Autor Wątek: e-weselne mamusie, czyli pogadajmy o naszych dzieciaczkach  (Przeczytany 4019829 razy)

Offline madziq

• Chuck Norris
  • data ślubu: 26.04.2008
Odp: e-weselne mamusie, czyli pogadajmy o naszych dzieciaczkach
« Odpowiedź #10140 dnia: 4 Sierpnia 2010, 20:51 »
ja do spłukiwania młodą kładłam w wannie, był chyba jakiś tydzien czy dwa że się z dnia na dzień zaczęła buntować i bała się położyć ale jej przeszło. od kilku mies. tatuś przejął pałeczkę w kąpaniu  i nawet nie wiem jak on spłukuje  ???

taaa u nas też na cbeebies teletubisie u nas królują a na mini mini ola i jej zoo  ;)

Offline .:Anka:.
  • Global Moderator
  • Chuck Norris
« Odpowiedź #10141 dnia: 4 Sierpnia 2010, 21:37 »
u nas głowa jest myta codziennie
i młody wyje niemiłosiernie
"mamo ratuuuj" i "pomocy" sa stłaym elementem kąpieli  :)

Offline liliann

• Global Moderator
  • Chuck Norris
  • data ślubu: 30 września 2006
« Odpowiedź #10142 dnia: 4 Sierpnia 2010, 21:41 »
my też myjemy codziennie...
jak nie umyjemy to się drapie...
"Ludzie, którzy stawiają sobie mierne cele życiowe, zazwyczaj osiągają to co zamierzali: nie dążą do niczego i niczego nie zdobywają. ”
— Richard M. Devos

Offline baska98

• Chuck Norris
  • data ślubu: 31 maj 2008
« Odpowiedź #10143 dnia: 5 Sierpnia 2010, 07:28 »
my też myjemy codziennie choć Majka nie ma tak dużo kudłów jak Ewcia Lilian :D
na spłukiwanie kładziemy Majkę na plecach. Muszę się wtedy streszczać i ją zagadywać, bo strasznie marudzi choć płaczu u nas jeszcze nie było :D

Offline anusiaaa

• Chuck Norris
« Odpowiedź #10144 dnia: 5 Sierpnia 2010, 08:56 »
My myjemy włochary co dwa dni, chyba, ze Młoda była w piachu to codziennie.

Bierzemy ulubione wiaderko Zuzy, nalewamy wody i sipu. Czasami popłakuje ale bez krzyków się obchodzi.

Można tez kupić rondo kąpielowe na głowę, wtedy nie leci do oczek, ale nie wiem czy dziecko pozwoli sobie to "cos" założyć ;)

Aaa co do leżenia w wannie, mojej chyba się spodobało jak się jej woda do uszu wlewa :P i się kładzie na plecy i taka dziwna minę robi jak woda zalewa uszy ;D
« Ostatnia zmiana: 5 Sierpnia 2010, 09:27 wysłana przez Maja »
"Travel is the only thing you buy that makes you richer"

Offline ooppoonnkkaa

• Traktuj ludzi tak jak byś sam chciał być traktowany...
  • Chuck Norris
  • Jeszcze 3 lata :)
  • data ślubu: 29.07.2006
« Odpowiedź #10145 dnia: 5 Sierpnia 2010, 09:20 »
Mój podczas kąpieli TYLKO stoi i nie ma mowy o żadnym położeniu bo wyje od razu, nawet usiąść nie chce. Ale muszę coś kupić na dno wanienki bo mnie wkurza że trzeba go ciągle trzymać tak się ślizga od tego emolium >:( Albo już zmienić na coś nie śliskiego  ::)
Co do mycia głowy to my co dwa trzy dni a w gorące dni codziennie. Ale ze spłukiwaniem to jest hardcore  ::) Muszę rękoma mu szampon delikatnie spłukiwać bo o laniu wody na twarz nie ma mowy bo jest płacz i zawieszanie się na naszej wannie z chęcią ucieczki :o Mam nadzieję, że kiedyś to minie ::)

Takie pytanie, czy wasze dzieci bawią się zabawkami tymi co są w domu??? Wiem, śmieszne pytanie ale moje dziecko ma 3/4 dnia telefon w ręku albo pilot do telewizora i bawi się nim na wszelkie sposoby i tylko na stojąco na narożniku i najlepiej przy nodze mamy  :D
A wczoraj były u mnie dwie koleżanki z dziewczynkami w tym samym wieku co Klusio i się za głowę złapały co on wyprawia :-\ Dopiero teraz zauważyłam tak naperawdę jaki on się robi urwis ::) One się grzecznie bawią, łażą, biegają, gadają, bawią się klockami, zabawkami a Norbert??? Jak dostrzeże jakiś obrus czy cokolwiek na stole to już wyciąga te swoje długie łapki i siup! Nie ma ;D Jedna koleżanka aż się nie spodziewała i została oblana kawą którą trzymała w ręku  :D :D :D Bo oczywiście musiał filiżankę pacnąć... I tak ze wszystkim. U nich w domach jak zobaczyłam kwiaty na podłodze, wazony i ramki na komodach nisko i obrusy na stołach to się zdziwiłam mocno  :D :D :D Ale myślę, że to wszystko do czasu  :D

Centymetry nadchodźcie!!!

Offline anusiaaa

• Chuck Norris
« Odpowiedź #10146 dnia: 5 Sierpnia 2010, 09:24 »
Oponko, moja Zu dopiero teraz zaczela docieniac zabawki :) Wczesniej praktycznie nic jej nie interesowalo ::)

Co do wanny, my mamy taka mate antyposlizgowa i jest lepiej, aczkolwiek jak Zuza chce i tak sie poslizgnie ;)
W ogole wczoraj u babci porządnie uderzyła się w głoe o kaloryfer :'(

Offline Anjuschka

• Chuck Norris
  • data ślubu: 15.05.2010
« Odpowiedź #10147 dnia: 5 Sierpnia 2010, 09:36 »
Dla Paulinki najlepszymi zabawkami są:
-pilot
-telefon komórkowy
-laptop
-kabelki.

Owszem, czasem trzyma jakiś klocek w ręku, ale to bardziej po to, aby walić nim po ławie :)
Też nic nie może stać na ziemi, na ławie - wszystko ściąga. Teraz zaczyna łapkami po parapecie macać.

Ale jak jedziemy do moich rodziców i tam rodzice wyrzucą worek z zabawkami (bo mają swoje) i bawią się z nią - to się bawi :)

Offline nikola/23

• Chuck Norris
  • data ślubu: 4.10.2008
« Odpowiedź #10148 dnia: 5 Sierpnia 2010, 11:21 »
U nas tez najlepsze są piloty i komory  ;), pozniej laptop zwlaszcza jak na chwile gdzies odejde, wtedy to pryciska z takim usmiechem na buzi i nawet ja nie których opcji nie znam  ;D a on tak, jeszcze lubi sie bawic kluczami i torebkami (tzn wyciaganiem z niej wszystko a pozniej chowa) ahhh i kabelki to tez jego ulubioe zajęcie ale to juz zbczenie po tatusiu  ;D

Ale zabawkami rowniez sie bardzo lubi bawic, nie narzekam  ;) choc dzis mialam spokoj bo bawil sie przez pol godz. koszykiem ze spinaczami do prania  ;D

My mamy taką mate antyposlizgową w wannie i faktycznie jest troszke lepiej niz w samej wannie

Morgan
  • Gość
« Odpowiedź #10149 dnia: 5 Sierpnia 2010, 11:25 »
U Nas tez kudły długie ale codziennie nie myjemy :)
A teraz fotka uślinionej , zaczytanej.... kto jak woli ;)

Offline gagatka

• Chuck Norris
  • Szczęśliwa Pani G., Mama Łucji, Hubercika i Emilki
  • data ślubu: :Zakochany:18.08.07
« Odpowiedź #10150 dnia: 5 Sierpnia 2010, 13:41 »
U nas włosiska są myte codziennie, kąpiemy Łucję w wannie wyprofilowanej i z trudem, jak się Jej da zabawkę do ręki, da się położyć na spłukanie piany. Jak Jej się dostanie woda do oczu to tylko tak śmiesznie wciąga nosem powietrze, ale bez płaczu. Myślałam nad tym rondem, ale Łucja wszelkie czapki i spinki zaraz zdejmuje, więc nie wiem czy to by się utrzymało na miejscu. ::)

Dla Paulinki najlepszymi zabawkami są:
-pilot
-telefon komórkowy
-laptop
-kabelki.

U nas też to są hiciory, ale rzadko ma szansę się nimi pobawić, bo Łucja wszystko wkłada do buziaka i już jedna myszka zakończyła swój żywot cała ośliniona. Telewizora nie mamy już od 7 lat, także na pilota rzuca się jak do kogoś pójdziemy.

Na stoliku kawowym już dawno niczego nie stawiamy, bo wszystko ląduje na podłodze. Tarasuję zawsze też dojście do juki stojącej na podłodze.

Reniu Michasia słodka Ślicznotka nawet taka zaśliniona ;D

:Serduszka: .::Łucja 15.10.2009::. :Serduszka: .::Hubercik 20.01.2012::. :Serduszka: .::Emilka 20.12.2013::. :Serduszka:

• Global Moderator
  • Chuck Norris
« Odpowiedź #10151 dnia: 5 Sierpnia 2010, 13:50 »
to i ja się pochwalę moimi dwoma szkodnikami

Offline *Ewelina*

• Chuck Norris
  • data ślubu: 29.12.2007
« Odpowiedź #10152 dnia: 5 Sierpnia 2010, 13:51 »
Anka fajni chłopcy :)

Co do włosów to ja nie mam problemu i w wanience odchylał mi na spokojnie głowe do tyłu a teraz pod prysznicem tez na stojąco daje spłókać z zakmniętymi oczkami.

Offline anusiaaa

• Chuck Norris
« Odpowiedź #10153 dnia: 5 Sierpnia 2010, 13:52 »
Anka, przystojniakow masz w domu :D

Offline Gosiaczek80

• Chuck Norris
« Odpowiedź #10154 dnia: 5 Sierpnia 2010, 13:56 »
Oponko koniecznie kup matę antypoślizgową do wanny/brodzika. Najfajniejsza jest typowa z tesco. Bo są też śliskie maty antypoślizgowe. Do małej wanienki to miałam taką z canpolu, a tereaz do dużej wanny mam tescową. I jest ona wykonana z takiego samego tworzywa jak ta canpoloska.  I nawet jak zmienisz emolium na płyn np. nivea to wanna będzie śliska i maluch może się wywrócić. nawet na mojej starej, chropowatej wannie Zu zaliczała wywrotkę jak maty nie było. A że dzieć myje się na stojąco to normalne, moja swego czasu to myła się na "chodzonego w wannie" . Przyjdzie czas ze sobie w wodzie posiedzi.  A położyć to i moja 3-latka się nie położy. Wczoraj przyłapała mnie jak leżałam sobie w wannie i oznajmi mi, że to jej się nie podoba i mam sobie usiąść !

ZZ myciem włosów to była cała historia i histeria. Były wrzaski, płacze, lenie wody z dzbanka, ręczniki, ronda...i nie wiem jak ale w końcu tatusiowi udało się nauczyć Zuzię aby głowę do tyłu odchylała...i odchyla i wrzask przy spłukiwaniu ucichł. Tylę że dalej przed myciem włosów się buntuje. Ale jak trzeba to ja się nie cceregilimy , a myjemy. A włosy myjemy co 2-3 dni. Czasem jak trza to i codziennie.

Offline gagatka

• Chuck Norris
« Odpowiedź #10155 dnia: 5 Sierpnia 2010, 14:49 »
Aniu fajnych masz Facecików :ok: (i żyrafkę ;D)
:Serduszka: .::Łucja 15.10.2009::. :Serduszka: .::Hubercik 20.01.2012::. :Serduszka: .::Emilka 20.12.2013::. :Serduszka:

Offline Anjuschka

• Chuck Norris
« Odpowiedź #10156 dnia: 5 Sierpnia 2010, 15:04 »
Ania, ale przystojni Ci Twoi dżentelmeni :)

U nas jeden pilot od TV zakończył już swój żywot - było trzeba kupować drugi :)

• Global Moderator
  • Chuck Norris
« Odpowiedź #10157 dnia: 5 Sierpnia 2010, 16:08 »
tak - Żyrafka jest super.naprwdę nie żałuję ani złotówki,którą na nią wydałam  :)
dziękuję za miłe słowa  :)

Offline gagatka

• Chuck Norris
« Odpowiedź #10158 dnia: 5 Sierpnia 2010, 18:38 »
tak - Żyrafka jest super.naprwdę nie żałuję ani złotówki,którą na nią wydałam  :)
To tak jak ja ;D Jest ulubioną zabawką Łucji już z 6 miesięcy.

Offline Gosiaczek80

• Chuck Norris
« Odpowiedź #10159 dnia: 5 Sierpnia 2010, 20:03 »
zapomniałam dodać, że Norbert oponki zachowuje się normalnie....jak czytałam zachowanie Norbeta to przed oczami miałam zu w jego wieku.

A moja komórka to dwa razy topiła się w ślinie...za drugim razem cudem ją naprawiłam. Zastanawiam się czy ten aparat tel co mam teraz przezyje Agatkę czy tez za rok będę zmuszona wymienić telefon  ;D

Offline ooppoonnkkaa

• Chuck Norris
« Odpowiedź #10160 dnia: 5 Sierpnia 2010, 20:30 »
Oj to cieszę się Gosiaczku, że nie tylko mój synek jest takim łobuziakiem ;D ;D ;D Szkoda tylko, że totalnie sama muszę sobie z tym radzić a już nie mam siły często :-[

A to krótki filmik z moim smykiem dla zainteresowanych :D Moje kochane maleństwo!

http://www.youtube.com/user/ooppoonnkkaa

Offline baska98

• Chuck Norris
« Odpowiedź #10161 dnia: 5 Sierpnia 2010, 21:08 »
to chyba wszystkie dzieciaki w tym wieku tak mają, bo Maja też szalej za pilotem i telefonem, z tym, że ja jej nie pozwalam, bo już zaśliniła jeden tel i niestety nadawał się tylko do wyrzucenia ::)

od jakiegoś już czasu nasze dziecko sypia tylko raz dziennie około 1-2 godz :o :o
na szczęście przeważnie jak ja wracam z pracy (koło 13) więc mam czas zrobić obiadek czy coś posprzątać.

Offline baska98

• Chuck Norris
« Odpowiedź #10162 dnia: 5 Sierpnia 2010, 21:10 »
Aguś słodko Klusio się śmieje :D :D

Offline ooppoonnkkaa

• Chuck Norris
« Odpowiedź #10163 dnia: 5 Sierpnia 2010, 21:16 »
Basiu moje dziecko śpi 20-40 minut na cały dzień a wstaje o 5.50-6.30  ::) ::) ::) Tak, że ciesz sięi z tego

Offline marcella

• Chuck Norris
  • data ślubu: 21.05.2011
« Odpowiedź #10164 dnia: 5 Sierpnia 2010, 21:26 »
Aniu super dzieci a i Klusio świetny..
U nas jest podobnie.. tak od kilku dni zrozumiałam co to znaczy nie móc spuścić oka z dziecka hehehe :)))) W szoku jestem co się z moją Zuzką dzieje.. No ale i tak miałam długo labe.. Teraz przynajmniej w końcu schudnę hehe ;) Co do pilota to Zuza dostała nawet swój prywatny.. oczywiście prawdziwy,.. Ale i tak woli te, które używamy hehe :)

Offline Lemmy
  • No one but you, I love like a fool, you're my dream come true!
  • Chuck Norris
  • Karolina i Patysia
  • data ślubu: 30 czerwca 2007
« Odpowiedź #10165 dnia: 5 Sierpnia 2010, 21:41 »
Basiu, ciesz się. U nas spanie to 20-30 minut raz dziennie. I budzi się z uśmiechem od ucha do ucha...
Niedawno postanowiłam się z nią zdrzemnąć, czuję, że się obudziła więc udaję, że śpię. A Patyśka paluchami otwiera mi oczy!

Piloty i telefony, na szczęście już się znudziły, na topie nadal są stare kable, które wiesza sobie na szyi i łazi dumnie po domu.

Offline ooppoonnkkaa

• Chuck Norris
« Odpowiedź #10166 dnia: 5 Sierpnia 2010, 21:50 »
A Patyśka paluchami otwiera mi oczy!

Karola  :D :D :D U mnie to samo!!! Wpycha paluchy w oczy że aż boli ;D "Mamo ja już nie śpię to ty też już wstawaj!!!" ;D

Offline baska98

• Chuck Norris
« Odpowiedź #10167 dnia: 5 Sierpnia 2010, 22:57 »
zapomniałam, że u nas oprócz tel i pilota szałem wciąż są książeczki klawiatura do kompa ;D ;D ;D a w szczególności wydzieranie klawiszy ;D ;D ;D

mi Majka nigdy paluchów do oczu jeszcze nie wpychała, bo w sumie nie miała okazji, bo drzemek sobie z nią nie urządzam, a rano wstaję przeważnie przed Majką. Z resztą ona sypia w łóżeczku więc i tak nie widzi czy wstałam...

Offline Anjuschka

• Chuck Norris
« Odpowiedź #10168 dnia: 6 Sierpnia 2010, 08:39 »
A u nas ciągle dwie drzemki po min. 1,5h + cała nocka.
Mama nadzieję, że się jej to nie odmieni :)

Offline Lemmy
  • No one but you, I love like a fool, you're my dream come true!
  • Chuck Norris
  • Karolina i Patysia
  • data ślubu: 30 czerwca 2007
« Odpowiedź #10169 dnia: 6 Sierpnia 2010, 09:54 »
Klawiatura się też znudziła. Na szczęście, bo nie szło nic zrobić, a czasem mam jakieś zlecenie czy coś. Nie zawsze działało, ale dawałam wtedy Patysi starego laptopa obok, siadałam na podłodze i niby razem pracowałyśmy. Teraz czasem posiedzi ze mną, ale się szybko nudzi.
Na topie u nas chowanie się w wiszącym praniu więc nawet nie ściągam go z suszarki. Patysia sobie tam może swoj jakiś domek robi? Fajnie to wygląda.
Na drugim miejscu jest wanna - kiedy potrzebuję chwilkę wsadzam Pat do wanny, uruchamiam prysznic i sobie siedzi i się bawi.