Autor Wątek: Forumkowe gotowanie  (Przeczytany 2942745 razy)

0 użytkowników i 2 Gości przegląda ten wątek.

Offline beta80
  • maniak
  • ********
  • Wiadomości: 1857
  • Płeć: Kobieta
  • data ślubu: 11.07.2009
Odp: Forumkowe gotowanie
« Odpowiedź #10230 dnia: 26 Września 2014, 15:14 »
ja do krewetek podaje grzanki czosnkowe lub ziolowe.

Marta a dziewczynom nie o kręgosłup w krewetce tylko o jelita chyba chodziło :)



Offline anusiaaa

  • Chuck Norris
  • ********
  • Wiadomości: 26444
  • Płeć: Kobieta
Odp: Forumkowe gotowanie
« Odpowiedź #10231 dnia: 26 Września 2014, 15:17 »
jelia  :szczeka:

A co z nimi?
"Travel is the only thing you buy that makes you richer"

Offline marta082008

  • Chuck Norris
  • ********
  • Wiadomości: 14122
  • Płeć: Kobieta
  • data ślubu: 16.08.2008
  • Skąd:: Szczecin
Odp: Forumkowe gotowanie
« Odpowiedź #10232 dnia: 26 Września 2014, 15:19 »
E tam, tez nie ma co przesadzac. Jak juz obiore z pancerza i z glowy to jem jak leci, wszyscy tu tak jedza, z reszta czarno to widze, ze w jakiejkolwiek restauracji ktokolwiek bawi sie w jakies inne oczyszczanie niz zwykle obranie z pancerza


Offline beta80
  • maniak
  • ********
  • Wiadomości: 1857
  • Płeć: Kobieta
  • data ślubu: 11.07.2009
Odp: Forumkowe gotowanie
« Odpowiedź #10233 dnia: 26 Września 2014, 15:25 »
ja też nie oczyszczam...ale takie określenie na ten czarny pasek na grzbiecie krewetki slyszalam wielokrotnie w różnych programach kulinarnych



Offline marta082008

  • Chuck Norris
  • ********
  • Wiadomości: 14122
  • Płeć: Kobieta
  • data ślubu: 16.08.2008
  • Skąd:: Szczecin
Odp: Forumkowe gotowanie
« Odpowiedź #10234 dnia: 26 Września 2014, 15:37 »
No ma to sens


Offline ~Ania~
  • Global Moderator
  • Chuck Norris
  • *****
  • Wiadomości: 24071
  • Płeć: Kobieta
  • data ślubu: 2006-10-07
Odp: Forumkowe gotowanie
« Odpowiedź #10235 dnia: 26 Września 2014, 15:46 »
Melduje ze nasz obiad wyszedł przepyszny! Szkoda ze u mnie po niedługim czasie wszystko ląduje w wc ale co tam ;)

Offline doksik86
  • Chuck Norris
  • ********
  • Wiadomości: 6878
  • data ślubu: 06.09.2014
Odp: Forumkowe gotowanie
« Odpowiedź #10236 dnia: 26 Września 2014, 16:35 »
BIedna.....ale chociaż przez moment rozkoszujesz się pysznym smakiem :D

A paluszki surimi jak podajecie? Planuję zrobić jako sałatkę z jajkiem, ogórkiem i majonezem...


Offline andzelika

  • Małżeństwo jest zgodne, kiedy żona panuje nad mężem, a mąż nad sobą.
  • Chuck Norris
  • ********
  • Wiadomości: 4931
  • Płeć: Kobieta
  • data ślubu: 19.09.09
Odp: Forumkowe gotowanie
« Odpowiedź #10237 dnia: 26 Września 2014, 17:47 »
u mnie żeberka duszone w kapuście kiszonej  ;D
[/url]
[/url]

Offline Edzia
  • Chuck Norris
  • ********
  • Wiadomości: 6932
  • Płeć: Kobieta
  • data ślubu: 05.07.2008
Odp: Forumkowe gotowanie
« Odpowiedź #10238 dnia: 26 Września 2014, 19:08 »
Krewetka nie ma kregoslupa, to cos czarne, mozna spokojnie zjesc, chyba ze kogos obrzydza :P Ale chyba sie usuwa zeby goryczy nie bylo.
Tylko skorupe trzeba zdjac.
Surowa kreweta jest szara i malo zachecajaca, ale juz po obrobce termicznej wyglada nice ;)

Bardzo dobre sa krewetki smazone w panierce z wiorek kokosowych.
Szaszlyki z grilla, risotto, makaron. Co tylko wpadnie do glowy. Zupa tajska tez pyszna.

A paluszki surimi jak podajecie? Planuję zrobić jako sałatkę z jajkiem, ogórkiem i majonezem...
dobrze, ze nie nazwalas ich paluszki krabowe, bo z krabem to maja malo wspolnego.
Dla mnie surimi, to odpowiednik parowki. Nie wiadomo co tam zmielili ;)

U mnie dzis gar lecza. Jak to moj maz nazywa "leczczo" ;)

Offline doksik86
  • Chuck Norris
  • ********
  • Wiadomości: 6878
  • data ślubu: 06.09.2014
Odp: Forumkowe gotowanie
« Odpowiedź #10239 dnia: 26 Września 2014, 19:11 »
No właśnie spojrzałam na skład tych surimi i jest co najmniej odrzucający...podobnie jak zapach...
niemniej jednak mężuś miał zachciankę i w sałatce nawet mu to smakuje...


Offline marta082008

  • Chuck Norris
  • ********
  • Wiadomości: 14122
  • Płeć: Kobieta
  • data ślubu: 16.08.2008
  • Skąd:: Szczecin
Odp: Forumkowe gotowanie
« Odpowiedź #10240 dnia: 26 Września 2014, 20:27 »
No my tez nie kupujemy, ale ja to kraba zwyklego tez nie lubie, wiec nawet jesli smakowo cos oezalo obok niego to nie dla mnie


Offline elisabeth81

  • Chuck Norris
  • ********
  • Wiadomości: 7820
  • Płeć: Kobieta
Odp: Forumkowe gotowanie
« Odpowiedź #10241 dnia: 26 Września 2014, 22:45 »
paluszki surimi....brrr....

a tak mnie naszło...co jadłyście naj naj najdziwniejszego - egzotycznego?
ja meduzy ;)
"Wstać rano, zrobić przedziałek i odpieprzyć się od siebie. Czyli nie mówić sobie: muszę to, tamto, owo. Ja zapisuję rano, co mam zrobić. A chwilę potem skreślam połowę"

Offline Edzia
  • Chuck Norris
  • ********
  • Wiadomości: 6932
  • Płeć: Kobieta
  • data ślubu: 05.07.2008
Odp: Forumkowe gotowanie
« Odpowiedź #10242 dnia: 26 Września 2014, 22:58 »
dla jednych meduza egzotyczna, dla innych bigos ;)

Owoce morza to juz chyba wszystkie probowalam (no oprocz meduzy ;)), takze dla mnie egzotyczne bylo mieso z rekina i z bizona.

Offline malinowa__mamba

  • Chuck Norris
  • ********
  • Wiadomości: 5066
  • Płeć: Kobieta
Odp: Forumkowe gotowanie
« Odpowiedź #10243 dnia: 26 Września 2014, 23:01 »
ooo...fajny temat...
ja to chyba nic  :drapanie: :D

Offline marta082008

  • Chuck Norris
  • ********
  • Wiadomości: 14122
  • Płeć: Kobieta
  • data ślubu: 16.08.2008
  • Skąd:: Szczecin
Odp: Forumkowe gotowanie
« Odpowiedź #10244 dnia: 26 Września 2014, 23:18 »
Meduza? Jak to smakuje?

Ja staram sie probowac wszystkiego co jest dostepne. Takze moje granice dziwnosci sie przesuwaja. Kilka lat temu dziwne byly dla mnie owoce morza, teraz jem wiekszosc ze smakiem i juz mnie nie szokuja, potem jadlam losia i renifera, tez juz nie robi to na mnie wrazenia. Ale najdziwniejszy to chyba byl lutefisk. To taka ryba, ktora lezy w ziemi kilka miesiecy (kiedys sie na nia sikalo, teraz wylewa sie zwykly amoniak) piecze sie ja i je na Boze Narodzenie. Wyglada jak przezroczysta galareta a smakuje troche wlasnie amoniakiem.

Miesa rekina tez nie jadlam, slyszalam, ze smakowite (moj maz czasem ma jakis projekt na platformie, wtedy je takie dziwactwa jak rekiny czy wieloryby)  ;)


Offline chiquita_84
  • Chuck Norris
  • ********
  • Wiadomości: 14560
Odp: Forumkowe gotowanie
« Odpowiedź #10245 dnia: 26 Września 2014, 23:31 »
na mnie rekin nie zrobił wrażenia  ::)

Offline Edzia
  • Chuck Norris
  • ********
  • Wiadomości: 6932
  • Płeć: Kobieta
  • data ślubu: 05.07.2008
Odp: Forumkowe gotowanie
« Odpowiedź #10246 dnia: 26 Września 2014, 23:34 »
fuj Marta, ta ryba nie brzmi smacznie :P
to cos ja te chinskie jajka co sie zakopuje w wapnie czy czyms, takie zbuki :-X

Dla mojego meza nasze polskie flaki sa nie do przejscia, a sledzie w occie ja go nauczylam jesc, bo tez byly "egzotyczne".

Ja to widze duzo dziwnych warzyw i owocow w sklpach, ale nie wiem co sie z nimi robi (haha najprawdopodobniej je ;)) wiec nie kupuje.
Ostatnio wzielam cos co sie nazywalo "gruszka kaktusa", ale takie w sumie bez smaku bylo.

Offline marta082008

  • Chuck Norris
  • ********
  • Wiadomości: 14122
  • Płeć: Kobieta
  • data ślubu: 16.08.2008
  • Skąd:: Szczecin
Odp: Forumkowe gotowanie
« Odpowiedź #10247 dnia: 27 Września 2014, 00:00 »
No ponoc to jedna z kilkunajobrzydliwszych potraw na swiecie, obok tego jajka, to sie chyba je jak juz kura w srodku jest, i jeszcze takiej finskiej ryby mega smierdzacej, ale przyznam szczerze, ze dalo sie zjesc, dla mnie gorsza jest baranina, akurat w ten weekend niedaleko naszej miejscowosci jest festyn baraniej glowy, beda sie delektowac ;D znajomi sie wybieraja, ponoc bardzo smaczne (moze dla Norwega)


Offline doksik86
  • Chuck Norris
  • ********
  • Wiadomości: 6878
  • data ślubu: 06.09.2014
Odp: Forumkowe gotowanie
« Odpowiedź #10248 dnia: 27 Września 2014, 06:57 »
Edzia,  dla mnie też flaki są nie do przejścia.  I czernina. I kasza gryczana. I wiele, wiele rzeczy w Polsce.  Owoce morza juz w ogóle. Ślimaki czy zabie udka- dziękuję. ...


Offline marta082008

  • Chuck Norris
  • ********
  • Wiadomości: 14122
  • Płeć: Kobieta
  • data ślubu: 16.08.2008
  • Skąd:: Szczecin
Odp: Forumkowe gotowanie
« Odpowiedź #10249 dnia: 27 Września 2014, 07:34 »
Slimaki potrafia byc pyszne. Do tej pory, najlepsze jakie jadlam byly w Marakeszu na Jamaa el Fna, takim wieczornym targu jedzenia. Koniecznie ich tam szukalam, bo byly polecane w jazdym programie o Maroku i faktycznie bylo warto. Byly przepyszne. Ostatnio to nawet Adasko jadl slimaki na Krecie (tez tradycyjne kretenskie danie) smakowaly mu bardz o :)


Offline doksik86
  • Chuck Norris
  • ********
  • Wiadomości: 6878
  • data ślubu: 06.09.2014
Odp: Forumkowe gotowanie
« Odpowiedź #10250 dnia: 27 Września 2014, 07:35 »
Mój szwagier robi ślimaki. ...tam też wszyscy jedzą i dzieci też lubią. ...jakoś mnie to nie przekonuje. Ślimak to ślimak ;-)


Offline MARTKA

  • Chuck Norris
  • ********
  • Wiadomości: 4060
  • Płeć: Kobieta
  • data ślubu: 02.08.2008.
Odp: Forumkowe gotowanie
« Odpowiedź #10251 dnia: 27 Września 2014, 07:56 »
Mięsko z bizona pycha, troszkę przypomina wołowinę. Pod Kielcami w pałacu w Kurozwekach mają bizony i w restauracji świetnie przyrzadzaja,  nawet mały jada ze smakiem.
Owoców morza większość jadłam poza osmiornica i meduza,  ale nie przepadam. Ślimakiraz jjadłam i dziękuję za kolejny raz.

Offline marta082008

  • Chuck Norris
  • ********
  • Wiadomości: 14122
  • Płeć: Kobieta
  • data ślubu: 16.08.2008
  • Skąd:: Szczecin
Odp: Forumkowe gotowanie
« Odpowiedź #10252 dnia: 27 Września 2014, 08:08 »
Martka, mowie Ci, ze zalezy jak przyrzadzone, np. Tych po francuslu nie lubie :)


Offline MARTKA

  • Chuck Norris
  • ********
  • Wiadomości: 4060
  • Płeć: Kobieta
  • data ślubu: 02.08.2008.
Odp: Forumkowe gotowanie
« Odpowiedź #10253 dnia: 27 Września 2014, 08:15 »
Właśnie te pi francusku jadłam.
Jakie są dobre?

Offline marta082008

  • Chuck Norris
  • ********
  • Wiadomości: 14122
  • Płeć: Kobieta
  • data ślubu: 16.08.2008
  • Skąd:: Szczecin
Odp: Forumkowe gotowanie
« Odpowiedź #10254 dnia: 27 Września 2014, 08:20 »
Tak jak pisalam, dlamnie najlepsze w Maroku, a osmiornice sa pyszne z grilla, tylko, ze te male


Offline MARTKA

  • Chuck Norris
  • ********
  • Wiadomości: 4060
  • Płeć: Kobieta
  • data ślubu: 02.08.2008.
Odp: Forumkowe gotowanie
« Odpowiedź #10255 dnia: 27 Września 2014, 08:36 »
Narazie do Maroka się nie wybieram  :D

Offline marta082008

  • Chuck Norris
  • ********
  • Wiadomości: 14122
  • Płeć: Kobieta
  • data ślubu: 16.08.2008
  • Skąd:: Szczecin
Odp: Forumkowe gotowanie
« Odpowiedź #10256 dnia: 27 Września 2014, 08:40 »
Watpie zeby dalo rade samemu takie zrobic, bo to nie byly te duze winniczki, a malych sie chyba u nas nie kupi


Offline asia

  • Global Moderator
  • Chuck Norris
  • *****
  • Wiadomości: 9607
  • Płeć: Kobieta
  • data ślubu: 10.09.2005r.
Odp: Forumkowe gotowanie
« Odpowiedź #10257 dnia: 27 Września 2014, 09:17 »
Ja jadłam maskonura  :) Smakuje jak kurczak tylko ma delikatniejszy smak.

Offline marta082008

  • Chuck Norris
  • ********
  • Wiadomości: 14122
  • Płeć: Kobieta
  • data ślubu: 16.08.2008
  • Skąd:: Szczecin
Odp: Forumkowe gotowanie
« Odpowiedź #10258 dnia: 27 Września 2014, 11:33 »
A co to?