Autor Wątek: Natalka i Dominiś - Ricardowe dzieciaczki  (Przeczytany 682055 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline khadija

• zapaleniec
  • data ślubu: 22.V.2010
Odp: Natalka i Dominiś - Ricardowe dzieciaczki
« Odpowiedź #6600 dnia: 6 Stycznia 2012, 15:38 »
Wygrzebałam wątek:)mogę dołączyć??
Dziewczyny,głoska "r" jest jedną z najtrudniejszych i może pojawić się najpóźniej. W logopedii przyjmuje się,że dzieci na jej opanowanie mają czas do 6 r.ż,więc spokojnie:)
Marta,tylko pogratulować u Nikoli "frrrr" :brawo_2: :)

Offline anulla_p

• Chuck Norris
  • data ślubu: 27-06-09
« Odpowiedź #6601 dnia: 6 Stycznia 2012, 15:52 »
o proszę warto wiedzieć, że aż do 6rż to naprawdę mnóstwo czasu.

Mnie natomiast zastanawia jak tu ćwiczyć z dzieckiem dźwięczne polskie R i równocześnie miękkie angielskie wymawiane trochę jak "ar" tak że ciesz się Patrycja, że nie będziesz myślała nad takimi problemami  :D
moje pierwsze słowo w wieku około dwóch lat nie było mama ani tata tylko tramwaj z pięknym R ;D podobno byłam fanką tramwajów i uwielbiałam nimi jeździć  ;D 

Dlaczego kobiety mają zawsze tak dużo obowiązków? Bo głupie śpią w nocy to im się zbiera

Offline ricardo

• Patrycja
  • Chuck Norris
  • data ślubu: 08.09.2007
« Odpowiedź #6602 dnia: 6 Stycznia 2012, 19:36 »
khadija pewnie że tak :)

Kolęda na ten rok zaliczona :) Akurat był ksiądz, który był u nas 2 lata temu - uczył mojego R. religii w liceum. Pamiętał go i nawet tę kolędę u nas 2 lata temu. Fajny ksiądz. On już wyszedł za drzwi a nam się dopiero przypomniało o kopercie. Dajemy mu, a on na to "czy napewno nas stać bo teraz wydatki". No fajny ksiądz.

Offline marzenieeee

• Chuck Norris
  • data ślubu: 14.01.2006 cywilny, 20.09.2008 kościelny
« Odpowiedź #6603 dnia: 6 Stycznia 2012, 22:15 »
Pati super brzuszek i bluzeczka też :)
i takich księży się chwali :)

moje aniołki 08.09 5tc, 03.10 9tc, 15.05.11 aniołek Lenka 21tc {*}

Offline japcio

• Chuck Norris
  • data ślubu: 2009
« Odpowiedź #6604 dnia: 6 Stycznia 2012, 22:18 »
Gdzie nie wejdę, tam brzuszki ciążowe, testy ciążowe, planowanie ciąży...... bo się wciągnę :)

Zgrabny bebzon :)

Offline ricardo

• Patrycja
  • Chuck Norris
« Odpowiedź #6605 dnia: 6 Stycznia 2012, 22:27 »
Mój bebzonik dziękuję bardzo  ;D ;D ;D

Natka dopiero zasnęła... A R. razem z nią :)

CO jeszcze w tej kolędzie było zabawne - Natka się strasznie wstydziła księdza - choć on rozmowny i zabawny, starał się zaczepiać Natkę a ona niewzruszona klęczała z głową schowaną w podłogę i oczywiście tyłem do nas - pupę nam cały czas wypinała. Za to jak ksiądz dawał obrazek to nie zmieniając pozycji tylko rękę w tył wyciągnęła i obrazek schowała :) Ale na do widzenia przybiła księdzu żółwika i wysłała buziaka :)

Japcio to są znaki :brewki:

Offline dziubasek

• Chuck Norris
  • data ślubu: .:25.08.2006:.
« Odpowiedź #6606 dnia: 6 Stycznia 2012, 22:44 »
Z tym mówieniem-nie mówieniem to bardzo indywidualnie... jak ze wszystkim zresztą ;) Zobacz np. na Norberta, Aga wielokrotnie pisała, że nie mówi nawet MAMA, a jak tylko skończył 2 lata to powolutku się zaczął rozgadywać. Nikodem też późno zaczął mówić...dopiero od 3-4 miesięcy gada praktycznie wszystko. Pamiętam, że jeszcze wiosną zeszłego roku nie powtarzał wyrazów tylko mówił po chińsku plus jakieś tam swoje słowotwory, które były tylko dla nas zrozumiałe (do dziś na rower mówi "gigi", choć jak zapytam co to jest to mówi, że rower ;) ) Rekordzistą dla mnie jest nasz sąsiad, w maju skończył 3 lata i naprawdę NIC oprócz mama, tata i kilku innych wyrazów, których znaczenia się już nauczyłam (bo trudno byłoby je rozszyfrować bez pomocy jego mamy). Oczywiście chodzi do logopedy, który uważa, ze faktycznie ma opóźnioną mowę, ale mieści się w granicach norm, że gdyby chodził do przedszkola to pewnie by już mówił... w każdym razie uspokaja moją sąsiadkę na każdym kroku... choć przyznam, że ja sama jestem lekko zaniepokojona jego rozwojem (nie tylko o mowę chodzi). Niemówiąca 2-latka to wg mnie nie jest powód do nerwów :) Sama założyłabym sobie jakiś termin (np. do po wakacji) i na ten czas, jeśli faktycznie nie będzie dalej nic mówić, umówiłabym się do logopedy.

Offline gagatka

• Chuck Norris
  • Szczęśliwa Pani G., Mama Łucji, Hubercika i Emilki
  • data ślubu: :Zakochany:18.08.07
« Odpowiedź #6607 dnia: 7 Stycznia 2012, 00:55 »
Fajowy brzucholek - może w następnym tygodniu zaprezentujesz go nam na żywo? :brewki: (bo ja już jedną kończyną na porodówce :P)

U mnie w tym roku było kompletne zaskoczenie z kolędą, bo była w dzień po Świętach, kiedy my w Święta nie byliśmy u siebie w parafii na Mszy. Skończyło się na tym, że totalnie zaskoczona powiedziałam Księdzu, że nie jestem przygotowana (był jakiś młody, to sobie pogadaliśmy ;), Grześ był w pracy, a Łucja kolędę przespała (był u nas tuż po 15:00, chyba jako u pierwszych), ale niedawno "zaliczyła" kolędę u Niani ;)

Jeżeli niepokoi Cię, że Natalka nie mówi, to ja raczej też bym poszła do specjalisty, chociażby po to, żebyś potem sobie nie robiła wyrzutów, że mogłaś zareagować wcześniej. No i zawsze to lepiej usłyszeć od specjalisty, że nie ma się czym martwić :) Mam nadzieję, że ćwiczenia ułatwiające naukę mówienia są konstruowane z myślą o dzieciach w formie zabawy, wydawania jakiś śmiesznych odgłosów i w razie czego nie będzie to nuuuuuuuuuda dla Natalki.
Łucja zaczęła mówić szybko - mam taką teorię, że pomógł Jej kontakt ze starszymi chłopcami, z którymi była u Niani (była tam jedyną dziewczynką, więc musiała sobie jakoś radzić ;). Teraz zna wierszyki, robi miksy piosenek (kilka wersów z jednej miesza z inną ;) a najfajniejsze jest jak mówi mi na ucho, że mnie "kocha na fjecie" (czyli, w wolnym tłumaczeniu, że mnie kocha najbardziej na świecie) - zawsze się tym wzruszam jak głupol :Serduszka:
:Serduszka: .::Łucja 15.10.2009::. :Serduszka: .::Hubercik 20.01.2012::. :Serduszka: .::Emilka 20.12.2013::. :Serduszka:

Offline ~Ania~
  • Global Moderator
  • Chuck Norris
  • data ślubu: 2006-10-07
« Odpowiedź #6608 dnia: 7 Stycznia 2012, 13:57 »
Pati gdzie sprawdziłas ze bedzie u Was ksiadz po koledzie? tez musze looknac :P

Offline ricardo

• Patrycja
  • Chuck Norris
« Odpowiedź #6609 dnia: 7 Stycznia 2012, 14:23 »
Anulka ale ja mieszkam na Przecławiu i mam inną parafię :)

Wiem, że z tym mówieniem jest indywidualnie. W poniedziałek zadzwonię do poradni "Tęcza" do której chodziłyśmy przy napięciu mięśniowym bo mamy się zapisać na kontrolę w okolicy 2 latek. Już kiedyś własnie ta lekarka też wspominała że jak do tego czasu nie będzie mówić do się tym zajmiemy, więc zobaczymy co powie i w ogóle na kiedy dostanę termin.

Ja może i bym się tym właśnie nie martwiła - tzn to nie jest tak że się martwię, po prostu chcę wiedzieć czy jest wszystko ok, ale ona nie powtarza też jak robi np kotek czy piesek czy krowa. Nie naśladuje odgłosów. To wszystko gada po swojemu.

Ale - żeby nie było że tylko narzekam to ostatnie dni może trochę się poprawiły. Tzn jak ja wyjdę z pokoju gdzie ona jest to ona mnie potrafi zawołać mama - lekko przeciągle ale coś tam jest. Niektóre wyrazy stara się powtarzać, np baja, bajka ale oprócz tego że powtórzy to potem już nie powie samodzielnie.

Tak czy siak wiadomo, że jest najcudowniejsza i najukochańsza i kocham ją nad życie - czy mówi czy też nie mówi  ;D ;D ;D

A wczoraj ten mały gagatek znalazł w szufladzie czepek na basen, pomogłam jej założyć i tak z nim chodziła. Śmiesznie wyglądała bo czepek tak mocno jej się zsunął prawie na oczy a niechciała go dać poprawić :) W dodatku wzięła jeszcze do ręki zmiotkę i szufelkę i pomagała nam sprzątać :)

Offline ricardo

• Patrycja
  • Chuck Norris
« Odpowiedź #6610 dnia: 7 Stycznia 2012, 14:26 »
To mała pomocnica :)

Offline Anjuszka

• Chuck Norris
  • data ślubu: 30.07.2011
« Odpowiedź #6611 dnia: 7 Stycznia 2012, 14:30 »
Hahahah wygląda bosko :D :D

Mój bratanek do 3,5 roku nie mówił, ani mama ani po chińsku, nic a nic, choć sikał do nocnika od 9 miesięcy... nie ma reguły... widać po Natalce, że będzie jeszcze tak gadała, że Was zagada :D

Offline ika3w

• Ilona
  • Chuck Norris
  • data ślubu: 23.08.2008r
« Odpowiedź #6612 dnia: 7 Stycznia 2012, 14:46 »
 ;D słodki uśmiech ;D

Offline Anjuschka

• Chuck Norris
  • data ślubu: 15.05.2010
« Odpowiedź #6613 dnia: 7 Stycznia 2012, 16:01 »
Cóż za piękna pomoc domowa :)

Offline *Ewcia*
  • Chuck Norris
  • data ślubu: 24.05.2008
« Odpowiedź #6614 dnia: 7 Stycznia 2012, 16:23 »
Wycałowałabym ją za ten boski uśmiech  ;D

Offline kitki82

• uzależniony
« Odpowiedź #6615 dnia: 7 Stycznia 2012, 16:47 »
hahhahah boski uśmiech  :D

Offline ricardo

• Patrycja
  • Chuck Norris
« Odpowiedź #6616 dnia: 7 Stycznia 2012, 20:39 »
Dziękujemy :)

Ona jak tylko zobaczy aparat, albo powie się jej że robimy zdjęcie to już się szczerzy :) hehehe

Dzisiaj znowu - ja brzuchata wygrałam ze wszystkimi - R. moją siostrą i szwagrem tańcząc na xboxie  ;D ;D ;D mimo brzucha jeszcze ma się ten dryg ;) hehehe, ale za to plecy bolą więc już do końca leżę a jutro to nie wiem czy będzie lepiej ;)

Offline loona
  • Chuck Norris
  • data ślubu: 25.08.2007r.
« Odpowiedź #6617 dnia: 7 Stycznia 2012, 21:02 »
Patrycja. Piszesz o tym X-boxie, aż sobie go wygooglałam! To jest szałowa rzecz! Chyba przyjrzę się jej bliżej!

Offline ela

• Moderator
  • Chuck Norris
  • data ślubu: 13.08.2005
« Odpowiedź #6618 dnia: 7 Stycznia 2012, 21:07 »
O tak , tak ! takie gry są zajebisttteee ! Ja polecam sony playstation 3 i move ! na sylwestra w 7 dorosłych osób tańczyliśmy z 6 godzin ! to był mój najlepszy sylwester !
To, że się uśmiecham, śmieje i żartuje jak zawsze nie znaczy, że u mnie jest zajebiście. Ja po prostu nie lubię pokazywać, że jest mi bardzo źle. -

Offline loona
  • Chuck Norris
  • data ślubu: 25.08.2007r.
« Odpowiedź #6619 dnia: 7 Stycznia 2012, 21:07 »
Już mi przeszło jak zobaczyłam cenę... 1500 zł za taki bajer to ja nie dam!  :o  300zł max  ::)

Gabiś
  • Gość
« Odpowiedź #6620 dnia: 7 Stycznia 2012, 21:15 »
A jak nazywa się dokładnie ta gra taneczna ?? Mąż ma ps3 to może by mi zakupił...

Ale ona ma słodki uśmiech ;D;D

Offline ela

• Moderator
  • Chuck Norris
« Odpowiedź #6621 dnia: 7 Stycznia 2012, 22:01 »
To, że się uśmiecham, śmieje i żartuje jak zawsze nie znaczy, że u mnie jest zajebiście. Ja po prostu nie lubię pokazywać, że jest mi bardzo źle. -

Offline ricardo

• Patrycja
  • Chuck Norris
« Odpowiedź #6622 dnia: 7 Stycznia 2012, 23:22 »
Xbox jest świetny. Cena niestety jest wysoka ale moim zdaniem jest lepszy niż ps. Na xboxa musisz naprawdę się ruszać całym ciałem, a grając n ps wystarczy praktycznie machać kontrolerem i to w dodatku jednym. Chociaż nie powiem, bo ps też fajny :) Mamy na zmianę obydwa więc w sumie nie narzekam i gram na tym co mamy aktualnie :)

Na playstation gra taneczna to dance star party, a fajna jest jeszcze Michael Jackson - o wiele trudniejsza niż tańce. Chociaż i to i to super fajne :)

Oprócz tańców fajne są jeszcze sporty - lepsze są na xboxa, np narty, lekkoatletyka (biegniesz w miejscu, podskakujesz...) - świetna zabawa.

A teraz plecy tak mnie bolą że ledwo chodzę  ;D ;D ;D

Offline ~Ania~
  • Global Moderator
  • Chuck Norris
  • data ślubu: 2006-10-07
« Odpowiedź #6623 dnia: 8 Stycznia 2012, 08:36 »
Pati wiem, że masz inną parafię, z ciekawości spytałam jak to znalazłaś, bo może jest konkretnie jakaś strona i tam się wyszukuje parafię. No ale już sobie poszukam :)

I jak trafiłam - akurat wczzoraj kupiłam grę Dance Star i tańczyliśmy sobie (mamy PS3), a mąż później dokupił te zawody.

Offline dziubasek

• Chuck Norris
  • data ślubu: .:25.08.2006:.
« Odpowiedź #6624 dnia: 8 Stycznia 2012, 14:16 »
Loona jakbyś złapała bakcyla to dałabyś te 1500 zł... :) U nas też pół sylwestra przebawiliśmy się przed ps3, specjalnie swoje kontrolery braliśmy :P Sama od stycznia codziennie spalam kalorie przy moveFitness, a dla relaksu z małżem pogrywamy w siatkówkę plażową, albo w bule... Super sprawa na spędzanie czasu!
Natalka jest naprawdę przesłodka!

Offline ela

• Moderator
  • Chuck Norris
« Odpowiedź #6625 dnia: 8 Stycznia 2012, 15:39 »
Czyli ps3 prowadzi :D Jest jeszcze na to zumba razem z pasem :)

Offline ricardo

• Patrycja
  • Chuck Norris
« Odpowiedź #6626 dnia: 8 Stycznia 2012, 16:32 »
Dzisiaj pojechalam do szpitala do Zdroi bo od wczoraj wieczor, cal noc.i dzisiaj stawial mi sie brzuch. Bardzo mocno i nieprzyjemnie a ajk lezalam na plecach to bolesnie. Zostalam zbadana - zadnego.rozwarcia nie ma, detektorem polozna sprawdzila tetno maluszka i strasznie dlugo nie mogla go zlapac... Myslalam ze zwariuje... W koncu na lezaco tak bardzo nisko udalo sie zlapac. Myslalam ze usg zrobia a tu nic.
Mam lezec i brac nospe a jak nic sie nie poprawi to znowu przyjechac.
Takze odpoczywam przez kilka najblizszych dni.

Offline Anjuszka

• Chuck Norris
  • data ślubu: 30.07.2011
« Odpowiedź #6627 dnia: 8 Stycznia 2012, 17:02 »
Trzymam kciuki, by jak najszybciej się poprawiło! Leż i odpoczywaj  :-*

Offline ela

• Moderator
  • Chuck Norris
« Odpowiedź #6628 dnia: 8 Stycznia 2012, 17:21 »

Oprócz tańców fajne są jeszcze sporty - lepsze są na xboxa, np narty, lekkoatletyka (biegniesz w miejscu, podskakujesz...) - świetna zabawa.

A teraz plecy tak mnie bolą że ledwo chodzę  ;D ;D ;D

No to chyba już wiesz na co masz zakaz !

Odpoczywaj i leż dużo na lewym boku , to pomaga .

Offline ricardo

• Patrycja
  • Chuck Norris
« Odpowiedź #6629 dnia: 8 Stycznia 2012, 18:51 »
No wiem i muszę odpuścić. Niestety - bo to super zabawa i dobrze się czułam tańcząc no ale po wszystkim już tak wesoło nie było...