Autor Wątek: Baba za kółkiem!  (Przeczytany 76469 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline dziubasek

• Chuck Norris
  • data ślubu: .:25.08.2006:.
Odp: Baba za kółkiem!
« Odpowiedź #450 dnia: 30 Lipca 2009, 16:41 »
A mnie nic bardziej nie wkurza jak jechanie całego ronda na zewnętrznym pasie  :-[ "zagramanicą" są już odpowiednio budowane ronda, tak, aby ten kto wjechał na rondo na zewnętrzny pas musiał od razu zjeżdżać w kolejną uliczkę, a nie kręcić kółko przez całe rondo! (są odpowiednie wysepki).

Na mnie pioronujące wrażenie zrobił obejrzany ze 4 lata temu ten filmik:

Offline toscansun

• maniak
  • data ślubu: 31.05.2008
« Odpowiedź #451 dnia: 30 Lipca 2009, 19:02 »
Pati, ale chyba pierwszeństwo mają te osoby, które jadą po wewnętrznej stronie ronda...jeśli chcą zjechać...czy się mylę?

p.s. jeśli chodzi o bezmyślność kierowców, to niestety jest to nieuniknione...co z tego, że się jedzie ostrożnie i przepisowo, jeśli inni nie uważają...
kilka miesięcy temu mój brat miał wypadek na motorowerze, nagle z parkingu wyjechał samochód, więc musiał nagle zahamować ("kładąc motor")...było dosyć ślisko i zmiotło go po części na przeciwległy pas. Nic by mu się nie stało, ale z naprzeciwka jechała sobie Pani, najechała na mojego brata, motor zaczepił się w okolicy przedniego koła (po stronie kierowcy) i ciągnęła go przez 70 metrów!!!!! Jak można nie zauważyć, że się ciągnie człowieka, z motorem??? Pani wyjaśniała, że patrzyła na deskę rozdzielczą, świadkowie twierdzą, że rozmawiała przez telefon... cud, że mój mały żyje:)
Hania 24.11.2009 r.    Klara 26.04.2011 r.    Gabrysia 25.02.2014 r.

Offline Anjuschka

• Moderator
  • Chuck Norris
  • data ślubu: 15.05.2010
« Odpowiedź #452 dnia: 30 Lipca 2009, 19:06 »
Pierwszeństwo ma ten po zewnętrznej, ten co zjeżdża z wewnątrz i chce wyjechać z ronda powinien poczekać, aż będzie wolne, a najlepiej wcześniej zmienić pas ruchu na zewnętrzny.

Offline toscansun

• maniak
  • data ślubu: 31.05.2008
« Odpowiedź #453 dnia: 30 Lipca 2009, 19:14 »
odświeżyłam wiedzę ;D przepisy nie nakazują ustąpienia temu z wewnątrz, ale raczej powinno się go przepuścić (o ile to zasygnalizował, a nie wymusza):)
Hania 24.11.2009 r.    Klara 26.04.2011 r.    Gabrysia 25.02.2014 r.

Offline liliann

• Global Moderator
  • Chuck Norris
  • data ślubu: 30 września 2006
« Odpowiedź #454 dnia: 30 Lipca 2009, 20:50 »
teraz w Szczecinie mamy nowe fajne rondo - turbinowe się zwie - i tam się działy cuda pierwszego dnia

http://www.gs24.pl/apps/pbcs.dll/article?AID=/20090727/SZCZECIN/139735659
"Ludzie, którzy stawiają sobie mierne cele życiowe, zazwyczaj osiągają to co zamierzali: nie dążą do niczego i niczego nie zdobywają. ”
— Richard M. Devos

Offline Anjuschka

• Moderator
  • Chuck Norris
« Odpowiedź #455 dnia: 30 Lipca 2009, 21:06 »
Super rondo... rzeczywiście cuda będą się tam dziać...

Offline ricardo

• Patrycja
  • Chuck Norris
  • data ślubu: 08.09.2007
« Odpowiedź #456 dnia: 30 Lipca 2009, 21:26 »
toscansun pierwszeństwo ma ten z zewnętrznego, a ten co jest na wewnętrznym ma grzecznie ewentualnie poczekać aż ktoś go wpuści a nie wjeżdżać jak gdyby nigdy nic.

Też nie cierpię jak ktoś jedzie całe rondo na zewnętrznym pasie... na nauce jazdy tak nie jeździłam, na początku naszym samochodem trochę się bałam ale mąż postawił mnie do pionu i nie sprawia mi to żadnej trudności ale nie wpycham się nigdzie. Wolę przyhamować i poczekać.

Zwłaszcza, że jest tak, że zjeżdżając z ronda zewnętrznym pasem, wcale nie musimy wjeżdżać od razu na prawy pas, tylko możemy zjechać na drugi pas, co tym osobom zjeżdżającym ze środkowego pasa delikatnie utrudnia sprawę, ale nie zjeżdża się ślepo - trzeba patrzeć, bo w takim przypadku łatwo o stłuczkę a winę ponosi ten, co zjeżdża ze środkowego pasa bo obowiązuje tu zasada prawej ręki - czyli zjeżdżający z pasa zewnętrznego ma pierwszeństwo wyboru czy chce wjechać na pierwszy pas, czy na drugi. Mam nadzieję, że zrozumiale to wytłumaczyłam.
« Ostatnia zmiana: 30 Lipca 2009, 21:33 wysłana przez Anjuschka »

Offline ricardo

• Patrycja
  • Chuck Norris
« Odpowiedź #457 dnia: 30 Lipca 2009, 21:28 »
A gdzie jest właściwie to rondo z tego artykułu? Bo ja nie mogę do tego dojść... I faktycznie jest bardzo ciekawe... Ja też bym się nie połapała i źle wjechała, albo w ostatniej chwili bym zobaczyła linięciągła i pojechała jednak dobrze...

Offline liliann

• Global Moderator
  • Chuck Norris
« Odpowiedź #458 dnia: 30 Lipca 2009, 21:30 »
jak się wjeżdża na Ku Słońcu
"Ludzie, którzy stawiają sobie mierne cele życiowe, zazwyczaj osiągają to co zamierzali: nie dążą do niczego i niczego nie zdobywają. ”
— Richard M. Devos

Offline morgaina

• Chuck Norris
« Odpowiedź #459 dnia: 30 Lipca 2009, 21:47 »
Nie bedzie źle pod warunkiem że kierowcy będa sie stosować do oznaczeń a nie próbowac przejechać je po staremu. ja osobiscie uwielbiam ronda i zawsze staram sie zajmowac wewnetrzny pas, chybaże zjeżdżam w następną uliczkę i tez mnie wnerwiają osiolki matołki co całe rondo po zewnętrznym bo sie boją.

Offline liliann

• Global Moderator
  • Chuck Norris
« Odpowiedź #460 dnia: 30 Lipca 2009, 21:50 »
a mnie wnerwiają Ci, którzy zjeżdżają z ronda ze środkowego pasa....
— Richard M. Devos

Offline ricardo

• Patrycja
  • Chuck Norris
« Odpowiedź #461 dnia: 30 Lipca 2009, 21:51 »
Acha, dobra już wiem co to za rondo. Jak to jest przebudowa tego, co tyle czasu był zamknięty wjazd na Ku Słońcu, to wcale nie jest tak źle pomyślane, wygląda to podobnie jak było tamte skrzyżowanie, tyle że teraz jest rondo. Ale faktycznie można się pomylić.

Offline liliann

• Global Moderator
  • Chuck Norris
« Odpowiedź #462 dnia: 30 Lipca 2009, 21:57 »
wg mnie jest dobrze oznakowane....
jak się już wie, że to turbinówka a nie standardowe rondo to można grzecznie jechać...
— Richard M. Devos

Offline elisabeth81

• Chuck Norris
« Odpowiedź #463 dnia: 30 Lipca 2009, 21:58 »
Nie bedzie źle pod warunkiem że kierowcy będa sie stosować do oznaczeń a nie próbowac przejechać je po staremu. ja osobiscie uwielbiam ronda i zawsze staram sie zajmowac wewnetrzny pas, chybaże zjeżdżam w następną uliczkę i tez mnie wnerwiają osiolki matołki co całe rondo po zewnętrznym bo sie boją.

Mam dokładnie tak samo :) z rondami nie mam najmniejszych problemów.
A to rondo które opisujecie jest koło mnie i widzę jakie się tam cuda dzieją ale chyba nie mniejsze niż przy poprzednim skrzyżowaniu (było dość specyficzne i niebezpieczne)
"Wstać rano, zrobić przedziałek i odpieprzyć się od siebie. Czyli nie mówić sobie: muszę to, tamto, owo. Ja zapisuję rano, co mam zrobić. A chwilę potem skreślam połowę"

Offline liliann

• Global Moderator
  • Chuck Norris
« Odpowiedź #464 dnia: 30 Lipca 2009, 21:59 »
postawili by na tydzień radiowóz to by się towarzystwo nauczyło jeździć...
— Richard M. Devos

Offline .:Anka:.
  • Global Moderator
  • Chuck Norris
« Odpowiedź #465 dnia: 31 Lipca 2009, 10:54 »
fajne to rondo. nawet nie wiedziałam, ze już jest otwarte.

Offline Di

• Chuck Norris
  • Nat :)
« Odpowiedź #466 dnia: 31 Lipca 2009, 11:01 »
Cale szczescie że jest to rondo w zamian za to okropne skrzyzowanie, ktore tam bylo wczesniej...

Offline liliann

• Global Moderator
  • Chuck Norris
« Odpowiedź #467 dnia: 31 Lipca 2009, 12:04 »
dokładnie....
tam z podporządkowanej wjechać to był mały horror
— Richard M. Devos

Offline Di

• Chuck Norris
« Odpowiedź #468 dnia: 13 Sierpnia 2009, 10:51 »
A jakie macie odczucia na temat autobusów, które wyjeżdżając z zatoczki dość często wymuszają pierwszeństwo?? Po prostu jadą, bo są duże i mają w nosie czy ktoś jedzie po pasie czy nie - kierowcy autobusów uważają że skoro mają większy gabarytowo wóz - to im wszystko wolno...Oczywiście rozumiem, że czasem nie jest im łatwo włączyć się do ruchu - ale z moich obserwacji i doświadczenia wynika, że jak kierowcy widzą "migający autobus" to zwykle go wpuszczają..

Wczoraj jadąc do pracy, na Mieszka I widzieliśmy efekt takiego wpychania się autobusu (na to przynajmniej wyglądało) - tam jest droga 2 pasmowa i zwykle jedzie się dość szybko...No i najwyraźniej autobus próbował na chama się wbić do ruchu i zahaczył chyba BMW, które odbiło się od autobusu, obróciło i walnęło tyłem w ogrodzenie cmentarza rozwalając je....Samochód trochę zmasakrowany...

Morgan
  • Gość
« Odpowiedź #469 dnia: 13 Sierpnia 2009, 10:58 »
Problem w tym, ze autobus ma pierwszeństwo wyjazdu z zatoczki i nalezy go wypuscic... tylko ze oni czasem naginaja to do przesady.
Jak juz autobus wlaczy migacz to trzeba go w puscic, teoretycznie tak masz w przepisach.

Offline Adiana

• Agnieszka
  • Chuck Norris
  • data ślubu: 14.06.2008
« Odpowiedź #470 dnia: 13 Sierpnia 2009, 11:10 »
Di, autobus włączający się do ruchu w terenie zabudowanym ma pierwszeństwo...mało kto o tym wie...inna sprawa, że niektórzy kierowcy

ewidentnie wjeżdżają z wysepki autobusowej, bez nawet spojrzenia w lusterko bo mają pierwszeństwo...raz w Dąbiu jeden kierowca mnie

prawe staranował, bo byłam na pasie na który chciał wjechać a stałam na czerwonym świetle i nie miałam gdzie się przesunąć aby go wpuścić

...takie dziwne miejsce, gdzie przy czerwonym nie ma bata nie da się ustąpić, gdy zapaliło się zielone ruszył spychając mnie na pas dla

jadących z naprzeciwka.

Na kursie mnie uczono, że mam obowiązek wpuścić, gdy jestem za nim na wysokości jego tyłu ostatecznie na środku a nie jak to było

wtedy tuż przed nim.

Offline Di

• Chuck Norris
« Odpowiedź #471 dnia: 13 Sierpnia 2009, 11:15 »
To pokaż mi przepis który tak mówi...bo mnie się do tej pory wydawało, że skoro ja jadę drogą główną, a autobus chce się włączyć do ruchu wyjeżdżając z zatoczki - to ja mam pierwszeństwo - ja jestem na drodze...Ale może się mylę...Wiem, że kierujący powinien wpuścić autobus ale nie że musi....Nie zawsze dasz radę to zrobić. Autobus może wjechać, dopiero gdy widzi że nie walnie w nikogo a nie wpychać się.

Offline Adiana

• Agnieszka
  • Chuck Norris
  • data ślubu: 14.06.2008
« Odpowiedź #472 dnia: 13 Sierpnia 2009, 11:24 »
Dział II Ruch drogowy
Oddział 2. Włączanie się do ruchu.

art. 18
1. Kierujący pojazdem, zbliżając się do oznaczonego przystanku autobusowego (trolejbusowego) na obszarze zabudowanym, jest obowiązany zmniejszyć prędkość, a w razie potrzeby zatrzymać się, aby umożliwić kierującemu autobusem (trolejbusem) włączenie się do ruchu, jeżeli kierujący takim pojazdem sygnalizuje kierunkowskazem zamiar zmiany pasa ruchu lub wjechania z zatoki na jezdnię.

2. Kierujący autobusem szkolnym w sytuacji, o której mowa w ust. 1, może wjechać na sąsiedni pas ruchu lub jezdnię dopiero po upewnieniu się, że nie spowoduje to zagrożenia bezpieczeństwa ruchu drogowego.

Offline Maja

• Global Moderator
  • Chuck Norris
  • bono animo es
  • data ślubu: 28 sierpnia 2004r.
« Odpowiedź #473 dnia: 13 Sierpnia 2009, 11:26 »
Natalia, musisz wpuścić autobus ale wiem, ze nie zawsze da się przyhamować odpowiednio wcześnie ;)

Offline Di

• Chuck Norris
« Odpowiedź #474 dnia: 13 Sierpnia 2009, 11:29 »
No czyli tak jak mówiłam - powinno się wpuścić autobus - ale nie zawsze jest to możliwe - a autobus może wjechać dopiero jak widzi że jest to bezpieczne :) Jeśli jedzie po pasie samochód bo nie wpuszcza autobusu - to ten (autobus) nie może jechać, bo stwarza zagrożenie na drodze.

Często autobusy nie sygnalizują zamiaru - tylko już czynność, czyli włączając migacz - wyjeżdżają automatycznie z zatoczki - a nie powinny tego robić do czasu, gdy nie jest to bezpieczne - czyli nic nie jedzie po pasie na który chcą wjechać.

Offline Maja

• Global Moderator
  • Chuck Norris
  • bono animo es
« Odpowiedź #475 dnia: 13 Sierpnia 2009, 11:30 »
Najlepszym rozwiązaniem są pasu ruchu dla autobusów itp. w niektórych miastach tak jest, nawet w Polsce

Offline Di

• Chuck Norris
« Odpowiedź #476 dnia: 13 Sierpnia 2009, 11:34 »
To by bylo idealne rozwiązanie...Tylko ze w naszym pięknym mieście, gdzie mało jest miejsc gdzie masz dwa pasy ruchu - raczej niewykonalne.... :(

Offline Anjuschka

• Moderator
  • Chuck Norris
« Odpowiedź #477 dnia: 13 Sierpnia 2009, 11:35 »
Oczywiście autobus trzeba zawsze wpuścić - i ja tak robię, ale większość kierowców jedzie na chama, byleby nie jechać później za autobusem.
I wydaje mi się, że kierowca autobusu nie widzi wszystkiego w lusterku - ma martwe pole czy jak to się zwie i wtedy rzeczywiście może nie widzieć auta.

Mnie ostatnio jeden kierowca autobusu podziękował za do, że go wpuściłam, byłam w szoku - w końcu to był mój obowiązek, bo on sygnalizował, że chce włączyć się do ruchu z zatoczki.

Offline Di

• Chuck Norris
« Odpowiedź #478 dnia: 13 Sierpnia 2009, 11:38 »
Mnie też ostatnio kierowca autobusu migał jak go pusciłam...podobnie jest z tramwajami na rondzie - przy wjezdzie tramwaju na rondo - tez zawsze motorniczy dziekują jak się ich pusci...Oczywiscie wielu kierowców samochodów jedzie na chama i nie chce wpuscic autobuswów- ale powiedzmy sobie szczerze - kierowcy autobusów też nie są swięci i równie często pchają się na chama...

Offline Maja

• Global Moderator
  • Chuck Norris
  • bono animo es
« Odpowiedź #479 dnia: 13 Sierpnia 2009, 11:44 »
Tyle, że autobus czy tramwaj ma rozkład konkretny i powinien na czas być na kolejnym przystanku więc nie ma sie co dziwić, że robią co robią  ::)