Autor Wątek: Co i od kiedy ???  (Przeczytany 522545 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline anusiaaa

• Chuck Norris
Odp: Co i od kiedy ???
« Odpowiedź #1410 dnia: 26 Października 2009, 10:40 »
Ania, my od tygodnia jemy dwa dania bo pozbylismy sie jednego mleka. Ok 13 jemy zupe, a ok 16:30 drugie danie. Jak pila w poludnie mleko to nie chciala jesc nic...wiec zrezygnowalam z tego mleka i jedzenie lepiej wchodzi.

Miesko z piekarnika bardzo Zu smakowalo wiec bedziemy powtarzac te danie  :) Nasza laska jest słoikowa bo matka gotuje od świeta wiec wszystko smakuja jej takie nowości i ziemniaki uwlebia  :)
« Ostatnia zmiana: 26 Października 2009, 10:42 wysłana przez anusiaaa »
"Travel is the only thing you buy that makes you richer"

Offline elisabeth81

• Chuck Norris
« Odpowiedź #1411 dnia: 26 Października 2009, 22:38 »
anusia.. twoja jest słoikowa... mój już słoika nie ruszy. poza jednym może...
z jeden strony fajnie bo więcej zostaje w portfelu z drugiej muszę się wyginać z gotowaniem  ;)
"Wstać rano, zrobić przedziałek i odpieprzyć się od siebie. Czyli nie mówić sobie: muszę to, tamto, owo. Ja zapisuję rano, co mam zrobić. A chwilę potem skreślam połowę"

Offline anusiaaa

• Chuck Norris
« Odpowiedź #1412 dnia: 27 Października 2009, 08:24 »
Ja już jestem cała postrachana, ze za nie długo przyjdzie taki czas, że słoiczki nam się skonczą i bede musiala sama gotowac. Ja nie umiem gotować np. zup...dla mnie to wyzwanie....kilka razy Ziutkowi babcia ugotowała i szczerze przyznam, że jadla z takim samym zainetersowaniem co sloiki...czyli średnio. ::)

Offline Gemini
  • Chuck Norris
  • data ślubu: 30.06.2007
« Odpowiedź #1413 dnia: 27 Października 2009, 09:10 »
Anusiu ja też tylko słoikowa i mam stracha na myśl o gotowaniu dla dziecka ;)

Offline jagodka24

• Chuck Norris
« Odpowiedź #1414 dnia: 27 Października 2009, 09:57 »
ja akurat gotuje dla nas tzn muszę gotować
szczególnie zupy bo moje dziecie musi miec zupke
czasem zje drugie a czasem tylko zupe albo tylko drugie

Jagoda - 05.06.2007
Maja - 29.03.2010

Offline *Ewelina*

• Chuck Norris
  • data ślubu: 29.12.2007
« Odpowiedź #1415 dnia: 27 Października 2009, 10:14 »
Miłek tez zazwyczaj je 2 dania i zupke i 2 danie,ale z zupkami mamy ułatwione bo moja mama ma wykupione obiadki w przedszkolu gdzie pracuje.

Offline Gosiaczek80

• Chuck Norris
« Odpowiedź #1416 dnia: 27 Października 2009, 10:26 »
zupa jest prosta. obrane ziemniaczki kroisz w kosteczkę, wrzucasz albo i nie kawałek mięsa, udka, skrzydełko, kości, odorbina soli (jesli zupa dla wszystkich i dzieć je juz solone), pieprz w ziarnkach, liścia laurowego. Jak się zagotuje i chwile pogotuje to wrzucasz opakowanie zupy w mrożonce i po kilkunastu , kilkudziesięciu zupę doprawiasz śmietaną (tą trzeba zahartować aby się nie zwarzyła) , sola i pieprzem. Czasem dodaję łyżeczkę masła.

Offline liliann

• Global Moderator
  • Chuck Norris
  • data ślubu: 30 września 2006
« Odpowiedź #1417 dnia: 27 Października 2009, 14:49 »
Daj mi Boże żeby jak najdłużej jadła słoiki....bo JA NIE MAM CZASU na gotowanie...
robię to nieregularnie i nie codziennie...
"Ludzie, którzy stawiają sobie mierne cele życiowe, zazwyczaj osiągają to co zamierzali: nie dążą do niczego i niczego nie zdobywają. ”
— Richard M. Devos

Offline ANNUUSSIIA

• uzależniony
« Odpowiedź #1418 dnia: 27 Października 2009, 15:10 »
Żeby dziecku ugotować zupkę nie potrzeba wiele czasu( gorzej z drugim), jak wiem, że następnego dnia będzie totalny brak czasu to poprostu gotuję zupkę na wieczór. Moja od początku nie chciała słoików, a ugotowaną zupkę zje ze smakiem. Jednym zdaniem nie mam wyjścia, jak chcę żeby Fisia zjadła to trzeba gotować.

Offline liliann

• Global Moderator
  • Chuck Norris
« Odpowiedź #1419 dnia: 27 Października 2009, 15:19 »
Anusia ja ZAWSZE gotuję na wieczór, bo tylko wtedy mam względny czas...no i męża, którego można swobodnie postawić przy blacie z hasłem - zmiel, pokrój, obierz, zapakuj i włącz zmywarkę itp...
Co i tak ni zmienia faktu, że czasem padam i nici z gotowania.
"Ludzie, którzy stawiają sobie mierne cele życiowe, zazwyczaj osiągają to co zamierzali: nie dążą do niczego i niczego nie zdobywają. ”
— Richard M. Devos

Offline elisabeth81

• Chuck Norris
« Odpowiedź #1420 dnia: 27 Października 2009, 15:31 »
Ja też gotuję tylko wieczorem, innej opcji nie ma...
"Wstać rano, zrobić przedziałek i odpieprzyć się od siebie. Czyli nie mówić sobie: muszę to, tamto, owo. Ja zapisuję rano, co mam zrobić. A chwilę potem skreślam połowę"

Offline martulka

• Chuck Norris
  • 2+2+2=nasza rodzinka :)
  • data ślubu: 18-06-2005
« Odpowiedź #1421 dnia: 27 Października 2009, 20:42 »
Ja gotuje dla Oskara gęste zupki z mięsem na 2 dni. Jeżeli ugotuje mi się więcej to zamrażam w pojemnikach i mam jak znalazł na dzień lenia. Tyle, że z TM trwa to niespełna pół godzinki.

Offline dziubasek

• Chuck Norris
  • data ślubu: .:25.08.2006:.
« Odpowiedź #1422 dnia: 27 Października 2009, 21:50 »
Ja robię dokładnie tak jak Martulka- zupka na dwa dni plus to co zostanie do pojemnika i mrożę- na dzień lenia w sam raz! Słoiki tylko na wyjścia.
To gotowanie to wcale nie jest takie dramatyczne. Bałam się tego jak diabeł święconej wody ;) a nie zajmuje więcej niż 10 minut :P tak na prawdę to jest kwestia umycia i obrania warzyw, mięcha- reszta w końcu robi się sama! Bo co to za filozofia po iluśtam minutach wyłączyć gaz i rozmemłać wsio widelcem/blenderem? Ja akurat gotuję na przedpołudniowej drzemce Nikosia, ale jak chłop przestawi mi się na jedną to zacznę wieczorem. Wtedy też pomyślę o dwóch daniach... bo narazie nie mam kiedy wsadzić mu kolejnego posiłku. musiałoby się to odbyć kosztem mleka... a tego nie chcę, bo i tak bardzo mało go pije.

Offline liliann

• Global Moderator
  • Chuck Norris
« Odpowiedź #1423 dnia: 27 Października 2009, 21:56 »
Ja dzisiaj składam broń i nie gotuję...
Ugotowałam sobie ryż do pracy + kurak na parze w ziołach (obecnie w lodówce) i obiad jem w robocie...
wracam do domu po 17-tej...
i jak nie padnę, to może jutro uda mi się machnąć gulasz w sosie pomidorowym...
Jak sobie niania rozmemła mięsko + ugotuje ryż, kaszę, kuskus - do wyboru - to Ewka będzie mieć obiad....
— Richard M. Devos

Offline elisabeth81

• Chuck Norris
« Odpowiedź #1424 dnia: 27 Października 2009, 22:05 »
Też mnie gotowanie przerażało a nie jest źle, dla nas także robię obiady wieczorem dzień wcześniej więc da się to wszystko ogarnąć.
Teraz w garnku ogórkowa dla młodzieńca na jutro ;)

Offline Elcik

• Chuck Norris
  • data ślubu: 02.06.2007
« Odpowiedź #1425 dnia: 27 Października 2009, 22:24 »
moja dziś się wypięła na spaghetti ze szpinakiem.... mam nadzieje, że dlatego że nie była głodna :) ja gotuję jak mi się chce, zupka wieczorem, drugie po przyjściu z pracy na świeżo, czy jak mi tam.. :) obiad zawsze po południu po pracy jest.

Offline ~monika~

• Chuck Norris
  • data ślubu: 06.08.2006
« Odpowiedź #1426 dnia: 27 Października 2009, 22:29 »
Pewnie, ze nie taki diabeł straszny. Ja gotowałam więcej i mroziłam i miałam spokój z obiadkami na 5 dni:) A teraz jeszcze lepiej bo młody je prawie to samo co my, tylko czasem w zdrowszej wersji jeśli coś wyjątkowo nie dla dwulatka się zdarzy. Pozza tym mam swoje "kultowe" dania, które są ratunkiem gdy czasu mało, lub pomysłu brak. Mój Filip wcina namiętnie makarony, w każdej postaci, w każdej ilości. Więc makaron z sosem z pomidorów, czosnkiem i bazylią to szybcior i murowany ślinotok;) Albo z groszkiem zielonym:)

Offline liliann

• Global Moderator
  • Chuck Norris
« Odpowiedź #1427 dnia: 27 Października 2009, 23:01 »
u nas nawet suchy makaron rządzi...
— Richard M. Devos

Offline Gosiaczek80

• Chuck Norris
« Odpowiedź #1428 dnia: 28 Października 2009, 07:29 »
ja Zu gotowałam niemal od początku, bo słoiki jej nie podeszły. A żeby na wyjeździe zjadła słoik to trzeba było się napocić ....

Jak siedziałam z zu w domu to gotowałam na jej drezmce- tej pierwszej, a ptem jednej jedynej. Zazwyczaj nie potrzebowałam mrozić. Zupa od zawsze wychodzi mi w takich ilościach, że nawet na trzy dni by starczyło.
Teraz jest gorzej. Gotuję wieczorem, a wieczorem jestem padnięta. Więc jak robię pulpety, to lwią część mrożę w pojemnikach. To samo z zupą jesli wyjdzie mi jej za dużo na dwa dni. Na dzień lenia, dzień "nie wiem co ugotować i nie chce mi się o tym myśleć" wyciągam pojemnik z zamrażalki lub młoda je naleśniki z danio (a ja po pracy dorabiam naleślików i twarożku dla nas)

Offline .:Anka:.
  • Global Moderator
  • Chuck Norris
« Odpowiedź #1429 dnia: 28 Października 2009, 08:12 »
ja też gotuję wieczorem; mam zamrożone kilka pulpetów - będą w razie W ;-)
na początku ciąży nie mogłam wejść do kuchni więc babcie ulitowały się nad wnukiem i na zmianę gotwały mu zupki
mojej mamie zostało do teraz  ;D

Mateusz zjada zupkę przed moim przyjściem z pracy; potem czasem z nami zje obiad (drugie danie)
czasem nie chce - a mówienie NIE wychodzi mu idealnie - nie je. czasem nawet kaszy na kolację nie chce.
nie to nie. ja go nie będę zmuszać.
za to rano pierwsze co mówi po obudzeniu - mniam mniam co znaczy "mama, jeeeeeeśśśśśśśććććććććć!!!)

Offline anusiaaa

• Chuck Norris
« Odpowiedź #1430 dnia: 28 Października 2009, 08:21 »
Ugotowalam wczoraj Małej zupe z kaszą manną (dla mnie to nie lada wyczyn) - niezskromnie przyznam, że nawet bez soli i innych przypraw(tylko byl koperek i pietruszka) smakowala mi...dalam Zu na skosztowanie i zjadla pol miseczki  ;D

Ale i tak z gotowaniem u nas na bakier bo jak Młoda jest u teściów (zazwyczaj 3 dni w tyg) to ja w domu nie gotuje obiadow wiec i paprac mi się z gotowaniem dla Młodej nie chce ::) Jezu ...jaka ja jestem niedobra matka. :P

• Global Moderator
  • Chuck Norris
« Odpowiedź #1431 dnia: 28 Października 2009, 08:31 »
Aniu, nabierzesz wprawy w gotwaniu - zobaczysz
możesz zrobić też pulpety w sosie koperkowym - proste danie i powinno Zu smakować

Offline anusiaaa

• Chuck Norris
« Odpowiedź #1432 dnia: 28 Października 2009, 08:32 »
Ania, a jak te pulpety sie robi i z czego ??? Ale wiesz, jak krowie na rowie trza mi napisac.

• Global Moderator
  • Chuck Norris
« Odpowiedź #1433 dnia: 28 Października 2009, 08:47 »
wiedziałam, że się wkopię  ;D ;D
nie wiem jak robi się sos koperkowy ale dowiem się od mamy i ci napiszę

pulepty - mielę mięso (udziec z indyka albo piersi z kury), dodaję cebulę, kilka ząbków czosnku, czasem szpinak (mięso robi się zielone ale po ugotowaniu ma znowu swój "mięsny" kolor, jajko i czasem jak ta "papka" jest za luźna dodaje zarodki pszenne (zamiast bułki tartej), przyprawiam.
to wszytsko jesszcze razem chwilę razem mielę i potem forumuję kulki i wrzucam do gotującego się rosołku
ostanio do gotującej się wody wrzuciłam startą marchew, piertszukę,seler; pogotwałam chwilę i dorzuciłam mięso. mały zajadał ze smakiem
czasem gotuje marchew, seler piertuszkę, seler naciowy, dorzucam mieso (ze szpinakiem własnie) i na koniec dodaję jogurt naturalny z curry (do jog wspuję curry) - tez pyszne (to danie dietetyczne by dr bardadyn)
« Ostatnia zmiana: 28 Października 2009, 08:51 wysłana przez .:Anka:. »

Offline anusiaaa

• Chuck Norris
« Odpowiedź #1434 dnia: 28 Października 2009, 08:49 »
Dobra...skopiowalam :) Teraz tylko musze kupic...uwaga!!!!maszynke do mielenia mięsa 8)

• Global Moderator
  • Chuck Norris
« Odpowiedź #1435 dnia: 28 Października 2009, 08:56 »
ja mam robota, który ma w sobie maszynkę do mielenia mięsa, blender, mikser, sokowirówkę i inne cuda o których nie wiem  ;)

Offline anusiaaa

• Chuck Norris
« Odpowiedź #1436 dnia: 28 Października 2009, 09:04 »
Ja mam tylko blennder - ale nie wiem czy tym idzie cos zmielic ::)

Offline Gosiaczek80

• Chuck Norris
« Odpowiedź #1437 dnia: 28 Października 2009, 11:52 »
ja mam blender ale jest tam takie akcesorium jak miska do siekania (?). świetnie miel się w tym mieso i ziemniaki na bliny. maszynkę do miesa to mam taką starą reczną.

Aniu jak ja dodawalam szpinaku do mięsa, to po ugotowaniu dalej były zielone  ::)

• Global Moderator
  • Chuck Norris
« Odpowiedź #1438 dnia: 28 Października 2009, 11:58 »
a widzisz...może dałaś dużo więcej tego szpinaku?
nie wiem
tak czy inaczej to fajny przepis na pulpety - mnie bardzo smakuje

Offline Gosiaczek80

• Chuck Norris
« Odpowiedź #1439 dnia: 30 Października 2009, 07:44 »
wiesz co kupiłam taki zabrożony szpinak w kostkach....i dodałam może jedną czwartą całosci....a ty ile dodajesz ?