Autor Wątek: e-weselne mamusie, czyli pogadajmy o naszych dzieciaczkach  (Przeczytany 4008644 razy)

Offline kjp83

• Chuck Norris
  • data ślubu: 13.09.2008
Odp: e-weselne mamusie, czyli pogadajmy o naszych dzieciaczkach
« Odpowiedź #8160 dnia: 5 Marca 2010, 11:33 »
Brawo!! Samodzielne kroczki mając 9 miesięcy to nie lada wyczyn :)
nie wiem już sama co jej dolega nasza pediatra powiedziała że jak problem będzie dalej się nasilał to podejmiemy leczenie.
Ale te leczenie to z powodu jęczenia w nocy  ???

♡ Szymon & Leon ♡

Offline nikola/23

• Chuck Norris
  • data ślubu: 4.10.2008
« Odpowiedź #8161 dnia: 5 Marca 2010, 11:44 »
Aż sojrzałam na recepte jest "P"  ;), my mamy narazie 2 bo pediatra nie wie czy on będzie to jadł bo przewaznie dzieci zaczynają wczesniej jesc to mleko a nie w 8 miesiącu i nie wiemy czy będzie chciał, pozatym on jest na cycu tzn dokarmiam go teraz butlą

Offline Asia-85

• uzależniony
  • Zrozumiałam po co żyję, wiem że czujesz to co ja..
  • data ślubu: 8.09.2007 nasz magiczny dzień...
« Odpowiedź #8162 dnia: 5 Marca 2010, 11:44 »
kjp83 pediatra mówi że te jęki to nie wina zębów i mała powinna w nocy spać a bynajmniej nie budzić się tak często i nie wiercić w łóżeczku.
[img width= height=]http://suwaczki.maluchy.pl/sl-9422.png[/img]

Offline madziq

• Chuck Norris
  • data ślubu: 26.04.2008
« Odpowiedź #8163 dnia: 5 Marca 2010, 11:56 »
Asia moja do tej pory często wstaje w nocy, rzadko serwuje matce przespaną noc  ::) szczególnie od momentu jak nauczyła się wstawać, to wręcz z zamkniętymi oczami czasem wstaje i jęczy bo jest śpiąca  ::) szczególnie jak miała jakieś atrakcje w ciągu dnia, albo się nauczyła czegoś nowego to ciągle się budzi
a do tej pory przesypiała całe noce?

Offline kjp83

• Chuck Norris
« Odpowiedź #8164 dnia: 5 Marca 2010, 12:09 »
Szymek do tej pory potrafi wstać w nocy ( bardziej nad ranem), stać w łóżeczku i jęczeć. Często jest zbyt śpiący żeby wpaść na pomysł żeby wyjść z łóżeczka i do nas przyjść. Nie uważam że trzeba to leczyć. Dzieci koło roczku zaczynają świrować ze snem. Mojemu wieczorne przyzwyczajenia po roku zmieniły sie o 180 stopni. Wcześniej pięknie sam zasypiał, przesypiał noc. Teraz trzeba mu towarzyszyć podczas zasypiania, chodzi spać dużoooo później no i potrafi obudzić się w nocy. Fakt teraz juz bardzo rzadko ale koło roczku robił to co noc.
Może skonsultuj się jeszcze z innym pediatrą. Z autopsji wiem że czasami lekarze przeginają z wymyślaniem chorób u dziecka  ;)

♡ Szymon & Leon ♡

Offline Elcik

• Chuck Norris
  • data ślubu: 02.06.2007
« Odpowiedź #8165 dnia: 5 Marca 2010, 12:21 »
U nas zwrot spaniowy był ok 1 rok i 3 m-ce..... dziecko coraz więcej chłodnie z otoczenia, przeżywa nowe umiejętności..... Pati gada przez sen: nie chce, Maja pacie... (płacze) itd....kilka razy zrobiła mega histerię trwającą ok 30min, łącznie z wymiotami i nie mogła się obudzić i uspokoić....nie ma lekko, ale na pewno to nie choroba.

Offline *Ewelina*

• Chuck Norris
  • data ślubu: 29.12.2007
« Odpowiedź #8166 dnia: 5 Marca 2010, 12:24 »
Miłosz tez przy zasypianiu potrzebuje towarzystwa jak i w nocy sie budzi,popłakuje,jęczy...

Offline marcella

• Chuck Norris
  • data ślubu: 21.05.2011
« Odpowiedź #8167 dnia: 5 Marca 2010, 14:32 »
Moja Zuzka też nie przesypia nocy.. Budzi sie minimum 4-6 razy.. a dużo razy o wiele częściej.. Jak miała trzy miesiące to spała calutką noc bez problemu a teraz już od 2 miesięcy nie pamiętam co to przespana noc.. Ona śpi w swoim pokoju, w swoim łóżeczku od 3 miesiąca życia. Wcześniej spała w swoim łózeczku, ale z nami w pokoju. Mam nadzieję, że się jej niedługo zmieni i znów będzie spać.. Nie mam pojęcia czemu się teraz tak budzi.. ale na pewno nie jest głodna.. czasem tylko pić muszę dać..

Offline anusiaaa

• Chuck Norris
« Odpowiedź #8168 dnia: 5 Marca 2010, 14:36 »
Moje dzieciątko zdrowe - tata dzwonil powiedzieć, że u Zu na oskrzelach juz nic nie slychac :) Cieszę się bardzo:)

Ale znowu padni dokrot wysluchala jakis szmer na serduszku i powiedziala, ze to szmery rozwojowe i mamy kontrolowac - matko boska ja osiwieje i wylysieje przez te stresy o dziecko ::)
"Travel is the only thing you buy that makes you richer"

Offline Asia-85

• uzależniony
  • Zrozumiałam po co żyję, wiem że czujesz to co ja..
  • data ślubu: 8.09.2007 nasz magiczny dzień...
« Odpowiedź #8169 dnia: 5 Marca 2010, 15:31 »
Staram się mieć zaufanie do swojej pediatry, mnie też to trochę zdziwiło że takie wstawanie dziecka jest powodem do podjęcia leczenia, na ostatniej wizycie nadmieniła coś o odrobaczaniu mówiła że dzieci często biorą różne rzeczy do buzi i mogą być tego takie objawy.

Właściwie to wspomniałam o tym bo chciałam zasięgnąć waszych opinii, ja się przyzwyczaiłam do tego nocnego wstawania, zwłaszcza że mała od urodzenia nie przespała mi ani jednej nocy spokojnie, kiedyś budziła sie 2-3 razy teraz 6-7. Myślę ze skoro macie podobne przypadki ze swoimi maluszkami to nie będę tego na siłę rozdmuchiwała i szukała przyczyny bo może faktycznie nic dziecku nie jest i jest to po prostu taki etap rozwoju ;)
[img width= height=]http://suwaczki.maluchy.pl/sl-9422.png[/img]

Offline marcella

• Chuck Norris
« Odpowiedź #8170 dnia: 5 Marca 2010, 16:00 »
Ale wiesz co to za leczenie ma być??

Offline chlebosia

• Mąż i żona to jedna dusza w dwóch ciałach...
  • Chuck Norris
  • SZCZĘŚLIWI JAK NIGDY
  • data ślubu: 16.08.2008
« Odpowiedź #8171 dnia: 5 Marca 2010, 16:47 »
Oj dawno nas tu nie było. dopadła nas grypa żołądkowa, najpierw ja i mąż, potem Zuzia, także roczek mała miała nieciekawy, ale odbijemy to sobie imprezką już niedługo. w końcu roczek ma się tylko raz  ;)

Po za tym młoda waży tylko 8700g i jest na 25 centylu. w 3 msc przybrała 500 g, ale pediatra mówi, że ok, widocznie ten typ tak ma i będzie szczuplutka po mamusi-zobaczymy  ::)

No i jesteśmy po wizycie u neurochirurga, który operował Zunię i wszystko jest w jak najlepszym porządku - kamień z serca. następna wizyta za rok  :)

Offline Wercia

• Chuck Norris
  • K & M- 10 lat minęło...:))
  • data ślubu: [
« Odpowiedź #8172 dnia: 5 Marca 2010, 17:59 »
Mam problem... Mieszko był ważony około miesiąc temu i ważył 14,4 kg... wczoraj go ważyłam (pora taka jak przy poprzednim ważeniu, bez ubrania) i waży 14kg ::) :( :( :( a gdzie to 400g ??? Sprawdzałam wagę na sobie i mężu, pozniej znowu ważyłam Mieszka... pokazuje jak zaklęta 14kg :( dlaczego stracił prawie pół kg w ciągu miesiąca ??? ::)
Nie był chory, nie brał leków, nie miał mniejszego apetytu... ::) mam iść do lekarza????

Morgan
  • Gość
« Odpowiedź #8173 dnia: 5 Marca 2010, 18:46 »
Wercia... Uli synek tej od Mateuszka mial teraz to samo... powiedzieli jej ze to przez to ze ciagle lazi i biega itd... ze jest ciagle w ruchu... ale ze waga do wieku jest wporzadku... nie wiem ile w tym prawdy bo sama nie wiem co bym pomyslala, mowie tylko jak bylo w tym przypadku

Offline Gosiaczek80

• Chuck Norris
« Odpowiedź #8174 dnia: 5 Marca 2010, 19:11 »
werciu Zuzia miała taką przygodę ze swoim spadkiem wagi po roczku. ale potem tak nadrobiła, że hohohoh

Nikola wagą Alexa się nie przejmuj. On zaczął się wiecej ruszać i wolniej przybiera. moja córcia w tym wieku co twój syn przybierała mniej niż książki nakazują, mimo to, rozwijała się ładnie, harmonijnie, nie chorowała, i całkiem dobrze sobie wyglądała. Co do obwodu głowy i klatki piersiowej to przyrosty w obwodach nie sa już takie znaczne.

Asiu moja koleżanka ma roczną córcie i kosmos z nockami.  Ale mała bardzo intensywnie roziwja się intelektualnie i te noce to najrawdopodobniej odreagowanie wrażeń , bodźców oraz zębole. Przeciez pierwsze bóle od ząbków mogą się ujawnić nawet na 3 miesiacem przed przebiciem się ząbka.
Może przetestuj ją w ten sposób: niech mała sędzi dzień spokojnie, bez nowych wrażeń, bez tv, nowych osób, spaceru...jednym słowem baaaardzo nudnie, na noc daj jej syrop przeciwbólowy oraz virbulcol (jeśli na nią działa) i zobacz jak będzie wygladała noc. Jeśli pierwsza czescnocy rzespi spokkojnie ( te leki działają gdzieś koło 6-8h) to może to i ból dziąseł i wrażenia.
Moja w wieku twojej córki też się budziła. Różne były nocki. Im bliżej roczku tym więcej było pobudek, a nie za każdym razem potrzebowała jeść mleko z piersi. Wiec potrzebowała przytulić się. Może jej się coś śniło? kto to wie ? Do dziś jej tak zostało " mamaaaaa....ja się chce przytulić"  i nie przytul dziecka pomimo, że noc, że ciążą, że zimno, że szlag cię trafia i chcesz do swojego łóżka, pod swoją kołdrę !

Offline madziq

• Chuck Norris
  • data ślubu: 26.04.2008
« Odpowiedź #8175 dnia: 5 Marca 2010, 19:57 »
czy Wasze dzieci wymiotowały po antybiotyku? młoda to zrobiła 2 raz po kolacji... pomyślałam że może potrzebna jest większa przerwa między jedzeniem a lekiem więc zjadła, wykąpałam ją i dostała antybiotyk, nie zdążyła wszystkiego połknąć a znowu wyrzygała wszystko, cała kolacja poszłaaaaa  ::) potem pomyślałam że to wina strzykawki dołączonej do leku, ale rano po  śniadaniu przecież nie wymiotowała więc już nie mam pojęcia z czego to  :'(

Offline Wercia

• Chuck Norris
« Odpowiedź #8176 dnia: 5 Marca 2010, 20:05 »
Tylko że Mieszko ma skończone 3 lata i nie ma teraz więcej ruchu jak wcześniej... ::) więc to nie będzie raczej to... :-\ echhhhhh martwię się...
Jak się urodził ważył 4kg, a teraz waży 14kg... Jego koleżanka która po urodzeniu ważyła 3,30kg teraz waży 16,70kg....

Offline :martyna:
  • Chuck Norris
« Odpowiedź #8177 dnia: 5 Marca 2010, 20:25 »
Wercia, moja też  ma takie skoki na wadze. Zupełnie to olewam.

A dziś pierwszy dzień na nowym łóżku i bez smoka...zapowiada się ciężka noc:) Nie wiem, czy dojrzała, do wyrzucenia smoczka, ale ciągle powtarzała, że jest już duża i smoczka odda małej dzidzi. Zobaczymy, czy w nocy jak się obudzi będzie trzymała się tego zdania.

Offline ooppoonnkkaa

• Traktuj ludzi tak jak byś sam chciał być traktowany...
  • Chuck Norris
  • Jeszcze 3 lata :)
  • data ślubu: 29.07.2006
« Odpowiedź #8178 dnia: 5 Marca 2010, 20:50 »
Martyna trzymam kciuki i życzę Wam wytrwałości i konsekwencji ;D ;D ;D

Werciu a wy jakiej postury jesteście? Może on poprostu będzie szczuplutki i już? Ja też się grubaska nie spodziewam choćby nie wiem co patrząc na nas (dwa szczypiorki) :)

Madziu a moze zadzwoń do pediatry bo może ten antybiotyk jest zły, raz mogło się zdarzyć ale nie tyle razy ::)

Centymetry nadchodźcie!!!

Offline Wercia

• Chuck Norris
« Odpowiedź #8179 dnia: 5 Marca 2010, 20:55 »
Werciu a wy jakiej postury jesteście? Może on poprostu będzie szczuplutki i już? Ja też się grubaska nie spodziewam choćby nie wiem co patrząc na nas (dwa szczypiorki) :)

Oponko nie martwię się tym że waży 14kg (ja i mąż nie jesteśmy duzi :P) tylko że w ciągu miesiąca spadł prawie 0,5 kg... poczekam i zobaczę jak będzie....

• Chuck Norris
« Odpowiedź #8180 dnia: 5 Marca 2010, 21:00 »
Martyna trzymam kciuki i życzę Wam wytrwałości i konsekwencji ;D ;D ;D

Dzięki! Przyda się.

Morgan
  • Gość
« Odpowiedź #8181 dnia: 5 Marca 2010, 21:11 »
Martynko my z kolei  nie uzywamy smoczka i wiesz czego sie boje? ze jak pozniej zobaczy u ktoregos dziecka to tez bedzie chciala  :-\ ciekawe jak to dziala w ta strone  ???

Offline Mariolka
  • Chuck Norris
  • data ślubu: 23 kwietnia 2005 r.
« Odpowiedź #8182 dnia: 5 Marca 2010, 21:17 »
Morgan jestem mamą trójki bezsmoczkowych dzieci
nie masz sie czym martwić
mARCEL NIGDY NIE SSAŁ SMOCZKA I NIE CHCIAŁ
i nigdy nawet jak smoczek wpadł mu w ręce to nie wziął do buzi
"Dwie rzeczy są nieskończone:Wszechświat i głupota ludzka, chociaż przy tym pierwszym nie upierałbym się" A.Einstein

Offline Jagna77

• Chuck Norris
  • Mateuszek cały nasz świat ....
  • data ślubu: 08.04.2007 *WIELKANOC*
« Odpowiedź #8183 dnia: 5 Marca 2010, 21:17 »
Mialam taka wlasnie sytuacje , ze po jakims tygodniu od odstawienia smoczka mialam w gosciach kolezanke z mala dziewczynka , ktora uzywala smoczka do spania i juz taka spiaca ze smokiem lezac plakala i wypadl jej a moj Mati podszedl do niej i jej wlozyl do buzi , wtedy myslalam ,ze sie posikam ze smiechu ......

Znowu jakis czas pozniej w otoczeniu dziecka, ktore mialo smoka Mati  chcial wziasc  od niego i sobie wsadzic do buczi  ;D dal sobie wytlumaczyc , ze to nie ejsgo i jest bee.

Ostatnio w czasie tych duzych sniegow chcialam pokazac Matiemu w lazience przez okno co robi jego taka i postawilam go na  parapecie , tam znalazl starego smoczka i chcial go wziasc do buci , pozwolilam ale nawet juz nie potrafil go ssac , tak jakos dziewnie go trzymal w buzi , wzielam go i wyrzucilam  do stajacego obok kosza  , obylo sie bez  protestu i placzu .... ;D

Offline ooppoonnkkaa

• Chuck Norris
« Odpowiedź #8184 dnia: 5 Marca 2010, 21:27 »
Jak się urodził ważył 4kg, a teraz waży 14kg... Jego koleżanka która po urodzeniu ważyła 3,30kg teraz waży 16,70kg....

Tak zrozumiałam tą część wypowiedzi. A t tym utraceniem tego 0,5kg to chyba nie jest aż tak dużo. Może ty nie dostrzegasz tego, że on więcej się rusza, więcej spala. A może poprostu przemianę materii ma lepszą teraz? Spokojnie. No ale popytaj lekarzy jesli się boisz.

• Chuck Norris
« Odpowiedź #8185 dnia: 5 Marca 2010, 21:34 »
Martynko my z kolei w ogóle nie uzywamy smoczka i wiesz czego sie boje? ze jak pozniej zobaczy u ktoregos dziecka to tez bedzie chciala  :-\ ciekawe jak to dziala w ta strone  ???

Morgan, spokojnie.
Moja ostatnio widziała jak dziecko idzie i ma lizaka w buzi. Mała mnie się pyta, co to jest, a ja jej odp, że lizak, którego Ty nie jesz. Koniec tematu. Tak samo ze smokiem, myślę, że nawet jakby wzięła do buzi w wieku 9-10 m-cy (jak będzie już kumata, że ktoś ma to ona też" to jej nie posmakuje.

Offline kjp83

• Chuck Norris
« Odpowiedź #8186 dnia: 5 Marca 2010, 21:44 »
My mamy taką sytuacje. Szymek odstawił smoka jak miał 3 miesiące. Później już nigdy go nie ssał bo nie lubił. Baaa, ja nawet chciałam go nauczyć ( żeby nie ssał palca) ale sie nie dało. Jak poszedł do żłoba zobaczył u dzieci smoczki. W domu jakiś jeszcze się przewala więc Szymek go uwielbia czasami brać do buzi. Ale jest to bardziej zabawa niż potrzeba. Śmiesznie jak pierwszy raz zobaczył u innego dziecka smoczek- miał koło roku, też tak chciał ale kompletnie nie potrafił ( i do tej pory nie potrafi  ;) ). Wziął w swoją paszczę i zrobił śmieszną minę bo nie wiedział co dalej :D

♡ Szymon & Leon ♡

• Chuck Norris
« Odpowiedź #8187 dnia: 5 Marca 2010, 21:53 »
W żłobku, do którego chodzi córa jest zakaz smoków (w jej grupie, nie wiem jak u maluszków). A widok rodziców, którzy wpychają w buźkę dziecku smoczka, zaraz po wyjściu z sali przyprawia mnie o mdłości. Te dziewczynki nawet się nie upominają, a tatuś, czy mamusia czekają już ze smoczkiem w ręku.

Offline marcella

• Chuck Norris
« Odpowiedź #8188 dnia: 5 Marca 2010, 22:33 »
U nas niestety smoczek jest.. Zuzka nie zaśnie bez niego.. Ale w dzień staram się jej jak najmniej go dawać.. Daje jej też jak idę z nią na dwór.. Ale jak już zaśnie to staram się wyjmować, ale niestety często się przez to budzi i się domaga.. Uwielbia się w ogóle nim bawić, ogląda go z każdej strony a najbardziej lubi go przygryzać :) Troszkę się martwię, że potem będziemy mieli problem z odstawieniem.. ale narazie nie ma szans żeby zasneła bez smoka.. Szymek zawsze fajnie reaguje jak widzi Zuzie ze smokiem :)))
To jak to jest w końcu z tym budzeniem się w nocy? Powinnam się tym przejmować? Ona co dzień ma mnóstwo nowych wrażeń i nie sądzę, by miało się to zmienić.. zresztą nawet nie chcę.. Zawsze jest taka zadowolona pod koniec dnia :) W ciągu dnia ma zazwyczaj trzy drzemki po ok pół godziny, czasem po godzinie..

Offline ooppoonnkkaa

• Chuck Norris
« Odpowiedź #8189 dnia: 5 Marca 2010, 23:32 »
Nasz mały też budzi się w nocy po kilka razy, czasem krzyczy i biedny bardzo pojękuje ale u nas to raczej od zębów. Bo to było własnie w ciągu 2-3 tygodni jak wychodziły. Teraz było 2 tygodnie spokoju i znów się zaczęło więc od wczoraj nieprzespane noce... :-[

Smoczek u nas też musi być do zasypiania bo bez niego nie ma mowy o spanku  ::) Na spaczerku też ma ale to dla tego, że nie przyzwyczaił się jeszcze do spacerówki i wierci się i kręci więc smonio na uspokojenie i jakoś to przebolewa  ;D Ale w dzień nie daję go wcale