Autor Wątek: e-weselne mamusie, czyli pogadajmy o naszych dzieciaczkach  (Przeczytany 4025267 razy)

Offline marcella

• Chuck Norris
  • data ślubu: 21.05.2011
Odp: e-weselne mamusie, czyli pogadajmy o naszych dzieciaczkach
« Odpowiedź #8400 dnia: 29 Marca 2010, 21:35 »
Jejku fajnie macie.. Moja malutko śpi.. Budzi się zazwyczaj o 6.. czasem się zdarzy, że o 7 ale to od wielkiego świeta. W ciągu dnia ma zazwyczaj trzy drzemki po pół godziny.. Jak śpi na dworze podczas spaceru, to zamiast pół godziny śpi godzinę.. tyle.. Spać idzie o 20. A w nocy wstaję do niej czasami po 8 razy. Masakra. A jak miała trzy miesiące, to przesypiała pięknie calutkie noce.. Ale to już dawnoooo się skończyło :(

Offline ANNUUSSIIA

• uzależniony
« Odpowiedź #8401 dnia: 29 Marca 2010, 21:59 »
Moja budzi się około 7-8 dostaje butle z mlekiem, leży sobie w łóżeczku i popija mleko. Wrzucam jej zabawki do łóżeczka i jak skończy pić to się sama bawi tak około godzinki, raz dłużej raz krócej,jak się znudzi to mnie woła. Później ma drzemkę albo się buntuje i jej nie ma - tak między 11:30 a 14:00. Dzisiaj wyjątkowo zasnęła koło 13 i spała do 16, wieczorem poszła spać o 19:30.

Offline dziubasek

• Chuck Norris
  • data ślubu: .:25.08.2006:.
« Odpowiedź #8402 dnia: 29 Marca 2010, 22:28 »
Marcella, nie przejmuj się.. mój mały od 2 do 4 miesiąca spał calutkie noce, bez pobudek, a rano jak się budził włączałam mu karuzelę i tak pod nią gadał kolejną godzinę zanim się zwlokłam z łóżka...
... a jak tylko zaczął ząbkować... eh, brak słów. Np. dzisiaj- jest 22.20, Nikodem poszedł spać o 20 i zdążył się już obudzić 4 razy z mega krzykiem. Przy lepszych nocach budzi się 2-3 razy, w tym raz na mleko... no i obowiązkowo po minimum jednej pobudce nie może z powrotem usnąć i męczy się dobrą godzinę, czasami dłużej. Nie mam pojęcia co to znaczy przespać ciągiem 4h... nawet dyżury nocne, które mamy z mężem na zmianę nic nie dają, bo i tak czy siak się budzę...tyle, że nie wstaję jak to nie moja kolej... W ciągu tych 10-11 miesięcy ząbkowania w sumie może były ze 2-3 noce bardzo dobre- w sensie z pobudką na mleko i finito... a tak to cyrk na kółkach. Ręce opadają...
Pobudkę "na dzień" najczęściej mamy ok 7, drzemka ok 11.30 do 14.00 (raz krócej, raz nieco dłużej), a spać zazwyczaj idzie o 20.30 )19-19.30 kolacja, 20 kąpiel i lulu). Dopóki miał kilka drzemek w ciągu dnia to były faktycznie mega krótkie (po 20-40 min) więc ta jedna dłuższa to dla nas ogromny sukces :) mam też wrażenie, że odkąd zaczął chodzić śpi mocniej i dłużej- pewnie potrzebuje lepsze regeneracji sił.

Offline kjp83

• Chuck Norris
  • data ślubu: 13.09.2008
« Odpowiedź #8403 dnia: 30 Marca 2010, 08:57 »
Dziewczyny a próbowałyście podać viburcol przed snem? działa uspokajająco i przeciwbólowo i dzieć się nie męczy.

♡ Szymon & Leon ♡

Offline Elcik

• Chuck Norris
  • data ślubu: 02.06.2007
« Odpowiedź #8404 dnia: 30 Marca 2010, 09:19 »
Na moją teraz w nocy działają kołysanki :) pomagają zasnąć.

Offline kjp83

• Chuck Norris
« Odpowiedź #8405 dnia: 30 Marca 2010, 09:24 »
haha jakbym zaczeła Szymkowi śpiewać nieźle by się wkurzał  ;D Swojego czasu chciałam mu czytać przed snem bajki. Siadałam obok łóżeczka i czytałam. Skubany wytrzymał ten rytuał jakiś tydzień. Później jak tylko zaczynałam czytać krzyczał że nie i wyrywał mi książeczkę  ;D

♡ Szymon & Leon ♡

Offline :martyna:
  • Chuck Norris
« Odpowiedź #8406 dnia: 30 Marca 2010, 09:24 »
Współczuję Wam mało sypiających dzieci. Ja przez te ponad 2 lata zdążyłam się przyzwyczaić, że moje dziecko przejęło po matce (po części, bo ja ponoć w ogóle nie spałam) niechęć do snu. Od noworodka jej sen w dzień trwał ok 30 min, później było darcie. Z czasem (ok 5 m-ca) sen zaczął się wydłużać do 1h, później (8m-c) 1,5-2h. Całą nockę przesypiam tylko jak zawozimy ją do moich rodziców. Choć teraz budzi się tylko na siku, ale mimo wszystko sen przerywany. Po tym okresie stwierdzam, że do zmęczenia można się przyzwyczaić.

Offline *Ewelina*

• Chuck Norris
  • data ślubu: 29.12.2007
« Odpowiedź #8407 dnia: 30 Marca 2010, 09:36 »
Oj Milosz tez ma przerywany sen tak co 3h,i jeszcze nie przespal nocki całej,Ale za to lubi spac chyba mato po  mamusi i tak np.wczoraj poszedł spac o20:45 i wstal dzis o 8:45.Moje dziecko nie wstaje wczesniej niz 8:30 :)

Offline ooppoonnkkaa

• Traktuj ludzi tak jak byś sam chciał być traktowany...
  • Chuck Norris
  • Jeszcze 3 lata :)
  • data ślubu: 29.07.2006
« Odpowiedź #8408 dnia: 30 Marca 2010, 10:10 »
Dziubasku mam to samo. U nas wstajemy w nocy kilka - kilkanaście razy :( I raz na mleczko, tak już chyba zostanie...

Centymetry nadchodźcie!!!

Offline Gemini
  • Chuck Norris
  • data ślubu: 30.06.2007
« Odpowiedź #8409 dnia: 30 Marca 2010, 11:27 »
A moja Daria dziś ma wysypkę na plecach i brzuchu, czyli raczej na pewno reakcja na szczepionkę ;)

Co do spania, to moje dziecko od początku z tych co potrzebują malo snu. Teraz sypia od 21.00 do 6.00 z przerwą na mleko o 5.00 ;) i dwugodzina drzemka w ciągu dnia. W porównaniu z dwiema drzemkami po 20 minut jeszcze pół roku temu, teraz to po prostu bajka ;D

Offline ~Ania~
  • Global Moderator
  • Chuck Norris
  • data ślubu: 2006-10-07
« Odpowiedź #8410 dnia: 30 Marca 2010, 11:30 »
Moja tez mało spi w dzien jak estesmy w domu, bo jak na spacerze to 3godz ciągiem potrafi spac. W nocy ze 3 razy cycek,

Szymon za to dobrze spi.

Offline ANNUUSSIIA

• uzależniony
« Odpowiedź #8411 dnia: 30 Marca 2010, 11:32 »
To u nas nocki w 99% przespane, raz na jakiś czas zdarzy się aby mała  obudziła się na mleko w nocy albo w ogóle aby się budziła. Zasypia jak nie ma drzemki w ciągu ciągu dnia to około 18:30 kolacja, kąpanie mleko/kasza na noc i śpi do min 6  . Jak ma drzemkę w ciągu dnia to idzie tak około 20 spać.
Kurcze to ja już nie pamiętam co to znaczy wstawać w nocy, tak rzadko się to zdarza. Współczuję Wam dziewczyny, ja pamiętam kolki mojej Majci, które trwały nie raz 5 godzin. Ząbki na szczęście nam tak nie dokuczają, może to "rekompensata" za kolki.

Offline dziubasek

• Chuck Norris
« Odpowiedź #8412 dnia: 30 Marca 2010, 11:35 »
Dziewczyny a próbowałyście podać viburcol przed snem? działa uspokajająco i przeciwbólowo i dzieć się nie męczy.
Czytałam, że viburcol, aby działał, należy stosować dłuższy czas regularnie... u nas sporadyczne dawanie nic nie pomaga, a przy okazji ząbkowania zdarza się, że Nikodem ma bardzo luźne kupy, więc nie bardzo uśmiecha mi się jeszcze go tam drażnić czopkiem... Choć nie ukrywam, że dość często posiłkuję się w nocy paracetamolem...

Offline morgaina

• Chuck Norris
« Odpowiedź #8413 dnia: 30 Marca 2010, 11:37 »
Zu zasypia ok 20-21i śpi do 7-8 rano młody zasypia 19-20 i śpi do 6 rano z jedną pobudką na cycka albo wcale, ale ja i tak chodzę nieprzytomna bo chodzę spać po północy, wcześniej nie dam rady bo muszę się wyrelaksować przy filmie, kompie, książce czasem jeszcze coś tam sprzątam.

Offline ooppoonnkkaa

• Traktuj ludzi tak jak byś sam chciał być traktowany...
  • Chuck Norris
  • Jeszcze 3 lata :)
  • data ślubu: 29.07.2006
« Odpowiedź #8414 dnia: 30 Marca 2010, 11:42 »
No własnie Vibrucol trzeba dawać regularnie i dość dłogo a to też jest strasznie drogie jeśli ma być stosowane codziennie :-\

Centymetry nadchodźcie!!!

Offline kjp83

• Chuck Norris
« Odpowiedź #8415 dnia: 30 Marca 2010, 12:04 »
Szymkowi pomagało od razu, a stosowaliśmy sporadycznie. Zaczynał dzialać po ok 30 min.

♡ Szymon & Leon ♡

Offline anusiaaa

• Chuck Norris
« Odpowiedź #8416 dnia: 30 Marca 2010, 13:04 »
U nas Viburcol nie dziala w ogole. Probowalam go zastosowac ze 3 razy i juz dalam spokoj.

Nasza Zu podobnie jak u Gem z 3 dzremek kilka miesiecy temu po 30 min, ma jedna dluzszą ale tez zalezy od dnia, raz spi 1,5h raz 30 min.
Za to spać chodzi koncertowo ok.19:30 i to się nie zmienia. Dostaje mleczko, odwraca sie na boczek i juz chrapie i z tego jestem dumna, mam wrażenie, że obojetnie co by sie nie dzialo, moje dziecko jest o 19:30 śpiące i nic tego nie zmieni, miejsce, natęzenie hałasu itp. Zasypia i koniec.
"Travel is the only thing you buy that makes you richer"

Offline dziubasek

• Chuck Norris
« Odpowiedź #8417 dnia: 30 Marca 2010, 13:09 »
No u nas też (odpukać) chodzenie na noc spać (ba nawet na drzemkę!) jest naturalną, niewymuszoną potrzebą :) Po prostu jest śpiący i już...  z tym, że u nas jest to o godzinę później niż u Anusi... co akurat mi odpowiada, bo raz, że tata ma jeszcze szanse pobyć wieczorem z dzieckiem, to jednak dni są już co raz dłuższe i będziemy chcieli co raz więcej czasu spędzać na zewnątrz.

Offline Katrinka
  • My:)
  • Chuck Norris
  • data ślubu: 04.08.2007
« Odpowiedź #8418 dnia: 30 Marca 2010, 13:16 »
Czyli moja jest aniołkiem, bo przesypia całą noc  ;) wczoraj poszła spać po 21 i wstała dzisiaj o 8.45  :D ależ się wyspałam!!
Jestem do końca tyg. na L4 więc w domku jestem z Laurą.

Offline madziq

• Chuck Norris
  • data ślubu: 26.04.2008
« Odpowiedź #8419 dnia: 30 Marca 2010, 17:37 »
u nas nieciekawie 2 biegunkowe kupy plus "wypierdziane" i jeden rzyg  :-\ podobno w okolicy epidemnia taka panuje do tego jeszcze idą jej 2 zęby na raz  :-\

Offline ANNUUSSIIA

• uzależniony
« Odpowiedź #8420 dnia: 30 Marca 2010, 23:01 »
My dzisiaj wyjątkowo o 20:30 dopiero Maja poszła spać bo biegała na podwórku i nie chciała iść do domu, więc daliśmy jej poszaleć :) Dziubasku ja staram jej się przesunąć czas wieczornego spania(bo szkoda lata na tak wczesne chodzenie spać) i tak jest to już 19-20 a nie jak wcześniej 18. Dziś wytrzymała do 20:30 ale jak ją ubierałam po kąpieli to zasnęła. Na śpiocha ubieranie bo nieprzytomna. Ale ile radochy było jak na ślizgawce można było pozjeżdżać i tata bujał na huśtawce :)

Offline anusiaaa

• Chuck Norris
« Odpowiedź #8421 dnia: 31 Marca 2010, 11:07 »
A ja szczerze, wole zeby zasypiala wczesniej, w lato, jak bedziemy na jakiejs podworkowej imprezie zasnie w wozku i finioto, a tak jak jestem w domu to o tej 19:30 mam już spokoj  ;D

Offline nikola/23

• Chuck Norris
  • data ślubu: 4.10.2008
« Odpowiedź #8422 dnia: 31 Marca 2010, 11:16 »
A u mnie na odwrot mlody zasypial o 20 a teraz chce spac juz o 19  :-\

Offline anusiaaa

• Chuck Norris
« Odpowiedź #8423 dnia: 31 Marca 2010, 11:25 »
A moja zasypia tak jak zawsze 19:30 - zmiana czasu nic nie zmienila :D

Offline ANNUUSSIIA

• uzależniony
« Odpowiedź #8424 dnia: 31 Marca 2010, 11:37 »
Aniu ja wole żeby koło 20- 20:30 bo moja w wózku nie zaśnie a jak zaśnie gdzieś jak będziemy to później jak wrócimy do domu to kłopot z zaśnięciem .

Offline dziubasek

• Chuck Norris
« Odpowiedź #8425 dnia: 31 Marca 2010, 13:12 »
Aniu ja wole żeby koło 20- 20:30 bo moja w wózku nie zaśnie a jak zaśnie gdzieś jak będziemy to później jak wrócimy do domu to kłopot z zaśnięciem .
dokładnie... przekładania, przebieranie... nieeee.... nie lubię tak ;) sporadycznie ok... ale nie co drugi dzień ;) U nas jeszcze jest taka sprawa, że często po pracy będziemy chcieli urwać się na jeziorko, pożeglować ze 2-3 godzinki, więc tym bardziej wolelibyśmy, aby letnie spanie było ok 21.

Offline dziubasek

• Chuck Norris
« Odpowiedź #8426 dnia: 31 Marca 2010, 13:24 »
Zapytaj :martyny: - ona na pewno z Gabi jeździ na wycieczki rowerowe :)

• Chuck Norris
« Odpowiedź #8427 dnia: 31 Marca 2010, 13:24 »
Ja jeżdżę. Fotelik mam zwykły, coś podobnego:

http://www.allegro.pl/item980508212_romer_fotelik_rowerowy_na_rower_regulacja_oparcia.html

Do tego kask.

• Chuck Norris
« Odpowiedź #8428 dnia: 31 Marca 2010, 13:25 »
Zapytaj :martyny: - ona na pewno z Gabi jeździ na wycieczki rowerowe :)

Obecna :) W tym samym czasie odp. :)

Offline kjp83

• Chuck Norris
« Odpowiedź #8429 dnia: 31 Marca 2010, 13:36 »
Własnie Martyna ja chce zacząć jeździć z Młodym w tym roku :)
W wakacje będziesz jeszcze na prawobrzeżu mieszkała? To może kiedyś by się razem udało  :)

♡ Szymon & Leon ♡