuszka z wiśniami. Całość zagotuj cały czas mieszając.
Płatki owsiane z suszonymi owocamipłatki owsiane górskie
garść rodzynek
kilka suszonych moreli
jabłko
cynamon
Płatki owsiane zalej wodą i zostaw na noc, żeby napęczniały. W osobnym naczyniu zalej rodzynki i morele. Rano w garnuszku zagotuj wodę, obierz jabłko i drobno pokrój wrzuć na wrzątek i gotuj aż będzie miękkie. Zmiksuj. Morele drobno pokrój. Do garnuszka dodaj płatki i suszone owoce, gotuj ok 5 min. Dodaj cynamon.
Jakby jej foch na jogurt przeszedł

, to np.
Jogurtowa fantazja1/2; małego jabłka
1/2; gruszki
kilka wypestkowanych wiśni ( świeżych, z mrożonki lub z kompotu)
1/2; kubeczka naturalnego jogurtu
Owoce umyj. Jabłko i gruszkę obierz i przetrzyj lub zmiksuj każdy z owoców osobno. Wiśnie pokrój na połówki i wymieszaj z jogurtem. Sosami z jabłka i gruszki delikatnie polej jogurt tworząc fantazyjne wzory. Nie mieszaj.
Biszkoptowy jogurtkubeczek jogurt naturalnego
2 łyżki czarnych porzeczek
1 biszkopt
Porzeczki umyj i przetrzyj przez sito. Biszkopt pokrusz na bardzo drobno. Możesz go włożyć do foliowej torebki i na desce rozkruszyć go tłuczkiem. Pokruszony biszkopt dodaj do jogurtu, dokładnie wymieszaj, przełóż do miseczki i odstaw na kilka minut. Bezpośrednio przed podaniem polej jogurt sosem z porzeczek.