Autor Wątek: Forumkowe gotowanie  (Przeczytany 2946719 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline doksik86
  • Chuck Norris
  • ********
  • Wiadomości: 6878
  • data ślubu: 06.09.2014
Odp: Forumkowe gotowanie
« Odpowiedź #8760 dnia: 15 Kwietnia 2014, 10:33 »
:)


Offline anulka 80
  • Chuck Norris
  • ********
  • Wiadomości: 9277
  • Płeć: Kobieta
Odp: Forumkowe gotowanie
« Odpowiedź #8761 dnia: 15 Kwietnia 2014, 10:55 »
ale dziwny przepis na canelloni  :) No ale każdy robi jak lubi  ;)

Offline doksik86
  • Chuck Norris
  • ********
  • Wiadomości: 6878
  • data ślubu: 06.09.2014
Odp: Forumkowe gotowanie
« Odpowiedź #8762 dnia: 15 Kwietnia 2014, 10:57 »
ale dziwny przepis na canelloni  :) No ale każdy robi jak lubi  ;)

Ale jaki pyszny ;)


Offline anulka 80
  • Chuck Norris
  • ********
  • Wiadomości: 9277
  • Płeć: Kobieta
Odp: Forumkowe gotowanie
« Odpowiedź #8763 dnia: 15 Kwietnia 2014, 11:02 »
no ok, tylko ten sos z paczki to ja bym wyczuła  ;)
Zastanawiają mnie jeszcze te jaja... po co? no i wrzucasz do gorącego? nie ścinają się?
To nie jest atak  ;) ciekawość po prostu  ;)


Offline doksik86
  • Chuck Norris
  • ********
  • Wiadomości: 6878
  • data ślubu: 06.09.2014
Odp: Forumkowe gotowanie
« Odpowiedź #8764 dnia: 15 Kwietnia 2014, 11:04 »
Jaja mają związać to nadzienie w gęstą całość :) wychodzi taka zwięzła masa. sosu jest niewiele, bo jest sos własny z miesa siłą rzeczy, do tego jaja, to nie czuć w zasadzie.


Offline anulka 80
  • Chuck Norris
  • ********
  • Wiadomości: 9277
  • Płeć: Kobieta
Odp: Forumkowe gotowanie
« Odpowiedź #8765 dnia: 15 Kwietnia 2014, 11:07 »
a to mi cebula wiąże  ;D Ja robię takie bardziej po włosku, bez beszamelu - beszamel to do lasagne  ;)

Offline doksik86
  • Chuck Norris
  • ********
  • Wiadomości: 6878
  • data ślubu: 06.09.2014
Odp: Forumkowe gotowanie
« Odpowiedź #8766 dnia: 15 Kwietnia 2014, 11:09 »
A widzisz, beszamel ma zmiękczyć makaron i zapobiec jego wysuszeniu.
Spróbuj jajem zagęścić kiedyś ;)


Offline sylwiq

  • Chuck Norris
  • ********
  • Wiadomości: 21329
  • Płeć: Kobieta
  • data ślubu: 23 czerwca 2012 ! <3
Odp: Forumkowe gotowanie
« Odpowiedź #8767 dnia: 15 Kwietnia 2014, 11:10 »
Mi znow sos z paczki nie przeszkadza ;)
Niby chemia ale ja czasem lubie.. w sumie najbardziej wlasnie lubie taki knorr do spaghetti bo nie przepadam za pomidorami prawdziwymi  ;D ale tylko w spaghetti ten fix..
w lasagne czy canelloni tylko pomidory z puszki i pasatta ;))
Zastanawiaja mnie za to te jaja?
Bo w carbonarze to jak najbardziej ale w pimidorowym jajecznica hmm
Mi sie ta masa sama gesta robi od pomidorów ktory wyparuja.

Tez sie nie czepiam tylko od taka ciekawosc.
W sumie nic mnie nie zdziwi jak od niedawna dopiero wiem ze do mielonego dodaje sie majonez hyyh


Offline doksik86
  • Chuck Norris
  • ********
  • Wiadomości: 6878
  • data ślubu: 06.09.2014
Odp: Forumkowe gotowanie
« Odpowiedź #8768 dnia: 15 Kwietnia 2014, 11:18 »
Nie dodajecie np. do mielonego też jajka ??? dla lepszej zwięzłosci mięska? :) i przy okazji jego pulchności? :)
Nawet w przepisie Pascala jest jajo ::)


Offline Maja

  • Global Moderator
  • Chuck Norris
  • *****
  • Wiadomości: 34378
  • Płeć: Kobieta
  • bono animo es
  • data ślubu: 28 sierpnia 2004r.
Odp: Forumkowe gotowanie
« Odpowiedź #8769 dnia: 15 Kwietnia 2014, 11:18 »
Do canelloni daje zawsze surowe mięsko  ;D szybciej jest  :P


Offline sylwiq

  • Chuck Norris
  • ********
  • Wiadomości: 21329
  • Płeć: Kobieta
  • data ślubu: 23 czerwca 2012 ! <3
Odp: Forumkowe gotowanie
« Odpowiedź #8770 dnia: 15 Kwietnia 2014, 11:21 »
Dodaje jajo do miesa mielonego ale prosto z lodowki do surowego miesa ;) nie robie jajecznicy ;)

Do sajgonek tez daje surowe miesko bo szybciej ;))


Offline anulka 80
  • Chuck Norris
  • ********
  • Wiadomości: 9277
  • Płeć: Kobieta
Odp: Forumkowe gotowanie
« Odpowiedź #8771 dnia: 15 Kwietnia 2014, 11:24 »
A widzisz, beszamel ma zmiękczyć makaron i zapobiec jego wysuszeniu.
Spróbuj jajem zagęścić kiedyś ;)

w życiu  :D
Nie ma czego zagęszczać, cebula podsmażona na początku się trochę rozpuszcza, wino którym gaszę tez zagęszcza trochę i pomidory czy passata, odparowuję nadmiar płynu i tyle.
Z jajem to bym się bała, że wyjdzie klops i mąż by nie zjadł  :P

Sos bym wyczuła wierz mi  ;) wszędzie chemię wyczuję  :P

Są inne sposoby poza beszamelem na wysychający makaron  ;)

Nie dodajecie np. do mielonego też jajka ??? dla lepszej zwięzłosci mięska? :) i przy okazji jego pulchności? :)
Nawet w przepisie Pascala jest jajo ::)

jajo do bolonese/canelloni się nie daje, przynajmniej Włosi nie dają i Grecy też nie  ;)  do klopsów to tak...
Kiedyś robiłam canellonia miałam przygotowane surowe mięso, a tata mi z rozpędu wbił jajo  ::) ale się namęczyłam, żeby to doprowadzić do porządku na patelni... bo się wszystko kleiło.

Offline doksik86
  • Chuck Norris
  • ********
  • Wiadomości: 6878
  • data ślubu: 06.09.2014
Odp: Forumkowe gotowanie
« Odpowiedź #8772 dnia: 15 Kwietnia 2014, 11:25 »
Spróbuj wg mojego przepisu, nie zasmakuje- skrytykuj ;)
ja nie gotuję, ja tworzę sztukę ::)
a klops z tego nie wychodzi :D jest zbyt rzadkie na klopsa :P


Offline Alis
  • Chuck Norris
  • ********
  • Wiadomości: 5770
  • Płeć: Kobieta
  • data ślubu: 7.06.2014
Odp: Forumkowe gotowanie
« Odpowiedź #8773 dnia: 15 Kwietnia 2014, 11:30 »
Podzielcie się proszę SPRAWDZONYM przepisem na babkę wielkanocną. Tylko nie drożdżową, ale żeby była tak "wilgotna".

ja piekłam tą http://www.mojewypieki.com/przepis/babka-z-serkiem-kremowym-i-lukrem

wyszła wilgotna, nie sucha

Offline anulka 80
  • Chuck Norris
  • ********
  • Wiadomości: 9277
  • Płeć: Kobieta
Odp: Forumkowe gotowanie
« Odpowiedź #8774 dnia: 15 Kwietnia 2014, 11:34 »
Spróbuj wg mojego przepisu, nie zasmakuje- skrytykuj ;)

dlatego też powiedziałam, że nie krytykuję tylko dopytuję z ciekawości, bo coś mi się tu nie klei.
Wierze, że Twoje też dobre, ale ja lubię proste przepisy zbliżone do oryginału (przynajmniej jeśli chodzi o kuchnię włoską) Mam juz swój ulubiony przepis i zawsze smakuje i znika w błyskawicznym tempie, więc nie będę próbować inaczej. Wiem, że mój mąż by po prostu powiedział: to nie są canelloni, canelloni się robi inaczej... ale to on jest dziwak, nie inni  ;)

Offline doksik86
  • Chuck Norris
  • ********
  • Wiadomości: 6878
  • data ślubu: 06.09.2014
Odp: Forumkowe gotowanie
« Odpowiedź #8775 dnia: 15 Kwietnia 2014, 11:35 »
http://kuchnialidla.pl/product/tradycyjne-cannelloni-wedlug-pascala

Z resztą tu b.podobne canneloni ;) tylko ja wolę podsmażyć prędzej, potem jest takie fajne.
Nawet na opakowaniu od Canneloni jest przepis z beszamelem :))


Offline chiquita_84
  • Chuck Norris
  • ********
  • Wiadomości: 14560
Odp: Forumkowe gotowanie
« Odpowiedź #8776 dnia: 15 Kwietnia 2014, 11:38 »
Sos bym wyczuła wierz mi  ;) wszędzie chemię wyczuję  :P

grr skąd ja to znam  ::)

Offline Maja

  • Global Moderator
  • Chuck Norris
  • *****
  • Wiadomości: 34378
  • Płeć: Kobieta
  • bono animo es
  • data ślubu: 28 sierpnia 2004r.
Odp: Forumkowe gotowanie
« Odpowiedź #8777 dnia: 15 Kwietnia 2014, 11:39 »
Anulka, mąż jest Grekiem czy Włochem :?:
Wiem, że kuchnie podobne i wiem, że wierny tradycji - z ciekawości pytam.
Moja teściowa mieszkała na południu Włoch przez 15 lat, B pracował tam w restauracji i powiem Wam, że co rejon to tradycja. To było pod Neapolem, a już Sycylia ma zupełnie inne przepisy. Poza tym im, dalej na północ, tym bardziej ciężko, więcej mięsa, beszamelu.
Przy Neapolu królowały owoce morza, a canelloni raczej w warzywami wiec nie ma się co upierać nad tym, jak jest inaczej  ;)


Offline anulka 80
  • Chuck Norris
  • ********
  • Wiadomości: 9277
  • Płeć: Kobieta
Odp: Forumkowe gotowanie
« Odpowiedź #8778 dnia: 15 Kwietnia 2014, 11:43 »
Maju, ani jedno ani drugie, ale niedaleko obu Państw  ;) zgadniesz?
Większość życia jednakk w Grecji...
Masz rację z tymi regionalizmami. W Grecji tez tak jest.

Ja po prostu robię prostą wersję - dla mnie proste rzeczy są najlepsze  ;)

są wersje z bechamelem - to przeszło z lasagne... ale wersja podstawowa jest bez. Ja nie mam nic przeciwko beszamelowi, daję do pastichio, moussaka, lasagne czy bakłażanów i do canelloni tez bym może dała, ale ja robię bez, bo akurat canelloni wolę bez. Kwestia gustu  ;)

Offline Maja

  • Global Moderator
  • Chuck Norris
  • *****
  • Wiadomości: 34378
  • Płeć: Kobieta
  • bono animo es
  • data ślubu: 28 sierpnia 2004r.
Odp: Forumkowe gotowanie
« Odpowiedź #8779 dnia: 15 Kwietnia 2014, 11:55 »
Yyyy, Albania :?:



Offline anulka 80
  • Chuck Norris
  • ********
  • Wiadomości: 9277
  • Płeć: Kobieta
Odp: Forumkowe gotowanie
« Odpowiedź #8780 dnia: 15 Kwietnia 2014, 11:59 »
Yyyy, Albania :?:


zgadłaś  :)

Offline Maja

  • Global Moderator
  • Chuck Norris
  • *****
  • Wiadomości: 34378
  • Płeć: Kobieta
  • bono animo es
  • data ślubu: 28 sierpnia 2004r.
Odp: Forumkowe gotowanie
« Odpowiedź #8781 dnia: 15 Kwietnia 2014, 12:24 »
Sos bym wyczuła wierz mi  ;) wszędzie chemię wyczuję  :P

grr skąd ja to znam  ::)

sugerujecie, że nie używacie sosów z torebek i macie tak wyczulone kubki smakowe, że nie da się Was oszukać :?:  ;D


Offline anulka 80
  • Chuck Norris
  • ********
  • Wiadomości: 9277
  • Płeć: Kobieta
Odp: Forumkowe gotowanie
« Odpowiedź #8782 dnia: 15 Kwietnia 2014, 12:29 »
Sos bym wyczuła wierz mi  ;) wszędzie chemię wyczuję  :P

grr skąd ja to znam  ::)

sugerujecie, że nie używacie sosów z torebek i macie tak wyczulone kubki smakowe, że nie da się Was oszukać :?:  ;D
nooo  :D w sumie nie wiem czy się nie da, może i kiedyś mnie ktoś oszukał i o tym nie wiem, ale często wyczuwam, że coś takiego jest  :P
Mi zostaje taki jakby posmak czy osad na tylnej ścianie podniebienia - osad chemii  :D tak samo przy sokach z kartonu  ;)

Offline s_erduszko
  • Chuck Norris
  • ********
  • Wiadomości: 10507
  • Płeć: Kobieta
  • :-D
Odp: Forumkowe gotowanie
« Odpowiedź #8783 dnia: 15 Kwietnia 2014, 12:35 »
Same Magdy Gessler na forum :o :o :o
 ;D :P

Offline Maja

  • Global Moderator
  • Chuck Norris
  • *****
  • Wiadomości: 34378
  • Płeć: Kobieta
  • bono animo es
  • data ślubu: 28 sierpnia 2004r.
Odp: Forumkowe gotowanie
« Odpowiedź #8784 dnia: 15 Kwietnia 2014, 12:37 »
Powiem tak, sosów gotowych nie używam, w ogóle rzadko robię sosy ale nie byłabym w 100% pewna czy sos jest z torebki, czy podrasowany np. kostką jakąś czy innymi ziarenkami smaku  ;D


Offline anusiaaa

  • Chuck Norris
  • ********
  • Wiadomości: 26444
  • Płeć: Kobieta
Odp: Forumkowe gotowanie
« Odpowiedź #8785 dnia: 15 Kwietnia 2014, 12:39 »
Same Magdy Gessler na forum :o :o :o
 ;D :P

hahah czytasz w moich myślach.

Też w domu nie uzywam, ale na bank bym się dala nabrać.

"Travel is the only thing you buy that makes you richer"

Offline anulka 80
  • Chuck Norris
  • ********
  • Wiadomości: 9277
  • Płeć: Kobieta
Odp: Forumkowe gotowanie
« Odpowiedź #8786 dnia: 15 Kwietnia 2014, 12:58 »
Same Magdy Gessler na forum :o :o :o
 ;D :P
nie same, na razie tylko dwie  :D reszta po przeciwnej stronie  ;)
Chociaż trochę pesymistycznie to zabrzmiało, bo czy trzeba być MG żeby chemii nie używać?
Ja chyba mam dobry smak i węch, pewnie nienormalna jestem... Kiedyś myślałam, że to normalne, że nosem wyczuję czy woda na makaron jest posolona, ale ostatnio coraz więcej osób mi mówi, że one tak nie mają  :P ::)
Nie napisałam, że bym nie zjadła, nawet nie że mnie jakoś to drażni, bo potrafi dodawać smaku i pewnie u kogoś bym taką potrawę zjadła i to uczucie na podniebieniu jest do przeżycia... ale sama nie widze potrzeby dodawać

Offline imaginacja2
  • uzależniony
  • *******
  • Wiadomości: 1104
  • data ślubu: 12
Odp: Forumkowe gotowanie
« Odpowiedź #8787 dnia: 15 Kwietnia 2014, 13:03 »
  Dziewczyny   daję rękę uciąć ,ze poznacie  ;)

prosty sposób na sprawdzenie  kupić sos z torebki  i zrobić samemu i porównać

jeszcze  w domu  to się  z braku laku jak już nie ma co ten sos  z torebki  ulepszy   ale nie polecam i nie używam   ;)   ale jak podadzą w knajpie   to jest masakra 

  serio mówię kiedyś w Ustroniu  Morskim koleżanka zamówiła córce spaghetti bolognese   wszyscy próbowaliśmy jej z talerza  takie cudo  podali  z torebki ,że normalnie  przełknąć  nie szło  ;D ;D   do dzisiaj ten smak pamiętam

Offline chiquita_84
  • Chuck Norris
  • ********
  • Wiadomości: 14560
Odp: Forumkowe gotowanie
« Odpowiedź #8788 dnia: 15 Kwietnia 2014, 14:46 »
Sos bym wyczuła wierz mi  ;) wszędzie chemię wyczuję  :P

grr skąd ja to znam  ::)

sugerujecie, że nie używacie sosów z torebek i macie tak wyczulone kubki smakowe, że nie da się Was oszukać :?:  ;D

nie używam  ::) u rodziców czasem jest sos torebkowy i zawsze po spróbowaniu wiem kiedy  ;)
Wzmacniacze smaku szczypią w język  ::)

Offline chiquita_84
  • Chuck Norris
  • ********
  • Wiadomości: 14560
Odp: Forumkowe gotowanie
« Odpowiedź #8789 dnia: 15 Kwietnia 2014, 14:47 »
Powiem tak, sosów gotowych nie używam, w ogóle rzadko robię sosy ale nie byłabym w 100% pewna czy sos jest z torebki, czy podrasowany np. kostką jakąś czy innymi ziarenkami smaku  ;D
yyy tego też nie używam i też mnie w jęzor szczypie  ::)