Autor Wątek: Forumkowe gotowanie  (Przeczytany 2925332 razy)

0 użytkowników i 4 Gości przegląda ten wątek.

Offline sylwiq

  • Chuck Norris
  • ********
  • Wiadomości: 21329
  • Płeć: Kobieta
  • data ślubu: 23 czerwca 2012 ! <3
Odp: Forumkowe gotowanie
« Odpowiedź #9780 dnia: 30 Sierpnia 2014, 13:39 »
Aneta jeśli szukasz zamiennika cukru to ja polecam ksylitol.  drogie to cholerstewo ale smakuje jak cukier no może ciut słabszy :)

aaa wieprzowiny po chińsku z KS polecam mimo że to bardzo wyrazisty smak słodko kwaśny ;) następnym razem dodam trochę mniej cukru o soku z cytryny.
dzięki elisabeth to nie była kolejna ala chińscy zna tylko taka jak z knajpki ;)))) i rewelacyjnie smakuje w tej wersji ppolędwicza


Offline anulla_p

  • Chuck Norris
  • ********
  • Wiadomości: 6506
  • Płeć: Kobieta
  • data ślubu: 27-06-09
Odp: Forumkowe gotowanie
« Odpowiedź #9781 dnia: 30 Sierpnia 2014, 14:18 »
Sylwia ale ksylitol już dawno używam. Ciekawa jestem właśnie stewii i pewnie dziś kupię na próbę tylko tego posmaku się boję. No ale raz kozie śmierć, najwyżej walnę w śmieci :D



Dlaczego kobiety mają zawsze tak dużo obowiązków? Bo głupie śpią w nocy to im się zbiera

Offline kaassia

  • Chuck Norris
  • ********
  • Wiadomości: 7040
  • Płeć: Kobieta
  • data ślubu: 20.11.2010
Odp: Forumkowe gotowanie
« Odpowiedź #9782 dnia: 30 Sierpnia 2014, 14:28 »
Kochane, macie jakieś pomysły na dynię? Oprócz zupy...
Madzia 20.01.2012
Wojtuś 27.02.2013
Agatka 18.10.2014


Żonkowo

Offline doksik86
  • Chuck Norris
  • ********
  • Wiadomości: 6878
  • data ślubu: 06.09.2014
Odp: Forumkowe gotowanie
« Odpowiedź #9783 dnia: 30 Sierpnia 2014, 14:36 »
Ciasto dniowe albo dynia w sloikach w occie.
Warto wybrać wszystkie pestki, oczyścić,  osuszyć i rozłożyć na płaskiej blasze, podpięcia w piekarniku, po pewnym czasie zaczynają fajnie strzelać,  wtedy się je wyłącza,  są przepyszne zwłaszcza na ciepło,  a właściwości mają boskie, wspaniałe wpływają na układ moczowy, u facetów na prostatę,  przeciw rakowi,  z reszta masa tego jest. W każdym razie to szalenie zdrowe.


Offline marta082008

  • Chuck Norris
  • ********
  • Wiadomości: 14122
  • Płeć: Kobieta
  • data ślubu: 16.08.2008
  • Skąd:: Szczecin
Odp: Forumkowe gotowanie
« Odpowiedź #9784 dnia: 30 Sierpnia 2014, 14:40 »
Placki, robi sie tak samo jak ziemniaczane.


Offline anulla_p

  • Chuck Norris
  • ********
  • Wiadomości: 6506
  • Płeć: Kobieta
  • data ślubu: 27-06-09
Odp: Forumkowe gotowanie
« Odpowiedź #9785 dnia: 30 Sierpnia 2014, 15:34 »
muffiny dyniowe



Dlaczego kobiety mają zawsze tak dużo obowiązków? Bo głupie śpią w nocy to im się zbiera

Offline chiquita_84
  • Chuck Norris
  • ********
  • Wiadomości: 14560
Odp: Forumkowe gotowanie
« Odpowiedź #9786 dnia: 30 Sierpnia 2014, 17:52 »
krem z dyni
krokiety z dynią
i tarta z dynią

Offline sylwiq

  • Chuck Norris
  • ********
  • Wiadomości: 21329
  • Płeć: Kobieta
  • data ślubu: 23 czerwca 2012 ! <3
Odp: Forumkowe gotowanie
« Odpowiedź #9787 dnia: 2 Września 2014, 09:12 »
dziewczyny w moim domu chyba czuć zimę. ..
cała rodzinka pakuje... nawet kot je więcej. .
mi i mężowi mogłaby się gębą nie zamykać. .. o Sebku nie wspomnę. .
czy tylko u nas tak jest ?

dziś mam zamiar upiec metrowca. .. na obiad idę do mamy bo chce ja nauczyć gotować w parowarze :-) no ale planujemy pulpity z pary z sosem koperkowym plus ziemniaki i buraki...
zupę mam pomidorowa a u mamy barszczyk wiec dla każdego coś pysznego :)


Offline malinowa__mamba

  • Chuck Norris
  • ********
  • Wiadomości: 5066
  • Płeć: Kobieta
Odp: Forumkowe gotowanie
« Odpowiedź #9788 dnia: 2 Września 2014, 09:20 »
Sylwus...mam to samo :urwanie_glowy: jakas masakra :shock: ....takzeee...wpadam na metrowca :D

Wczoraj(i dzisiaj :P) u Nas http://www.kwestiasmaku.com/zielony_srodek/dynia/zupa_dyniowo_paprykowa/przepis.html..
Pyszka! ;)

Offline Maja

  • Global Moderator
  • Chuck Norris
  • *****
  • Wiadomości: 34378
  • Płeć: Kobieta
  • bono animo es
  • data ślubu: 28 sierpnia 2004r.
Odp: Forumkowe gotowanie
« Odpowiedź #9789 dnia: 2 Września 2014, 09:41 »
Polecam kopytka z dyni - przepyszne i kolor mają śliczny  ;D


Offline chiquita_84
  • Chuck Norris
  • ********
  • Wiadomości: 14560
Odp: Forumkowe gotowanie
« Odpowiedź #9790 dnia: 2 Września 2014, 10:33 »
dziś mam zamiar upiec metrowca. ..

To jutro do ciebie wpadam :P

u mnie dziś krupnik na żołądkach  :Obiad:

Offline Maja

  • Global Moderator
  • Chuck Norris
  • *****
  • Wiadomości: 34378
  • Płeć: Kobieta
  • bono animo es
  • data ślubu: 28 sierpnia 2004r.
Odp: Forumkowe gotowanie
« Odpowiedź #9791 dnia: 2 Września 2014, 11:07 »
U mnie dziś uszaty  :P już się marynuje od wczoraj  ;D
I chyba te kopytka dyniowe zrobię do niego


Offline justyna85

  • Chuck Norris
  • ********
  • Wiadomości: 8439
  • Płeć: Kobieta
  • data ślubu: 01.08.2009
Odp: Forumkowe gotowanie
« Odpowiedź #9792 dnia: 2 Września 2014, 11:13 »
Ja mam spaghetti z wczoraj :-)



Offline marta082008

  • Chuck Norris
  • ********
  • Wiadomości: 14122
  • Płeć: Kobieta
  • data ślubu: 16.08.2008
  • Skąd:: Szczecin
Odp: Forumkowe gotowanie
« Odpowiedź #9793 dnia: 2 Września 2014, 12:03 »
A ja nie mam pomyslu ::) mam schab, ale nie mam sily :-\  ktos ma pomysl na szybkie cos bez pracy? Najlepiej do makaronu, zeby ziemniakow nie trzeba bylo obierac


Offline imaginacja2
  • uzależniony
  • *******
  • Wiadomości: 1104
  • data ślubu: 12
Odp: Forumkowe gotowanie
« Odpowiedź #9794 dnia: 2 Września 2014, 12:19 »
  Maju co to jest uszaty ?? 

ciężko myślę dzisiaj  też nie mam  na nic pomysłu a najgorsze ,ze robić mi się nie chce   też   :-\
   Sylwusia Twój metrowiec to niebo w paszczy   ;)

Offline malinowa__mamba

  • Chuck Norris
  • ********
  • Wiadomości: 5066
  • Płeć: Kobieta
Odp: Forumkowe gotowanie
« Odpowiedź #9795 dnia: 2 Września 2014, 12:24 »
  Maju co to jest uszaty ?? 

chwile mi to zajelo ;D ale wymyslilam, ze to krolik ;D czy nie? ::) :P

Offline imaginacja2
  • uzależniony
  • *******
  • Wiadomości: 1104
  • data ślubu: 12
Odp: Forumkowe gotowanie
« Odpowiedź #9796 dnia: 2 Września 2014, 12:26 »
mi po głowie barszcz  z uszami   chodził :)

Offline sylwiq

  • Chuck Norris
  • ********
  • Wiadomości: 21329
  • Płeć: Kobieta
  • data ślubu: 23 czerwca 2012 ! <3
Odp: Forumkowe gotowanie
« Odpowiedź #9797 dnia: 2 Września 2014, 12:30 »
używasz Fixow?
widziałam dziś przepis na necie taki dziwnie prosty ale nie jadłam nie wiem co to :))
schab przyprawić na to pieczarki z cebula smażone zalewasz to śmietanka 30% wymieszane z dwoma zupa mi cebulowymi knorr


Offline Maja

  • Global Moderator
  • Chuck Norris
  • *****
  • Wiadomości: 34378
  • Płeć: Kobieta
  • bono animo es
  • data ślubu: 28 sierpnia 2004r.
Odp: Forumkowe gotowanie
« Odpowiedź #9798 dnia: 2 Września 2014, 12:57 »
Cytuj
Maju co to jest uszaty ?? 

królik  ;D


Marta, jest gdzieś na początku tego wątku przepis Sylvi na schab z gruszką  ;)
Powracająć do tematu głównego podam teraz mój super tajny przepis.
Jeżeli spróbujecie zrobić tą potrawę to z pewnościa goście sożywający ją wpadną w totalny zachwyt!!!!!!!!
Jest jedno "ale" - ta potrawa wymaga trochę zachodu, ale naprawdę warto postać chwilę dłużej przy garach :P

Specjalność domu Sylvi:
 SCHAB Z GRUSZKAMI

Składniki:
 :arrow: 1,20 kg schabu bez kości
 :arrow: 0,80 kg pieczarek
 :arrow: 5 porów
 :arrow: garść rodzynek
 :arrow: 2 gruszki (świeże lub ze słoiczka)
 :arrow: przyprawa curry
 :arrow: czosnek suszony
 :arrow: papryka słodka (przyprawa, nie warzywo)
 :arrow: pieprz cayenne

Przygotowanie:
Schab kroimy na małe kawałki (prostokąty lub kwadraty).
Solimy, obtaczamy w mące i każdy kawałek obsmażamy.

Pory myjemy, kroimy w krążki, wrzucamy do garnka, zalewamy wodą, przyprawiamy solą do smaku i dusimy.

Pieczarki, myjemy, kroimy wzdłuż (nie obrywamy ogonków!!), do gara (innego), woda, przyprawiamy solą do smaku i  dusimy.

Po obsmażeniu schabu i podduszeniu porów i pieczarek łączymy wszystkie składniki. Nadal potrawę pozostawiamy na malutkim ogniu.
Przyprawiamy:
- suszonym czosnkiem (ja go nie żałuję!!!!)
- papryką
- curry (curry też dużo trzeba dodać duuużo)
- pieprzem cayenne (z pieprzem ostrożnie -  maleńka szczypta wystarczy. Chyba że   lubicie pikanterie! Wtedy można dodać odrobinę więcej).

Na koniec dodajemy garść rodzynek oraz pokrojone w słupki gruszki.
Zostawcie garnek na ogniu jeszcze około 5 minut.

Schab z gruszkami podajemy z ryżem!
Życzę smacznego! I poproszę o ewentualne relacje po degustacjach :)


Offline marta082008

  • Chuck Norris
  • ********
  • Wiadomości: 14122
  • Płeć: Kobieta
  • data ślubu: 16.08.2008
  • Skąd:: Szczecin
Odp: Forumkowe gotowanie
« Odpowiedź #9799 dnia: 2 Września 2014, 13:57 »
używasz Fixow?
widziałam dziś przepis na necie taki dziwnie prosty ale nie jadłam nie wiem co to :))
schab przyprawić na to pieczarki z cebula smażone zalewasz to śmietanka 30% wymieszane z dwoma zupa mi cebulowymi knorr

Nie, nie uzywam. Adasiek je z nami wiec staram sie jak najbardziej naturalnie. Juz cos wykombinowalam, pokroilam schab, przyprawilam, podsmazylam, dodala grzybow i snietany i cos tam jest.


Offline chiquita_84
  • Chuck Norris
  • ********
  • Wiadomości: 14560
Odp: Forumkowe gotowanie
« Odpowiedź #9800 dnia: 2 Września 2014, 14:07 »
Marta Adaś je grzyby?

Offline emm-a

  • Chuck Norris
  • ********
  • Wiadomości: 7892
  • Płeć: Kobieta
Odp: Forumkowe gotowanie
« Odpowiedź #9801 dnia: 2 Września 2014, 14:21 »
ja dzis robię knedle ze śliwkami z termo  :D :D :D muszą być pyszne  :D :D :D
Moje Laleczki :-)
Klara 2014r.
Dominika 2017r.

Offline lusi251

  • Chuck Norris
  • ********
  • Wiadomości: 4193
  • Płeć: Kobieta
  • data ślubu: 28 04 2012
Odp: Forumkowe gotowanie
« Odpowiedź #9802 dnia: 2 Września 2014, 14:38 »
knedle tez bym zjadla.. uwielbiam !!
u mnie dzis resztka nalesnikow a dla malej piecza sie po prostu udka z kurczaka (od razu beda na jutro) plus dodatki
salatke z tunczyka tez zrobie bo mi wczoraj wpadl w rece ;)

Offline mon_ka98

  • Chuck Norris
  • ********
  • Wiadomości: 3673
  • Płeć: Kobieta
Odp: Forumkowe gotowanie
« Odpowiedź #9803 dnia: 2 Września 2014, 14:39 »
Maju a jak robisz kopytka dyniowe?



Najlepiej widzę, kiedy zamknę oczy...

Offline andzelika

  • Małżeństwo jest zgodne, kiedy żona panuje nad mężem, a mąż nad sobą.
  • Chuck Norris
  • ********
  • Wiadomości: 4931
  • Płeć: Kobieta
  • data ślubu: 19.09.09
Odp: Forumkowe gotowanie
« Odpowiedź #9804 dnia: 2 Września 2014, 16:14 »
a u mnie pierwszy raz krokiety z pieczarkami i z serem
[/url]
[/url]

Offline marta082008

  • Chuck Norris
  • ********
  • Wiadomości: 14122
  • Płeć: Kobieta
  • data ślubu: 16.08.2008
  • Skąd:: Szczecin
Odp: Forumkowe gotowanie
« Odpowiedź #9805 dnia: 2 Września 2014, 19:40 »
Marta Adaś je grzyby?

Adas je wszystko, takie tu zasady, tak tez robimy. Z reszta to grzyby kupne, mrozone i w sumie bezpieczne, bo tylko w tej mieszance kurki, pieczarki i podgrzybki.  Wiem, ze to nie po Polsku ;) ale przestalam sie tym przejmowac


Offline doksik86
  • Chuck Norris
  • ********
  • Wiadomości: 6878
  • data ślubu: 06.09.2014
Odp: Forumkowe gotowanie
« Odpowiedź #9806 dnia: 2 Września 2014, 19:56 »
No grzyby świeże czy nie bardzo obciążają wątrobę i po latach może wyjść problem, do 8 r.z. nie powinno się dawać w ogóle i to nie kwestia kultury tylko zdrowia ;-)


Offline chiquita_84
  • Chuck Norris
  • ********
  • Wiadomości: 14560
Odp: Forumkowe gotowanie
« Odpowiedź #9807 dnia: 2 Września 2014, 19:59 »
Marta Adaś je grzyby?

Adas je wszystko, takie tu zasady, tak tez robimy. Z reszta to grzyby kupne, mrozone i w sumie bezpieczne, bo tylko w tej mieszance kurki, pieczarki i podgrzybki.  Wiem, ze to nie po Polsku ;) ale przestalam sie tym przejmowac
 

Martuś ale to u Was nie ma zakazu podawania grzybów dzieciom? Lekarze/dietetycy się nie burzą?
Pytam bo pewnie wiesz że w Polsce jest "zakaz" tak jak napisała doksik

Offline lusi251

  • Chuck Norris
  • ********
  • Wiadomości: 4193
  • Płeć: Kobieta
  • data ślubu: 28 04 2012
Odp: Forumkowe gotowanie
« Odpowiedź #9808 dnia: 2 Września 2014, 20:07 »
a pieczarki traktujecie tak jak lesne grzyby jesli chodzi o dzieci? Bo w sumie sie ciagle waham czy je dawac malej (choc kojarze ze chyba w przedszkolu pojawialy sie w menu)

Offline doksik86
  • Chuck Norris
  • ********
  • Wiadomości: 6878
  • data ślubu: 06.09.2014
Odp: Forumkowe gotowanie
« Odpowiedź #9809 dnia: 2 Września 2014, 20:18 »
W teorii pieczarki to nie grzyby jako takie,  ale ja zapobiegawczo nie podaje.