ziomaleczka ja stosuję przy obu chłopakach. DZiała, ale musisz się zaprzeć i bardzo chcieć...
Z Maxem zaczęłam stosować, jak miał rok i 2 miesiące. Do tej pory jadł w nocy mleko, a jak przez 3 noce z rzędu obudził się i zaczął się bawić zamiast jeść powiedziałam dość. Byłam już w ciąży z Leosiem i stwierdziłam że Max skoro nie je tzn że może całą noc przespać. Pierwsze 4 noce były straszne. Ale 5 noc już cała przespana i tak jest do tej pory. Oczywiście są wyjątki, gdy Max jest np chory. Ale generalnie noce przesypia be problemu od tamtego czasu.
Leonka zaczęłam traktować tą metodą jak skończył 6 msc, na początku grudnia się za niego wzięłam. Do tego czasu spał ze mną i budził się już 4-5 razy w ciągu nocy na cycka! No to przeniosłam go do jego łóżeczka które stało obok naszego, tak abym sięgała do niego ręką między szczeblami. Często się budził i kwękał, ale brałam na ręce tylko i wyłącznie wtedy, gdy naprawdę płakał. 2 karmienia mu zrobiłam w nocy. Ale szybko jego łóżeczko w ogóle przeniosłam do pokoju Maxa i jeszcze przed Bożym Narodzeniem Leoś w ogóle przestał jeść w nocy, śpi w innym pokoju i całe noce przesypia. Kładę go o 19 a wstaje o 6.30-7 rano. Sam odstawił sobie nocne karmienia. Nauka zajęła jakieś 2 tygodnie, z czego tylko pierwsze 3-4 noce były straszne, a każda następna była lepsza, bo albo odchodziło karmienie, ale mały się nie wybudzał tak często.
Pamiętaj, że ta metoda zadziała, ale musisz być konsekwentna. Drugiej i 3 nocy jest nawet gorzej niż pierwszej, bo dziecko sprawdza Ciebie i Twoje samozaparcie

Jak się złamiesz, to wszystko trzeba będzie zaczynać od początku... Bierz na ręce gdy dziecko faktycznie płacze, a nie tylko sobie kwęka i gada coś tam do siebie. Jak już bierzesz na ręce to uspokój, ukochaj ale jak już mała będzie spokojna to odłóż (na pewno zacznie znowu płakać i to mocniej) i dodaj 2 minuty czasu więcej, zanim znowu do niej pójdziesz.
Wiesz, w sumie to nie musi być 3-5-7 minut. To może być 1 minuta potem 2 potem 3. Zależy jak na Ciebie działa płacz Twojego dziecka i jaki jest stopień Twojego zdenerwowania

I im dziecko młodsze tym nauka zajmuje więcej czasu. Leonek uczył się ok 2 tygodni, Max tylko 4 noce.
3mam kciuki i życzę powodzenia!