Autor Wątek: Baba za kółkiem!  (Przeczytany 77161 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline Di

• Chuck Norris
  • Nat :)
Odp: Baba za kółkiem!
« Odpowiedź #480 dnia: 13 Sierpnia 2009, 11:48 »
Rozkład rozkładem - ale chyba bezpieczeństwo jest najważniejsze....Powinni jechać jak nie ma zagrożenia - i o to mi się tu rozchodzi...to że ja również mam swój rozkład (muszę być o określonej godzinie w pracy) nie obchodzi autobusu, który wyjeżdża mi na drogę i tarasuje ją... To wszystko ma dwie strony.

Offline Adiana

• Agnieszka
  • Chuck Norris
  • data ślubu: 14.06.2008
« Odpowiedź #481 dnia: 13 Sierpnia 2009, 11:57 »
Dziewczyny, no są rozkłady, ale jak pisze Di, my też gdzieś jedziemy w konkretnym celu - zazwyczaj...a że kierowcy autobusów często

korzystając z tego, że mają prawo pierwszeństwa, naginają je, też łamią przepisy, bo muszą zachować szczególną ostrożność a to jest

taki bardzo skomplikowany zwierz z którym nikt ni chce sie kłócić... no i to stwarzanie zagrożenia na drodze. Wyczytałam, że gdyby w takiej

sytuacji doszło do kolizji, to bardzo prawdopodobne jest, że obaj kierowcy zostaną ukarani mandatem. Co jest częstą praktyką. Są przepisy

ale jest też i życie...i sa skrajne sytuacje, gdy w świetle przepisów postępujemy źle, ale nie dało się inaczej - nasza stłuczka dwa lata temu -

i na dobrą sprawę powinniśmy być uznani za poszkodowanych a nie winnych...

Jedno jest pewne, autobus włącza się do ruchu - mam obowiązek go wpuścić/umożliwić mu wjazd na mój pas ruchu.

Offline Elcik

• Chuck Norris
  • data ślubu: 02.06.2007
« Odpowiedź #482 dnia: 13 Sierpnia 2009, 12:11 »
Kobitki przeczytajcie jeszcze raz:
Art. 18. 1. Kierujący pojazdem, zbliżając się do oznaczonego przystanku autobusowego (trolejbusowego) na obszarze zabudowanym, jest obowiązany zmniejszyć prędkość, a w razie potrzeby zatrzymać się, aby umożliwić kierującemu autobusem (trolejbusem) włączenie się do ruchu, jeżeli kierujący takim pojazdem sygnalizuje kierunkowskazem zamiar zmiany pasa ruchu lub wjechania z zatoki na jezdnię.

Nie ma obowiązku wpuszczenia autobusu... kiedyś taki był przepis (jak mnie uczono to też), ostatnio się dowiedziałam, że już nie ma takiego przepisu.

Offline Di

• Chuck Norris
« Odpowiedź #483 dnia: 13 Sierpnia 2009, 12:28 »
No i o to cały czas mi chodzi - że może wpuścić ale nie musi.

Offline Adiana

• Agnieszka
  • Chuck Norris
« Odpowiedź #484 dnia: 13 Sierpnia 2009, 12:28 »
Na mój ograniczony rozum, wynika z tego artykułu, że mam go wpuścić ???

Offline paooolka

• Niufomaniaczka
  • Chuck Norris
  • data ślubu: 05.09.2009
« Odpowiedź #485 dnia: 13 Sierpnia 2009, 12:51 »
faktem jest ze autobusiarze wpychaja sie na chama, mialam nawet taki przypadek na prawku, bylam juz w polowie autobusu stojacego na przystanku kiedy on mi wyjechal... wrrrrrrrrrr
co jak co ale zeby L takie przeboje robic  :D
Il corpo è solo uno strumento. Il corpo senza lo spirito non ha nessun valore.

całkiem nowa JA

Offline Mysikróliczek

• Chuck Norris
« Odpowiedź #486 dnia: 13 Sierpnia 2009, 12:56 »
Dopiero co zrobiłam prawo jazdy więc jestem na bieżąco. Mnie uczono, że autobus, który na przystanku, zatoczce włącza kierunkowskaz ma pierwszeństwo. Mamy obowiązek zatrzymać pojazd. Natomiast autobus wyjeżdżający np z zajezdni już oczywiście nie - jest pojazdem włączającym się do ruchu i to ON ustępuje pierwszeństwa innym pojazdom.

Co innego poza terenem zabudowanym. W tych przypadkach nawet z przystanku autobus jest włączającym się do ruchu bez pierwszeństwa więc wtedy nie musimy ustąpić.

Offline ika3w

• Ilona
  • Chuck Norris
  • data ślubu: 23.08.2008r
« Odpowiedź #487 dnia: 13 Sierpnia 2009, 13:05 »
jest obowiązany zmniejszyć prędkość, a w razie potrzeby zatrzymać się, aby umożliwić kierującemu autobusem (trolejbusem) włączenie się do ruchu[/u]

Ja bym powiedziała, że mam go wpuścic, tak jak Adianka

Offline Di

• Chuck Norris
« Odpowiedź #488 dnia: 13 Sierpnia 2009, 13:14 »
A ja sie będę upierać że powinien, jeśli jest taka możliwość - ale nie musi.. ;)

Offline Maja

• Global Moderator
  • Chuck Norris
  • bono animo es
  • data ślubu: 28 sierpnia 2004r.
« Odpowiedź #489 dnia: 13 Sierpnia 2009, 13:18 »
dziewczyny zwrot "jest obowiązany" jest jednoznaczny, niestety ;D

Offline paooolka

• Niufomaniaczka
  • Chuck Norris
« Odpowiedź #490 dnia: 13 Sierpnia 2009, 13:19 »
wszystko i tak wychodzi w praniu :)

całkiem nowa JA

Offline anusiaaa

• Chuck Norris
« Odpowiedź #491 dnia: 13 Sierpnia 2009, 13:21 »
Dla mnie też to znaczy, ze MUSI kierowca wpuszczac...ja to robie w zaleznosci od humoru 8) i od tego kiedy wiem, gdzie jest nastepny przystanek ;D
"Travel is the only thing you buy that makes you richer"

Morgan
  • Gość
« Odpowiedź #492 dnia: 13 Sierpnia 2009, 13:29 »
tutaj w Angli jest duza kultura za kierownica, wszycy wpuszczaja i wypuszczaja i nie tylko busy, kierowcow tez... tutaj sama sie zdziwilam... nawet jak ktos stanie na pasach to auto od razu stop, tutaj sie nauczylam wielkiej kultury za kolkiem. Niestety od razu znac jak Polacy jada... rzuca sie strasznie w oczy, nawet angola tak mowia.

Offline paooolka

• Niufomaniaczka
  • Chuck Norris
« Odpowiedź #493 dnia: 13 Sierpnia 2009, 13:32 »
ja czasami zaluje ze w Polsce ludzie tak sie zachowuje, choc widze juz pewne oznaki zmian :)
mi samej ciagle sie gdzies spieszy ale czasami te pare sekund nas nie zbawi

całkiem nowa JA

Offline asia

• Global Moderator
  • Chuck Norris
  • data ślubu: 10.09.2005r.
« Odpowiedź #494 dnia: 13 Sierpnia 2009, 14:20 »
Natalko... wypadek o którym mówisz był najprawdopodobniej z winy kierowcy BMW, który nie jechał a zapierd.... za przeproszeniem... Mój Tomek widział ten wypadek również.

Co do wypuszczania autobusu z zatoczki to jesteśmy zobowiązani go przepuscić ale wówczas kiedy jesteśmy w odpowiedniej odległości aby zdążyć to zrobić i kiedy kierowca autobusu zakomunikuje kierunkowskazem, że chce wyjechać. W innym przypadku NIE MAMY takiego obowiązku bo jeśli gwałtownie zahamujemy to możemy spowodować zagrozenie na jezdni.
Analogiczny przypadek to jazda na światłach... kiedy pojawia się światło pomarańczowe to powinniśmy stanąć... ale jeśli jesteśmy rozpędzeni lub zbyt późno nastąpiła zmiana sygnalizacji to lepiej jest przejechać niż gwałtownie hamować.

Offline Mysikróliczek

• Chuck Norris
« Odpowiedź #495 dnia: 13 Sierpnia 2009, 14:22 »
To jest oczywiste :) Zawsze należy jechać tak aby nie stwarzać niebezpieczeństwa na drodze. Jednak nie zmienia to faktu, że autobus na pierwszeństwo i należy go wpuścić  ;)

Offline Di

• Chuck Norris
« Odpowiedź #496 dnia: 13 Sierpnia 2009, 14:23 »

Co do wypuszczania autobusu z zatoczki to jesteśmy zobowiązani go przepuscić ale wówczas kiedy jesteśmy w odpowiedniej odległości aby zdążyć to zrobić i kiedy kierowca autobusu zakomunikuje kierunkowskazem, że chce wyjechać. W innym przypadku NIE MAMY takiego obowiązku bo jeśli gwałtownie zahamujemy to możemy spowodować zagrozenie na jezdni.
Analogiczny przypadek to jazda na światłach... kiedy pojawia się światło pomarańczowe to powinniśmy stanąć... ale jeśli jesteśmy rozpędzeni lub zbyt późno nastąpiła zmiana sygnalizacji to lepiej jest przejechać niż gwałtownie hamować.

Asiu - świete słowa - gwałtowne hamowanie = wjazd w zad przez inne samochody.

A co do wypadku - ja widziałam już po fakcie więc mogłam tylko wnioskować czyja to wina....Tam niestety kierowcy często dają po garach....kawałek prostej drogi i rura....

Offline asia

• Global Moderator
  • Chuck Norris
« Odpowiedź #497 dnia: 13 Sierpnia 2009, 14:29 »
Mysikróliczek - mamy obowiązek ale kierowca autobusu też musi się stosowac do przepisów - to on się włącza do jazdy więc jeśli ktoś go nie przepuści to MUSI czekać.

Offline Adiana

• Agnieszka
  • Chuck Norris
« Odpowiedź #498 dnia: 13 Sierpnia 2009, 14:32 »
Di, no niestety, na drodze nie jesteśmy sami i co z tego, że jak Ci ktoś wjedzie w bagażnik to nie będzie Twoja wina jak auto już

powypadkowe i trzeba się potem bawić w formalności i naprawy...

Ja jeszcze mam dylemat z zatrzymywaniem się na skręcie warunkowym - zawsze patrzę w lusterko ile do mnie ma ten z tyłu i czy

widzi, że się zatrzymuję pod czerwonym światłem a nie skręcam od razu bo strzałka...ileż to razy byłam obtrąbiona.

Offline Di

• Chuck Norris
« Odpowiedź #499 dnia: 13 Sierpnia 2009, 14:37 »
I właśnie o to mi cały dzień dziś chodzi - ustępujemy wtedy kiedy można - rozsądek i zachowanie bezpieczeństwa są najważniejsze! :)

Offline Di

• Chuck Norris
« Odpowiedź #500 dnia: 13 Sierpnia 2009, 14:38 »
Ja już tez przeszłam wjazd w dupe bo facet myślał że pojade...wieć wiem Adianka o czym mówisz :)

Offline liliann

• Global Moderator
  • Chuck Norris
  • data ślubu: 30 września 2006
« Odpowiedź #501 dnia: 13 Sierpnia 2009, 15:01 »
generalnie zbliżając się do zatoczki, na której stoi autobus zawsze go obserwuję go kątem oka, wrzuca migacz a ja jestem za nim to staję - mój psi obowiązek, on ma pierwszeństwo...
jak jestem już na jego wysokości to jadę...następny niech przepuszcza.
Zawsze tak robię nigdy nie miałam problemu z panami z MZK...nie raz dostałam migacza na dziękuję...

z resztą taką sytuację miałam na egzaminie na prawko; zrobiłam jak powyżej napisałam i jak widać zdałam.
"Ludzie, którzy stawiają sobie mierne cele życiowe, zazwyczaj osiągają to co zamierzali: nie dążą do niczego i niczego nie zdobywają. ”
— Richard M. Devos

Offline Elcik

• Chuck Norris
« Odpowiedź #502 dnia: 13 Sierpnia 2009, 15:22 »
"a w razie potrzeby zatrzymać się, aby umożliwić kierującemu autobusem (trolejbusem) włączenie się do ruchu"

Ja tu nie widzę hasła że on ma pierwszeństwo. Przepisy się zmieniły jakiś czas temu, ale nie będę tu już dyskutować.

PS. Błędem nigdy nie będzie przepuszczenie autobusu.

Offline asia

• Global Moderator
  • Chuck Norris
« Odpowiedź #503 dnia: 13 Sierpnia 2009, 15:25 »
- co masz na myśli?

Offline Adiana

• Agnieszka
  • Chuck Norris
« Odpowiedź #504 dnia: 13 Sierpnia 2009, 16:01 »
A w razie potrzeby, czyli, że jeżeli samo zwolnienie nie wystarczy. Podobnie jest ze znakiem A7 mówiącym "ustąp pierwszeństwa"

nie zawsze tylko  zwalniamy, niekiedy trzeba się zatrzymać, co nie oznacza, że musimy zawsze stawać przed nim...tak to ja rozumiem.

Błędem nie, jeżeli nie sprowadzimy na siebie całej kolumny goniących do przodu...tak samo jak nie jest błędem przepuszczenie kogoś

kto czeka na wyjazd z podporządkowanej - to jest kultura, ale trzeba zawsze taki krok przemyśleć, aby nie stwarzać na drodze

sytuacji niebezpiecznych.

Offline Di

• Chuck Norris
« Odpowiedź #505 dnia: 13 Sierpnia 2009, 18:15 »
Kolejny temat - chyba dość kontrowersyjny to zachowanie pieszych vs. zachowanie kierowców - mam na myśli przejścia dla pieszych - wtargnięcia ludzi bez patrzenia, a także ich wylatywanie nagle zza autobusów i wychodzenie na jezdnie w miejscach nieoznaczonych. Jakie macie zdanie na ten temat???

Offline Elcik

• Chuck Norris
« Odpowiedź #506 dnia: 13 Sierpnia 2009, 20:31 »
- co masz na myśli?
To co napisałam, jak na egzaminie się ustąpi pierwszeństwa autobusowi to będzie to kultura jazdy.... ja tak robię, bo mnie tak uczono i uważam, że tak powinno być dalej w przepisach, ale nie jest, bo ktoś to zmienił, i nie muszę tego robić.

Ps. Dzięki Adiana :)

Offline asia

• Global Moderator
  • Chuck Norris
« Odpowiedź #507 dnia: 13 Sierpnia 2009, 21:13 »
Ja też przepuszczam autobus jeśli mam taką możliwość. Widzę jednak różnicę między kulturą jazdy a nieprzemyślanymi i niekiedy niebezpiecznymi manewrami.
No i kultura jazdy powinna tyczyć się wszystkich kierowców - a kierowcy autobusów niekiedy włączają kierunkowskaz i w tym samym momencie wyjeżdzają z zatoczki...

Offline liliann

• Global Moderator
  • Chuck Norris
  • data ślubu: 30 września 2006
« Odpowiedź #508 dnia: 13 Sierpnia 2009, 23:24 »
...przejścia dla pieszych - wtargnięcia ludzi bez patrzenia, a także ich wylatywanie nagle zza autobusów i wychodzenie na jezdnie w miejscach nieoznaczonych. Jakie macie zdanie na ten temat???

Takie same jak o kierowcach zapier.....80km/h po mieście...
niestety nikt nie jest bez winy, idioci są zarówno wśród pieszych jak i kierowców...
Siedzenie za kierownicą ma to do siebie, że często trzeba myśleć za siebie, za innego kierowcę i za pieszego.

Co do przechodzenia jezdni w miejscach nieoznaczonych, to dość często mam w zwyczaju częstować takiego delikwenta klaksonem. Najbardziej rozbrajają mnie babcie z laseczką zasuwające "na szagę".

"Ludzie, którzy stawiają sobie mierne cele życiowe, zazwyczaj osiągają to co zamierzali: nie dążą do niczego i niczego nie zdobywają. ”
— Richard M. Devos

Offline megan

• Chuck Norris
  • Miłość jak rewolucja - nie udaje się słabym.
  • data ślubu: 4 sierpnia 2007
« Odpowiedź #509 dnia: 14 Sierpnia 2009, 00:54 »
hehe piesi - w IRE jest to normalne - korki - wariactwo z pieszymi pchajacymi sie na potege w nieoznaczonych miejscach - zwalnia sie puszcza i macha reka na pozegnanie ;)

pewnie nie wiecie ale jest u nas w radio i tv reklama spoleczna - he drives she dies - przeprowadzono badania statystyczne z ktorych wynika ze wiekszac zenskich zgonow w wypadkach samochodowych spowodowana jest przez meskich kierowcow - tj pasazer kobieta traci zycie w ramach nieumysllnej i brawurowej jazdy ... faceci maja zreszta 2x wyzsze ubezpieczenia na auta - ja i maz np mamy prawo jazdy po x lat oboje - ja place o polowe mniej a on w mojej polisie mnie kosztuje - ja jestem w jego polisie z free ... aaaa pojazdem moze jezdzic tylko osoba wymieniona w polisie - nie ma ze boli ;)
ale wracajac do tej reklamy spolecznej - powiem ze moze wydac sie szokujaca ale czytalam artykul dot ww badan statystycznyc i rzeczywiscie - babeczki gina w wypadkach glownie jako posazerki - sporadycznie jako kierowcy ...