Autor Wątek: e-weselne mamusie, czyli pogadajmy o naszych dzieciaczkach  (Przeczytany 4015527 razy)

Offline liliann

• Global Moderator
  • Chuck Norris
  • data ślubu: 30 września 2006
Odp: e-weselne mamusie, czyli pogadajmy o naszych dzieciaczkach
« Odpowiedź #15840 dnia: 13 Września 2011, 14:33 »
albo nie kąpać i sobie nie łamać tym głowy..... ;D ;D ;D
"Ludzie, którzy stawiają sobie mierne cele życiowe, zazwyczaj osiągają to co zamierzali: nie dążą do niczego i niczego nie zdobywają. ”
— Richard M. Devos

Offline hany81

• Chuck Norris
  • data ślubu: 16.08.2008
« Odpowiedź #15841 dnia: 13 Września 2011, 14:34 »
Tak mówiły położne ;). Chyba chodziło o umycie buzi, rączek, nóżek , pupci i siusi czy ptaszka...tak mi się przynajmniej wydaje  ;D ::)

Offline anusiaaa

• Chuck Norris
« Odpowiedź #15842 dnia: 13 Września 2011, 14:37 »
Tak z ciekawosci, jak umyć  ??? Wziąć gabkę i umyć ciało....to wole wykompać niz się tak babrać ;D

WYKĄPAĆ  ;D

Porady polaoznych czasem mnie śmieszyły, ale nie powiem, czasmi też były przydatne więc nie psiocze.
"Travel is the only thing you buy that makes you richer"

Offline Lemmy
  • No one but you, I love like a fool, you're my dream come true!
  • Chuck Norris
  • Karolina i Patysia
  • data ślubu: 30 czerwca 2007
« Odpowiedź #15843 dnia: 13 Września 2011, 16:01 »
Uśmiechu życzymy 13-stego :)

Świetna!

Offline dziubasek

• Chuck Norris
  • data ślubu: .:25.08.2006:.
« Odpowiedź #15844 dnia: 13 Września 2011, 23:13 »
Elcik, śliczną masz córę!

U nas kąpiel codziennie, nie wyobrażam sobie inaczej. Dla nas jest to część wieczornego rytuału, na który składa się kolacja-kąpiel-czytanie bajek-spanie i myślę, że dzięki temu wieczory mamy spokojne, a dzieci bez problemu zasypiają na noc.

Offline Anjuschka

• Chuck Norris
  • data ślubu: 15.05.2010
« Odpowiedź #15845 dnia: 14 Września 2011, 07:43 »
Moje dzieci też zasypiają bez większych problemów, czy to po kąpieli, czy też nie. A nie chce mi się ich codziennie kąpać. Co innego, jak zachodzi wyższa konieczność. Albo jest bardzo upalnie na dworze.
Teraz się zastanawiam, czy kąpać na zmianę - w jeden dzień Paula, w drugi Tomek. Ale jak na razie kąpani są jedno po drugim. Z tym, że wolę jak Paula śpi lub jest już "zamknięta" w łóżku.

Offline Elcik

• Chuck Norris
  • data ślubu: 02.06.2007
« Odpowiedź #15846 dnia: 14 Września 2011, 09:26 »
Podziękować podziękować :)

U nas Pati kąpie się sama codziennie (wsadzam do brodzika, puszczam wodę, wymyję co trzeba, daję zabawki i wychodzę, woła mnie jak już się jej znudzi i wychodzimy - sama już za chiny ludowe nie wyjdzie, raz wyszła i skończyło się na chirurgii dziecięcej w szpitalu...). Na wyjazdach, czy zlotach odpuszczam mycie jak nie znam warunków, nie chce mi się kombinować.

Offline masumi85

• Chuck Norris
  • data ślubu: 08.09.2007
« Odpowiedź #15847 dnia: 14 Września 2011, 09:34 »
U nas też kąpiel codziennie. Korzystam z tego że mam jeszcze małą plastikowa wanienke, więc idzie szybko i sprawnie.
Najpierw się kapię maluch, a później wchodzi straszy. Też się myje go, a później ma czas na zabawe.
Dla mnie ta mala wanna jest lux, szybko się napełnia woda i nie musze czekać aż cała duża wanna się napełni woda. Chłopakom starcza jak narazie.
Kubuś 10.10.2008,          Kacperek 09.07.2010        Aleksander 11.10.2013

Offline madziulka1021

• entuzjasta
  • data ślubu: 17.10.2009r.
« Odpowiedź #15848 dnia: 14 Września 2011, 09:50 »
A ten inhalator używa się przy katarze  ???
Dziewczyny czy któraś interesuje się ustawą która wchodzi 1.10 dotyczy form opieki nad dziećmi - niania,opiekun dzienny itp ???
Interesuja mnie składki dot niani , ale niesety mam problem od wczoraj z dodzwonieniem się do ZUSU :-[

Offline anusiaaa

• Chuck Norris
« Odpowiedź #15849 dnia: 14 Września 2011, 09:52 »
Inhalatora mozesz uzywac i przy katarze i prz gorszych choróbskach...tylko w zaleznosci od choroby aplikujesz tam inny lek.
"Travel is the only thing you buy that makes you richer"

Offline Fasolek
  • Chuck Norris
  • data ślubu: 14.08.2009
« Odpowiedź #15850 dnia: 14 Września 2011, 13:10 »
Dziewczyny, a ja jestem w "lekkim" szoku...
Leonek siada! Robi to sam z siebie, podciąga się na wiszących zabawkach, chwile posiedzi i się kładzie albo przewraca... Albo u mnie na kolanach się podnosi z leżenia do siadu, czasem nawet bez podciągania... Byłam u lekarza z nim i mówi że pozwolić mu, jak to robi sam. A ja dalej mam wątpliwości czy mu pozwolić ::) Tylko co, mam go pasami zwiazać aby nie siadał ??? Kiedy Wasze maluchy siadały? Bo mój Max to dopiero jak miał 8 miesięcy siadał...
W dodatku Leonkowi wyrasta już ząbek- prawa dolna jedynka. I tu moje pytanie: jak wygląda karmienie piersią dziecka z zębami? I czy Wasze dzieci karmione do tej pory tylko piersią akceptują butelkę? Próbuję od ponad 2 tygodni przekonać Leosia do butli, wypróbowałam butle i smoczki Aventu i Tommee Tippee i on w ogóle nie chce ssać z tych smoczków...Wrzeszczy i histeryzuje i nijak nie wiem jak go przekonać... Nie jest dla mnie problemem zabieranie go wszędzie ze sobą, ale od grudnia wracam do pracy i on musi jakoś to mleko pić, a przecież opiekunka nie będzie 6 miesięcznego bąbla poić łyżeczką...
Max 13 wrzesień 2009
Leoś 30 maj 2011

Offline izulek
  • Chuck Norris
  • data ślubu: 30.08.2008
« Odpowiedź #15851 dnia: 14 Września 2011, 13:15 »
u nas też jedyneczki były w tym wieku i karmienie odbywało się bezproblemowo, bez gryzienia...z butlą nie pomogę mój jk skończył miesiąc był dokarmiany, najpierw nie chciał, drugi raz dałam butle na głodnego i zakumał potem jeszcze 4 miesiące ciągnął cyca i butlę. A z tym siadaniem to normalnie szok :)

Offline Maja

• Global Moderator
  • Chuck Norris
  • bono animo es
  • data ślubu: 28 sierpnia 2004r.
« Odpowiedź #15852 dnia: 14 Września 2011, 13:42 »
Fasolek, moja pchełka bardzo wcześnie próbowała dźwigać główkę, siadać, stawać i od jakiegoś czasu chodzi więc wg mnie to jest możliwe. Sama byłam w dzieckiem u rehabilitantki ale po sprawdzeniu usłyszałam, że mam nie pomagać ale też nie przeszkadzać bo ładnie stabilizuje kręgosłup itd.

Co do karmienia piersią - u nas 8 zębów i nadal cysiowanie. Raz mnie tylko ukąsiła 8) ale nie w trakcie, tylko na zakończenie posiłku. Do butli nie szło jej przekonać - dostawała szału na sam widok butli, smoka też nie używała. Do pracy wróciłam ale nadal karmię - rano w domu, później na przytulenie u niani, ściągam też pokarm, żeby był bazą do kaszy u niani. Do tej pory jakoś funkcjonujemy bez butli i jest oki

Z Twojego opisu widzę, że mam podobny typ w domu ;)

Offline ziomaleczka

• Chuck Norris
  • data ślubu: 12.09.2009
« Odpowiedź #15853 dnia: 14 Września 2011, 15:36 »

Z Twojego opisu widzę, że mam podobny typ w domu ;)

Mój typ też tak ma ;) Różni się tylko tym, że z butli ciągnie super, za to o smoku mowy nie ma...

Fasolku moja Anulka też dźwiga się już jakieś 2 tyg do siadania, więc spokojnie :) No i dolne jedyneczki już ujrzały światło dzienne :) Pierwszy ząbek wyszedł prawie 3 tyg temu :) Taki urok naszych szkrabów ;)

Gabiś
  • Gość
« Odpowiedź #15854 dnia: 14 Września 2011, 15:46 »
Fasolek moi maja 11 miesięcy i opiekunka poi ich łyżeczką;D nigdy nie zaakceptowali butli... 

Offline Aneczka 7

• entuzjasta
  • data ślubu: 08.06.2007

Offline liliann

• Global Moderator
  • Chuck Norris
« Odpowiedź #15856 dnia: 14 Września 2011, 19:08 »
ten drugi ma nowszą końcówkę do nebulizacji...
"Ludzie, którzy stawiają sobie mierne cele życiowe, zazwyczaj osiągają to co zamierzali: nie dążą do niczego i niczego nie zdobywają. ”
— Richard M. Devos

Offline nikola/23

• Chuck Norris
  • data ślubu: 4.10.2008
« Odpowiedź #15857 dnia: 14 Września 2011, 19:13 »
Do nas dzis dotarl nasz nebulizator, ale co z tego jak mlody sie go boi, Wasze dzieci też tak reagowały, probuje po malu, tlumacze, ale nie ma szans  ::)

Offline liliann

• Global Moderator
  • Chuck Norris
« Odpowiedź #15858 dnia: 14 Września 2011, 19:16 »
też miała okres, że się bała...ale "oddychała dymkiem" z misiem...
poza tym widzi, że ja często używam...

ale był teki krótki okres, że wyła, ale oddychała...a potem skumała, że nie boli
— Richard M. Devos

Offline Mariolka
  • Chuck Norris
  • data ślubu: 23 kwietnia 2005 r.
« Odpowiedź #15859 dnia: 14 Września 2011, 19:17 »
prawie każde dziecko boi sie nebulizatora
ale muszisz przyzwyczajać
moja cała trójka wyła na niego
a teraz sami sobie robią
"Dwie rzeczy są nieskończone:Wszechświat i głupota ludzka, chociaż przy tym pierwszym nie upierałbym się" A.Einstein

Offline nikola/23

• Chuck Norris
  • data ślubu: 4.10.2008
« Odpowiedź #15860 dnia: 14 Września 2011, 19:19 »
ufff to sie ciesze bo myslalam ze moj tak ma  ;D, miś powiadasz, zaraz sprobujemy i z misiem  ;)

Offline khadija

• zapaleniec
  • data ślubu: 22.V.2010
« Odpowiedź #15861 dnia: 14 Września 2011, 19:25 »
Kiedys czytałam,ze starsze dzieci się boją i nie chcą.My pierwszy raz użyliśmy inhalatora jak Nikos miał 3m-ce,wówczas uwielbiał ten zabieg,mgiełka go rozśmieszała...teraz już nie chce i się boi ???
Dziewczyny mam pytanie odnośnie ząbkowania,a mianowicie po jakim czasie po typowym zachowaniu przy ząbkowaniu można je w koncu ujrzeć?Nikoś juz od 3tyg marudzi,ślini sie, gryzie po popadnie i nie śpi w nocy ale zębow brak...nie ma opuchnietych dziąseł :drapanie:
Nie wiem kiedy mogę mu podac cos przeciwbólowego?a żel na dziąsła kiedy zastosowac???

Offline ada1988

• Chuck Norris
« Odpowiedź #15862 dnia: 14 Września 2011, 19:45 »
khadija u nas mega ślinienie itd gryzienie wszystkiego trwa już dobre 3 miesiące wtedy wyszła górna dwójka i od tego jazda zaczęła sie od nowa...
reguły chyba na to nie ma... trzeba przeczekac chociaż jest to męczące zarówno jak dla dziecka jak i dla matki :(
nam osobiście żel na dziąsła nie pomógł nic wydałam tylko niepotrzebnie kasę  ::) za to nurofen bardzo i Adas po dobrych 15 min stawał się innym dzieckiem.
Sama zdecyduj kiedy podac i kiedy jest naprawdę koniecznośc, ja podawałam wtedy kiedy Adaś mi tak marudził tak popłakiwał że aż żal było patrzec.

Offline sylwestra

• użytkownik
  • **
  • data ślubu: 28. 06. 2008
« Odpowiedź #15863 dnia: 14 Września 2011, 20:03 »
Hej dziewczyny :)
U nas tez Karol bez butli i bez smoka.
Miłoszka chciałam tak naauczyć bez butelki, ale się nie udało. a teraz myślę, że to dużo wygodniejsze było - z butelką :)
a mam pytanie do mam "bezbutelkowych", jak odstawiałyście dziecko od piersi. bo Karol często jak zje obiadek, czy kaszkę na noc to i tak się dopomina o pierś, zwłaszcza jak jest śpiący.
A przez pierwsze miesiące ani raz mi nie zasnął przy piersi, więc to nie jest to, że go tak nauczyłam...

Offline Aneczka 7

• entuzjasta
« Odpowiedź #15864 dnia: 14 Września 2011, 20:32 »
Różnica cenowa dość duża.. a ten tańszy też jest ok??  Niech mi znawczynie pomogą wybrać..

Offline liliann

• Global Moderator
  • Chuck Norris
« Odpowiedź #15865 dnia: 14 Września 2011, 20:44 »
ja mam taki jak ten tańszy...
jak kupowałam to tych nowości nie było...
— Richard M. Devos

Offline Aneczka 7

• entuzjasta
« Odpowiedź #15866 dnia: 14 Września 2011, 20:53 »
lilian i jesteś z niego zadowolona? Swoje funkcje powinien spełniać.. co prawda jeszcze u mnie nikt nie choruje ale pewnie się zacznie niedługo.. nie chce faszerować od razu antybiotykami (taką mam lekarkę) i wolałabym zapobiegać.. jakie krople czy dodatki do niego kupić??

wieeeeeeelkie dzięki

Offline Zaneta_81

• Chuck Norris
  • data ślubu: 7.07.2007
« Odpowiedź #15867 dnia: 14 Września 2011, 21:09 »
ja ma ten droższy, z tego względu, że kupowałam go głównie dla dziecka i zależało mi na lepszej szybkości inhalacji .
Dla porównania;
nebulizator MedelJet Basic :0,28 ml/min
a ten nowszy: 0,55 ml/min
różnica spora, tym bardziej jeśli inhalujemy dziecko, które niekoniecznie to lubi  ::)

Dzieci się nie wychowuje, dzieciom daje się przykład...

Offline liliann

• Global Moderator
  • Chuck Norris
« Odpowiedź #15868 dnia: 14 Września 2011, 21:10 »
skoro jeszcze nie wymieniłam na nowy..... ;D a mam już ponad 4 lata lekko licząc...

jeśli nie chcesz :P go zniszczyć to nie należy używać żadnych wynalazków do nebulizacji...
jedynie sól fizjologiczną, Mucosolvan, Pulmicort i Berodual...
— Richard M. Devos

Offline martusia83

• uzależniony
  • data ślubu: 30.08.2008
« Odpowiedź #15869 dnia: 14 Września 2011, 21:15 »
Fasolku u nas już też są dwa zęby i problemów z karmieniem nie ma, zdarzy się oczywiście, że czasem Wiktor jak już nie chce jeść to przygryzie trochę zaboli, ale da się przeżyć :) a co do butelki to u nas nie było od początku z nią problemów bo Wiktor już w szpitalu dostawał butlę, później to był problem żeby z piersi jadł. Cieszę, że Wiktor nie ma problemów z butlą bo jak chciałam coś załatwić czy musiałam wyjść z domu to mąż bez problemu z nim mógł zostać, a teraz gdy wróciłam do pracy to wiem, że nie ma z nim problemu, tym bardziej, że chodzi do żłobka.

khadija u nas ślinienie, wsadzanie wszystkiego do buzi włącznie z paluszkami trwało jakieś trzy miesiące. Jakiś tydzień przed wyjściem zębów zrobił się bardziej marudny, nie spał dobrze w nocy no i wyszły dolne jedynki, ale dziąsła miał napuchnięte wtedy dość moćno już nawet przed okresem marudzenia. Teraz znów jest trochę bardziej marudny od jakieś 2/3 tygodni ale jak na razie zębów brak.