Autor Wątek: Co i od kiedy ???  (Przeczytany 513698 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline Gosia-oosta

• Chuck Norris
  • data ślubu: 30.06.2007
Odp: Co i od kiedy ???
« Odpowiedź #990 dnia: 3 Lipca 2009, 07:20 »
Gem, a w jakich porach probowalaś Darii podawć kaszkę? u nas tylko wieczorem przejdzie...i to przez butelkę..a ja na wieczór nie chce jej podawać...wolę cyca...z kolei rano notorycznie odmawia kaszek, kleików itp..próbowalam różne smaki..i z łyzeczki i z butelki...uparta jak osioł i nie chce...

Offline aneta_81

• Chuck Norris
  • Szczęśliwa, spełniona..
  • data ślubu: 22.07.2006
« Odpowiedź #991 dnia: 3 Lipca 2009, 09:02 »
ja nie mialam problemow z jedzeniem bo mały zjada prawie wszystko  ;) ostatnio wyczaił zdechłą muche na podłodze.. w ostatniej chwili wyjęłam mu ją z rączki  ::)

kaszke podaje kolo godziny 9, a jak sie obudzi (kolo 5:30 dostaje mleczko).

Offline Gosiaczek80

• Chuck Norris
« Odpowiedź #992 dnia: 3 Lipca 2009, 09:57 »
no uśmiałam się z tej muchy...ale wiem że śmiać się nie powinnam bo sama podobne sceny miewałam w domu i na dworzy (tylko z kamieniami i z piaskiem)

Gosiu u Zu własnie jak chciałam poeksperymentować to tylko rano albo wczesnym, popołudniem...wieczorem było tylko to co sprawdzone i lubiane....

Offline liliann

• Global Moderator
  • Chuck Norris
  • data ślubu: 30 września 2006
« Odpowiedź #993 dnia: 3 Lipca 2009, 13:17 »
Aneta ty zdążyłaś zabrać muchę...
a ja pająka nie...
"Ludzie, którzy stawiają sobie mierne cele życiowe, zazwyczaj osiągają to co zamierzali: nie dążą do niczego i niczego nie zdobywają. ”
— Richard M. Devos

Offline Gemini
  • Chuck Norris
« Odpowiedź #994 dnia: 3 Lipca 2009, 13:26 »
Próbowałam już różne pory, najlepiej kaszka wchodzi w porze obiadowej ;) tak ok. 13-14, ale też bez rewelacjii

Wczoraj z jedzeniem było już dobrze, dziś moje dziecko znó odmawia jedzenia

Martulka u nas mleczno-ryzowe odpadają, bo Daria ma skazę białkową, ale mam zamiar dziś podać jej zwykłą kaszkę ryzową, może będzie jej smakować bardziej niż kleik

Offline martulka

• Chuck Norris
  • 2+2+2=nasza rodzinka :)
  • data ślubu: 18-06-2005
« Odpowiedź #995 dnia: 3 Lipca 2009, 13:33 »
A jakie mleko Daria pije?

Nasz Oskar jest na Bebilonie Pepti, bo ponoć też był uczulony na mleko. Ale od jakiegoś czasu podaję mu kaszki ze zwykłym Bebilonem, czasami ma obiadek z dodatkiem masła lub mleka pełnego i nic mu nie wychodzi.

Offline Gemini
  • Chuck Norris
« Odpowiedź #996 dnia: 3 Lipca 2009, 13:50 »
Też na pepti. Tylko, że Daria jest wogóle na karmieniu mieszanym, ostatnio zjadłam trochę nabiału i niestety od razu ją wysypało :-\

Offline liliann

• Global Moderator
  • Chuck Norris
« Odpowiedź #997 dnia: 3 Lipca 2009, 13:57 »
Martulka to moze pogadaj ze swoim pediatrą o przejsciu na zwykłe mleko.
Ja też już od jakiegoś czasu nie obserwuję u Ewy zmian skórnych po produktach mlekopochodnych i za dwa tygodnie robię próbę prowokacji.
I mam nadzieję pożegnamy Pepti
"Ludzie, którzy stawiają sobie mierne cele życiowe, zazwyczaj osiągają to co zamierzali: nie dążą do niczego i niczego nie zdobywają. ”
— Richard M. Devos

Offline Elcik

• Chuck Norris
  • data ślubu: 02.06.2007
« Odpowiedź #998 dnia: 3 Lipca 2009, 15:41 »
Wasze "cuda" do buzi były łatwo przełykalne.... moja kora nie... ciężko poszła, ale na szczęście poszła....eh

Offline martulka

• Chuck Norris
  • 2+2+2=nasza rodzinka :)
  • data ślubu: 18-06-2005
« Odpowiedź #999 dnia: 3 Lipca 2009, 17:25 »
Będę musiała.

Tomka bratanek wydalił ostatnio gumkę-recepturkę  ;D

Offline chlebosia

• Mąż i żona to jedna dusza w dwóch ciałach...
  • Chuck Norris
  • SZCZĘŚLIWI JAK NIGDY
  • data ślubu: 16.08.2008
« Odpowiedź #1000 dnia: 3 Lipca 2009, 17:58 »
Czego te dzieci nie zjedzą  :o  , pewnie smakowała ta gumka, o pająku Ewcinym nie wspomnę  ;)

Czy Wasze dzieciaczki przy rozszerzaniu diety też nic nie chciały? ja zaczęłam od marchewki ,pierwsze dwa dni zjadła pięknie, potem nie chciała , poszło jabłko - zjadła dwa razy, a teraz to na wszystko zaciska buzię i nic nie chce. długo to tak będzie? ale stwierdzam, że skoro nie chce to przecież na chama nie będę wciskała. z zupkami to nie próbuję bo pewnie też będzie be!

Offline dziubasek

• Chuck Norris
  • data ślubu: .:25.08.2006:.
« Odpowiedź #1001 dnia: 3 Lipca 2009, 22:08 »
Chlebosiu myślę, ze Zuzia może odmawiać jedzenia przez upały... odpuść i spróbuj za jakiś czas, żeby córa się zupełnie nie zniechęciła!

U nas z kaszką też krucho. Ale zrobię tak jak radzicie- zmienię porę jej podawania-do tej pory próbowałam po południu w zastępstwie deserku, a teraz podam na drugie śniadanie. Wiem na pewno, że nie może być na gęsto- konsystencja wtedy jest nie do przejścia dla mojego dziecia ;) No ale muszę się na to nastroić... jutro odpada, bo mam aktywny dzień... moze w poniedziałek?

Offline Gosiaczek80

• Chuck Norris
« Odpowiedź #1002 dnia: 3 Lipca 2009, 22:52 »
u mnie sok jabłkowy był pity chętnie ale to podobała sie łyżeczka.... obiadki i deserki nie za bardzo ale cos tam zjadła....dopiero jak przszeszłam na gotowane to zauwazyłam poprawe...
t
twoja zuzia ledwo skończyła 4 miechy...moze poczekaj trochę albo daj na troche głodnego lub na zupełnie głodnego (ale nie wrzeszczaco głodnego)

Offline *Ewelina*

• Chuck Norris
  • data ślubu: 29.12.2007
« Odpowiedź #1003 dnia: 3 Lipca 2009, 23:10 »
Miłosz tez niechętnie je deserki no chyba ze to owoc do rączki.
Woli mięcho i zimniaczki.

Offline liliann

• Global Moderator
  • Chuck Norris
« Odpowiedź #1004 dnia: 4 Lipca 2009, 07:52 »
Ewelina, ale Miłosz już jest w tym wieku, że woli jeść coś co jest "do rączki"...papki już nie bawią...
podobne zachowania zauważam u mojej córki, to po prostu kwestia rozwojowa.
— Richard M. Devos

Offline Mariolka
  • Chuck Norris
  • data ślubu: 23 kwietnia 2005 r.
« Odpowiedź #1005 dnia: 4 Lipca 2009, 07:57 »
ja też uważam,że to dobrze,że woli już jeść cały owoc, a nie papki
nie ma co nad tym płakać
ja mam znajomą,która 3-latkowi daje papki na obiad(czyt.słoiczki dla niemowląt) a deserki dostaje róznież ze słoika...
to dopiero tragedia
"Dwie rzeczy są nieskończone:Wszechświat i głupota ludzka, chociaż przy tym pierwszym nie upierałbym się" A.Einstein

Offline liliann

• Global Moderator
  • Chuck Norris
« Odpowiedź #1006 dnia: 4 Lipca 2009, 08:03 »
dokładnie....

moja wczoraj wcinała czarne porzeczki, starsznie się przy tym krzywiąc
— Richard M. Devos

Offline Katrinka
  • My:)
  • Chuck Norris
  • data ślubu: 04.08.2007
« Odpowiedź #1007 dnia: 4 Lipca 2009, 12:02 »
A moja wcina kaszkę na śniadanko ok.9 ! Najbardziej lubi tą z Nestle zdrowy brzuszek - ryżowa z marchewką!
Ale podaję jej też kleiki i do nich dodaję do smaku np. kaszki bananowej czy brokułowej! Wcina wszystko! Robię je na mleku bo na wodzie pluje!! Sam kleik też nie bardzo jej smakuje..
Deserki wcina ładnie i zupki też!!
Chlebosiu moja nie chciała jeść jednoskładnikowych słoiczków...woli zupki i deserki np. marchew-jabłko...może pomieszaj jej!

A wczoraj podałam pierwszy gluten.. pół słoiczka gerbera - jabłuszko z kaszką manną i jak narazie ok ;)
Moja Laura ostatnio ma apetyt zje wszystko byle nie pić mleka!! :( jedynie mleko przejdzie "na śpiocha" ;)

Offline Gemini
  • Chuck Norris
« Odpowiedź #1008 dnia: 4 Lipca 2009, 15:43 »
Ja właśnie tez kupiłam tą kaszkę z marchewką, zwykłej kaszki bez dodatków moje dziecko nie chciało wogóle. I jak na razie hitem u nas jest marchewka i marchewka z ziemniakiem, jabłko było niezjadliwe ;)

Offline s.aga

• maniak
  • Życie jest piękne, gdy patrzysz na nie pięknie
  • data ślubu: 16.10.2004
« Odpowiedź #1009 dnia: 5 Lipca 2009, 12:04 »
mojej póki co smakuje większość rzeczy. chociaż smaczniejsze jest kwaśne niż słodki

rano ok 8 je 120ml kaszki, nie gęstej ale łyżeczką
ok 11 pierś, ale nie zawsze
13 - obiadek, objętościowo duży słoiczek. częściej jej jednak gotuję. a zupa z żółtkiem jest mniam mniam :)
16 - deserek - słoiczek (owoc, albo jogórcik), po wypija ok 90ml mleka
18 - jeżeli nie piła mleka po deserze to wypija 120ml
19.30 - ok 90 ml kleiku na mleku z 1/2 deserka. do kleiku deser musi mnieć :)
21 - pierś
w nocy 2-3 razy pierś. próbowałam ją oszukać wodą. wypije ok 100ml i pierś i taqk musi być

wiem że powinno byc 5 posiłków, ale piersi nie liczę już  bo widzę że dla niej to już tylko takie podpijanie bardziej niż jedzenie.

Offline aneta_81

• Chuck Norris
« Odpowiedź #1010 dnia: 6 Lipca 2009, 10:27 »
u nas jest 6 posiłków.. bo mały zaczyna swoj dzien kolo 5 - 5.30  rano  ::)

Offline Kasia-Wrocław

• uzależniony
  • data ślubu: 16.06.2007
« Odpowiedź #1011 dnia: 6 Lipca 2009, 10:59 »
U nas też tak bywa, jak młody się obudzi ok. 5-6-ej.

Offline peacelove
  • bywalec
  • data ślubu: 13.10.2007
« Odpowiedź #1012 dnia: 7 Lipca 2009, 11:35 »
Hej :) zaczęliśmy właśnie rozszerzać dietę (tzn próbujemy...) ale jak na razie Kamilkowi nic nie zasmakowało :( marchewki zjadł 3 łyżeczki z łaski, marchewki z ziemniakami podobnie, dynią z ziemniakami opluł sobie spodnie (śliniaczek sięga mu trochę poniżej pasa), na jabłko strasznie się krzywi,najlepszą zabawą jest pchanie sobie łyżeczki do gardła (trzymam ją oczywiście, ale on też ;) i pożeranie upaćkaną paszczą sliniaka... mam ponure wizje, że moje dziecko będzie wyłącznie na cycu do doroslości (jak ktoś oglądał "Małą Brytanię" to wie, o czym mówię ;)

Co smakowało Waszym dzieciom na początku?

I jakie są wg. Was najlepsze niekapki? (moje cycowe dziecko obraziło się na butelkę, z której wcześniej piło, pomału zbliża się mój czas powrotu do pracy i chciałabym, żeby z czegoś jednak pił!) Kamilkowi podoba się kubeczek Aventa (w sensie że lubi go trzymać bo on taki nieduży i kolorowy) - ale z membranką pić z niego nie daje rady, a bez membranki strasznie się oblewa i krztusi - próbowaliśmy jeszcze takiego z silikonową słomką - ale jak dla mnie porażka, bo tę słomkę trzeba nacisnąć na końcu żeby leciało (jak się naciśnie dalej to nie leci nic) a i domycie jej jest w zasadzie niewykonalne...

Pomożecie?.... ;)

Offline Gemini
  • Chuck Norris
« Odpowiedź #1013 dnia: 7 Lipca 2009, 12:17 »
Ja mam złote dziecko w tym względzie :) Marchewka, marchewka z ziemniakiem i dynia z zimniakiem to słoiczki, które na razie podałam, wszystkie są hitem, moje dziecko się nimi zajada, za to na jabłko się krzywi, nie ma na razie takiej siły, która by ją skłoniła do zjedzenia jabłka

Offline .:Anka:.
  • Global Moderator
  • Chuck Norris
« Odpowiedź #1014 dnia: 7 Lipca 2009, 12:20 »
ja od razu dałam zupke - marchew, ziemniak i kilka kropel oliwy
posżło gładko.

my mielismy niekapka z tommee tippee i aventu

Offline dziubasek

• Chuck Norris
  • data ślubu: .:25.08.2006:.
« Odpowiedź #1015 dnia: 7 Lipca 2009, 12:25 »
u mnie początek też nie był łatwy- młody zaskoczył przy dyni z ziemniakami, ale za t teraz obraził się na wszystko co podawane jest łyżeczką  ::)

Jolu, a może te upały też nie sprzyjają rozszerzaniu diety? Albo ząbki idą?

Offline liliann

• Global Moderator
  • Chuck Norris
« Odpowiedź #1016 dnia: 7 Lipca 2009, 12:36 »
Do nauki picia polecam niekapek NUBY..ma bardzo miękki ustnik i jak raz nadaje się na początek.
Moja Smoczyca najpierw go gryzła, a że przy okazji leciało (nie musiała ciągnąć) to trochę popiła, potem się skubnęła, że jak się ugryzie i zassie to więcej leci i potem poszło...
W końu mając 4 zęby totalnie go przegryzła robiąć z niego kapka...wówczas wymieniłam na aventowski...ma tawrszy ustnik i nie da się przegryźć...
— Richard M. Devos

Offline Katrinka
  • My:)
  • Chuck Norris
  • data ślubu: 04.08.2007
« Odpowiedź #1017 dnia: 7 Lipca 2009, 17:03 »
Ja kupiłam z Dr Brownsa ten treningowy i mała ładnie go łapie! ale narazie woli butle.. :)
Słoiczki wcina ładne...wczoraj zjadła 2 małe na obiadek wiec teraz już jej te duże kupuje...ale mleko dalej bleee...

Offline aneta_81

• Chuck Norris
« Odpowiedź #1018 dnia: 8 Lipca 2009, 07:32 »
niekapek u nas tez nie robi furory. mały woli pic ze szklanki...ale jak slysze te jego zebole obijajace sie o szklo....  ::) a kubek plastikowy nie jest juz taki fajny  :P ale cóż, trzeba próbować.

Offline peacelove
  • bywalec
  • data ślubu: 13.10.2007
« Odpowiedź #1019 dnia: 8 Lipca 2009, 09:41 »
Wczoraj udało się spożyć nieco marchewki z ryżem - jakąś połowę tego, co było serwowane do bużli - reszta zakończyła żywot na śliniaczku, odzieży, maleńkich łapkach wycieranych w tę odzież z szybkością światła (łapki asekurują podawaną do buzi łyżeczkę i sięgają do tego co ma nabrane) ... uff. gdybym wiedziała, że tak to wygląda kupiłabym chyba trochę więcej ciemnych bodziaków ;) Ale nic to - najważniejsze, że coś zaczął jeść..
Dziś potrenujemy niekapkiem z dr Brown's - taki mi się wielki wydawał, ale zobaczymy jak się Kamilkowi spodoba.

Bardzo dziękujemy za wszystkie odpowiedzi, gdyby ktoś jeszcz napisał coś o ulubionych smakach swojego dziecka byłabym wdzięczna.

A ja wczoraj zjadłam 2 zupki Gerbera, na których w domu wykryłam obecność masła i mleka w proszku - nic to, że na wierzchu napis "od 4 mca" ...
a z działu konsumenckiego Nestle dostałam taką odpowiedź:
"W odpowiedzi na Pani pytanie pragniemy poinformowac, ze Zupka Jarzynowa zawiera jedynie 3% mleka w proszku. Produkt ten nie zawiera ani miesa ani zoltka, stad też białko zostało uzupelnione niewielkim dodatkiem mleka w proszku.
Zupka jarzynowa jest produktem, ktory jest na rynku od dlugiego czasu i cieszy sie duzym powodzeniem wsrod mam i malych smakoszy. Jezeli jednak Pani Maluszek nie ma alergii na bialko mleka krowiego taka niewielka ilosc mleka w proszku nie spowoduje zadnych negatywnych skutkow na zdrowiu dziecka. Na opakowaniu kazdego sloiczka jest zawarta pelna informacja o skladzie produktu, aby kazda z mam mogla zdecydowac jaki produkt bedzie najbardziej odpowiedni dla jej Malenstwa."

Jasne... :"niewielka ilosć nie wywołuje alergii"... alergia jest niezależna od dawki alergenu, co innego nietolerancja...
Szkoda, bo ta zupka smaczna była (pewnie z powodu masła, hehe ;)