Autor Wątek: e-weselne mamusie, czyli pogadajmy o naszych dzieciaczkach  (Przeczytany 4020697 razy)

Offline żonka

• maniak
  • data ślubu: 20.09.2008
Odp: e-weselne mamusie, czyli pogadajmy o naszych dzieciaczkach
« Odpowiedź #15870 dnia: 14 Września 2011, 21:16 »
Ja też kierowałam się szybkością inhalacji, żeby jak najbardziej skrócić ewentualne wrzaski mojego dziecka, i dlatego wybrałam ten droższy. I jestem z niego bardzo zadowolona.

Offline Fasolek
  • Chuck Norris
  • data ślubu: 14.08.2009
« Odpowiedź #15871 dnia: 14 Września 2011, 21:22 »
Dzięki dziewczyny za pocieszenie. Spróbuję jeszcze z tą butlą i spróbuję go przetrzymać trochę, może się zorientuje że butla też fajna  ??? Mam nadzieję że się nauczy, bo to znacznie ułatwi opiekę nad małym...

Khadija, co do ząbków i czasu ich pojawienia- Max baaaaardzo się ślinił i "rzucał" z otwartą paszczą na wszystko i gryzł namiętnie już od skończonego 3 msc życia. Wszyscy mówili że szybko będą ząbki. A pierwszy zębol wyszedł 16 maja- w dniu jego chrzcin czyli jak miał 8 miesięcy! U nas żel na dziąsła pomógł- Dentinox używaliśmy. Najlepiej było jak schłodziłam w lodówce żel i nasmarowałam małemu takim zimnym :) Żelem, zimnymi gryzakami się ratowaliśmy w dzień. Na noc dawałam czopek z paracetamolem, bo Max bardzo płakał szczególnie wieczorami.
Teraz u Leonka też już zaczęło się mega ślinienie. To że pcha rączki do buzi to norma, ale czasem tez już potrafi się na coś rzucić i gryźć- tak samo Max robił jak szedł ząbek.  No i teraz się zastanawiam jak długo przyjdzie nam się męczyć ;) U Maxa każdy ząb wychodził w bólach. Najgorzej z trójkami było. Teraz czekamy jeszcze na piątki i aż się boję co to będzie. Jak jeszcze Maxa piątki zbiegną się z kulminacją ząbków u Leonka (i jeśli Leonek będzie też z bólami zęby hodować) to ja nie wiem jak to przeżyję...

Aneczka, a co ty profilaktycznie chcesz inhalacje robić?? Myślałam, ze to raczej tylko w razie choroby czy przeziębienia. Ja daję sól fizjologiczną jak tylko katar jest. Jak kaszel czy coś to idę do lekarza i pytam co podać w razie potrzeby jako dodatek.
W czasie gdy ja inhalator kupowałam musiałam go mieć od ręki i brał co było akurat w aptece. Nawet nie wiem jaki mam ;) Max też bardzo nie lubił wdychać- jako tako zaczął tolerować gdy najpierw ja sobie do nosa i ust przytykałam a potem jemu i tak na zmianę ;) Potem misia inhalowaliśmy i ukochane autka. W pewnym momencie Max przykłądał tą maseczkę wszystkim gościom i każdej zabawce :P
Max 13 wrzesień 2009
Leoś 30 maj 2011

Offline Aneczka 7

• entuzjasta
  • data ślubu: 08.06.2007
« Odpowiedź #15872 dnia: 14 Września 2011, 21:41 »
No właśnie dziewczyny - nebulizatro jest m.in. na:

"Górne drogi oddechowe: przewlekły nieżyt nosa i gardła, przewlekłe, nieswoiste stany zapalne nosa, gardła i krtani, alergiczny nieżyt nosa, nawracające i przewlekłe stany zapalne zatok przynosowych, nieżyt krtani oraz stany wyczerpania głosowego...
Płuca i oskrzela: przewlekłe i nawracające zapalenia oskrzeli, astma oskrzelowa, stany po zapaleniach płuc, mukowiscydoza, przewlekła obturacyjna choroba płuc"

ja tak myślałam żeby go zakupić i trzymać na czarną godzinę gdy np. będzie katar i pokasływanie.. jeszcze zanim będzie gorączka i ewidentnie złe samopoczucie dziecka. Chyba wtedy się go używa no nie?? bo ja rozumiem te przewlekłe powyżej ale jak nie mamy przewlekłych tylko początek choroby?? liliann wytłumacz proszę kiedy go stosujesz??

Offline liliann

• Global Moderator
  • Chuck Norris
  • data ślubu: 30 września 2006
« Odpowiedź #15873 dnia: 14 Września 2011, 21:51 »
przy katarze (sól, Mucosolvan)
przy infekcjach nosogardła (sól)
zapaleniu oskrzeli (sól, Pulmicort)

zaznaczam, że piszę łącznie o mnie i o córce...ja stosuję zdecydowanie częściej...

leki są oczywiście na receptę, więc tutaj decyzja lekarza...
ja czasem "naginam" rzeczywistość, ale powiedzmy, że ja to robię na własne ryzyko...
"Ludzie, którzy stawiają sobie mierne cele życiowe, zazwyczaj osiągają to co zamierzali: nie dążą do niczego i niczego nie zdobywają. ”
— Richard M. Devos

Offline Aneczka 7

• entuzjasta
  • data ślubu: 08.06.2007
« Odpowiedź #15874 dnia: 14 Września 2011, 22:01 »
Wieeeeelkie dzięki liliann!! Kupuję ten tańszy, poczekamy na pierwszy katar i zaczynam!!

Offline nikola/23

• Chuck Norris
  • data ślubu: 4.10.2008
« Odpowiedź #15875 dnia: 14 Września 2011, 22:47 »
Ja mam astme, dzisiaj zrobilam sobie inhalacje z soli i rewelacyjnie mi sie oddycha, czego ja tego wczesniej nie kupilam  ;D

Dziecko narazie sie nie przekonało ale mysle ze jak bedzie mnie czescie przy tym widzial to moze ze chce rowniez sprobowac, na sile nie bede bo go zraże calkiem

Offline b@by

• maniak
  • data ślubu: 15.08.2009
« Odpowiedź #15876 dnia: 14 Września 2011, 23:17 »
a ja mam ciagle problemy z zatokami to moze tez takie cos sobie sprawie

Offline Maja

• Global Moderator
  • Chuck Norris
  • bono animo es
  • data ślubu: 28 sierpnia 2004r.
« Odpowiedź #15877 dnia: 15 Września 2011, 10:59 »
Moja zasypiała przy inhalacjach ;D

Offline liliann

• Global Moderator
  • Chuck Norris
« Odpowiedź #15878 dnia: 15 Września 2011, 11:52 »
niezłym patentem jest inhalacja z 5% soli fizjologicznej...
dla mnie bomba...po tym jak musiałam sobie płukać nią nos, co wychodziło mi dość średnio zapodałam do nebulizatora...
rewelka...
odkrztusza się wszystko co w zakamarkach nosogardła siedzi...

małym dzieciom nie polecam, ale moja przedszkolanka żyje...
"Ludzie, którzy stawiają sobie mierne cele życiowe, zazwyczaj osiągają to co zamierzali: nie dążą do niczego i niczego nie zdobywają. ”
— Richard M. Devos

Offline anusiaaa

• Chuck Norris
« Odpowiedź #15879 dnia: 15 Września 2011, 12:11 »
Lila, na katar dziecku ile wlac Mukosolvanu, mam w mojej apteczce ale nie wiem ile tam tego wlac??

Moja nigdy sie nie bała, ale ze ma mrówki w tyłku to musze jej bajke puscic bo tak to nie wytrzyma z maseczką ;)
"Travel is the only thing you buy that makes you richer"

Offline liliann

• Global Moderator
  • Chuck Norris
« Odpowiedź #15880 dnia: 15 Września 2011, 12:17 »
Dzieci do 5. rż. 2 ml roztworu (15 mg ambroksolu) 1-2 ×/d
— Richard M. Devos

Offline anusiaaa

• Chuck Norris
« Odpowiedź #15881 dnia: 15 Września 2011, 13:14 »
Dziekuje dobra kobieto :-*

Offline ika3w

• Ilona
  • Chuck Norris
  • data ślubu: 23.08.2008r
« Odpowiedź #15882 dnia: 15 Września 2011, 13:51 »
Chyba czas odkurzyć mój nebulizator. Leży już z 10 lat nieużywany na strychu. Ciekawe czy ten wehikuł jeszcze działa :)

Offline s.aga

• maniak
  • Życie jest piękne, gdy patrzysz na nie pięknie
  • data ślubu: 16.10.2004
« Odpowiedź #15883 dnia: 15 Września 2011, 20:43 »
a co myślicie o tym http://allegro.pl/inhalator-nebulizator-care-life-gratis-someczek-i1747644766.html
w tym temacie jestem zielona  :-\ a postanowiliśmy nebulizator kupić młodej na urodziny ;)

Offline ada1988

• Chuck Norris
« Odpowiedź #15884 dnia: 15 Września 2011, 21:09 »
Dziewczyny od kiedy wasze dzieci zaczeły ogladac bajki ???

Offline Elcik

• Chuck Norris
  • data ślubu: 02.06.2007
« Odpowiedź #15885 dnia: 15 Września 2011, 22:17 »
moja chyba jakoś od 1 rok i 4 m-ce zaczęła bardziej skupiać uwagę... i to jakieś mądre maluchy czy coś....

Offline baska98

• Chuck Norris
  • data ślubu: 31 maj 2008
« Odpowiedź #15886 dnia: 16 Września 2011, 07:12 »
moje dziecko (2 lata i 2 miesiące) ogólnie nie ogląda bajek. Czasami zdarzy jej się podczas picia mleka czyli jakiejś 5-10min...
Za to koleżanki córa (2 lata) ogląda bajki przeważnie 2-3 godz. dziennie co dla mnie jest przesadą... plusem jest to, że jest strasznie wygadana. Zna strasznie dużo powiedzonek i powtarza całe zdania z tych bajek.

Offline anusiaaa

• Chuck Norris
« Odpowiedź #15887 dnia: 16 Września 2011, 08:28 »
Moim zdaniem bajki są ok, jak są odpowiednie dla dziecka i są odpowiednio dawkowane.
Uważam, ze zabranianie dziecku ogladania bajek jest nie dobre.

Moja Zuza oglada bajki rano w weekend (wiadomo chyba dlaczego) i wieczorem jako wieczorynke ok.pol godziny, max do godziny.
Zuzia miłością ogromną darzy bajkę pt: "Barney i przyjaciele" z tej bajki nauczyła się wielu świetnych piiosenek, wierszyków, nazw państw :o  i wiele fajnych rzeczy.
Na zmianę z Barneyem ogląda "Smyki" i stąd tez wiele się nauczyła  :)
Ostatnio polubila bajkę "Mała księżniczka" - niestety, bajka ma na nią zły wpływ więc już jej nie puszczamy.

Offline ada1988

• Chuck Norris
« Odpowiedź #15888 dnia: 16 Września 2011, 08:41 »
no własnie pytam bo Adaś potrafi zrobic nam pobudkę nawet o 5.30 a nie jest to miłe szczególnie jak jestesmy po imprezie... dlatego pytam mam po prostu czasami ochote włączyc mu bajki z kanału mini-mini to taki chyba akurat program dla maluchów ??? Co o tym myślicie ??? Czy to zdecydowanie za wcześnie na       bajki...

Offline ooppoonnkkaa

• Traktuj ludzi tak jak byś sam chciał być traktowany...
  • Chuck Norris
  • Jeszcze 3 lata :)
  • data ślubu: 29.07.2006
« Odpowiedź #15889 dnia: 16 Września 2011, 08:47 »
Ja puszczałam małemu bajki jak nie miał jeszcze roku ale niezbyt był zainteresowany. Później już tak i oglada sobie jak chce. Ja wiem, że to niezbyt dobre ale ja wtedy mogę popracować czy zrobić cokolwiek bo on ma etap takiego marudzenia i doprowadzania mnie wewnątrz do szału, że wolę to niż go udusić ;D ;D ;D To tak na półserio oczywiście.

Ogląda mini mini codziennie do śniadania, obiadu i przed kolacją. Jakbym to łącznie zliczyła to napewno ze 2godziny na dzień są. Natomiast bywałam u osób u których mini mini leci od rana do wieczora i dziecko wszystko robi przy bajkach ::)

Centymetry nadchodźcie!!!

Offline ika3w

• Ilona
  • Chuck Norris
  • data ślubu: 23.08.2008r
« Odpowiedź #15890 dnia: 16 Września 2011, 08:54 »
Ada mój Staś zainteresował się bajkami jakoś w okolicach roczku. Czasem jak trafimy na jakąś fajną to ogląda, ale to tak max 10 minut bo potem już mu się nudzi. Regularnie ogląda rano Barneya o 6, bo wstaje razem z tatusiem. On szykuje się do pracy, Staś rozwala się z butlą mleka na kanapie, a ja dosypiam.
Zdecydowanie bardziej podobają mu się programy wędkarskie, które też z tatusiem ogląda. Albo cokolwiek ze zwierzątkami.

Mam kuzynkę której córka- połtora roku- nie pozwala im wyłączyć Tv. Także program z bajkami gra od kiedy wstanie, do kiedy pójdzie spać. Ile ogląda te bajki nie wiem, ale słyszeć musi.

Offline nikola/23

• Chuck Norris
  • data ślubu: 4.10.2008
« Odpowiedź #15891 dnia: 16 Września 2011, 09:00 »
Ja puszczałam małemu bajki jak nie miał jeszcze roku ale niezbyt był zainteresowany. Później już tak i oglada sobie jak chce. Ja wiem, że to niezbyt dobre ale ja wtedy mogę popracować czy zrobić cokolwiek bo on ma etap takiego marudzenia i doprowadzania mnie wewnątrz do szału, że wolę to niż go udusić ;D ;D ;D To tak na półserio oczywiście.

Ogląda mini mini codziennie do śniadania, obiadu i przed kolacją. Jakbym to łącznie zliczyła to napewno ze 2godziny na dzień są. Natomiast bywałam u osób u których mini mini leci od rana do wieczora i dziecko wszystko robi przy bajkach ::)

U mnie tak samo  ;), moj w sumie ma swoją jedną bajke ktorą uwielbia i jest to "dżołdż" jak on to mówi  ;D, bajka o malpce i jej psotach, ale dosc fajna, inne nie bardzo go interesują, wiem o ktorej ma tą swoją bajke a leci popoludniu , wiec wtedy ją ogląda, na wieczor juz mu nie uszczam, bo pozniej mi si niespokojnie.

Offline masumi85

• Chuck Norris
  • data ślubu: 08.09.2007
« Odpowiedź #15892 dnia: 16 Września 2011, 09:38 »
Właśnie my teraz oglądamy Małpkę Dżordża hahaha. Kuba też ją lubi, a że dziś w domu a nie w przedszkolu  to niech sobie trochę poogląda. Z bajkami u nas wygrywa muzyka i to nie ważne czy z radia czy w tv.
Kubuś 10.10.2008,          Kacperek 09.07.2010        Aleksander 11.10.2013

Offline ooppoonnkkaa

• Chuck Norris
« Odpowiedź #15893 dnia: 16 Września 2011, 09:41 »
Oooo u nas George na pierwszym miejscu. Norbert wstaje i mówi "mama, a  a  a" :D Co znaczy włączyć Georga ;)

Offline aneta_81

• Chuck Norris
  • Szczęśliwa, spełniona..
  • data ślubu: 22.07.2006
« Odpowiedź #15894 dnia: 16 Września 2011, 10:09 »
a co myślicie o tym http://allegro.pl/inhalator-nebulizator-care-life-gratis-someczek-i1747644766.html
w tym temacie jestem zielona  :-\ a postanowiliśmy nebulizator kupić młodej na urodziny ;)

aga, myśle , ze ten nebulizator bardzo ok.. w sumie, to w tych ihalatorach to nie ma wielkiej filozofii.. ten jest fajny bo ma nawet koncówkę ze smokiem.. fajna sprawa :)

Offline .:Anka:.
  • Global Moderator
  • Chuck Norris
« Odpowiedź #15895 dnia: 16 Września 2011, 10:25 »
u nas hitem była Marta mówi i oczywiście Tomek oraz Stacyjkowo.

myślę, ze bajki rozwijają dzieci. sama lubię ogladac tv i nie bronię tego dzieciom

Offline Maja

• Global Moderator
  • Chuck Norris
  • bono animo es
  • data ślubu: 28 sierpnia 2004r.
« Odpowiedź #15896 dnia: 16 Września 2011, 10:30 »
Lila nie wykazuje zainteresowania bajkami  ::) chyba za mała jest. Włączałam jej Klub Myszki Miki i jak mysz skakała to było fajnie ale trwało to max 1-2 min. Za to uwielbia piosenki ;D U nas TV bardzo rzadko jest włączane ale myślę, że odpowiednio dobrany program (najlepiej oglądany z dzieckiem) pomaga w rozwoju malucha

Offline baska98

• Chuck Norris
  • data ślubu: 31 maj 2008
« Odpowiedź #15897 dnia: 16 Września 2011, 10:35 »
a Majce nie zabraniam, ona po prostu nie wykazuje zbytniego zainteresowania...
z resztą jak nie chodziła do przedszkola to cały dzień spędzałyśmy na dworze, a teraz jak wraca do domku po 15 to przeważnie od razu wychodzimy więc nawet nie ma kiedy...

Offline ooppoonnkkaa

• Chuck Norris
« Odpowiedź #15898 dnia: 16 Września 2011, 10:37 »
Powiem tak... poczekajcie jak przyjdzie zima. Gwarantuje, że bajki będą o niebo częściej niż się nam wydaje :D

Offline anusiaaa

• Chuck Norris
« Odpowiedź #15899 dnia: 16 Września 2011, 10:47 »
Maja, no twoja to jeszcze zdecydowanie za mała na bajki ;)

I zgadzam się z Agnieszką, kiedy mroz trzaska, jest zimno i mokro a w domu koncza się pomysły bajka to czasami zbawienie.