Autor Wątek: e-weselne mamusie, czyli pogadajmy o naszych dzieciaczkach  (Przeczytany 4060126 razy)

Offline izulek
  • Chuck Norris
  • data ślubu: 30.08.2008
Odp: e-weselne mamusie, czyli pogadajmy o naszych dzieciaczkach
« Odpowiedź #24930 dnia: 29 Kwietnia 2013, 13:34 »
u nas już wszystkie mleczaki, a tylko katar się pojawi i zaraz śliny hektolitry :) ślina nam towarzyszy już dwa lata :D

Offline anetka71

• maniak
  • data ślubu: 11.10.2008
« Odpowiedź #24931 dnia: 29 Kwietnia 2013, 14:31 »
Dziewczyny, zachęcam do wzięcia udziału w akcji Uśmiech Dziecka 2013, szczegóły tutaj:

http://www.funduszdzieci.pl/index.php?option=com_content&view=article&id=2&Itemid=12

Rok temu zachęcała do niej rybkawiedenka, ale nie ma jej już chyba na foum, więc ja tylko przypominam  :)

Offline liliann

• Global Moderator
  • Chuck Norris
  • data ślubu: 30 września 2006
« Odpowiedź #24932 dnia: 29 Kwietnia 2013, 19:02 »
dziewczyny ze Szczecina, czy któras z was chodzi z dzieckiem na basen?a może chciałaby zacząć? chętnie bym się z młodą na basen wybrała i chętnie pójdę z towarzystwem;)

chodzi...od dawien dawna...
niedziela godzina 9:00
wodne królestwo na Mierzynie...zapraszam...

"Ludzie, którzy stawiają sobie mierne cele życiowe, zazwyczaj osiągają to co zamierzali: nie dążą do niczego i niczego nie zdobywają. ”
— Richard M. Devos

Offline suprynka

• maniak
  • data ślubu: 07-08-2010
« Odpowiedź #24933 dnia: 29 Kwietnia 2013, 19:18 »
Moja chodzi od 3 miesiąca do Silvera. Także polecam gorąco.

Offline selena

• Chuck Norris
  • data ślubu: 10.10.2009r.
« Odpowiedź #24934 dnia: 29 Kwietnia 2013, 20:26 »
Ratunku, mój synek nie chce jeść kaszki  8). Od pięciu dni wprowadzamy gluten, mieszam z moim mlekiem, próbowałam też z modyfikowanym, no nie chce... Dałam z butli, prawie cała manna została w butli. Daję łyżeczką, nie chce, pluje, a nawet płacze... Minę robi taką, jakbym co najmniej piasek mu mu kazała jeść  ;). Przyzwyczai się?!

Offline liliann

• Global Moderator
  • Chuck Norris
« Odpowiedź #24935 dnia: 29 Kwietnia 2013, 20:43 »
klasyczny cycojad...
spokojnie przejdzie mu...
"Ludzie, którzy stawiają sobie mierne cele życiowe, zazwyczaj osiągają to co zamierzali: nie dążą do niczego i niczego nie zdobywają. ”
— Richard M. Devos

Offline anusiaaa

• Chuck Norris
« Odpowiedź #24936 dnia: 29 Kwietnia 2013, 21:48 »
Moja się nie przyzwyczaiła bo nie lubiła kaszy na mleku...zjadła tylko na wodzie ;)
"Travel is the only thing you buy that makes you richer"

Offline sarmaxarica

• maniak
« Odpowiedź #24937 dnia: 29 Kwietnia 2013, 21:53 »
Chciałam zapytać,jak to jest z ryzykiem "zepsucia" u chłopca przepukliny,gdy nie przypilnuje się/nie ogarnie ataków histerii?
Kuba miewa co jakiś czas ochotę na wymuszony płacz a jak uwagi na Niego nie zwracam to wiadomo-rozkręca się bardziej.Oczywiscie potrafi tak histerycznie płakać,gdy coś naprawdę Mu "dolega",ale nie o płacz mi chodzi,a przede wszystkim o te złote rady,że muszę szybko Go uspokoić lub przynajmniej wpłynąć na intensywność tego płaczu,bo jak długo tak będzie się darł to ..... i tu następuje dokładnie nie określona diagnoza "bo słyszałam,że u chłopców w takich przypadkach często coś dzieje się z przepukliną i TRZEBA UWAŻAĆ,bo lepiej zapobiegać niż później operować....".Gdy pytam co i jak ma się wydarzyć,nie dostaję w\odpowiedzi,tylko radę "UWAŻAJ!".
Może Wy mi powiecie o co chodzi i czy naprawdę jest coś na rzeczy?

Offline liliann

• Global Moderator
  • Chuck Norris
« Odpowiedź #24938 dnia: 29 Kwietnia 2013, 22:20 »
:nie: :nie: stara bajka o tym, że sobie tzw. przepuklinę wykrzyczy...
boszeeee gdzie Ty mieszkasz?
— Richard M. Devos

Offline vonka

• Chuck Norris
  • data ślubu: 2008
« Odpowiedź #24939 dnia: 29 Kwietnia 2013, 22:35 »
nie mam cierpliwości do zabawiania i odwracania uwagi Patryka w momencie gdy akurat ubzdurało się mu płakać albo histeryzować
zawsze myślę wtedy o czymś przyjemnym albo wychodzę do drugiego pokoju - jak mu przejdzie to sam przychodzi do mnie a wcześniej czekałam aż minie  ::)

Offline hania3033

• Chuck Norris
« Odpowiedź #24940 dnia: 29 Kwietnia 2013, 22:38 »
Miło, że potwierdzacie, że dzieciom zdarza sie płakać "bez powodu" ;) Ja już też ignoruję histerię z doopy wziętą (sorry za wyrażenie, ale taka prawda :P ) a jak widzę, że Młody się uspokaja, to siadam albo klękam na podłodze i pytam "chcesz się przytulić"? Zazwyczaj chce 8) Chyba czasem musi się wypłakać :P Głupi to teraz okres ::)

Offline sarmaxarica

• maniak
« Odpowiedź #24941 dnia: 30 Kwietnia 2013, 00:00 »
No właśnie ja też nie mam zamiaru reagować na takie Jego płacze o nic [ewidentnie widać,że wymusza 8)] a już na pewno nie dlatego,że ktoś mi każe ;) Kuba to potrafi tak "histeryzować" z wielkim wczuwaniem się w robienie min nieszczęśnika itd.po czym na sekundę robi przerwę,aby spojrzeć co robię,czy uwagę na Niego zwracam itd.Jeśli moja reakcjam jest wg Niego "nieprawidłowa" kontunuuje z większą głośnością i dramatyzmem. ;D No i tu dochodzą do głosu mądrości ludowe ;) (Lila,ja od dawna mówię,że moje obecne miejsce zamieszkania to istny zaścianek,w każdej możliwej kwestii).
Czyli co,śmiało jak dotąd mogę zbywać te złote rady a Mały niech płacze,ile potrzebuje. ;D Tylko czy doradcom mogę jakimś fachowym argumentem "zajechać",aby dali nam święty spokój?Lila będę wdzięczna za wszelką podpowiedź,bo wiesz jak to na wsiach jest,co lekarz powie to święte. ::)

Offline liliann

• Global Moderator
  • Chuck Norris
« Odpowiedź #24942 dnia: 30 Kwietnia 2013, 00:36 »
prawda jest taka, że jak Młody będzie mieć "predyspozycję" do przepukliny to faktycznie może jej sobie nabyć drąc się wniebogłosy, co zwiększa mu ciśnienie w jamie brzusznej...
Tyle, że nie można się dać zwariować...

zatem złotej rady zamykającej dzioba nie dam...
mogę Ci co najwyżej współczuć zaścianka...
— Richard M. Devos

Offline Justys851
  • Chuck Norris
« Odpowiedź #24943 dnia: 30 Kwietnia 2013, 22:11 »
Mam sprawę do szczecińskich mamusiek
Dziewczyny, za półtora tyg. będę w Szczecinie na 10 dni, która z Was mogła by mi dla Hani pożyczyć pchacza na ten czas? Proponuję opłatę za wypożyczenie - paka pieluszek  ;D

niestety do Szczecina mam daleko  ;D

Offline sarmaxarica

• maniak
« Odpowiedź #24944 dnia: 30 Kwietnia 2013, 22:24 »
Rozumiem.W takim razie będę mówić,że Kuba nie wykazuje takowych. ;) Już dziś zaczęłam i mam nadzieję,że to choć trochę pomoże.
Z ciekawostek lekarskich-dziś znów prosiłam o wystawienie recepty dla mnie na duspatalin i debridat (dowiedziałam się kilka dni temu,że Kuby pediatra jest też moim internistą) i ponownie mi odmówiono z racji tego,że nie zarejestrowałam się wcześniej,co wiązało się z brakiem mojej karty w gabinecie.Zarejestrować się nie mogłam,bo dziś tylko maluchy są przyjmowane na szczepienia,a jak zasugerowałam że podskoczę obok do rejestracji po kartę,dostałam radę,aby przy płaceniu za szczepienie wypisać prośbę o receptę i odebrać ją sobie JUTRO. ;) Spoko,tylko ja w miejscowości,gdzie mamy przychodnię bywam raz na 2-3 tygodnie,nie za bardzo uśmiecha mi się jechać tylko po świstek papieru. 8) Ot taki zaścianek.

Offline anulla_p

• Chuck Norris
  • data ślubu: 27-06-09
« Odpowiedź #24945 dnia: 1 Maja 2013, 00:04 »
niestety do Szczecina mam daleko  ;D
Justyna nawet nie wiesz jak żałuję :-[

Ponawiam prośbę o pchacza bo może została przeoczona ::)
Jestem skłonna też podnieść "opłatę" za pożyczenie na te dziesięć dni bo bardzo mi zależy  ;D

Dlaczego kobiety mają zawsze tak dużo obowiązków? Bo głupie śpią w nocy to im się zbiera

Offline anulka 80
  • Chuck Norris
« Odpowiedź #24946 dnia: 1 Maja 2013, 06:50 »
ja nie za Szczecina, więc nie pożyczę, ale może popatrz czy ktoś nie sprzedaje tanio używanego, np. na tablica.pl? czasem są po 30-50 zł.

Offline ricardo

• Patrycja
  • Chuck Norris
  • data ślubu: 08.09.2007
« Odpowiedź #24947 dnia: 1 Maja 2013, 07:40 »
Anulla ja Ci nie mogę pożyczyć bo u nas jest w ciągłym użyciu. Mały smige w tę i z powrotem.

Offline liliann

• Global Moderator
  • Chuck Norris
« Odpowiedź #24948 dnia: 1 Maja 2013, 07:43 »
prosiłam o wystawienie recepty dla mnie na duspatalin i debridat (dowiedziałam się kilka dni temu,że Kuby pediatra jest też moim internistą) i ponownie mi odmówiono z racji tego,że nie zarejestrowałam się wcześniej,co wiązało się z brakiem mojej karty w gabinecie.

też bym Ci nie wypisała...
recepta wypisana MUSI być w pisana w dokumentację...
jak tego nie ma to kara
jak ilość opakować na recepcie nie zgadza się z tym co w karcie to kara
jak pomyli się ktoś w nr pesel to kara
jak niewyraźnie napisze (wg kontrolera NFZ) to kara
same kary... :)
i mogą skontrolować do 5 lat wstecz i te 5 lat wstecz doliczyć odsetki od kary

zatem nie marudź...

i nie myl pediatry i internisty z rodzinnym doktorem, bo ktoś się może poczuć urażony... ;)

— Richard M. Devos

Offline ricardo

• Patrycja
  • Chuck Norris
  • data ślubu: 08.09.2007
« Odpowiedź #24949 dnia: 1 Maja 2013, 07:46 »
Naprawdę tak jest? Kurcze, to lekarze mają niewesoło...

Offline liliann

• Global Moderator
  • Chuck Norris
« Odpowiedź #24950 dnia: 1 Maja 2013, 07:53 »
owszem...tyle, że kogo to obchodzi...
lepiej ponagłaśniać różne sprawy pod publiczkę, to co jest chwytliwe i się sprzeda...
nigdy nie zadać sobie trudu i sprawdzić jaki był follow-up...a bywa różny, bo czasem faktycznie wina jest lekarza czasem nie...  tyle, że jak nie, no to się "Fakt" nie sprzeda;
mało kogo interesuje, że w związku z coraz to większą ilością biurokracji mój czas spędzony sensu stricte z pacjentem skurczył się do jakiś 20%, 80% zajmują mi papiery i "klepanie" do systemu komputerowego celem sprawozdawczości do NFZ, co tak naprawdę nie jest niczym innym jak czystą inwigilacją i szukaniem czy nie można doktora/szpital/przychodnię na czymś przyłapać i oczywiście ukarać;
— Richard M. Devos

Offline sarmaxarica

• maniak
« Odpowiedź #24951 dnia: 1 Maja 2013, 09:02 »
Konieczność wpisywania wszystkiego do karty rozumiem,bo o uszy obiło mi się już jakiś czas temu,że wszystko w papierach zgadzać się musi (tylko o tylu karach dla Was nie wiedziałam),moje marudzenie to bardziej do tego,że "ruchu w interesie" nie było,byliśmy tylko my z Kubą,nikt na korytarzu nie czekał w kolejce,dlatego poprosiłam o coś dla siebie i możliwość doniesienia mojej karty. [Trochę koło tyłk.a mi się pali,bo "zaraz" mam kolejne "nerwowe spotkanie" 8) które znając siebie zacznę przeżywać już z tydzień przed i  chciałam się zabezpieczyć]

Offline izulek
  • Chuck Norris
« Odpowiedź #24952 dnia: 1 Maja 2013, 13:23 »
no to ja tez nie rozumiem, bo jesteś z małym dzieckiem, i każda wizyta twoja to też przyprowadzenia z dzieckiem, jak nie było ludzi mogłaś podejść po prostu po kartę i nikt by nie ucierpiał. Ale np u mojego zawsze są kolejki i mojej babci nie wytłumaczysz że bez rejestracji mi jej karty nie wydadzą, lekarz też tego nie lubi, bo w kolejce ludzie czekają a on by musiał ekstra jej leki wypisywać, co oznacza ze 20 min. klepania, a to są stałe leki to się można zapisać wcześniej. Nie wg niej dla niej jednej powinni ci wszyscy ludzie poczekać, bo ona jest stara :D

Offline liliann

• Global Moderator
  • Chuck Norris
« Odpowiedź #24953 dnia: 1 Maja 2013, 14:28 »
będziesz "stara" też tak będziesz myśleć... :)

poza tym leki zawsze kończą się niespodziewanie...było całe opakowanie i nagle nie ma ...znikają w cudowny sposób...pachhh ... i nie da się przewidzieć kiedy się skończą, bo takie są wredne... :P

— Richard M. Devos

Offline Justys851
  • Chuck Norris
« Odpowiedź #24954 dnia: 1 Maja 2013, 14:50 »
popaprany system
ją stoję po drugiej strony barykady i najgorsze jest to że nam się  za wszystkich obrywa
nie raz byłam wyzwana od najgorszych bo np recepta była na nieważny druku albo lekarz popełnił błąd
a ją winna niczemu nie jestem

Offline izulek
  • Chuck Norris
« Odpowiedź #24955 dnia: 1 Maja 2013, 14:55 »
pewnie tak będę myśleć, ale to jest nagminne, moja babcia uważa że powinna mieć wszędzie pierwszeństwo nie dosć że z racji wieku (sama o sobie mówi że jest stara) to z racji przepracowania całego życia w służbie zdrowia. Zawsze wtedy wyobrażam sobie cała kolejkę byłych pielęgniarek do lekarza i każda chce być pierwsza. Listonosz powinien mieć pierwszeństwo na poczcie, a były bankowiec w banku :D
Leki jak leki, mi się zawsze nagle kończyło mleko dla młodego...ale bez kolejki się z tego powodu nigdy nie pchałam

Offline liliann

• Global Moderator
  • Chuck Norris
« Odpowiedź #24956 dnia: 1 Maja 2013, 15:04 »
justy a ja ma tzw. zwrotki "bo pani w aptece powiedziała, że ten lek jest ze zniżką, a pani mi tu na 100%..."
i nie wytłumaczysz, że ze zniżką owszem, ale nie w pana/pani chorobie...
ja odsyłam albo do "aptekarza społecznika", jak chce niech da zniżkę albo do NFZ...
niestety "fejki" są po każdej stronie...

a system niewątpliwie jest mocno schorowany, najważniejsze jednak dla niego, że cel nadrzędny został osiągnięty - mniej kasy na refundację z "budżetu", więcej z prywatnej kieszeni...

..z racji przepracowania całego życia w służbie zdrowia. Zawsze wtedy wyobrażam sobie cała kolejkę byłych pielęgniarek do lekarza i każda chce być pierwsza.

Leki jak leki, mi się zawsze nagle kończyło mleko dla młodego...ale bez kolejki się z tego powodu nigdy nie pchałam

... bo nie jesteś ze służby zdrowia...to się nie pchaj  ;D ;D
emerytowani pracownicy mojego sektora czasem faktycznie potrafią w sposób dość mało przyjemny używać tego argumentu;
zwykłam wtedy mówić "proszę pani, bardzo nieładnie.; to co pani robi w tej chwili to próba manipulacji mojej osoby i granie na moich uczuciach, skoro mówię, że dzisiaj ...."....itp.
Mnie naprawę ciężko z równowagi wyprowadzić...
A jak np drą się na mnie przez telefon to odkładam słuchawkę... :)

— Richard M. Devos

Offline sarmaxarica

• maniak
« Odpowiedź #24957 dnia: 1 Maja 2013, 16:24 »
.....poza tym leki zawsze kończą się niespodziewanie...było całe opakowanie i nagle nie ma ...
znikają w cudowny sposób...pachhh ... i nie da się przewidzieć kiedy się skończą, bo takie są wredne... :P
Moje jeszcze nie zniknęły ;) i przewidziałam,kiedy się skończyć mogą,dlatego poprosiłam zawczasu.

Nie da się ukryć,że temat służby zdrowia do łatwych nie należy i każda ze stron,znajdzie swoje "ale"-jak to Justyna podsumowała "popaprany system".

Offline selena

• Chuck Norris
  • data ślubu: 10.10.2009r.
« Odpowiedź #24958 dnia: 1 Maja 2013, 16:33 »
System systemem, ale ludzie też są różni, jak wszędzie.

My z młodym chodzimy niestety do szpitala na plasterki (przepuklina) już 2 miesiące, do chirurga dziecięcego. Najpierw walczyłam o przyjęcie bez kolejki z tak małym dzieckiem, które jest na piersi, a przed plasterkiem jeść nie powinno.

W końcu wprowadzili oddzielne numerki dla niemowląt, typu 15A. I co? Czekaliśmy ponad godzinę w kolejce, aż pielęgniarka zaniosła naszą kartę do gabinetu, od tego momentu weszło jeszcze kilka osób, aż w końcu jakaś przechodząca lekarka do nas "a czemu wy czekacie, z takim dzieckiem to bez kolejki..." i weszła powiedzieć o tym do gabinetu - zaraz nas wezwali. Ja wiem, że pielęgniarka musi wklepać wszystko w komputer, ale bez przesady. Takiemu dziecku nie wytłumaczę, czemu ma czekać głodny, jak płacze  ::)

Offline liliann

• Global Moderator
  • Chuck Norris
« Odpowiedź #24959 dnia: 1 Maja 2013, 17:03 »
jak widać każdy ma swoje racje...
niemowlak bo głodny...
babcia bo "stara"...
problem jak się te dwie grupy spotkają na korytarzu u rodzinnego...babcia kontra niemowlę  ;D
— Richard M. Devos