Autor Wątek: Szczęśliwe 9 miesięcy...  (Przeczytany 91447 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline Antalis
  • Chuck Norris
Odp: Szczęśliwe 9 miesięcy...
« Odpowiedź #1320 dnia: 27 Maja 2007, 07:22 »
Ewelinko dzieki za mił slowa  :przytul:

Wczorajsze zakupki udane :) Kupilismy paczke pieluszek Pampers nr 2, 6-ciopak husteczek nawilzajacych Nivea Baby i proszek.Miałam kupic Lovele ( była promocja ) ale po konsultacji z moja "prywatna" położną kupilismy Jelp'a. Sis stwierdzila ze na poczatek jest najlepszy i najdelikatniejszy, a  z racji tego ze ja alergik jestem jakich mało to lepiej bym pierwsze pranie ciuszkow zrobila małemy własnie w Jelp'ie bo tez moze byc alergik.
Do proszku był "gratis" płyn zmiekczajacy z Jelp'a wiec tez sie przyda :) Potem ciuszki chce prac juz w "dorosłym" proszku by malca przyzwyczaic.Zreszta i tak od urodzenia bedzie miał kontakt z takim proszkiem a potem słyszałam ze sa "cyrki" jak sie maluszka "przestawia" z proszku na proszek.

Własnie zamówiłam fotelik z Coneco:

Dzis impra u siostry :) Meżuś w pracy ale na szczescie o 16 konczy.

Offline Ewelina_Michał

• Chuck Norris
  • data ślubu: czerwiec 2007
« Odpowiedź #1321 dnia: 27 Maja 2007, 19:35 »
Antalis ależ mnie zabilas tym fotelikiem :)))) no identyczny mają nasi znajomi a dokladniej chrześniak mojego M. sprzecik superaśny, wygodny, bezpieczny dla dziecka. kolor nawet ten sam....zaraz ci cosik pokażę :)

Offline Ewelina_Michał

• Chuck Norris
« Odpowiedź #1322 dnia: 27 Maja 2007, 19:45 »
to jedna foteczka

i druga

hehe fotki dla potwierdzenia że hihi nic tu nie ściemniam. to foteczki z chrzcin :)

Offline Antalis
  • Chuck Norris
« Odpowiedź #1323 dnia: 28 Maja 2007, 09:52 »
O rajusku :) Super babel w "moim" foteliku :) Ciesze sie ze Coneco sprawuje sie dobrze :)

A ja za godzinke jade po gacie dla siebie bo moje ulubione przedwczoraj przeszły w niepamiec :P.Oczywiscie ciezko bedzie mi cos znalezc bo te ciazowe 36 sa za duze na mnie chyba z racji tego ze rosnie mi tylko brzuch a reszta w miare zostaje w stanie nienaruszonym, a spodnie wszytkie sa jakies takie szeroko robione. No nic zobaczymy - w razie czego bede chodzic bez :P
Po wczorajszych urodzinkach byłam mega zmeczona  :(
Moja siostra dała mi dwie płytki z piosenkami dla maluszka :) Bedzie miał czego słuchac :)

A tak  to dzis zaczynamy 25 tydzien :)
TYDZIEŃ 25
(23. tydzień po poczęciu)

Gdy córeczka staje się mamą

Pamiętasz o ćwiczeniach Kegla ? Polegają one na zaciskaniu mięśni pochwy i odbytu na ok. 8-10 sekund. Jeśli brzmi to dla Ciebie zbyt abstrakcyjnie, spróbuj poćwiczyć w toalecie podczas oddawania moczu, wstrzymując jego strumień Wykonywane regularnie ćwiczenia Kegla wzmacniają mięśnie dna miednicy, ułatwiając poród.
Możesz zauważyć u siebie wrażliwość na światło, związaną ze zmniejszeniem się ilości płynu w oku. Jeśli suchość oka powoduje u Ciebie ból i pieczenie, stosuj "sztuczne łzy", dostępne w aptekach bez recepty.

Ty
W miarę zbliżania się do terminu porodu zapewne zmieniają się Twoje stosunki z własną matką. To świetna okazja, aby się do siebie zbliżyć, dlatego pamiętaj, aby dużo z nią rozmawiać, a jeśli nie masz takiej możliwości - może zdecydujesz się zapisywać swoje odczucia w pamiętniku ?
Emocje, jakie pojawiają się u Ciebie w relacji z Twoją mamą, mają ogromne znaczenie dla rozwoju Twoich uczuć do dziecka. Na tej podstawie tworzysz pewien model swoich zachowań. Z pewnością wracasz we wspomnieniach do swojego dzieciństwa i zastanawiasz się, czy chcesz być podobną mamą dla Twojego dziecka, czy zupełnie inną, niż Twoja mama. Takie rozważania mogą być podstawą do kształtowania się Twoich postaw macierzyńskich.

Twoje dziecko
Dziecko waży już ponad 500 g i ma około 32 centymetrów "wzrostu". Mimo niewielkiej ilości tłuszczu oraz wrażliwej skóry, jest już w pełni ukształtowany. Ciałko dziecka pokrywa maź płodowa, której zadaniem jest ochrona skóry przed stwardnieniem i zmacerowaniem przez sole mineralne, zawarte w płynie owodniowym. Maluszek poznaje swoje otoczenie, dotykając rączkami, nóżkami i innymi częściami ciała wewnętrznych ścian macicy. Zdarza się, że próbuje palcami dłoni chwycić pępowinę!

Za 12 dni nasza 100-dniówka :)

P.S.Rany niech ktoś wytnie wszystkie drzewa i całą trawe bo ta alergia mnie dobije  :'(
« Ostatnia zmiana: 28 Maja 2007, 09:54 wysłana przez Antalis »

Offline jagodka24

• Chuck Norris
« Odpowiedź #1324 dnia: 28 Maja 2007, 10:27 »
Antalis poiem ci tak wiem co czujesz z ta alergia
a ten nosaller sobie kupiłas???
ja strasznie cierpiałam zimą a teraz póki co jest niesamowicie dobrze
nawet kataru nie mam a to dla mnie dziwne

za to moj małz biedny cierpi męki okrutne

Jagoda - 05.06.2007
Maja - 29.03.2010

Offline Antalis
  • Chuck Norris
« Odpowiedź #1325 dnia: 28 Maja 2007, 11:06 »
Tak Nosaller sobie kupiłam - zadna rewelacja ale ociupinke pomaga.
Z zakupków spodenkowych nici - wyszlam na balkon wywiesic pranie i ... zasmarkałam poł balkonu, przy okazji rozwaliłabym sobie glowe o szybe drzwi balkonowych bo nie widziałam gdzie ide - tak mi oczy łazwiły :(
Dzis popołudniu zapowiadaja deszcze wiec to jest moja jedyna szansa - jutro rano czmychne po spodenki bo po deszczu duuzo lepiej sie oddycha.
Jestem zywym przykładem tego ze w ciązy alergia moze sie nasilac :( A jaka popuchnieta na buzi wstaje  :mdleje:  Oby Kacperek nie był alergikiem :blagam:

A jak radziłyscie sobie z hemoroidami  ???
« Ostatnia zmiana: 28 Maja 2007, 11:08 wysłana przez Antalis »

Offline Ewelina_Michał

• Chuck Norris
« Odpowiedź #1326 dnia: 28 Maja 2007, 12:24 »
Antalis ja z tymi hemoroidami to znam tylko teorie bo w praktyce jeszczez sie nie przekonalam jak to jest ale w bliskiej rodzinie mam takie przypadki wiec z tego co wiem to:
- najlepiej nie jeść rzeczy ostrych, mogacych podrażniać, nie używać pikantnych przypraw
- ograniczyć picie mocnej kawy (tez potrafi rozdrażnić hemoroidy)
- po kazdej wizycie w toalecie w celu innym niż siusi najlepiej od razu dokladnie sie podmyć lub po prostu wskoczyć do wanny na szybką kapiel (chodzi o to by "tam" bylo idealnie czysciutko i nic absolutnie nic nie mialo prawa Cie podrazniac)
- ewentualnie zapyaj męża - bo sa masci łagodzace albo leczace hemoroidy
- no i delikatny papier toaletowy
- aha i jeszczez jedno - jesli to mozliwe to zmienic diete tak by chodzić do wc jak najczesciej by nic nie "zalegało" i "nie rozpychało" scianek. no i w trakcie załatwiania sie (sorki za dosłowność) najpiepiej nie napinac sie na siłe tylko rzecywiscie iśc wtedy gdy wszystko pójdzie juz gładko

to tyle co tak dokladniej wiem. mysle że może powinnaś poradzić się lekarza ginekologa bo moze on wie co robic by bylo ok. sorki za takie dokładnie opisanie problemu ale chyba tak jest najprosciej i najlepiej zrozumiec o co chodzi. mam nadzieje że nikogo to nie obrzydzilo.

Offline Maja

• Global Moderator
  • Chuck Norris
  • bono animo es
  • data ślubu: 28 sierpnia 2004r.
« Odpowiedź #1327 dnia: 28 Maja 2007, 12:26 »
Ciężarne mogą używać czopków HEMOROL - one są bezpieczne i podobno łagodzą nieco objawy ::)

Offline jagodka24

• Chuck Norris
« Odpowiedź #1328 dnia: 28 Maja 2007, 12:29 »
owszem alergia moze sie nasilic (u mnie tez tak bylo) ale teraz mi przeszlo o dziwo
i zycze ci zeby tobie tez przeszlo zobaczysz bedzie dobrze

a na hemoroidy to polecam posterisan tylko bez literki H
jest strasznie drogi ale mnie juz 2 razy pomógł i poki co nie wraca mi sie nic
wiem ze po porodzie napewno mi sie to wróci ale trzeba szybko reagowac zeby zaleczyc
mozna tez podobno robic nasiadówki z gorącej wody ale tej metody nie próbowałam

Jagoda - 05.06.2007
Maja - 29.03.2010

Offline ~Ania~
  • Global Moderator
  • Chuck Norris
  • data ślubu: 2006-10-07
« Odpowiedź #1329 dnia: 28 Maja 2007, 12:44 »
Antalis co do hemoroidów i alergii niepomogę bo ani jednego ani drugiego nie mam, ale przypomniało mi się co przeżywała moja biedna siostra :( Dzień przed moim slubem tak zwijała się z bólu że musiała mieć zabieg, laserowo wysuszane czy jakoś tak... Ale się namęczyła :( Nie pobawiła się zbytnio na weselu ale jakoś dała radę.

Co do fotelika to bardzo fajny. A co do spodni to wiem dokładnie o czym mówisz. Jak kupowałam swoje to byłam w szoku że te najmniejsze są takie wieeeeelkie :) A teraz już tych najmniejszych nie założę bo ten pas na brzuszek już za bardzo ciśnie.

Offline Jagna77

• Chuck Norris
  • Mateuszek cały nasz świat ....
  • data ślubu: 08.04.2007 *WIELKANOC*
« Odpowiedź #1330 dnia: 28 Maja 2007, 12:55 »
 Takie informacje znalazlam na necie o hemoroidach .

Wstydliwy problem - hemoroidy

Jak złagodzić dolegliwości?
Jeżeli nie udało Ci się ustrzec hemoroidów, teraz zadbaj przede wszystkim o regularne wypróżnianie. Jednak nie dopuszczaj do długiego przesiadywania w toalecie. Strach przed krwawieniem i uczuciem pieczenia może doprowadzić do powstania błędnego koła: kobieta odwleka w nieskończoność wizytę w łazience, co prowadzi do zaparć, a to z kolei jest przyczyną powstawania następnych guzków. Po każdym pobycie w toalecie delikatnie przemywaj bolące miejsce chłodną wodą i mydłem z neutralnym Ph. Możesz też swędzące okolice przemywać naparem z kory dębu, który działa przeciwzapalnie lub stosować płyn do higieny intymnej zawierający składniki kory dębowej. Skutecznym sposobem jest także okład z ciepłej torebki herbaty - tanina, zawarta w herbacie hamuje krwawienie i łagodzi nieprzyjemne objawy. Możesz spróbować też okładów z lodu, który zmniejszy obrzęk lub specjalnych nakładek (do kupienia w aptekach), które po schłodzeniu zakłada się w okolicę odbytu. Wielu kobietom pomaga także chłodna lub ciepła kąpiel, natomiast zdecydowanie przeciwwskazane w ciąży jest stosowanie nasiadówek. Podczas wypoczynku unoś nogi powyżej tułowia, a po kilkunastu minutach ból i swędzenie powinny być mniej zauważalne. Jeśli dolegliwości nadal będą bardzo uciążliwe, sięgnij po ziołowe maści lub czopki przeciw hemoroidom. Dbaj o swoją aktywność fizyczną. Ruch nie tylko pozwala się zrelaksować, ale także zapobiega problemom trawienia.

Leczenie
Najczęściej dolegliwości pojawiają się w ostatnim trymestrze ciąży, a kilka miesięcy po porodzie samoistnie zanikają. W pierwszej fazie choroby zazwyczaj leczenie ogranicza się do zmiany diety na bogatszą w błonnik (ciemne pieczywo, zboża, warzywa) i picie dużej ilości płynów. Jeśli zaobserwujesz u siebie nawet skąpe krwawienie z okolic odbytu, świąd i pieczenie, podczas najbliższej wizyty u lekarza prowadzącego Twoją ciążę powiadom o objawach i poproś o łagodne leki pomocne w leczeniu hemoroidów (często stosowanymi preparatami są Posterisan, ProctoGlyvenol, Hemorol), które działają przeciwzapalnie i przeciwświądowo, jednak zanim zawsze zaczniesz stosować jakikolwiek z leków, zasięgnij porady lekarskiej). Lekarz może zbadać okolice odbytu za pomocą endoskopu lub palca. Jeśli choroba jest zbyt zaawansowana, aby pomogły maści i czopki, lekarz może zalecić skleroterapię (czyli wstrzyknięcie leków, powodujących zwłóknienie guzków), założenie specjalnych gumek zaciskowych wokół guzka albo koagulację promieniami podczerwonymi albo ultrafioletowymi. Jednak tych metod raczej nie stosuje się podczas ciąży.

Mam nadzieje , ze Ci sie przydadza i cos pomoga  :uscisk:

Offline Antalis
  • Chuck Norris
« Odpowiedź #1331 dnia: 28 Maja 2007, 12:58 »
Dzieki Ewelinko za wykład :) Masz wiedze kochana :)
Poki co staram sie jesc duzo błonnika co pozwala mi na czeste wizytu w ubikacji i ograniczak kawke. Wyczytałam gdzies ze powodem hemoroidow mogą być częste w ciąży problemy z regularnym wypróżnianiem oraz ucisk macicy na jelita. Ja mam i jedno i drugie .Problemy  z wyproznianiem to tez skutek zazywania duzej ilosci zelaza.Maz przyniosl mi  Hemocal - nagietkowe czopki homeopatyczne wiec bezpieczne.
SIostra mowi ze mam sie tym tak nie przejmowac, ze wiele kobiet w ciazy to ma i ze jak bede miala dietke bogata w blonnik i wiecej ruchu to same sie wchłoną. Jak nie to 15 maja mam wizyte u lekarza wiec pogadam z nim.

Jagna dzieki :) Mam nadzieje ze samo sie cholerstwo wchłonie, poki co "na zewnatrz" wyszedł tylko jeden.
« Ostatnia zmiana: 28 Maja 2007, 13:01 wysłana przez Antalis »

Offline Ewelina_Michał

• Chuck Norris
« Odpowiedź #1332 dnia: 28 Maja 2007, 13:13 »
Masz wiedze kochana Smiley

eeee tam od razu wiedze :) hehe po prostu moi bliscy borykają sie z takimi problemami i czasem słyszy sie to takie rady to inne. trzeba o tym mowic bo to żadna ujma, nić wstydliwego choć może krepować. ale rozumiem że czasem ciezko o tym mówić.

mam nadzieje że te "domowe" rady na coś ci sie przydadzą :) i że wszystko ładnie sie zaleczy :) i że nawrotów też juz nie bedzie :) zdrówka i jeszczez raz zdrówka zycze :)

Offline Martaxyz11

• Chuck Norris
« Odpowiedź #1333 dnia: 28 Maja 2007, 17:07 »
Antalis co do buleki z zamknięciem sportowym do podmywania... to nie wiem co Wam lekarze mówią ale mi móili aby nie kierować prysznica w srodek ! tylko podmywac sie z góry do dołu jak zawsze ... Chodzi o to aby nie wlewac tam wody do srodka bo to musi wypłynąc  naturalnie (dlatego 6 tyg zakaz KAPIELI W WANNIE ) wiec taka butelka do polana od gówy nadaje sie jaknajbardziej
bo stosowałam :)

Z proszkiem do prania to chyba nie ma znaczenia na poczatek jaki wybierzesz bo moze uczuluć kazdy lub rzaden :) ale co mogę Ci doradzić.. wstrzymaj sie z płynem do zmiękczania bo nie bedziesz wiedziec co uczyla czy proszek czy płyn...
Jak po jakims czasie stosowania proszku będzi eok dajesz płyn i testujesz :)
My praliśmy i pierzemy do tej pory wszystkie rzeczy w Loveli i nasze i Ninki :) teraz dodaję też płyn do płukania Coccolino...

Z alergią to niestety ale jest wieksze prawdopodoienstwo ze dostanie sie mu cos w genach ale :) Ty masz juz wprawę w walce z alergoią to szybko poradzisz sobie :)

GRATULUJE 25 tygodnia :) Ty juz masz wszystko a ja dopiero za tydzien zaczynałam zakupy :)
"wszystkie zwieŻęta są rUwne, ale świnie są rUwniejsze"
Orwell G. "Folwark Zwierzęcy"

Offline Antalis
  • Chuck Norris
« Odpowiedź #1334 dnia: 29 Maja 2007, 13:02 »
Witam dziewczynki z zasmarkanego swiata Antalis :P
Alergii ciag dalszy  :'( Sklepy zbijaja na mnie kokosy - tyle chusteczek zużywam :(
Wczoraj maz popoludniu wyciagnąl mnie do Bytomia po gacie. No i weszłam bez problemu w rozmiar 38 :) Kupiłam sobie dlugie, lniane,jasne i o dziwo elegancko nawet wygladające spodenki :) Musze je zaniesc do krwacowej bu je skrocic ale tylko troszke. Beda w sam raz na niedzielne urodzinki babci no i na upalne dni.
Kosztowały 120 zł - ja sie pytam co w tych gaciach tyle kosztuje ?Za zwykle takie zaplaciłabym jakies 70 zł.No nic beda na kolejna ciąze :)

Zmykam lezec dalej do gory brzuszkiem - nic mi sie nie chce, a musze zupki pomidorowej pilnowac.

Offline Martaxyz11

• Chuck Norris
« Odpowiedź #1335 dnia: 29 Maja 2007, 13:06 »
hi hi u mnie tez jest pomidorowa :) :) :)

odpoczywaj kochana....
"wszystkie zwieŻęta są rUwne, ale świnie są rUwniejsze"
Orwell G. "Folwark Zwierzęcy"

Offline Antalis
  • Chuck Norris
« Odpowiedź #1336 dnia: 29 Maja 2007, 14:34 »
111 dni do rozwiązania - hipotetycznie oczywisćie :) Podobno chłopcy lubia sie rodzic wczesniej ale jak wiemy niektorzy nie podlegaja tej tezie - Szymus wyłaz w koncu :P

Zupka ugotowana, drugiego dania nie strwiedzono - mezus nie chce mi jesc jak jest cieplo i tak nawet zupke ciezko teraz w niego wcisnac. Ja ugotowałam zupke na wedzonym kurczaczku z ktorego miesko sobie zjem :) Uwielbiam wedzonego kurczaka  :tak_2:

Mam smaka na truskawki :obiad: Jadłam niedawno u rodzicow ale teraz to mam mega smaka. Jutro rankiem sobie kupie pyszne tjuskawki i zjem sobie z Kacperkiem :) Ja chce juz jutro !! :)

Offline Ewelina_Michał

• Chuck Norris
« Odpowiedź #1337 dnia: 29 Maja 2007, 15:59 »
też uwielbiam truskawki. wczoraj zjadłam cała miske na kolacje. pychotka. wogóle lubie owoce sezonowe :)

ja dzisiaj gotowałam zupkę z buraczków - u mnie mówią na to zupa czerwona, a u M. barszczyk czerwony :) na drugie danie były pierogi ruskie takze obiadek na dzis już mam z glowy. zaraz przebieram sie w lekką bluzeczkę i idziemy z miśkiem skosić ogród.
antalis a Ty sobie odpoczywaj. hihi zazdroszczę męza niejadka upalowego. z moim nie taka prosta sprawa - dwa dania obowiązkowo musza być = dwa razy wiecej stania przy garach. hihi ale co tam - odkrywam gotowanie na nowo - gotuje w koncu dla swojego przyszłego (za 32 dni) meżusia. nawet wczoraj prasowanie jego koszul nie bylo takie nudne :)

Offline Maja

• Global Moderator
  • Chuck Norris
  • bono animo es
« Odpowiedź #1338 dnia: 30 Maja 2007, 08:34 »
Ja alergii nie zazdroszczę bo sama współcierpiąca jestem - smakr po pas i na oczy nie widzę...niby pada ale jakoś mi nie za bardzo pomaga-moze chociaż Tobie lepiej...truskawki tez kocham a że mam na nie uczulenie to mam teraz piękną wysypkę :P i jem dalej ;D a małżona mam podobnego - jak gorąco to jeść nie chce :(

Offline jagodka24

• Chuck Norris
« Odpowiedź #1339 dnia: 30 Maja 2007, 09:57 »
no to maja widze że ty podobny typek jak moja mom
ona ma uczulenie na jabłka jak zje to ją swędzi niemiłosiernie całe podniebienie i język a ona i tak je bo uwielbia :)

Jagoda - 05.06.2007
Maja - 29.03.2010

Offline Tajusia

• Chuck Norris
  • data ślubu: 17.09.2005
« Odpowiedź #1340 dnia: 30 Maja 2007, 10:08 »
CO tam u Was??

Współczuję z powodu alergii, ja mam co prawda tylko pokarmowe ale mój brat właśnie chodzi taki zapuchnięty, zasmarkany i zakichany i bardzooo mu współczuję z tego powodu - i Tobie również.

Nie wiem jak tam temat hemoroidów - u mnie tez kiedyś to porusząłam bo niewiele sie o tym mówi a jednak dotyka wiele kobiet w ciąży i tak naprawdę ma mało wspólnego z dietą (jeżeli wceśniej nie występowały) tylko głównie chodzi o ucisk i ciśnienie jakie wytwarza sie w organizmie w czasie ciąży i podczas porodu, z tego co mi wiadomo to najlepsza jest maść i czopki POSTERISAN bez literki H ale ogólnie podczas porodu istnieje bardzo duże prawdopodobieństwo że znów się pojawią tak jak powiększone naczynka albo krwiaczki - taki już urok ciąży :D :D :D

P.S> Bardzo fajny fotelik :)
"...Jest na ziemi jedno moje małe miejsce, gdzie poza biciem serca nie liczy się NIC więcej..."

Offline Ewelina_Michał

• Chuck Norris
« Odpowiedź #1341 dnia: 30 Maja 2007, 11:53 »
i niech mi ktoś powie że ciąża nie jest wyzwaniem dla kobiety

Offline Antalis
  • Chuck Norris
« Odpowiedź #1342 dnia: 31 Maja 2007, 07:22 »
Witam szanowne kozelanki i ciocie w jednym :)

Maz przyniosł mi Posterisan i od dwóch dni go biore - zobaczymy. Alergia dokucza niezmiesko - wczoraj padało wiec po deszczu wyleciałam z domku jak z procy i ... musiałam sie wrocic bo przez załzawione oczy nic nie widziałam :(
8 lub 11 czerwca ide na badania krwi, moczu i cukru - o ile nikt strajkowac nie bedzie. Ciekawe jak tam moja hemoglobina  :drapanie: Poki co musze sie skupic na podniesieniu jej poziomu.
Wczoraj zrobiłam porzadek na glowce - w koncu pozbyłam sie odrostów :) Przed porodem trzeba bedzie zrobic sie na bostwo :P co by mały Kacperek nie mamy nie wystraszył :) Jak sie rozpłacze a siostra bedzie porod odbierac to zwale na nia :P

Mam pytanie: uzywa ktoras z Was kosmetyków Bella Baby Delfi ?Wiem ze w sumie wszystko moze uczulac ale słyszy sie opinie co bardziej lub mniej wywołuje alergie. Poczatkowo chcialam dla maluszka kosmetyki BAMBINO ale mam okazje kupic zestaw "strtowy" dla mamy i dzidzi własnie firmy Bella Baby Delfi.

Niezbędny zestaw dla matki i jej maleństwa na pierwszy miesiąc razem.
Zestaw obejmuje:

WYPRAWKĘ DLA DZIECKA
1. Pieluszki Happy Newborn 2-5 kg - 42 szt. - 4 opakowania,
2. Oliwka Bella Baby Delfi 200 ml - 1 sztuka,
3. Puder Bella Baby Delfi 140 gram - 1 sztuka,
4. Krem pielęgnacyjny Bella Baby Delfi 270 ml - 1 sztuka,
5. Płyn do kąpieli z oliwką Bella Baby Delfi 300 ml - 1 sztuka,
6. Chusteczki nasączane oliwką Bella Baby Delfi (wkład 40 szt.) - 2 opakowania,
7. Patyczki higieniczne Bella Baby Delfi 56 szt. - 1 opakowanie,
8. Waciki kosmetyczne 100 szt. - 1 opakowanie,
9. Podkład do przewijania A1 Soft (60x90) - 3 sztuki,

WYPRAWKE DLA MAMY
10. Podkłady poporodowe - 10 szt. - 3 opakowania,
11. Wkładki laktacyjne MAMMA z przylepcem - 30 szt. - 2 opakowania

Cena tego zestawu to 140 zł.Warto ?
W sklepie juz same pieluszki kosztuja ok 32 zł za opakowanie  :drapanie:

Offline Tajusia

• Chuck Norris
« Odpowiedź #1343 dnia: 31 Maja 2007, 08:47 »
to znalazłam o tej serii:
Kosmetyki baby delfi dla niemowląt i dzieci zostały nagrodzone złotym medalem Polskiego Stowarzyszenia Pomocy Dzieciom Chorym Na Astmę i Alergię, otrzymując tytuł "Produkt Roku 1999".

Wyroby z bawełny baby delfi otrzymały atest Polskiego Towarzystwa Alergologicznego. Jest to jedyna tak szeroka oferta wyrobów dla niemowląt i dzieci z bawełny.

Jeżeli chodzi o cenę to NAPEWNO się opłaca bo same pieluszki i wkładki laktacyjne i te podkłady do przewijania (a propo można ich też użyć podczas pobytu w szpitalu zeby nie stresowac się ze poplamimy łóżko :) ) to już masz ze 150 złociszy a w zestawie jeszcze tyle innych rzeczy. Ja bym chyba kupiła bo Bella to znana firma - od lat używam ich podpasek bo mnie nie uczulają (jak np. always) i wkładki laktacyjne też sobie kupiłam :D

A z kosmetykami na poczatku i tak trzeba uważać - nam położna mówiła żeby nie stoswać wielu kosmetyków bo skóra dziecka jest ne przyzwyczajona i koniecznie uważać z oliwką bo wielu rodziców zaraz po kąpieli oliwkuje swoje maleństwa całkowicie je w ten sposób zapychając - skóra nie oddych i powoduje to różne podrażnienia i z kremami z cynkiem radziła też na początku ostrożnie - dopiero wtedy nakładać jak już wystąpi zapalenie skóry - więc kosmetyki napewno przydadzą Ci się w późniejszym okresie.
Aha i bardzo polecała (mówiła że wiele oddziałów noworodkowych to stosuje) - emulsję do kąpieli Oilatum - dziewczyny tutaj na forum też sobie chwaliły i wtedy na początku bez innych kosmetyków :D
"...Jest na ziemi jedno moje małe miejsce, gdzie poza biciem serca nie liczy się NIC więcej..."

Offline Antalis
  • Chuck Norris
« Odpowiedź #1344 dnia: 31 Maja 2007, 09:01 »
Własnie przegladalam opinie na innych forach o tych kosmetykach i gadalam z siostrą .
Czytalam ze oliwka nie brudzi ubranek i łatwo sie wchłania, rzadko uczulaja itp.
Tak jak Tajusiu piszesz z kosmetykami trzeba uwazac i te ktore jedno dzieciatko bedzie tolerowało , inne moze uczulac.Siostra tez mowila ze matki maja je w szpitalu.
Tak jak piszesz juz dla samych pieluszek i wkładek warto chyba kupic. Zestaw jest taki tani z racji tego ze jest prosto od producenta - Torunskich Zakładów Opatrunkowych. Sama uzywam/uzywałam podpasek i wkładek z Belli i jestem z nich zadowolona.
A Oilatum i tak kupie ;)

Offline Maja

• Global Moderator
  • Chuck Norris
  • bono animo es
« Odpowiedź #1345 dnia: 31 Maja 2007, 09:04 »
Ja nie wiem czy zdecydowałabym się na zakup takiego zestawu - zwykle jest tak, że jak się kupuje zestaw to połowa zawartości nie jest potem do niczego używana, a jak Ty masz alergię i boisz się o nią u Kacperka to już wogóle ograniczyłabym się do Oilatum do kąpieli i żadnych płynów, pudrów czy oliwek po :drapanie:

Offline Antalis
  • Chuck Norris
« Odpowiedź #1346 dnia: 31 Maja 2007, 09:09 »
No ale same pieluszki z tego zestawu kosztuja ok 120 zł, do tego wkładki laktacyjne 2 op, podkłady poporodowe x3op., patyczki, waciki 1op, podkłady do przewijania x3szt. -  juz duuuza oszczednosc no i zadna z tych rzeczy raczej nie uczuli :).

Offline Tajusia

• Chuck Norris
« Odpowiedź #1347 dnia: 31 Maja 2007, 09:20 »
No ale same pieluszki z tego zestawu kosztuja ok 120 zł, do tego wkładki laktacyjne 2 op, podkłady poporodowe x3op., patyczki, waciki 1op, podkłady do przewijania x3szt. -  juz duuuza oszczednosc no i zadna z tych rzeczy raczej nie uczuli :).
tak jak piszesz, te elementy zestawu bardziej opatrunkowe, napewno się przydzadzą i nie uczulą, a z kosmetykami tak różnie bywa - nie ma takich całkiem 100% hipoalergicznych - kazde mogą uczulić, a najwyzej puder, krem i oliwkę to sobie kupisz potem inną :D

Offline Maja

• Global Moderator
  • Chuck Norris
  • bono animo es
« Odpowiedź #1348 dnia: 31 Maja 2007, 09:36 »
Zawsze jeszcze można na allegro sprzedać  ;)

Offline Antalis
  • Chuck Norris
« Odpowiedź #1349 dnia: 31 Maja 2007, 09:38 »
Zawsze jeszcze można na allegro sprzedać  ;)

Hehe o własnie  ;)