Pora na spisanie nowych umiejętności mojej Gwiazdeczki.

1. Rozumie co znaczy "nie wolno" , na ogół się słucha i mówi "nie". Za każdym razem, gdy usiłuje ściągnąć coś czego nie może dotykać i mówię; "Julianko, nie wolno, nu, nu", to ona do mnie "Nieeeee?" więc ja odpowiadam "Nie, nie wolno", ona znów " Nieeee?", i tak parę powtórzeń. Wygląda to tak, jakby się upewniała czy na pewno nie może. Komiczne.

2. Powtarza po mnie "bach". Z każdym razem, gdy mówię "uważaj, bo zrobisz bach", albo, gdy już upadnie mówię "O, bach", to powtarza "Ba".
3. Powtarza po mnie "myju, myju". Gdy mówię "idziemy myju, myju", powtarza "mij, mij".
4. Już na pewno wie, że mama, to ja. Potrafi mnie zawołać, gdy mnie nie widzi, np. gdy się obudzi i leży w łóżeczku woła mama dopóki nie przyjdę.
5. Gdy powie się jej zrób brawo - klaszcze w rączki.
6. Chodzi przytrzymując się mebli. Na razie króciutkie odcinki i trochę nieporadnie (efektem są dwa kolejne siniaki).
Jestem tym zachwycona. Są to jej pierwsze całkowicie świadome słowa i czyny. Widzę, że już coraz więcej rozumie co się do niej mówi. I te wszystkie nowe umiejętności opanowała w zasadzie w ciągu ostatniego tygodnia. Fascynujące jest tempo rozwoju małych dzieci.