Autor Wątek: Forumkowe gotowanie  (Przeczytany 2939644 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline Kiniutek
  • forumowicz
  • ***
  • Wiadomości: 247
  • Płeć: Kobieta
Odp: Forumkowe gotowanie
« Odpowiedź #9870 dnia: 4 Września 2014, 13:20 »
Maślankowiec jest super z jabłkami i szybki, albo drożdżówka.

Offline Kiniutek
  • forumowicz
  • ***
  • Wiadomości: 247
  • Płeć: Kobieta
Odp: Forumkowe gotowanie
« Odpowiedź #9871 dnia: 4 Września 2014, 13:21 »

Robię z tego przepisu, podwójną porcję, z przewagą wołowiny. Dodaję jeszcze trochę cukru.
http://www.eintopf.pl/2009/01/moje-spojrzenie-na-chili-con-carne.html
[/quote]
dzięki z pewnością wypróbuje.

Offline madziatko

  • Chuck Norris
  • ********
  • Wiadomości: 8927
  • Płeć: Kobieta
  • data ślubu: 03.07.2010/31.07.2010
Odp: Forumkowe gotowanie
« Odpowiedź #9872 dnia: 4 Września 2014, 13:38 »
A ja polecam cytrynową szarlotkę http://www.mojewypieki.com/przepis/cytrynowa-szarlotka

Wczoraj mieliśmy gości, upiekłam, wszyscy się zajadali. Ledwie nam coś zostało :)



Offline Maja

  • Global Moderator
  • Chuck Norris
  • *****
  • Wiadomości: 34378
  • Płeć: Kobieta
  • bono animo es
  • data ślubu: 28 sierpnia 2004r.
Odp: Forumkowe gotowanie
« Odpowiedź #9873 dnia: 4 Września 2014, 13:42 »
A ja szukam babeczek bananowo miodowych z pszczółkami.
Były na "moich wypiekach". Mam w aplikacji w starym telefonie ale teraz ich nie ma  :o

Chciałam Lili do przedszkola upiec bo obecnie jej grupa to pszczółki i nie mogę znaleźć  :-\

O te mi chodzi



Offline malgosiask

  • Chuck Norris
  • ********
  • Wiadomości: 8926
  • Płeć: Kobieta
  • data ślubu: 10 czerwca 2009r.

Offline Maja

  • Global Moderator
  • Chuck Norris
  • *****
  • Wiadomości: 34378
  • Płeć: Kobieta
  • bono animo es
  • data ślubu: 28 sierpnia 2004r.
Odp: Forumkowe gotowanie
« Odpowiedź #9875 dnia: 4 Września 2014, 14:12 »
Dzięki


Offline joannaM
  • Chuck Norris
  • ********
  • Wiadomości: 2967
  • Płeć: Kobieta
  • data ślubu: 2008
Odp: Forumkowe gotowanie
« Odpowiedź #9876 dnia: 4 Września 2014, 14:17 »
Maja możecie przynosić własne wypieki do przedszkola?
Przepraszam za zmianę tematu.
On 2011
Ona 2013

Offline Maja

  • Global Moderator
  • Chuck Norris
  • *****
  • Wiadomości: 34378
  • Płeć: Kobieta
  • bono animo es
  • data ślubu: 28 sierpnia 2004r.
Odp: Forumkowe gotowanie
« Odpowiedź #9877 dnia: 4 Września 2014, 14:20 »
Jak jest okazja to tak np. jak dziecko ma urodziny to jak najbardziej.
Jak był dzień czekoladowy to też piekłam ciasteczka, przed świętami albo na imprezki jakieś np. Dzień babci i dziadka itd.


Offline joannaM
  • Chuck Norris
  • ********
  • Wiadomości: 2967
  • Płeć: Kobieta
  • data ślubu: 2008
Odp: Forumkowe gotowanie
« Odpowiedź #9878 dnia: 4 Września 2014, 14:30 »
Fajnie. U nas tylko kupne wypieki można, a tak się cieszyłam że będę fajne rzeczy mu piekła na urodziny do przedszkola.
On 2011
Ona 2013

Offline imaginacja2
  • uzależniony
  • *******
  • Wiadomości: 1104
  • data ślubu: 12
Odp: Forumkowe gotowanie
« Odpowiedź #9879 dnia: 4 Września 2014, 14:30 »
o dzięki  za jabcowe  przepisy  , dostałam wiadro jabłek coś z nimi trzeba zrobić .......

patrzyłam na te  babeczki  na FB w MW  są  https://www.facebook.com/permalink.php?story_fbid=329405620428537&id=103910662978035   ale     na stronie nie ma  po zmianie  

Offline imaginacja2
  • uzależniony
  • *******
  • Wiadomości: 1104
  • data ślubu: 12
Odp: Forumkowe gotowanie
« Odpowiedź #9880 dnia: 4 Września 2014, 14:31 »
 ok już widzę  ,zę przepis jest   , bo zanim ja wystukałam wiadomość .............. ;D ;D

Offline Asiq
  • Chuck Norris
  • ********
  • Wiadomości: 5294
  • Płeć: Kobieta
  • data ślubu: 29.06.2013
Odp: Forumkowe gotowanie
« Odpowiedź #9881 dnia: 4 Września 2014, 14:38 »
ponawiam pytanko o SHOARMA
robi któraś z was to danie?

Sylwia, porwij męża na kolację to araba (koło fali) posmakuj i zrób sobie sama  :P


byliśmy tam z moimi rodzicami na ich rocznicę ślubu. Smacznie, ale nie powala, a ceny z kosmosu.

Offline andzelika

  • Małżeństwo jest zgodne, kiedy żona panuje nad mężem, a mąż nad sobą.
  • Chuck Norris
  • ********
  • Wiadomości: 4931
  • Płeć: Kobieta
  • data ślubu: 19.09.09
Odp: Forumkowe gotowanie
« Odpowiedź #9882 dnia: 4 Września 2014, 16:28 »
[/url]
[/url]

Offline sylwiq

  • Chuck Norris
  • ********
  • Wiadomości: 21329
  • Płeć: Kobieta
  • data ślubu: 23 czerwca 2012 ! <3
Odp: Forumkowe gotowanie
« Odpowiedź #9883 dnia: 4 Września 2014, 21:20 »
dziewczyny shoarma mojego wykonania to poezja...


Offline elisabeth81

  • Chuck Norris
  • ********
  • Wiadomości: 7820
  • Płeć: Kobieta
Odp: Forumkowe gotowanie
« Odpowiedź #9884 dnia: 4 Września 2014, 21:48 »
Sylwia wrzuć przepis :)
"Wstać rano, zrobić przedziałek i odpieprzyć się od siebie. Czyli nie mówić sobie: muszę to, tamto, owo. Ja zapisuję rano, co mam zrobić. A chwilę potem skreślam połowę"

Offline sylwiq

  • Chuck Norris
  • ********
  • Wiadomości: 21329
  • Płeć: Kobieta
  • data ślubu: 23 czerwca 2012 ! <3
Odp: Forumkowe gotowanie
« Odpowiedź #9885 dnia: 4 Września 2014, 22:09 »
podwójna pierś z kurczaka / polędwiczka wieprzowa
łyżeczka papryki słodkiej
3/4 łyżeczki czosnku granulowanego
mniejsze pół łyżeczki gałki muszkatołowej
pół łyżeczki imbiru suszonego
1,5 łyżeczki curry
pół łyżeczki soli
kilka kropelek tabasco
łyżka oleju

pokroić mięso na cienkie paski posypać przyprawami.i polać olejem
odstawić do lodówki na min 3 godz

ja robiłam dziś oba rodzaje
do tej z polędwiczki dodałam w trakcie smażenie pokrojoną w polksiezyce jedna mała cebulę

do tej z piersi wkroilam cienkie plasterki czosnku (pół zabka) i po części posypały stara żółta mozzarellka. od razu mówię że następnym razem odpuszczę ser bo tylko zabija aromat mięsa.

podałam z frytkami
ketchupem sosem czosnkowym i gotowa surówka coleslaw



Offline liliann

  • Global Moderator
  • Chuck Norris
  • *****
  • Wiadomości: 37559
  • Płeć: Kobieta
  • data ślubu: 30 września 2006
Odp: Forumkowe gotowanie
« Odpowiedź #9886 dnia: 4 Września 2014, 23:53 »
Eee to co można wygoglować to już dawno czytałam, myślałam że coś więcej wniesiesz do mojego życia  :P

no co Ty, cóż bardziej wartościowego można wnieść, niż idee, że jedzenie grzybów po latach wyjdzie Ci bokiem...czyli np dostaniesz raka wątrobowokomórkowego...marskości...śpiączki wątrobowej....koszmar życia
"Ludzie, którzy stawiają sobie mierne cele życiowe, zazwyczaj osiągają to co zamierzali: nie dążą do niczego i niczego nie zdobywają. ”
— Richard M. Devos

Offline marta082008

  • Chuck Norris
  • ********
  • Wiadomości: 14122
  • Płeć: Kobieta
  • data ślubu: 16.08.2008
  • Skąd:: Szczecin
Odp: Forumkowe gotowanie
« Odpowiedź #9887 dnia: 5 Września 2014, 06:46 »
Lilian, jesz grzyby? Twoja odpowiedz mi wystarczy za wszystko ;)

Ktora to godzina? Ja juz zarobilam ciasto drozdzowe, rosnie. Ale obiadu dzis nie gotuje, thai take out mam w planie ;D


Offline ~Ania~
  • Global Moderator
  • Chuck Norris
  • *****
  • Wiadomości: 24071
  • Płeć: Kobieta
  • data ślubu: 2006-10-07
Odp: Forumkowe gotowanie
« Odpowiedź #9888 dnia: 5 Września 2014, 07:31 »
Ja nie mam problemu z grzybami bo zwyczajnie nie jemy. Jakoś nie składa się :P

Tym bardziej nie mam potrzeby dzieciom dawać.

Offline emm-a

  • Chuck Norris
  • ********
  • Wiadomości: 7892
  • Płeć: Kobieta
Odp: Forumkowe gotowanie
« Odpowiedź #9889 dnia: 5 Września 2014, 08:21 »
Marta a co pieczesz drożdżowego? Ja myślałam żeby kruche ze śliwkami zrobić może...

A wczoraj zrobilam na obiad papryki faszerowane - nigdy wcześniej ich nie robilam - no i są ok, ale...szału nie ma...
Moje Laleczki :-)
Klara 2014r.
Dominika 2017r.

Offline marta082008

  • Chuck Norris
  • ********
  • Wiadomości: 14122
  • Płeć: Kobieta
  • data ślubu: 16.08.2008
  • Skąd:: Szczecin
Odp: Forumkowe gotowanie
« Odpowiedź #9890 dnia: 5 Września 2014, 10:17 »
Ja bardzo lubie papryki nadziewane, zwlaszcza mojego taty, ale niestety od ostatniej ciazy mam uraz :( wymioty mi sie zaczely od takiego obiadku

Pieke to mega latwe, co sie samo robi, to co sie wszystko do michy wrzuca i po trzech godzinach sie piecze. W koncu jestem juz w 38 tygodniu ciazy to co sie bede przepracowywac ;D


Offline ~Ania~
  • Global Moderator
  • Chuck Norris
  • *****
  • Wiadomości: 24071
  • Płeć: Kobieta
  • data ślubu: 2006-10-07
Odp: Forumkowe gotowanie
« Odpowiedź #9891 dnia: 5 Września 2014, 10:37 »
Ja bardzo lubię papryki faszerowane.

U nas dziś pulpety w sosie pomidorowym z ziemniaczkami :)

Offline marta082008

  • Chuck Norris
  • ********
  • Wiadomości: 14122
  • Płeć: Kobieta
  • data ślubu: 16.08.2008
  • Skąd:: Szczecin
Odp: Forumkowe gotowanie
« Odpowiedź #9892 dnia: 5 Września 2014, 13:20 »
No ale mi sie udalo :) mialam dzis gosci multikulti, kilka narodowosci i dla wszystkich bylo ciasto drozdzowe, ale mialam jeszcze w zanadrzu milionera i poczestowalam.  I Argentynczyk az sie poplakal ze szczescia jak zobaczyl, okazalo sie, ze cos podobnego to ich ciasto narodowe, a taka ichnia mase krowkowa jedza ze wszystkim i o kazdej porze dnia i nocy :D zabral wszystko czemgo nie zmiescil na miejscu i jeszcze mu zamrozone, ktore mialam na czarna godzine dalam (apropos, milionera dobrze sie mrozi). Takze milo wypuscic zadowolonych gosci ;D


Offline liliann

  • Global Moderator
  • Chuck Norris
  • *****
  • Wiadomości: 37559
  • Płeć: Kobieta
  • data ślubu: 30 września 2006
Odp: Forumkowe gotowanie
« Odpowiedź #9893 dnia: 5 Września 2014, 18:08 »
Lilian, jesz grzyby? Twoja odpowiedz mi wystarczy za wszystko ;)

jem, bo lubię
ale okazjonalnie, bo są dla mojego żołądka zbyt ciężkostrawne...
do krupniku wrzucę kilka, parę uszek z grzybami na Wigilię wciągnę...mam panią, która robi świetne krokiety z grzybami i kapustą, jak kupię od niej to też trudno się oprzeć...
"Ludzie, którzy stawiają sobie mierne cele życiowe, zazwyczaj osiągają to co zamierzali: nie dążą do niczego i niczego nie zdobywają. ”
— Richard M. Devos

Offline maggi-80

  • Chuck Norris
  • ********
  • Wiadomości: 7834
  • Płeć: Kobieta
  • data ślubu: 19-06-2010
Odp: Forumkowe gotowanie
« Odpowiedź #9894 dnia: 6 Września 2014, 10:45 »
Marta a w Norwegii jest kultura zbierania grzybow? Mi sie wydaje, ze tam nie chodzi sie na grzyby jak u nas.

Offline marta082008

  • Chuck Norris
  • ********
  • Wiadomości: 14122
  • Płeć: Kobieta
  • data ślubu: 16.08.2008
  • Skąd:: Szczecin
Odp: Forumkowe gotowanie
« Odpowiedź #9895 dnia: 6 Września 2014, 11:17 »
No pewnie, ze nie tak, ale chodza. Polska chyba przoduje w zbieractwue :) no ale grzyby sprzedaja


Offline justyna85

  • Chuck Norris
  • ********
  • Wiadomości: 8439
  • Płeć: Kobieta
  • data ślubu: 01.08.2009
Odp: Forumkowe gotowanie
« Odpowiedź #9896 dnia: 6 Września 2014, 12:32 »
A w tym roku ponoć jest mega duzo grzybow ( ja nie zbieram, bo nie znam sie i nie lubie grzybow) , ale jagod tez nie zbieraja gl. polacy i slowacy, ale jagod to i tak mi tez sie zbierac nie chce wole kupic ok 3zl za 0,5 kg sa mrozone ;-)



Offline marta082008

  • Chuck Norris
  • ********
  • Wiadomości: 14122
  • Płeć: Kobieta
  • data ślubu: 16.08.2008
  • Skąd:: Szczecin
Odp: Forumkowe gotowanie
« Odpowiedź #9897 dnia: 6 Września 2014, 13:40 »
Justyna, a widzualas, ze sptzedaja swieze? A cena zabojcza. My mamy i grzyby i jagody na dzialce, mamy taka czesc gory jakby, gdzie jest mikro las ;D  ale jagody juz zjedzone przez ptaki niestety.


Offline liliann

  • Global Moderator
  • Chuck Norris
  • *****
  • Wiadomości: 37559
  • Płeć: Kobieta
  • data ślubu: 30 września 2006
Odp: Forumkowe gotowanie
« Odpowiedź #9898 dnia: 6 Września 2014, 16:28 »
dziewczyny jak obrać paprykę ze skórki
chcę zrobić coś a'la leczo, ale nie chcę mieć w tym skórek...

w głowie mi się kołace info, że trza włożyć do gorącego piekarnika na 15minut - ile stopni ma mieć ten piekarnik?
a potem do foliowej torebki i skórka podobnież sama odejdzie przy nacisku palców...

jakieś uwagi do tego, uściślenia????
"Ludzie, którzy stawiają sobie mierne cele życiowe, zazwyczaj osiągają to co zamierzali: nie dążą do niczego i niczego nie zdobywają. ”
— Richard M. Devos

Offline imaginacja2
  • uzależniony
  • *******
  • Wiadomości: 1104
  • data ślubu: 12
Odp: Forumkowe gotowanie
« Odpowiedź #9899 dnia: 6 Września 2014, 16:43 »
   upiec w piekarniku paprykę  a potem do worka foliowego ,żeby   sie odparzyła   skórka i łatwo sie ściąga
  no i nie wkleiłam:)  tu instrukcja