Autor Wątek: e-weselne mamusie, czyli pogadajmy o naszych dzieciaczkach  (Przeczytany 4064024 razy)

Offline sarmaxarica

• maniak
Odp: e-weselne mamusie, czyli pogadajmy o naszych dzieciaczkach
« Odpowiedź #26490 dnia: 28 Czerwca 2013, 10:54 »
Aniu to nie tak. ;)
Kłopot ze spaniem to "tylko" dodatek do całodziennych akcji.Głównym problemem jest to,że NIC SAMA ZROBIĆ nie mogę.
No i połączyłaś dwa wątki z mojego opisu w jeden. ;) Zaraz jeszcze raz wyjaśnię.

Nagle zaczął histeryzować przy jakimkolwiek moim ruchu przekraczającym odległość od Niego powiedzmy 2-3 metry.Nawet,gdy jesteśmy u nas na piętrze i chcę tylko przejść z pokoju do pokoju,od razu ryczy i "biegnie" za mną.Nie daj Boże,zamknę drzwi lub pójdę do łazienki-histeria murowana. Jeszcze gorzej płacze/drze się,gdy schodzę na dół i nie ma mnie choćby minutę.Wcześniej,gdy miał słabsze chwilę pomagało gdy coś z dołu do Niego pogadałam,teraz mój głos czy widok na schodach zwiększa atak rozpaczy.Dopiero,gdy koło Niego stanę,uspokaja się,ale bywa że jest to chwilowe i kontynuuje ryk,pokłada się na podłogę,zerka na mnie i na chwilę milknie i w tym momencie,gdy się  poruszę lub odezwę,histeria powraca.
Taki właśnie przykład podałam z wczorajszego wieczoru,kiedy pokładał się tak na podłodze i ze zmęczenia zasypiał.

Jeśli chodzi o spanie to dotąd nie było większych problemów a ja nie zmieniłam niczego w swoim zachowaniu,co teraz mogłoby na Niego źle wpływać.Pomagało również głaskanie czy śpiewanie kołysanek,nawet gdy się przebudził,zwykle udawało mi się Go położyć/przykryć/uśpić.Teraz nie ma takiej opcji.Wychodzę/odkładam Go,gdy już od kilku minut śpi,jest spokojny i cichutki,sama też zachowuję się stosownie ;) i co?I momentalnie zaczyna płakać,podnosi się i tu już jest darcie się.Nie ma opcji,abym Go położyła.

I zachodzę w głowę,co robić oraz co może być tego przyczyną.Czy ja coś robiłam nie tak,czy może to jakiś etap Jego rozwoju emocjonalnego czy po prostu mnie sprawdza....
Jest mi o tyle ciężko,że sama się z tym zmagam,a że mieszkam z moimi rodzicami to dostaję "cudowne rady",które tylko wszystko zaogniają (bo np.w upał mam zamykać okna,aby sąsiedzi jak najmniej Go słyszeli :-X) i mnie nieco dołuje.

Offline anulka 80
  • Chuck Norris
« Odpowiedź #26491 dnia: 28 Czerwca 2013, 11:39 »
Haniu ten Ivostin : http://allegro.pl/iwostin-solecrin-spray-multipozycyjny-spf50-gratis-i3346936847.html, taniej wychodzi z przesyłką niż w aptece ::) ja płaciłam 42zł :-\ pani w aptece polecała, ale sama nie mam jeszcze zdania.
Chyba się zdecyduję na ten i mi przywiozą w sierpniu... ale zwróćcie uwagę, że termin ważności do lutego 2014, czyli raczej odpada zostawienie na przyszły sezon... może dlatego jest taki tani... u nas to nie problem, bo na pewno zejdzie cały do października, ale jak ktoś mniej używa, to będzie musiał wyrzucić.
Tutaj w aptece nie ma Iwostin, ale jest Avene i zastanawiam się czy teraz nie kupić... miał ktoś coś z Avene? najlepiej spray?

O Antheliosie (La roche) już pisałyśmy niedawno... ja polecałam ze względu na skuteczność, jednak któraś z dziewczyn zauważyła, że się klei... no i faktycznie... tylko ja myślałam, że tak musi być  :P ale Vichy w sprayu dużo lepszy, a prawie ten sam skład... choć idealny nie jest, dlatego nada szukam.

Z tańszych słyszałam też dobre opinie o Lirene Kids... ale to nie dla nas, tu musi być power  ;)
No i Garnier spray SPF 50.

Moja mimo stosowania filtrów  i tak się opala... a nie wychodzimy z domu przed 17, na plaży przeważnie ok. 18 jesteśmy do 19/19.30, czasem trochę wcześniej... osłaniam parasolką po drodze, na plaży też staram się łapać cień, dosmarowuję kremem, ale ona biega, bawi się i jednak łapie trochę słońca... trochę mnie to martwi. Zwłaszcza, że ja bladzioch  :P Karnację ma po ojcu, to pewne  :P

Sandra, to normalne... przejdzie mu... u nas dokładnie tak samo było, nic nie mogłam zrobić sama. Tak było w pl przez jakiś czas, potem jak przyjechaliśmy tutaj, to ewidentnie było spowodowane zmianą miejsca... i wtedy to już całkiem była przyczepiona do mnie... do łazienki szła ze mną. Próbowałam zamknąć drzwi przed nią, ale był straszny wrzask, cała się trzęsła, zapowietrzała... Myłam naczynia, to stała mi na nogach. a po chwili zaczynała mnie odpychać od zlewu piszcząc i płacząc... przy kompie nie mogłam usiąść, bo ciągnęła za rękę i wspinała się na mnie...  przeszło jak poczuła się bardziej pewnie i jak ja konsekwentnie robiłam swoje, czyli nie pozwalałam jej sobą sterować, nie brałam na kolana przy komputerze i w końcu się znudziła.. a może po prostu minał ten okres.

Offline eovina

• Chuck Norris
  • data ślubu: 26-12-2010
« Odpowiedź #26492 dnia: 28 Czerwca 2013, 13:36 »
Sandra ja też myślę, że to taki etap. U nas było podobnie nie mogłam iść sama nawet do łazienki. Problemy przy odkładaniu do łóżeczka też znam, Młoda przebudzała się nawet z 5 razy jak próbowałam wyjść z pokoju. Z mojego doświadczenia wynika że to po prostu taki etap, moja Olka wyrosła z tego i jest ok. Teraz bez problemu sama zabawi się nawet 20-30 minut u siebie w pokoju a ja mam czas żeby chałupę ogarnąć.

Wiem co czujesz bo ja też mieszkałam przez 3 miesiące u teściów i nie ułatwiało to ogarnięcia roczniaka. Nic chyba się nie da poradzić oprócz tego, że trzeba powtarzać schematy np przed zaśnięciem i zachować spokój. u nas np była tak jak zdenerwowana próbowałam położyć Młodą spać to było po balu na pewno nie zasnęła. Tylko spokój i rutyna a na pewno ten etap przetrwacie.
Ola 01.08.2011
Zofia 10.01.2014

Offline Gemini
  • Chuck Norris
  • data ślubu: 30.06.2007
« Odpowiedź #26493 dnia: 28 Czerwca 2013, 13:58 »
Sandra może to taki etap po prostu. Mam identyczny egzemplarz w domu, więc wiem o czym piszesz

I tak czytam dziewczyny i Wam zazdroszczę śpiących dzieci, albo zdolności wychowawczych, albo nie wiem czego jeszcze. Mam w domu dwoje dzieci po tym samym ojcu i tej samej matce ;) wychowywane od początku takimi samymi metodami

Córka śpi bez większego problemu, syn drze się jak opętany jeśli tylko poczuje pod plecami łóżeczko wcześniej niż o 22.00

Nie pomaga gaszenie światła i zastawianie samego, żadne metody 3-5-7, bo przy 3 jesteśmy już u kresu sił, córka z obłędem w oczach wyskakuje rozbudzona z łóżka a sąsiad kręci już numer do pomocy społecznej, na policję i do towarzystwa opieki nad dziećmi. Młody drze się tak, ze aż sinieje i do 22.00 nie zaśnie choćby skały pękały

W ogóle płuca ma takie silne, ze absolutnie w każdym sklepie, u lekarza, w każdym jednym urzędzie jestem obsługiwana poza kolejką, bo skubany jeśli tylko  musi za długo stać bezczynnie w jednym miejscu drze się jak opętany. O, ostatnio nawet w urzędzie pracy, Pani wyszła z pokoju otworzyć dla mnie stanowisko i obsłużyć mnie bez kolejki taki dał koncert

I zeby nie było, nie jestem z tego dumna, chętnie bym sobie postała w tych kolejkach byle tylko nie uciekać z rumieńcem na twarzy z każdego miejsca

No

A tak w ogóle, to i tak go kocham, bo jest przesłodki kiedy się nie drze ;)

Offline mon_ka98

• Chuck Norris
« Odpowiedź #26494 dnia: 28 Czerwca 2013, 14:02 »

W ogóle płuca ma takie silne, ze absolutnie w każdym sklepie, u lekarza, w każdym jednym urzędzie jestem obsługiwana poza kolejką, bo skubany jeśli tylko  musi za długo stać bezczynnie w jednym miejscu drze się jak opętany. O, ostatnio nawet w urzędzie pracy, Pani wyszła z pokoju otworzyć dla mnie stanowisko i obsłużyć mnie bez kolejki taki dał koncert

nie ma tego złego... ;)

kobietki, jak zmieniałyście mleko z 1 na 2 to robiłyście to od razu?

Najlepiej widzę, kiedy zamknę oczy...

Offline Gemini
  • Chuck Norris
« Odpowiedź #26495 dnia: 28 Czerwca 2013, 14:12 »
Jamieszałam stopniowa, np. jednego dnia 5 miarek mleka 1 , a jedna miarka mleka 2 , drugiego dnia 4:2, później 3:3 i tak dalej

Offline hania3033

• Chuck Norris
« Odpowiedź #26496 dnia: 28 Czerwca 2013, 14:13 »
Gemini piękny opis ;D
Monka, ja stopniowo jak zazwyczaj jest w zaleceniach: wtedy wypijał 180, więc pierwszy dzień 5 miarek "1" i jedna miarka "2", drugi dzień cztery miarki "1" i dwie miarki "2" itd. To samo z przechodzeniem z mleka "2" na "3". Poszło gładko.

Offline mon_ka98

• Chuck Norris
« Odpowiedź #26497 dnia: 28 Czerwca 2013, 14:15 »
tak myślałam, ale wolałam się zapytać wprawionych mamusiek ;D

Najlepiej widzę, kiedy zamknę oczy...

Offline Justys851
  • Chuck Norris
« Odpowiedź #26498 dnia: 28 Czerwca 2013, 15:14 »
hmmm ale filtr z zeszłego roku, otwarty rok temu już nie dziala  8)

Offline hania3033

• Chuck Norris
« Odpowiedź #26499 dnia: 28 Czerwca 2013, 15:48 »
Widocznie działa :P mówię że tymek się w ogóle nie opalił (my opaleni), a jest znaczek że od otwarcia 12 miesięcy, czyli jeszcze dobry

Offline anulka 80
  • Chuck Norris
« Odpowiedź #26500 dnia: 28 Czerwca 2013, 16:31 »
hehe... no płuca to moja też ma! i tak od urodzenia... wydawała z siebie taki donośny krzyk, długie, ciągłe aaaaaaaaaaaaaaaaaaaaa jak główna bohaterka horroru  :P inne dzieci jakoś tam kwilą, jęczą, płaczą, a ona od razu aaaaaaaaaaaaaa .. wszyscy mówili zawsze, że będzie piosenkarką, bo dłużej utrzyma to aaaaa niż Whitney Houston  ;D Zawsze się na nas patrzyli, z lekarką nie mogłam się dogadać na wizycie, bo nie było nic słychać, a jak wyszłyśmy i ją ubierałam to dała taki koncert, że aż Pani dr wyszła, bo myślała, że spadła, albo coś się stało....   już z tego trochę wyrosła i płacze "normalnie", ale ostatnio sobie o tym krzyku przypomniała jak uderzyła szczęką w stół...
Justyś, ja też mam napisane, że 12 m-cy... teraz używam krem otwarty pod koniec września zeszłego roku, ale już się kończy.

Offline Justys851
  • Chuck Norris
« Odpowiedź #26501 dnia: 28 Czerwca 2013, 17:05 »
chodziło mi o pełny rok  :P
i też wszystko zalezy od tego jak jest przechowywany  ;)

Offline anulka 80
  • Chuck Norris
« Odpowiedź #26502 dnia: 28 Czerwca 2013, 17:27 »
chodziło mi o pełny rok  :P
i też wszystko zalezy od tego jak jest przechowywany  ;)
No tak, u nas w szafce, czyli w zacienionym suchym miejscu, ale może faktycznie nie działa już tak jak w zeszłym roku. Jutro kupię nowy i zobaczymy czy lepiej będzie działał.

Offline hania3033

• Chuck Norris
« Odpowiedź #26503 dnia: 28 Czerwca 2013, 18:23 »
Ania ja myślę że jakby nie działał w ogóle, to miałabyś murzynka w domu po tym greckim słońcu ;D No nasz działa na bank, bo od Tymka światło się odbija - taki jest blady :P

Offline sarmaxarica

• maniak
« Odpowiedź #26504 dnia: 28 Czerwca 2013, 19:12 »
Obyście Dziewczyny miały rację,że to tylko chwilowe a nie że ktoś mi dziecko podmienił i będzie tak już zawsze. ;)
O dziwo cierpliwości aż tak mi nie brakuje,najgorzej jest wieczorem,gdy nie chce sam spać a ja już zmęczona jestem plus mam świadomość,jaka robota jeszcze mnie czeka.Chyba najgorzej wpływa na mnie fakt,że rodzice mają pretensje o obecne zachowanie Kuby-że jest za głośno,że to nie jest normalne,że trzeba iść Go przebadać (?!niby na co!?) itp. dziwactwa włącznie z radą,że gdyby był starszy,dostałby klapsa i w mig zrozumiałby,jak ma się zachowywać!Gdybyśmy byli tylko we dwójkę,byłoby łatwiej z trudem się zmagać....

Offline Kasia-Wrocław

• uzależniony
  • data ślubu: 16.06.2007
« Odpowiedź #26505 dnia: 28 Czerwca 2013, 21:30 »
sarmaxarica, rozumiem Cię, bo my też mieszkamy z rodzicami...
Pamiętaj i czerp siłę z tego, że potrzeby Twoje i Twojego synka są najważniejsze. Zatykaj uszy na "dobre rady" i sąsiadów, bo najczęściej robią tylko mętlik w głowie. Ty wiesz, co dla Was jest najlepsze i tego się trzymaj. Patrz uważnie na niego, na jego reakcje i daj mu to, co potrzebuje w danej chwili, a zobaczysz, że szybko znajdziecie wspólny język na nowo. Trzymam kciuki za Wasze porozumienie.

Offline nadzieja

• Chuck Norris
  • Kocha się za nic. Nie istnieje powód do miłości...
« Odpowiedź #26506 dnia: 29 Czerwca 2013, 09:44 »
my mamy iwostina spf50, polecony przez alergologa-dermatologa dla alergicznej skóry, od 6 miesiąca życia
Kamil VIII.2008  Kaja VII.2011  Klara IX.2013      https://e-wesele.pl/forum/index.php?topic=48945.new

Offline hania3033

• Chuck Norris
« Odpowiedź #26507 dnia: 29 Czerwca 2013, 11:43 »
Dziewczyny jest sprawa! :) Jak wiadomo nasze forum to potęga ;) dlatego mam prośbę - od razu mówię że chodzi o oddanie głosu na fb, ale to nie jakieś pitu pitu, tylko Eurostaż. Znajoma przeszła już przez chyba dwa etapy konkursu, a teraz akcja rozgrywa się na fb. To ambitna zdolna dziewczyna, więc jeśli możecie pomóc to będę wdzięczna :) Trzeba kliknąć na województwo kujawsko-pomorskie, następnie na Agatę Ulińską. https://apps.facebook.com/eurostaz-app/#access_token=CAADvju9gepgBAEzfCYRZAPNbpzfQ2wy8HgyCMs0tVu6ZAg1ly7TX5z9A1hzMyQouQ52sXbaneTNOAB2ESfukbQKiZCYSpy7vJ0TjPZAPxqoZC0My7x0Uh9w1RhAFSGYDvdKlXByMGvjFqBYvq2cUxklZAQnNHU8WhNOYzLz7lgjwZDZD&expires_in=5045 Pojawi się okno do wpisania swojego imienia i nazwiska oraz maila, bo jest też szansa na wygranie nagrody przez nas ;) Wiadomo - trzeba zaakceptować regulamin (wiadomo), zgody na przetwarzanie danych wyrażać nie trzeba. W uzasadnieniu można wpisać cokolwiek - ambitna, zdolna, dążąca do celu, koleżeńska itd... DZIĘKI  :-*

Offline ~Ania~
  • Global Moderator
  • Chuck Norris
  • data ślubu: 2006-10-07
« Odpowiedź #26508 dnia: 29 Czerwca 2013, 12:01 »
Poszło!

Widzę, że jest na 2 miejscu! Super :)

Offline marta082008

• Chuck Norris
  • data ślubu: 16.08.2008
« Odpowiedź #26509 dnia: 29 Czerwca 2013, 12:04 »
Zaglosowane, powodzenia.

Offline liliann

• Global Moderator
  • Chuck Norris
  • data ślubu: 30 września 2006
« Odpowiedź #26510 dnia: 29 Czerwca 2013, 13:13 »
zrobione...
"Ludzie, którzy stawiają sobie mierne cele życiowe, zazwyczaj osiągają to co zamierzali: nie dążą do niczego i niczego nie zdobywają. ”
— Richard M. Devos

Offline Gemini
  • Chuck Norris
« Odpowiedź #26511 dnia: 29 Czerwca 2013, 13:21 »
Poszło :)

Offline vonka

• Chuck Norris
  • data ślubu: 2008
« Odpowiedź #26512 dnia: 29 Czerwca 2013, 13:25 »
mój głos też poszedł
ogromna przepaść między 2 a 3 miejscem - za to widzę, że będzie ostra walka o I miejsce  ;D

Offline anulka 80
  • Chuck Norris
« Odpowiedź #26513 dnia: 29 Czerwca 2013, 13:33 »
poszło ;)

Offline malgosiask

• Chuck Norris
  • data ślubu: 10 czerwca 2009r.
« Odpowiedź #26514 dnia: 29 Czerwca 2013, 14:38 »
Zagłosowałam.
Widzę, że ten etap trwa do 30 czerwca.

Śwetna nagroda, jeśli się to lubi:
Zwycięzca trzeciego etapu w danym województwie, który uzyska największą liczbę głosów,
otrzyma - po wcześniejszym uzgodnieniu z Organizatorem terminu, możliwość odbycia płatnego
(min. jeden tysiąc euro) stażu w Parlamencie Europejskim pod opieką Europosłów Platformy
Obywatelskiej. Organizator zapewnia lot klasą ekonomiczną w obie strony. Organizator nie
zapewnia zakwaterowania oraz wyżywienia podczas odbywania stażu

Offline liliann

• Global Moderator
  • Chuck Norris
  • data ślubu: 30 września 2006
« Odpowiedź #26515 dnia: 29 Czerwca 2013, 14:53 »
co zarobi wyda na mieszkanie...ale doświadczenie bezcenne
"Ludzie, którzy stawiają sobie mierne cele życiowe, zazwyczaj osiągają to co zamierzali: nie dążą do niczego i niczego nie zdobywają. ”
— Richard M. Devos

Offline sarmaxarica

• maniak
« Odpowiedź #26516 dnia: 29 Czerwca 2013, 15:28 »
sarmaxarica, rozumiem Cię, bo my też mieszkamy z rodzicami.......
Masz rację Kasiu,tak też staram się robić,tylko chwilami potrafi to przytłoczyć....No ale jakoś sobie z Kubą dajemy radę. ;) Zawsze mówię rodzicom,że mieli już swój czas. ;)

Haniu,zagłosowane.

Offline hania3033

• Chuck Norris
« Odpowiedź #26517 dnia: 29 Czerwca 2013, 15:29 »
Dziewczyny, dziękuję Wam bardzo!! :-* Niestety można głosować jeszcze tylko dziś i jutro, sama dopiero się dowiedziałam ::) Ale właśnie jak mówi Lila - doświadczenie jest bezcenne. A wiadomo, że udział w takich konkursach biorą osoby, które się tą tematyką interesują :)

Offline hania3033

• Chuck Norris
« Odpowiedź #26518 dnia: 29 Czerwca 2013, 15:44 »
Acha, i wiadomo - liczy się KAŻDY głos. Różnica miedzy 1 a 2 miejscem na teraz to zaledwie 20 głosów, więc tym bardziej zachęcam do kliknięcia :)

Offline hania3033

• Chuck Norris
« Odpowiedź #26519 dnia: 29 Czerwca 2013, 15:45 »
Przeskoczyła następna strona, więc wklejam prośbę raz jeszcze:
Trzeba kliknąć na województwo kujawsko-pomorskie, następnie na Agatę Ulińską.
https://apps.facebook.com/eurostaz-app/#access_token=CAADvju9gepgBAEzfCYRZAPNbpzfQ2wy8HgyCMs0tVu6ZAg1ly7TX5z9A1hzMyQouQ52sXbaneTNOAB2ESfukbQKiZCYSpy7vJ0TjPZAPxqoZC0My7x0Uh9w1RhAFSGYDvdKlXByMGvjFqBYvq2cUxklZAQnNHU8WhNOYzLz7lgjwZDZD&expires_in=5045 Pojawi się okno do wpisania swojego imienia i nazwiska oraz maila, bo jest też szansa na wygranie nagrody przez nas ;) Wiadomo - trzeba zaakceptować regulamin, zgody na przetwarzanie danych wyrażać nie trzeba. W uzasadnieniu można wpisać cokolwiek - ambitna, zdolna, dążąca do celu, koleżeńska itd...