Autor Wątek: e-weselne mamusie, czyli pogadajmy o naszych dzieciaczkach  (Przeczytany 4032440 razy)

Offline kjp83

• Chuck Norris
  • data ślubu: 13.09.2008
Odp: e-weselne mamusie, czyli pogadajmy o naszych dzieciaczkach
« Odpowiedź #8130 dnia: 3 Marca 2010, 11:02 »
Z tym glutenem teraz kazdy co innego mówi. Nasza pediatra ( a ufam jej całym sercem) twierdzi że teraz juz nie ma takiego podziału- glutenowe, bezglutenowe. Jak zaczyna jeść stały pokarm to wtedy on sam sie przemyca w posiłkach. Powiem szczerze że podziwiam Was za ten glutenowe- bezglutenowe podziały bo ja do tej pory nie wiem dokładnie o co z nim chodzi. Nigdy sie w to nie wkminiałam  ::) Hmmm nawet nie wiem kiedy dostał pierwszy raz ten glutenowy posiłek :)

♡ Szymon & Leon ♡

Offline madziq

• Chuck Norris
  • data ślubu: 26.04.2008
« Odpowiedź #8131 dnia: 3 Marca 2010, 12:17 »
ja się specjalnie z glutenem nie cackałam  ::) rozszerzyłam jej dietę o gluten przez przypadek a że dobrze reagowała to tak zostało  :D

i na początku słoiczki są wygodniejsze, bo maleństwo ledwo co zje, zaczęłam gotować po 7 miesiącu dopiero jak jej nie starczał duży słoiczek a teraz skubana słoika się nie chwyci  ::)

Offline Elcik

• Chuck Norris
  • data ślubu: 02.06.2007
« Odpowiedź #8132 dnia: 3 Marca 2010, 13:29 »
Na początku polecam słoiczki, sam początek to 2-3 łyżeczki a po 2 dniach jak nie było reakcji już dawałam więcej. Słoiczek można podzielić na części i pamiętać, że to co zostanie w miseczce po zjedzeniu nie przechowywać, bo bakterie ze śliny się rozmnażają.

Próbowałam robić gniecione ziemniaczki sama...... porażka, trzeba to na praktycznie półpynną masę jednolitą rozbić a z tym mnóstwo zachodu i mi się nie udało... młoda się krztusiła. Po jakichś 2 m-cach chyba już robiłam sama też posiłki.

Gluten wprowadziłam ok 7-dmego m-ca podając po trochu kaszki manny na żywca do kaszki na śniadanie, trwało to 2 m-ce.

Offline anusiaaa

• Chuck Norris
« Odpowiedź #8133 dnia: 3 Marca 2010, 13:42 »
Ja dawalam od poczatku sloiki i do tej pory moje dziecko jest praktycznie "sloikowe".
Po 1 nie mialam sily gotowac,
Po 2 nie chcialo mi sie,
Po 3 nie lubie,
Po 4 w sliczkach jest ogromna roznorodnosci i jagody np. w ziemie itp.
Do tej pory wyczynem dla niej jesc zjesc ten duzy sloik obiadku, zupke wciagnie.

Gluten Zu dostala jakos po 6-7 miesiacu dawalam jej do mleka kaszki glutenowej, potem biszkopta, potem troszke chlebka.
"Travel is the only thing you buy that makes you richer"

Offline baska98

• Chuck Norris
  • data ślubu: 31 maj 2008
« Odpowiedź #8134 dnia: 3 Marca 2010, 18:17 »
a ja od początku gotowałam sama na przemian ze słoiczkami dla urozmaicenia :D
zaczęłam od samej marcheweczki (swojskiej), potem sam ziemniaczek, a potem mix tych dwóch rzeczy. I tak powolutku coś nowego.

Offline kjp83

• Chuck Norris
« Odpowiedź #8135 dnia: 3 Marca 2010, 21:56 »
a ja chciałam się pochwalić że wczoraj Szymek pierwszy raz złożył całe zdanie :) Powiedział " o auto tu jedzie". Wypowiedz mało złożona ale po raz pierwszy powiedział za jednym zamachem tyle słów pasujących do siebie ;) Mam nadzieję że teraz będzie juz coraz lepiej.

♡ Szymon & Leon ♡

Offline marcella

• Chuck Norris
  • data ślubu: 21.05.2011
« Odpowiedź #8136 dnia: 3 Marca 2010, 22:15 »
Brawo dla Szymka :);D Kurcze super miałaś, że nie musiałaś w ogóle uwagi zwracać na gluten.. Jakby mały nie tolerował, to uwierz mi, że też byś się cackała :)) Moja Zuzka je słoiczki.. Gotowałam jej, ale coś nie za bardzo jej podchodziło.. I strasznie dużo roboty z tym..  Ale z nią to problem był straszny, bo na większość nowych rzeczy, które jej wprowadzałam bardzo źle reagowała.. Teraz jest już lepiej. Może za szybko jej zaczęłam wprowadzać.. w 4 msc.. Ale słyszałam od dużo mam, że jak czekały do 6 msc, to potem dzieci nie chciały już próbować nowych smaków.. Tak źle i tak niedobrze. Gluten po raz pierwszy podałam po długiej przerwie dziś.. Zobaczymy czy tym razem będzie ok..

Offline dziubasek

• Chuck Norris
  • data ślubu: .:25.08.2006:.
« Odpowiedź #8137 dnia: 3 Marca 2010, 22:51 »
Brawo dla Szymka!! Piękne zdanie! i jakie... męskie!!!!!

U nas też z glutenem jakoś lajtowo poszło.... w ogóle cieszę się, że Nikoś nie jest podatny na alergię... jak patrzę na naszego spacerowego kolegę to aż mi się słabo robi jak Mirka uczula zbyt mocno pryskany banan, czy szyneczka sklepowa... facet ma już 17 miesięcy, a je dosłownie kilka produktów na krzyż...

Offline Katrinka
  • My:)
  • Chuck Norris
  • data ślubu: 04.08.2007
« Odpowiedź #8138 dnia: 4 Marca 2010, 07:12 »
Anusiaaażycze zdrówka dla Zuzi!! już niedługo weekend to pobędziecie razem :)
Czyli jeszcze nie szczepiłaś na ospę??
Moja Laura wczoraj na pytanie jak masz na imię pokazała na siebie rączką i powiedziała " ja Lau..la" hehe ;D a my jestesmy strasznie z niej dumni!!

Offline anusiaaa

• Chuck Norris
« Odpowiedź #8139 dnia: 4 Marca 2010, 08:24 »
Zuzka już wyglada jak okaz zdrowia i broi za trzech ;D a tato jak wracam jest padniety jak kawka.
Ale teskni za mamą bo wczoraj znalazła gdzies moją bluzkę i nosila ją ze soba wolajac "MAMA"  :Serduszka:

Katrinka
, nie nie szczepilismy na ospe z powodu choroby ::) Teraz dopiero po odstawieniu antybiotyku musimy odczekac 2 tyg i bedziemy szczepic.

Pięknie Laurka się przedstawila. :D

Ale u nas chyba zaczniemy nocnikowac, Zu zaczyna mowic "eeeee" i zaraz po tym robi kupke. Moze warto sprobowac z nocnikiem. Mi w sumie sie jeszcze nie spieszy ale tatuś juz by chciala zaczac i nawet kupil Zu nocnik.

Offline Elcik

• Chuck Norris
  • data ślubu: 02.06.2007
« Odpowiedź #8140 dnia: 4 Marca 2010, 08:44 »
Oj będzie coraz lepiej z tymi rozmowami.... moja wczoraj dostała pochwałę w żłobku za mówienie: "ciocia piciu płosie" :)

A w samochodzie mówiła: "płosie badzo piciu" :)

No i wchodzimy w etap: "no jak matka, nie wiesz co ja do Ciebie mówię ??? no jak możesz....."

Offline Anogete
  • zapaleniec
« Odpowiedź #8141 dnia: 4 Marca 2010, 09:31 »
Dziewczyny jakie polecacie inhalatory dla dzieci i jak robicie domowe inhalacje? Siostry syn (5 miesięcy) też załapał choróbsko wstrętne i ledwo oddycha tak ma zawalony nos. Lekarz przepisał im tylko krople do nosa.
Jest jak jest, nie jak powinno być ;)

[img]http://ticker.7910.org

Offline anusiaaa

• Chuck Norris
« Odpowiedź #8142 dnia: 4 Marca 2010, 09:42 »
domowe inhalacje nam pediatra kazala robic z soli fizjologicznej. mamy nebulizator firmy medel

Ja tez mam Madel.

Offline Anogete
  • zapaleniec
« Odpowiedź #8143 dnia: 4 Marca 2010, 10:02 »
a gdzie można je kupić od ręki, może ktoś ze szczecina wie... czy w aptece one są?

i jak to się dziewczyny robi ... wlewa się parę kropli czy jak ?
Dziękuje za pomoc ...
Jest jak jest, nie jak powinno być ;)

[img]http://ticker.7910.org

Offline kjp83

• Chuck Norris
« Odpowiedź #8144 dnia: 4 Marca 2010, 10:14 »
My mamy jakis zwykły i też jest ok. Wlewa sie sól fizjologiczną. Z tych mniejszych ampulek wlewam całą i inhaluje Młodego ile się da. Jeszcze się nie zdarzyło żeby za jednym zamachem rzeczywiście poszła cała porcja ale gdy pojemniczek jest pełny więcej tej pary leci. W sumie inhalacja trwa mniej więcej tyle co jedna bajka na mini mini ;)

♡ Szymon & Leon ♡

Offline ooppoonnkkaa

• Traktuj ludzi tak jak byś sam chciał być traktowany...
  • Chuck Norris
  • Jeszcze 3 lata :)
  • data ślubu: 29.07.2006
« Odpowiedź #8145 dnia: 4 Marca 2010, 10:37 »
Marcela a co u was było nie tak z glutenem???

Centymetry nadchodźcie!!!

Offline nikola/23

• Chuck Norris
  • data ślubu: 4.10.2008
« Odpowiedź #8146 dnia: 4 Marca 2010, 16:07 »
A my dzis po wizycie u lekarza mały ma uczulenie na mleko dostał recepte na nutramigen z tym ze czy wy dziewczyny bylyscie wczesniej u dermatologa z dzieckiem czy od razu pediatra wam przepisala mleko. Noi mam wykluczyc ze swojej diety mleczne rzeczy , w sumie to juz zrobilam. Wczoraj wyszło nawet uczulenie po wypiciu przezemnie kubusia  :-\

I mały  wazy 7300 takze przybrał tylko 400g czyli nie duzo, a w sumie je sporo.

Noi martwi mnie jeszcze jedno poltora miesiaca temu bylismy sie wazyc ,mierzyc i mały mial klatke piersiowa 44 i glowke 44 i teraz jest tak samo

Offline marcella

• Chuck Norris
« Odpowiedź #8147 dnia: 4 Marca 2010, 16:56 »
My też mamy taki zwykły inhalator.. Bez problemu można kupić w tych lepszych aptekach :))) Bardzoooo przydatna rzecz :) Inhalacje najlepiej jest robić 3-4 razy dziennie, zależy jak mocna jest choroba, przeziębienie.. Nie powinno się jednak inhalować dłużej niż 10 minut.. Najlepiej 5 minut do nosa i 5 minut do buzi.. Jak się podaje inhalacje do nosa, to najlepiej podać smoczka do buzi wtedy się ma pewność, że dziecko oddycha tylko i wyłącznie nosem.. Jak Zuza miała zapalenie oskrzeli to opócz soli dwa razy dziennie dawałam jeszcze 1ml pulmicortu i  kropli berodualu (miała tedy jakoś ok 5 msc). Ale to już trzeba lekarza..
Z glutenem u nas na szczęście nie było aż tak źle.. krostki i miała problemy z brzuszkiem.. ale szybko odstawiłam to wszystko mineło. Dziś Zuzi wyskoczyły jak narazie tylko dwie krosteczki.. mam nadzieję, że to tylko zbieg okoliczności i będę jej dalej podawać kaszkę z glutenem.. zobaczymy jak to będzie :) jestem dobrej myśli :) Na początku nie mogła jeść niczego.. Po wszystkim miała straszne uczulenie.. Nawet po jabłku.. Ale ją poodczulałam i teraz jest ok.
Nikola Zuza też ma uczulenie na mleko. Dajemy jej bebilon pepti. Wczoraj ją ważyłam, waży 8900g :) a nosi ciuszki na 80cm :) Ale nieprzejmuj się wagą.. Lekarz Ci coś mówił, że Alex waży za mało?? Mam nadzieję, że wszystko jest ok!!

Offline nikola/23

• Chuck Norris
  • data ślubu: 4.10.2008
« Odpowiedź #8148 dnia: 4 Marca 2010, 16:59 »
No własnie nic mi na ten temat nie mówiła , tylko znajoma pielegniarka co go wazyła  :-\

Offline marcella

• Chuck Norris
« Odpowiedź #8149 dnia: 4 Marca 2010, 17:02 »
To widać jest wszystko ok :)

Offline :martyna:
  • Chuck Norris
« Odpowiedź #8150 dnia: 4 Marca 2010, 20:10 »
a gdzie można je kupić od ręki, może ktoś ze szczecina wie... czy w aptece one są?

i jak to się dziewczyny robi ... wlewa się parę kropli czy jak ?
Dziękuje za pomoc ...

Ja kupiłam swój Silvestro, kupiliśmy w aptece na ul. Jasnej od ręki.
Inhalacje w zależności od potrzeb. My robimy 2.5ml soli + 1 ml Mucosolvanu ( jest miarka w inhalatorze).

• Chuck Norris
« Odpowiedź #8151 dnia: 4 Marca 2010, 20:17 »

Ja kupiłam swój Silvestro, kupiliśmy w aptece na ul. Jasnej od ręki.

Nie ma to jak złożyć zdanie "po polsku". :)

Offline kjp83

• Chuck Norris
« Odpowiedź #8152 dnia: 4 Marca 2010, 20:43 »
Martyna to chyba mieszkasz gdzieś obok tej apteki ;) Bo coś mi gdzieś śmignęło- coś już pisałaś że tam też kupiłaś. Ja pracuję tuż obok :)

♡ Szymon & Leon ♡

• Chuck Norris
« Odpowiedź #8153 dnia: 4 Marca 2010, 20:49 »
Nie dokładnie obok :) A gdzie Ty pracujesz?

Offline kjp83

• Chuck Norris
« Odpowiedź #8154 dnia: 4 Marca 2010, 21:02 »
miedzy zielarskim a dentystą :) Assko

♡ Szymon & Leon ♡

• Chuck Norris
« Odpowiedź #8155 dnia: 4 Marca 2010, 21:15 »
miedzy zielarskim a dentystą :) Assko

Nic mi to nie mówi:) Teraz już rzaaadko bywam w tamtych okolicach (chyba, że zaliczam Rossmanna albo aptekę).

Offline anusiaaa

• Chuck Norris
« Odpowiedź #8156 dnia: 5 Marca 2010, 08:10 »
nikola na Nutra recepte wypisuje pediatra i pamietaj zeby zaznaczyl w rubryce "P" wtedy mleczko jest o polowe tansze. Najlepiej brac sobie kilka recept albo ja zawsze bralam na 8 opakowan i mialam na jakis miesiac.
Do dermatologa nie musisz isc, bardziej do alergologa, a juz najlepiej znalezc pediatre-alergologa ;D

A z tą wagą, wiesz teraz dzieci już nie przybierają tyle i tez główka im nie rosnie jak wczesniej więc jeżeli pediatra nie zwrocil uwagi to chyba jest ok, zreszta sprawdz w siatkach centylowych w jakim centylu jest synek i okaze sie czy jest ok :)

Offline anusiaaa

• Chuck Norris
« Odpowiedź #8157 dnia: 5 Marca 2010, 08:21 »
No to Stas ladnie ma na wadze...moja Zu z malego grubaska stala sie taka chudzinką, moze nie wychudzona ale wysmuklala i caly zcas ma 10 kg. Ale co sie dziwic skoro ona przez caly dzien moze przez godzine siedzi, a tak non stop biega jak nakrecona.

Offline ewajasz

• entuzjasta
  • data ślubu: 15-09-2007
« Odpowiedź #8158 dnia: 5 Marca 2010, 08:28 »
A My chorzy, tzn. Antoś chory... Biegunka w sumie to już 5 dzień, od wczoraj zaczęły się wodne kupki i stany podgorączkowe. Byliśmy u lekarza, Pani dr dała smectę, lakcid i elektrolity do picia. Noc masakryczna, temperatura prawie 39 stopni i ciężko się ją zbija :( Oczywiście do tego wszystkiego dochodzi brak apetytu, całe szczęście, że chce pić i pije.

Offline Asia-85

• uzależniony
  • Zrozumiałam po co żyję, wiem że czujesz to co ja..
  • data ślubu: 8.09.2007 nasz magiczny dzień...
« Odpowiedź #8159 dnia: 5 Marca 2010, 11:22 »
Cześć dziewczyny, wreszcie mam chwilkę czasu żeby tu zajrzeć muszę wam powiedzieć że dopiero teraz udało nam się wyleczyć małą. Tak jak pisałyście po tej okropnej gorączce wyskoczyły jej jakieś plamki na ciele, później jeszcze złapała przeziębienie i kaszel i dopiero od dwóch dni mamy spokój. Ale żeby nie było tak kolorowo to ostatnio zaczęła mi się budzić w nocy co godzinę, wstaje w łóżeczku i zaczyna jęki... nie wiem już sama co jej dolega nasza pediatra powiedziała że jak problem będzie dalej się nasilał to podejmiemy leczenie.

A z tych bardziej przyjemnych spraw to moje kochane maleństwo zaczęło sobie ostatnio bardzo odważnie chodzić przy meblach i nawet próbuje się puszczać i całkiem nieźle jej to wychodzi, ładnie łapie równowagę i potrafi zrobić kilka kroczków samodzielnie.

A tu dopiero co wstała :)
[img width= height=]http://suwaczki.maluchy.pl/sl-9422.png[/img]