Autor Wątek: Baba za kółkiem!  (Przeczytany 76606 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline monia

• złośliwy skorpionek :)
  • Global Moderator
  • Chuck Norris
  • data ślubu: 04.06.2005
Odp: Baba za kółkiem!
« Odpowiedź #540 dnia: 3 Grudnia 2009, 13:44 »
wyjeżdzając?? ;) ja wjeżdzam tyłem w  miejsce parkingowe ;)

poważnie mówię..  kamerka to bajer.. czasme się przydaje czasm nie ( wiadomo.. jak przszkoda jest poniżej czujnika to nie  pokaże ,ze w coś wjedziesz) ale niebo lepsze są czujniki cofania..

tak jak pisałam.. przerzuciłam się z seicento  na primere combi i ani razu w nic  nie wjechałam tyłem :D
przyjaciel gdy powiesz "zabiłem", odpowie "gdzie go zakopiemy"

Offline ricardo

• Patrycja
  • Chuck Norris
  • data ślubu: 08.09.2007
« Odpowiedź #541 dnia: 3 Grudnia 2009, 14:11 »
A widzisz :) Ja wjeżdżać tyłem na miejsce parkingowe nie umiem bo jak na egzaminie to nie jest wymagane to i na kursie tego nie miałam.

Offline paooolka

• Niufomaniaczka
  • Chuck Norris
  • data ślubu: 05.09.2009
« Odpowiedź #542 dnia: 3 Grudnia 2009, 14:15 »
kwestia wprawy, ja robie duzo rzeczy ktorych nie miałam na prawku
zreszta duzo glupot tam ucza  ;)
Il corpo è solo uno strumento. Il corpo senza lo spirito non ha nessun valore.

całkiem nowa JA

Offline Anjuschka

• Moderator
  • Chuck Norris
  • data ślubu: 15.05.2010
« Odpowiedź #543 dnia: 6 Grudnia 2009, 17:07 »
Jak mnie wnerwiają ludzie gadający przez komórki kierując samochodem.
Ostatnio taki jeden wjechałby we mnie jak przechodziłam przez pasy - za dużo dla niego było - skręcanie w prawo, obserwowanie, czy nic nie jedzie z lewej strony (na pasy już po prawej nie spojrzał) i gadanie przez telefon.

Ja jak jadę samochodem, to nigdy nie odbieram telefonu. Niech się pali i wali to nie odbiorę - po pierwsze dlatego, że parę minut zajęłoby mi wygrzebanie telefonu z torebki :), po drugie, nie lubię kierować jedną ręką - no a zmienianie biegów lewą ręką jest dla mnie wręcz niewykonalne.

Offline monia

• Global Moderator
  • Chuck Norris
« Odpowiedź #544 dnia: 6 Grudnia 2009, 17:16 »
zamontuj sobie zestaw głosnomówiący... masz łąpki wolne i możesz moment pogadac.. chociaż , jeśli już odbieram, to telefony najblizszych i przyjacoiół.. od paców rzadko kiedy odbiorę, bo cięzko jest się skupić na jeździe i sensownym odpowiedaniu na  pytania...
« Ostatnia zmiana: 2 Marca 2010, 00:08 wysłana przez martini »

Offline mka

• Every second is a lifetime and every minute more brings you closer to God and you see nothing but the red lights you let your body burn like never before. And it feels better than love. Yeah it feels better than love...
  • Chuck Norris
  • We are connected that is how I feel...e-zadymiary
  • data ślubu: :Serduszka: AF :Serduszka:
« Odpowiedź #545 dnia: 6 Grudnia 2009, 18:38 »
Ja odbieram ale włączam głośnik...teraz do nowej kom.planuję zakupić zestaw bezprzewodowych słuchawek i raz na zawsze (przynajmniej na 2 lata póki znowu tele, nie wymienie) rozwiązać problem rozmowy przez telefon w trakcie jazdy... ::)

Offline liliann

• Global Moderator
  • Chuck Norris
  • data ślubu: 30 września 2006
« Odpowiedź #546 dnia: 6 Grudnia 2009, 20:03 »
Nigdy nie odbieram telefonu w wozie....choćby się waliło i paliło...
Jak dzwoni, to niech se dzwoni.

Ludzie chyba sobie nie zdają sprawy jak to potrafi rozpraszać. Może jak kogoś zabiją na przejściu właśnie to ich otrzeźwi.

A ja nie chcę mieć potem kogoś na sumieniu i to przez własną lekkomyślność.
"Ludzie, którzy stawiają sobie mierne cele życiowe, zazwyczaj osiągają to co zamierzali: nie dążą do niczego i niczego nie zdobywają. ”
— Richard M. Devos

Offline dziubasek

• Chuck Norris
  • data ślubu: .:25.08.2006:.
« Odpowiedź #547 dnia: 6 Grudnia 2009, 23:09 »
ja odbieram, ale od razu daję na głośnik i odkładam telefon na siedzenie pasażera  ::)

też jeżdżę "krówskiem" (ford mondeo kombi) i jestem szczęśliwą posiadaczką parktroniku (czujników parkowania). Nie jestem sobie w stanie wyobrazić jak można zaparkować takim gigantem bez pomocy pikadełek! My dodatkowo mamy przyciemniane szyby z tyłu więc to już zupełny kosmos. A tak to jadę na "pałę" i polegam tylko na pikaniu :P i jak do tej pory się nie zawiodłam :D

Offline elisabeth81

• Chuck Norris
« Odpowiedź #548 dnia: 6 Grudnia 2009, 23:14 »

też jeżdżę "krówskiem" (ford mondeo kombi) i jestem szczęśliwą posiadaczką parktroniku (czujników parkowania). Nie jestem sobie w stanie wyobrazić jak można zaparkować takim gigantem bez pomocy pikadełek!
można, można ;)

w moim mini garażu tyłem parkuję  ;)
"Wstać rano, zrobić przedziałek i odpieprzyć się od siebie. Czyli nie mówić sobie: muszę to, tamto, owo. Ja zapisuję rano, co mam zrobić. A chwilę potem skreślam połowę"

Offline monia

• Global Moderator
  • Chuck Norris
« Odpowiedź #549 dnia: 6 Grudnia 2009, 23:27 »
mondeo kombi jest ciut większe od primery combi.. jeśli ja to robię bez problemów (pikadełka + lusterka) to tuy też jesteś w stanie sobie z tym poradzić..

Offline Mysikróliczek

• Chuck Norris
« Odpowiedź #550 dnia: 7 Grudnia 2009, 01:50 »
Ja też nie odbieram... sam fakt, że telefon dzwoni mnie rozprasza...  ;)

Offline sarunia

• bywalec
  • data ślubu: 31.12.19
« Odpowiedź #551 dnia: 7 Grudnia 2009, 23:02 »
Nie odbieram telefonu jadą autem i to raczej dla zasady:)

Offline Elcik

• Chuck Norris
  • data ślubu: 02.06.2007
« Odpowiedź #552 dnia: 8 Stycznia 2010, 23:31 »
A ja jeżdżę polonezem i go uwielbiam - i jednego i drugiego (w tym jeden kombi), zawsze parkuję tyłem :)

Niestety przyznam że zdarza mi się gadać przez tel wracając do domu w korku.... jak dzwoni służbowy... :/ wiem wiem źle to to to jest.

Offline gosiaczek252
  • entuzjasta
« Odpowiedź #553 dnia: 27 Lutego 2010, 23:40 »
Ja zaczęłam jeździć dużym autem Laguną a przesiadłam się na sportowe małe Megan i jakoś nie słyszę narzekań na moją technikę jazdy :)

Offline ajka85

• entuzjasta
  • Miłość, miłości jakże pięne bramy
  • data ślubu: 21.08.2010
« Odpowiedź #554 dnia: 1 Marca 2010, 13:58 »
a ja po cinquocento jeszdze P 607 i nie uzywam zadnych czujnikow ani kamerek bo mi to w ogle nie potrzbne, zbedny bajer jak dla mnie. A tel nigdy w samochodzie tez nie odbieram, jak dojade do oddzwaniam

Offline Elcik

• Chuck Norris
  • data ślubu: 02.06.2007
« Odpowiedź #555 dnia: 3 Marca 2010, 10:17 »
A widziałyście filmiki z górki w Szczecinie? są 3 części.... wpiszcie w youtuba hasło: Szczecin 09.01.2010.

Harde core....

Offline Anjuschka

• Moderator
  • Chuck Norris
« Odpowiedź #556 dnia: 3 Marca 2010, 11:10 »
Tylko te filmiki to są z tamtego roku :) no ale górka fajna :)

Offline Adiana

• Agnieszka
  • Chuck Norris
  • data ślubu: 14.06.2008
« Odpowiedź #557 dnia: 3 Marca 2010, 11:20 »
Jak z tamtego ? 9 stycznia 2010 :D znam ten podjazd :D

Offline Anjuschka

• Moderator
  • Chuck Norris
« Odpowiedź #558 dnia: 3 Marca 2010, 11:56 »
Ktoś wstawił filmik pod datą 2010 roku, ale akcja działa się w 2009r. (mój znajomy taksówkarz poznał to po numerach taxi, bo się zmieniły).

Offline Adiana

• Agnieszka
  • Chuck Norris
  • data ślubu: 14.06.2008
« Odpowiedź #559 dnia: 3 Marca 2010, 12:18 »
Aaa ha :) Swoją drogą, to tam niezły "montaż" w tych filmikach jest zrobiony...ktoś sobie poużyczał dźwięku z jednego pod inne filmiki :D

Offline tylunia
  • You are my person brand of heroine
  • Chuck Norris
  • Ludzie mają pewną wspanialą ceche. Zmieniają się.
« Odpowiedź #560 dnia: 13 Maja 2010, 17:46 »
dla ciekawskich mieszkalam przy tej gorce cale zycie  ;D ;D a o tym filmiku slyszalam w Lublinie w Centrum Handlowym i w pociągu miedzy Toruniem a Grudziądzem...a dokładnie...-Ale Urwał hehe  :P

Offline Anjuschka

• Moderator
  • Chuck Norris
« Odpowiedź #561 dnia: 8 Listopada 2011, 11:03 »
Odświeżam i mam pytanko, co do świateł przeciwmgłowych.

Dzisiaj rano jadąc do żłobka, była straszna mgła. Na Tamie Pomorzańskiej (Szczecin) widoczność była bardzo kiepska, ledwo widziałam samochód przede mną (ale w odległości ok. 150m).
I włączyłam światła przeciwmgłowe, aby mnie z tyłu dobrze widzieli.
Mam też przednie światła przeciwmgłowe.
Moja mama mi powiedziała, że u niej w pracy dzisiaj byłą dyskusja na temat tych świateł i podobno w mieście nie wolno ich włączać. Zgłupiałam.

To jak to jest z tymi światłami. Kiedy włączać tylne, kiedy przednie?
Z mojej obserwacji, część kierowców miała włączone i przednie i tylne światła przeciwmgłowe.

rybkawiedenka
  • Gość
« Odpowiedź #562 dnia: 8 Listopada 2011, 11:15 »
Ania mama  nie ma racji, kodeks mówi że przednich świateł możemy używać  wtedy, gdy zezwalają na to odpowiednie znaki drogowe lub gdy jest mgła. Tylnie natomiast, gdy widoczność będzie ograniczona na odległość mniejszą niż 50 metrów. Gdy jest większa należy natychmiast wyłączyć światła przeciwmgielne.

Art. 30. 1. Kierujący pojazdem jest obowiązany zachować szczególną ostrożność w czasie jazdy w warunkach zmniejszonej przejrzystości powietrza, spowodowanej mgłą, opadami atmosferycznymi lub innymi przyczynami, a ponadto: 1. kierujący pojazdem silnikowym jest obowiązany: 1. włączyć światła mijania lub przeciwmgłowe przednie albo oba te światła jednocześnie, 2. poza obszarem zabudowanym podczas mgły dawać krótkotrwałe sygnały dźwiękowe w czasie wyprzedzania lub omijania; 2. kierujący innym pojazdem niż pojazd, o którym mowa w pkt 1, jest obowiązany: 1. włączyć światła, w które pojazd jest wyposażony, 2. korzystać z pobocza drogi, a jeżeli nie jest to możliwe, jechać jak najbliżej krawędzi jezdni i nie wyprzedzać innego pojazdu. 2. Obowiązek używania świateł, o którym mowa w ust. 1, dotyczy kierującego pojazdem także podczas zatrzymania wynikającego z warunków lub przepisów ruchu drogowego. 3. Kierujący pojazdem może używać tylnych świateł przeciwmgłowych, jeżeli zmniejszona przejrzystość powietrza ogranicza widoczność na odległość mniejszą niż 50 m. W razie poprawy widoczności kierujący pojazdem jest obowiązany niezwłocznie wyłączyć te światła.

Offline Anjuschka

• Moderator
  • Chuck Norris
« Odpowiedź #563 dnia: 8 Listopada 2011, 11:22 »
No to z tego wynika, że tylnych nie powinnam włączać. Bo przejrzystość była chyba większa niż 50m - tak mi się zdaje, bo nie mam miary w oczach :) Ale za to można włączyć przednie :)

Offline Mysikróliczek

• Chuck Norris
« Odpowiedź #564 dnia: 9 Listopada 2011, 00:46 »
Tak naprawdę nie chodzi o miarę w oczach a zdrowy rozsądek polegający na prostej ocenie - jak widzisz inne samochody? Czy słabo widać ich światła? Jeśli tak to znaczy, że Ciebie również słabo widać i należy w jakiś sposób pomóc innym kierowcom. Jeśli jednak widać wyraźnie zarys samochodu i jego normalne światła - przeciwmgłowe będą oślepiać.

Często jeżdżę na trasach i np jak jest ciemno i jest mgła, a za mną NIKOGO nie ma to szybciej włączam przeciwmgłowe niż jak jadę w korowodzie samochodów. Żeby nikt mi nie wjechał w tyłek...

Offline zibi

• Administrator
  • Chuck Norris
  • data ślubu: 31.07.1999
« Odpowiedź #565 dnia: 3 Października 2015, 11:59 »
Koleżanki "kuerowniczki" a co sądzicie o tym pierwszeństwie, które finalnie nie weszło w życie. 

Offline japcio

• Chuck Norris
  • data ślubu: 2009
« Odpowiedź #566 dnia: 3 Października 2015, 15:53 »
Ja i tak zatrzymuję się przed przejściem, gdy widzę, że ktoś czeka. Bo sama nie lubię stać i czekać, aż ktoś się zlituje i zatrzyma.
Ale zawsze hamuję z sercem w gardle. Boję się, że ten za mną nie zahamuje i rąbnie mnie w kufer. Albo ten obok przeleci przez pasy i piesi wylądują na jego masce.

Z innej beczki, czasem ludzie stojący przy przejściu dla pieszych nie mają wcale zamiaru przechodzić, np. stoją i gadają za znajomymi. Ostatnio jeden koleś stał i bawił się telefonem. Zatrzymałam się i trąbiłam, żeby ruszył się i przeszedł na drugą stronę.

Więc w sumie dynda mi, że przepis nie wejdzie w życie :)