Autor Wątek: Witajcie w naszej bajce... czyli jak sobie radzimy w roli rodziców Tadzia  (Przeczytany 138250 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline elemelka

• Chuck Norris
  • data ślubu: 24.07.2010
Kupiłam dada na początek i nas okropnie załatwiły i na razie jesteśmy na białych pampersach.Choć są one inne niż 2 lata temu i nie mają już tej siateczki.Niedługo spróbujemy zielone pampersy
pępki mieliśmy długo,  do 3 tygodnia u obu
a na oparzenia u nas mąka i zielony alantan .zresztą ogólnie ci któreś przewijanie używam mąki

Offline Justys851
  • Chuck Norris
A u nas dady ok, zakladam naprzemiennie z białymi pampkami i faktycznie inne są, cos mi nie pasowało teraz juz wiem ze nie ma tej siatki  ;D

Offline Ewelina_Michał

• Chuck Norris
  • data ślubu: czerwiec 2007
Mnie znajoma namawia na ekopieluszki takie z wymiennym podkładem. .. sama nie mam przekonania. Próbowałyście?

Offline selena

• Chuck Norris
  • data ślubu: 10.10.2009r.
To u nas Dady u obu synów spisują się świetnie.

Offline violiza

• uzależniony
U nas dady i pampki zielone. Myslalam ze dady nas zalatwily. Teraz same pampki i przemywam wata z woda. Czy uzyc mydla szareggo? Jalk to robic???
Octenisept ma wlasciwosci nawilzajace dlatego moze tak dlugo Wam trzaly??
 My uzywalismy spirytusu  z woda oczywiscie. Dokladnie tez czyscilsmy patyczkiem. Bylismy na kontroli w szpitalu to kazali gencjana robic i nie czyscic co dla mnie dziwne... ale ja czyszcze. Zaraz odpadnie
 Martwi mnie pupka:( czy jest sens wietrzyc jak smarujrmy mascia? I jak przrmywac z mydrlkiem? Czy potem wycieracie czyms do sucha i smarujecie??? V
Bede wdzieczna za odp.
Ciekawa jestem eko pieluch... jak lktos uzywa to niech sie odzywa.
jestem forumową skrzypaczką,->
https://e-wesele.pl/forum/index.php?topic=49937.new#new  zagram też na Waszym ślubie ;)
zapraszam do kontaktu :)

Offline violiza

• uzależniony
aha, a jak u Was z odbijaniem?
 Odbijacie po każdym karmieniu?
Mi położna powiedziała, że jak dziecko się nabomba  Z PIERSI do nieprzytomności to nie odbijać. z drugiej strony inni mówią, żeby dużo pionizować, nawet min. 15 min.

podpowiedzcie co z pupką robić .. . ;)
https://e-wesele.pl/forum/index.php?topic=49937.new#new  zagram też na Waszym ślubie ;)

Offline Ani@

• maniak
  • „Przypadek–to Bóg przechadzający się incognito”A.E
  • data ślubu: 08.06.2013
Na dupke uzywalam zielony linomag i byl  czas, ze nie uzywalam chusteczek nawilzanych tylko przymywalam dupcie letnia woda z plynem do mycia dla dzieci i gazikiem, wycieralam do sucha, linomag i pieluszka.
Jak zasnie przy piersi to nie musisz odbijac ;-) A tak to odbijalam po kazdym karmieniu, ale u nas nie chcialo mu sie odbic mozna bylo pol dnia przechodzic, a ulewal czasem chlustal mocno mlekiem ;-)

Offline Ewelina_Michał

• Chuck Norris
  • data ślubu: czerwiec 2007
Violiza tych ekopieluch używa bliska znajoma. Bardzo sobie chwali. Kupiła zestaw wkładów (bo ponoć są różne) i jak mała coś zrobi to zazwyczaj wymienia sam ten wkład, bo rzadko kiedy "osłonka" się pobrudzi. Mała ma 2 miesiące, a do tej pory w sumie darzyło się im kupić dosłownie paczkę pieluch na wyjścia typu lekarz czy dalsza podróż.
Ona te wkłady spłukuje i zbiera do wiadra. Raz dziennie ma w związku z tym pranie tego w jakimś antybakteryjnym proszku. Wkłady schną szybko i nie wymagają dodatkowego prasowania.

Namawia mnie gorąco na tego typu inwestycję, ale ja sama nie mam przekonania.... nie wiem...jakoś to do mnie nie przemawia i jeśli chodzi w tym tylko o ilość wytwarzanych odpadów, to to jest za mały argument. W końcu używa się więcej detergentów i wytwarza ścieki. Myślę o tym, ale nie pałam na razie entuzjazmem. Zobaczymy, może z czasem dam się namówić.

Offline lolalola

• Chuck Norris
  • data ślubu: 02.10.10
Violiza moja Lili była uczulona na wszystko oprócz białych pampersów premium care.
Także patrz na to czy aloes w pieluchach jest blisko pupy  czy pod wartwami.

Offline Justys851
  • Chuck Norris
własnie może to zielone pampki bo tam aloes, 
ja przemywam wodą z żelem do mycia - mam akurat lipikar, ale możesz też np mydełka trochę dać np oilan
zamaczam wacik i myję, osuszam i na to maść alantan albo alantan plus i bardzo nam takie rozwiązanie pomogło
zielony linomag też jak najbardziej  ;)

Offline violiza

• uzależniony
Kikucik odpadl:)
Mam nadzieje , jutro pupka bedzie wygladala lepiej
Dzis caly dzien na lewej piersi byl bo prawa poraniona i ztobilam glupote bo mam zastoje... :/ ehh. Dzis gorszy dzien byl, maluch zaczal zyc pelna piersia.. a nie tylko spac... niech sie dotlenia, ksztaltuje plucka... tak tak.. a jak u Was?

Offline Ani@

• maniak
Jak masz zastój w piersi to koniecznie przystawiaj najpierw do tej co jest zastoj, zeby maluch go sciagnal, zeby zapalenia nie dostac :( W razie co z zastojami moge pomoc bo przez pol roku mialam co chwile zastoje jak nie w jednej to w drugiej :/ Przed karmieniem cieply prysznic albo ogrzej pieluszka, po karmieniu zimny oklad, roztluczone liscie kapusty tez pomagaja. No i sprawdz czy na brodawce nie masz bialej kropeczki, bo to moze byc zatkane ujscie kanalika na to tez sa sposoby ;-)

Offline Ani@

• maniak
A i przystawiaj malucha w takiej pozycji, zeby brodka byla od strony zastoju, zeby dziecko podczas ssania troszke masowalo zgrubienie cierpliwosci :*

Offline violiza

• uzależniony
Dzieki za rady!!! Probowalam tez sama rozmasowac guzki.. a co robic z ranami?:/

Offline Justys851
  • Chuck Norris
Posmaruj swoim mlekiem i wietrz brodawki jak najczęściej.
Ja używam maści maltan od poczatku i odpukac nic mi nie poranila jeszcze.

Offline Vivka

• Chuck Norris
  • data ślubu: maj 2014
Może na czas gojenia odciągaj z tej piersi laktatorem jeśli nie dajesz rady karmić tą piersią?

Ja na początku tak robiłam, smarowałam swoim mlekiem i szybko się zagoiło i mogłam znowu przystawiać.

Ja długo nie karmiłam ale jak miałam zastój to pomogły mi liście kapusty. No i odciąganie/ lub karmienie bo bez tego ani rusz.

Offline Ani@

• maniak
violiza na rany tylko czysta lanolina np. ziaja ma taka masc na brodawki i purelan, maltanu absolutnie nie polecam, bo ma cukier w skladzie to doskonala pozywka do rozwoju grzybow, smaruj tez swoim mlekiem i wietrz duzo, mozesz kupic muszle laktacyjne, to nie bedziesz ocierac ran o bielizne i skoryguj technike przystawiania, bo maluch za plytko widocznie chwyta brodawke.
Guzkow sama nie masuj, kanaliki sa bardzo delikatne mozesz je uszkodzic i zrobic sobie wieksze kuku to metoda jakas archaiczna wyciskanie guzkow, przystaw malucha, tak zeby brodka byl od strony zastoju i ssac bedzie masowal....
Na pocieche ja mialam same problemy z karmieniem nie umialam przystawiac, rany mialam 2 miesiace na brodawkach, bo nikt mi nie powiedzial, ze za plytko maly chwyta, do tego zastoje i zapalenie piersi tez przeszlam, a karmilam 14 miesiecy dopoki sie syn nie odstawil ze wzgledu na druga ciaze ;)
Odciagania i podawania butelka na poczatku drogi nie polecam, bo skoro sa rany na piersiach to jest za plytki chwyt, butelka moze jeszcze go splycic, dziecko przez 6 tygodni powinno uczyc sie ssac piers ;) Zaluje, ze nie wiedzialam tego przy pierwszym synu, tylko dawalam sobie jakies ciemnoty wciskac :p Jak cos mozesz na priv pisac i pamietaj, zeby sie nie stresowac jestes najlepsza mama dla swojego synka :)

Offline Vivka

• Chuck Norris
Można odciągać i nie podawać w butelce na razie ;) np. zamrozić na zaś ;)

Chyba, że Tadzio się nie naje z jednej piersi. Ale przystawianie do tej poranionej na pewno nie pomoże w gojeniu.
Mi dosłownie 2 dni wystarczyły, żeby wygoiła się na tyle, żeby dziecko przystawiać z powrotem.

Offline Ani@

• maniak
Jesli dziecko bedzie dobrze chwytac piers gleboko to sie raz dwa zagoi ;) Jak w koncu sie nauczylam przystawiac (niestety dlugo mi to zajelo, bo nikt mi nie skorygowal techniki) i syn zaczal dobrze gleboko chwytac piers to pomimo ran przestalo tak bolec i najgorsze rany wygoily sie w 3 dni, potem okolo 2 tyg jak pozasychalo i odpadlo wszystko i rany zniknely, ale mi troche czasu zajelo dojscie do odpowiedniej techniki ;) Mozna robic jak mowisz, ale jak jest uporczywy zastoj to laktator nie da rady, nie ma takiej sily ssacej jak dziecko :D
« Ostatnia zmiana: 12 Lipca 2016, 10:02 wysłana przez Ani@ »

Offline Ani@

• maniak
Jesli dziecko bedzie dobrze chwytac piers gleboko to sie raz dwa zagoi ;) Jak w koncu sie nauczylam przystawiac (niestety dlugo mi to zajelo, bo nikt mi nie skorygowal techniki) i syn zaczal dobrze gleboko chwytac piers to pomimo ran przestalo tak bolec i najgorsze rany wygoily sie w 3 dni, potem okolo 2 tyg jak pozasychalo i odpadlo wszystko i rany zniknely, ale mi troche czasu zajelo dojscie do odpowiedniej techniki ;) Mozna robic jak mowisz, ale jak jest uporczywy zastoj to laktator nie da rady, nie ma takiej sily ssacej jak dziecko :D No i jesli problem tkwi w zbyt plytkim chwytaniu to po sciaganiu mleka laktatorem i wygojeniu, moze byc tak, ze dziecko dostawione do piersi znowu je porani...
Iza w Miejskim jest bardzo dobry doradca laktacyjny w razie czego moge Ci podac namiary, mysle ze nawet przez tel postara sie pomoc ;) Oprocz tego w MSW tez sa, nie polecam tylko Pani, ktora siedzi w poradni laktacyjnej w Bizielu :p

Offline violiza

• uzależniony
Tak Ani@. Moj za plytko ssie z powodu anatomii pptwierdzonej przez kilka osob...va dawanie butelki to bledne kolo tak samo kapturkow..

Jestem w kropce bo raz sie pd raxu ladnie przystawi. Innym raz -czesciej... nie da rady. Moje piersi i brodawki nie ulatwiaja

No i mam temperature

To przystawiac ns rany, smarowac potem oklqdy zimne i wietrzen?

Offline Ani@

• maniak
Kurcze jak masz temperature to moze byc i stan zapalny.
Na rany:
- smarowanie wlasnym mlekiem
- smarowanie czysta lanolina (lano masc z ziaji lub purelan)
-wietrzenie piersi
-korygowanie zbyt plytkiego chwytania
Na zastoj:
-przystawianie dziecka najpierw do piersi z zastojem
-przed karmieniem ogrzac piers, zeby ulatwic wyplyw mleka
-po karmieniu chlodny oklad, zeby zastopowac naplyw mleka
- roztluczone liscie kapusty w stanik nosic pomiedzy karmieniami
- przystawianie dziecka broda w strone zastoju

Jesli jest juz stan zapalny, masz temperature, dreszcze objawy podobne do grypy to ibuprom(ten zwykly 200mg) 2 tabl co 8 h ibuprom mozna przy karmieniu dziala przeciwbolowo i przeciwzapalnie, przynajmniej mi tak kazali brac przy zapaleniu.

Offline Justys851
  • Chuck Norris
Ja bralam paracetamol, ale nie obylo się bez  antybiotyku
Chyba nigdy nie miałam takiej temp jak przy zapaleniu, w nocy przebieralam się ze 4 razy.
Ta kapustę to potlucz tluczkiem żeby sok puścił i wtedy przykładaj , najlepiej jeszcze zimne liście

Offline Ani@

• maniak
Paracetamol zbija tylko temperature, nie dziala przeciwzapalnie, lepszy jest ibuprom, bo jest duza szabsa, ze ibuprom sobie poradzi i obedzie sie bez antybiotyku.

Justyna dokladnie jak piszesz nigdy nie mialam takich potow i dreszczy jak przy zapaleniu :/
« Ostatnia zmiana: 12 Lipca 2016, 13:13 wysłana przez Ani@ »

Offline knatalia
  • użytkownik
  • **
  • data ślubu: 24.09.11
cały czas sobie podczytuje i pozwole się wtrącić;) na brodawki polecam maść Skarb Matki - w tydzień moje brodawki wróciły do zdrowia. mimo poranienia, zaciskałam zęby i karmiłam ;) Moja córcia też ma krótkie wędzidełko i nie przeszkodziło nam w karmieniu - w szpitalu tylko doradzili żeby nie używać kapturków, bo dziecko ma później problem z złapaniem piersi. U nas problem karmienia rozwiązała poduszka - rogal. Dla mnie była wybawieniem. Dziecko sobie swobodnie leżało a ja mogłam spokojnie przystawić. Córcia ma już prawie 3 miesiące i do tej pory karmimy się na poduszce

Offline violiza

• uzależniony
Dzieki za wszelakie rady. Od rana robie oklady. Ibuprom biore. Mlekiem tez smarowalam non stop i cyc na wierChu caly czas

Czy kapusta i jej zapach nie odpychq noworodka od cyca?
Dzieki szczegolnie Ani@ za zebranie info w kupe. Walczymy. I przystawilam do pkranionej piersi. Dzieki Bogu, udalo sie od razu i nie bolalo.
Czy powinnam za kazdym razem karmic z obu piersi?

Offline violiza

• uzależniony
Aha i nie wiem w jakiej pozycji karmic bo zastoj jest u gory piersi.. boje sie o druga piers, bo Tadzio najada sie z jednej...

Offline Ani@

• maniak
Iza mozesz z jednej piersi na jedno karmienie, mozesz dac jedna piers i potem zaproponowac druga.

Ja karmilam zazwyczaj jedna piers jedno karmienie, jak byl wiekszy to czasem dojadal z drugiej to juz jak Ci wygodnie ;-) Tylko pamietaj, ze jak dajesz obie piersi np zaczynasz od prawej konczysz na lewej, to kolejne karmienie zaczynasz od lewej potem prawa, chyba ze jest zastoj w ktorejs piersi, to wtedy najpierw piers z zastojem

Offline violiza

• uzależniony
Powiedz jeszcze co z ta kapusta, czy smrod nie odpycha?

Offline Vivka

• Chuck Norris
Taka świeża kapusta nie śmierdzi ;)
mojej zapach nie odpychał