Autor Wątek: Witajcie w naszej bajce... czyli jak sobie radzimy w roli rodziców Tadzia  (Przeczytany 138794 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline Ani@

• maniak
  • „Przypadek–to Bóg przechadzający się incognito”A.E
  • data ślubu: 08.06.2013
Ja dawalam jedna piers na jedno karmienie, jak mialam zastoj to z piersi bez zastoju karmilam co 3 karmienie i recznie odciagalam do uczucia ulgi jak czulam, ze sie przepelnia.

Jak zastoj jest u gory, to w czasie karmienia trzymalam ciepla pieluche w tym miejscu.

Przypomnialo mi sie jeszcze, ze przy zastojach pomaga lykanie lecytyny.

Iza, a na brodawce nie masz bialej kropki przyjrzyj sie, moze zrobil sie czop i zatkalo sie ujscie kanalika.

Niektorym dzieciom ten zapach przeszkadza, ale przed karmieniem wystarczy umyc piersi ;)

Offline violiza

• uzależniony
Intensywnie pachnie ;)
Jak mam zastoj w prawej i teraz karmilam z prawej to kplejne karmienie z lewej?
jestem forumową skrzypaczką,->
https://e-wesele.pl/forum/index.php?topic=49937.new#new  zagram też na Waszym ślubie ;)
zapraszam do kontaktu :)

Offline knatalia
  • użytkownik
  • **
  • data ślubu: 24.09.11
to kolejne z lewej. zawsze na zmianę. a jak podczas karmienia nie opróżni całej piersi a ona dalej boli, to spróbuj laktatorem, mi to przynosiło ulgę
« Ostatnia zmiana: 12 Lipca 2016, 15:31 wysłana przez knatalia »

Offline Ani@

• maniak
Ogolnie na zmiane lewa, prawa, ale przy zastoju czesciej dostawialam do chorej i co 3 karmienie zdrowa, ze zdrowej nadmiar odciagalam pomiedzy karmieniami.

Dziecko nigdy nie oprozni calej piersi, bo pokarm tworzy sie na biezaco i piersi to fabryka, a nie magazyn. Przy zastoju po karmieniu nie odciagaj laktatorem, bo dasz piersiom sygnal, zeby produkowaly jeszcze wiecej mleka i bedzie sie zastoj powiekszal. Po karmieniu chlodny oklad.
« Ostatnia zmiana: 12 Lipca 2016, 15:34 wysłana przez Ani@ »

Offline elemelka

• Chuck Norris
  • data ślubu: 24.07.2010
Violiza a nie możesz zadzwonić żeby położna do Ciebie wpadła i obejrzała piersi  ??? Do tego tez są  ::)

Offline ~Ania~
  • Global Moderator
  • Chuck Norris
  • data ślubu: 2006-10-07
A ja nie jestem pewna czy można brać Ibuprofen karmiąc...

Miałam zastoje w piersiach i przy każdym dziecku niestety musiał być antybiotyk :( Ból niesamowity.

Karm na zmianę zawsze. Początki są trudne, ale wyjdziecie na prosta.

Ja moja trzecia karmie juz 15ty miesiąc i jeszcze czasem zdazy mi sie zastój jak dłużej nie karmie.

Offline selena

• Chuck Norris
  • data ślubu: 10.10.2009r.

Dziecko nigdy nie oprozni calej piersi, bo pokarm tworzy sie na biezaco i piersi to fabryka, a nie magazyn.

Pięknie napisane :-)

Ja daję obie, i przy kolejnym karmieniu zaczynam od tej, na której skończyłam.

Offline lolalola

• Chuck Norris
  • data ślubu: 02.10.10
U mnie było zapalenie po wujsciu zr szpitala,pełno guzów ,blee
Od razu zakupiłam laktator  i odciagnelam mleko plus okłady z kapusty.
Nie wiem czy miałam temperaturę ale po odviagnieciu miałam taką delirke ze siostra pomogła mi założyć bluzę.
Ale laktator pomógł praktycznie od razu,także polecam.

Offline Ani@

• maniak
A ja nie jestem pewna czy można brać Ibuprofen karmiąc...

Mozna jak najbardziej ibuprofen, gdyby byl zakazany to bym o nim nie pisala ;-)
Doraznie mama karmiaca moze rowniez z przeciwbolowych ketonal i tramal :-)
Ibuprom czasem pomaga przy zapaleniu i antybiotyk nie jest konieczny, a wiadomo ze jak mozna uniknac antybiotyku to lepiej, mi kazali zaczac od ibupromu, bo dziala przeciwzapalnie i jest dozwolony :)

Offline violiza

• uzależniony
W szpitalu nawet proponowali ibuprofen asekuracyjnie.
Piersi juz luzniejsze, ale prawa mocno czerwonA, ale duzo mieksza.. Tadzio je czesto, ciezko ogarniac oklady, kapucha... ale  pomalu do przodu... oby szybko przezzlo
https://e-wesele.pl/forum/index.php?topic=49937.new#new  zagram też na Waszym ślubie ;)

Offline violiza

• uzależniony
Witajcie

Wczoraj byla polozna. Tadzio przybral tylko 140 g w 8 dni:/
Jesli chodzi o piersi sytuacja w miare opanowana, ale ta ciagla walka z cyckiem to dobija, az boje sie wsfawac na lkarmiemie. Polozna rownoez jednak jedt za konsultacja u chirurga wezidelka Tadzia. Chyba trzrba bedzoe podcoac bo.bez sensu i ja i on sie meczymy..
Co do zapalenia jeszcxe to ze wszystkim sie zgadza poza kapusta ( rozwoj bakterii, prpcesy gnilne, syzyfpwa praca ze zmywaniem, a dziecko jeszcze ma czas na poznanie kapustu...) tez mialam do niej watpliwosco i tez duzo wygodniej bez tych okladoa.
Bylismy dzis na kontroli. Bilirubina super, pepek tez. Robilismyntez echo serca bo lekarka uslyszala szmer-tez w normie.
Jak u Was z badaniem hormonow tarczycy, szcegolnie gdy matka obciazona?
Kiedy robic i czy pediatra da skierowamie na badania?

Offline Ani@

• maniak
Iza, a w szpitalu nie robili dziecku po porodzie badania tarczycy ?

Offline violiza

• uzależniony
...Nie
Nawet skierowania nie dali... wszystko zostawili do decyzji pediatry

Offline Ani@

• maniak
Aaaa :) W MSWiA robili synowi w szpitalu po porodzie, to nie pomoge w tym względzie...

Offline selena

• Chuck Norris
U nas też był problem z przybieraniem, u obu właściwie, i zarówno Adriana jak i teraz Maksa po 3 tygodniu dokarmiam swoim odciągniętym mlekiem z butli i nadrabia.

Offline Justys851
  • Chuck Norris
U nas tez badania w szpitalu, ale np nam nie zrobili USG bioderek  :-\

Offline violiza

• uzależniony
bioderka to się chyba robi później, może dlatego?

a na przybranie wagi urodzeniowej w końcu jest 2 tyg czy 3 tyg?? I co jeśli nie przybierze? Dokarmianie MM?

Czy do obowiązków położnej należy także pobieranie krwi maluchowi? Czy to standard?

Offline Justys851
  • Chuck Norris
Większość szpitali robi zaraz po porodzie i potem kontrola za 6-8 tyg. U Karola tak było, teraz rodzilam gdzie indziej i tam nie robią, na szczęście udało mi się umówić przed skończeniem 1 miesiąca.

Offline selena

• Chuck Norris
Położna w domu raczej nie pobierze krwi. Violiza, jeśli masz mleko to ściągaj po karmieniu albo jak dłużej śpi i podawaj w butli, ja tak robię i mały nadrabia. Raz dziennie pełną butlę podaję.

Offline violiza

• uzależniony
Wczoraj odciągałam 15min = 100ml. mały zjadł 40ml (był 2h po karmieniu) po kolejnej godzinie 20ml i po ponad 3 kolejnych godzinach 40ml. mało prawda?
Trochę boję się laktatora, bo właśnie po nim, następnego dnia dostałam gorączki i pierś była rozpalona.
Może to nieumiejętnie robiłam? Teraz pytałam położnej i dla poczucia ulgi, można odciągać 15min (bo to mniej więcej czas opróżniania piersi przez dziecko czy jakoś tak)

Jak sobie radzicie z kąpielami? Mój mały jeszcze nie czerpie z tego przyjemności.
Dziś jest grzeczniutki :) a jak u Was?

Offline kurczaczek83

• Chuck Norris
  • Igorek ur. 24.01.2014
  • data ślubu: 24.12.04
Kochana mój na początku płakał przy kąpieli później mu przeszło, pewnie Tadzio tez tak będzie miał.

Offline lebara

• maniak
  • data ślubu: 11.08.2012
U nas Lena bardzo lubiła kąpiele, ale pod warunkiem że woda była cieplejsza niż powinna :) widać było po ńiej ten relax :):)
,,Geny to nie wszystko, zdrowie i mądrość Twojego dziecka zależą od Ciebie"

Offline ciriness

• Chuck Norris
  • data ślubu: 11.09.2010
Nasz tez na początku nie lubił kąpieli :) Polubi zobaczysz :)

Offline :martyna:
  • Chuck Norris
Zjadl wg mnie ogromne ilosci.
Nie sciaga sie zz dużo, bo to wzmaga produkcje. Ja po każdym ściąganiu mialam zastoje.

Offline Daruda

• Chuck Norris
  • data ślubu: 20.06.2009
U nas też Nadia na początku nie przepadała za kąpielami;-) a szczególnie już za tym ubieraniem po kąpieli, teraz wręcz uwielbia, a jak leży u nas na łóżku to już wie i zaciesza;-) Podobnie jak mówię ,że idziemy kąpu,kąpu, albo plusku,plusku, jej mina bezcenna;-)))

Offline madzia_n

• Chuck Norris
  • data ślubu: 22 sierpnia 2009
Dominik ma początku się darl okropnie przy kąpieli. Przeszło. Pokochał kąpiele i tak mu zostało już.
Kurcze jak czytam o tym karmieniu to dla mnie to wszystko kosmos. Ja ten czas wspominam okropnie, ale fakt pozostaje faktem, byłam zupełnie niedoinformowana. Może gdyby było inaczej to nie byłoby to takim koszmarem...

Offline Justys851
  • Chuck Norris
I jak tam Iza ?? Jak dajecie radę ?
Nie powiem Ci czy dużo zjadł bo moja na cycu i nie mam pojecia ile ona w ml zjada, to samo miałam z Karolem.
Co do kąpieli zależy od dnia , ale widzimy że woli cieplejszą wode i jka się ją polewa to się uspokaja  ;)

Offline Vivka

• Chuck Norris
  • data ślubu: maj 2014
Hej

jak sobie radzicie? :)

To już 3 tygodnie :)

Offline violiza

• uzależniony
Witajcie,
wcięło mi wiadomość....
jeśli chodzi o karmienie, mam wrażenie że już przeszłam wszystko co najgorsze. Ból był tak wielki, że bariera została przełamana i nie byłam w stanie psychicznie przystawić małego od środy, odciągałam elektrycznym laktatorem... w niedziele przełom, odważyłam się. O dziwo nie bolało a rany miałam tak głębokie i niegojące się od tygodnia.... karmimy się póki co na kapturkach, inaczej się nie da. Muszę się dogoić. Trafiliśmy do poradni laktacyjnej na super babeczkę (chyba setną w kolei.,..). myślę, że już niedługo zaczniemy normalnie żyć. Mały je jak szalony! Ale musimy jeszcze sprawdzić go jak wygląda napięciowo u fizjoterapeuty.
Poza tym kąpiele polubiliśmy :) Tatuś daje radę! Najlepiej Tadzio lubi pływać na brzuszku.
Zaczynamy również gaworzyć:) i ładnie śpimy:)

Offline kurczaczek83

• Chuck Norris
  • Igorek ur. 24.01.2014
  • data ślubu: 24.12.04
O super wszystko się układa!!!