Autor Wątek: Forumkowe gotowanie  (Przeczytany 2914484 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline chiquita_84
  • Chuck Norris
  • ********
  • Wiadomości: 14560
Odp: Forumkowe gotowanie
« Odpowiedź #7890 dnia: 23 Stycznia 2014, 08:39 »
Sylwia sałatka z takim sosem jest dla mnie teraz hmm.... nie do powąchania nawet  ::)

A jakiego piwa do tego kurczaka używacie? Jak go robicie? Ja ostatnio robiłam i piwo mi prawie w ogóle nie wyciekło z butelki, a kurczak był co najmniej kiepski  ::)

Offline anulka 80
  • Chuck Norris
  • ********
  • Wiadomości: 9277
  • Płeć: Kobieta
Odp: Forumkowe gotowanie
« Odpowiedź #7891 dnia: 23 Stycznia 2014, 09:38 »
ja kiedyś robiłam na puszce piwa, a teraz wolę na słoiku z wodą, bo jednak ten zapach piwa mnie trochę drażni, sprawia, że kurczak jest słodkawy. Używam wąskiego wysokiego słoika, do środka czosnek, cebula, liść laurowy, czasem papryka pokrojona czerwona i woda, a kurczak natarty przyprawami i oliwą.

Do takiej sałatki z granatem ja daję po prostu oliwę i balsamico, nie lubię miodu w dresingach.

Z prostych sałatek to polecam moją z makaronu, kukurydzy, ogórka zielonego, szynki i koperku - makaron drobny (najlepiej takie małe kółeczka, albo kolanka, mogą być kokardki) gotujesz, studzisz wodą, resztę kroisz i wrzucasz, do tego majonez i gotowe  ;) Zamiast szynki można dać tuńczyka.
I jeszcze z selera ze słoika, albo sałatkę szefa z jajem i sosem tysiąc wysp (majonezowo-ketchupowy)

Poza tym coś możesz zrobić w cieście francuskim...

Offline marzenka.o
  • użytkownik
  • **
  • Wiadomości: 140
  • Płeć: Kobieta
Odp: Forumkowe gotowanie
« Odpowiedź #7892 dnia: 23 Stycznia 2014, 10:29 »
W kwestii sałatek, to mam idealną na imprezy - prostą i sycącą:
Makaron, brokuły, ser feta i sos czosnkowo-jogurtowy

Offline elisabeth81

  • Chuck Norris
  • ********
  • Wiadomości: 7820
  • Płeć: Kobieta
Odp: Forumkowe gotowanie
« Odpowiedź #7893 dnia: 23 Stycznia 2014, 10:43 »
"Wstać rano, zrobić przedziałek i odpieprzyć się od siebie. Czyli nie mówić sobie: muszę to, tamto, owo. Ja zapisuję rano, co mam zrobić. A chwilę potem skreślam połowę"

Offline marzenka.o
  • użytkownik
  • **
  • Wiadomości: 140
  • Płeć: Kobieta
Odp: Forumkowe gotowanie
« Odpowiedź #7894 dnia: 23 Stycznia 2014, 10:47 »
Uwielbiam tego bloga i ostatnio wyłącznie z niego korzystam! to ja się przyłącze i polecam: http://www.kwestiasmaku.com/kuchnia_polska/kurczak/filety_z_kurczaka_z_pieczarkami/przepis.html. Warto też zajrzeć do przepisu na zupe krem z dyni (ale to dopiero na jesień) i do muffin'ów czekoladowych z nadzieniem z mascarpone

Offline imaginacja2
  • uzależniony
  • *******
  • Wiadomości: 1104
  • data ślubu: 12
Odp: Forumkowe gotowanie
« Odpowiedź #7895 dnia: 23 Stycznia 2014, 16:23 »
anulka 80   czułaś smak piwa  serio ??   ja  nie wyczułam nic   słodkawy nie był  piwa nie cierpię więc  jak by coś było czuć   to bym nie ruszyła ;)

a  na słoiku z wodą musze spróbować  na puszce nie próbowałam  również

  przed  pieczeniem trzeba z piwa  wszystkie nalepki pousuwać   

wsadziłam na najniższa półke  w piekarniku  nadzianego kuraka na  butlę  i sie tak sam piekł  najpierw   dałam prawie 200 stopni potem zmniejszyłam .......  a  kurak jeszcze lezakował  przez noc w przyprawach  ale to już wedle uznania    papryka , czosnek , sól , pieprz

ja użyłam........  chyba heinekena czy jak to sie tam pisze :)   ale   fakt  wyciekło pół butelki  co nie umniejszyło   w smaku  kuraka nic  ..........  zauważyłam ,że jak temperatura   wyższa to ładnie   wycieka  jak się zmniejszy  to piwo przestaje buzować

u mnie   nikt  nigdy nie chciał p;ieczonej piersi  zjeść bo sucha  a tu  jakie zdziwienie pierś soczysta  i poszła migiem


Offline anulka 80
  • Chuck Norris
  • ********
  • Wiadomości: 9277
  • Płeć: Kobieta
Odp: Forumkowe gotowanie
« Odpowiedź #7896 dnia: 23 Stycznia 2014, 16:40 »
na wodzie tak samo soczysta. Smaku piwa jako takiego nie czułam, ale taką nutke słodkości, jakby trochę z miodem, a ja tego nie lubię, ale to dopiero po ciąży chyba mi się odmieniło, bo kiedyś jadłam pieczonego na piwie i smakował  ;) kwestia gustu  ;)
Może to też zależy od piwa, spróbuję na Heinekenie, bo faktycznie ma łagodniejszy smak.
Ja stawiam słoik na tej takiej blasze od piekarnika, żeby na to ściekał tłuszcz, ale tez trzeba na tą blachę trochę wody nalać, żeby czasem nie było tak, że się nagrzeje i nagle odskoczy, bo wtedy kurak ożyje i będzie fruwał  :D
U mnie tez leżakował od poprzedniego dnia w lodówce w oliwie i z przyprawami (przede wszystkim duuuużo papryki słodkiej i troche ostrej, cebula itd...

Offline sylwiq

  • Chuck Norris
  • ********
  • Wiadomości: 21329
  • Płeć: Kobieta
  • data ślubu: 23 czerwca 2012 ! <3
Odp: Forumkowe gotowanie
« Odpowiedź #7897 dnia: 23 Stycznia 2014, 16:49 »
Ja na tyskim robilam to nie wycieklo piwko a tydz pozniej na zubrze i wycieklo troche.
nie byl slodki ani nie mial tego specyficznego posmaku.
przypraeiam w soli pieprzy czosnku granulowanym i papryka slodkaduuuzo i ostra .
na blasze do ciasta stoi. A na dole wrzucam warzywa na patelnie wloskie z biedronki i smak calosci mega


Offline zaba

  • maniak
  • ********
  • Wiadomości: 2181
  • Płeć: Kobieta
  • data ślubu: lipiec 2011
Odp: Forumkowe gotowanie
« Odpowiedź #7898 dnia: 23 Stycznia 2014, 16:55 »
zeby ladnie piwko wyciekalo trzeb a co jakis czas wrzucic do butelki czy puszki odrobinke soli, wtedy nawet cala butla potrafi wyciec, a miesko mega soczyste ;D


Offline imaginacja2
  • uzależniony
  • *******
  • Wiadomości: 1104
  • data ślubu: 12
Odp: Forumkowe gotowanie
« Odpowiedź #7899 dnia: 23 Stycznia 2014, 16:59 »
  oooooooo  o soli nie wiedziałam  spróbuję

 mój se stał tak  http://prntscr.com/2luluo    udokumentowane  bo   żeśmy  sie musiały  wymienić doświadczeniem  z koleżankami :)

Offline sylwiq

  • Chuck Norris
  • ********
  • Wiadomości: 21329
  • Płeć: Kobieta
  • data ślubu: 23 czerwca 2012 ! <3
Odp: Forumkowe gotowanie
« Odpowiedź #7900 dnia: 23 Stycznia 2014, 17:03 »
Fakt piers mega soczysta
w ogole jaka magia- glupia butelka a mieso zupelnie inne :)))


Offline imaginacja2
  • uzależniony
  • *******
  • Wiadomości: 1104
  • data ślubu: 12
Odp: Forumkowe gotowanie
« Odpowiedź #7901 dnia: 23 Stycznia 2014, 17:06 »
no dokładnie   Sylwusia   jeszcze musze spróbować  na tej wodzie z przyprawami  jak Anulka pisała

Offline _patka_

  • Chuck Norris
  • ********
  • Wiadomości: 17532
  • Płeć: Kobieta
Odp: Forumkowe gotowanie
« Odpowiedź #7902 dnia: 24 Stycznia 2014, 11:42 »
Macie jakis przepis na risotto z krewetkami? :)
Dzisiaj na obiad chce zrobic.

Offline Edzia
  • Chuck Norris
  • ********
  • Wiadomości: 6932
  • Płeć: Kobieta
  • data ślubu: 05.07.2008
Odp: Forumkowe gotowanie
« Odpowiedź #7903 dnia: 24 Stycznia 2014, 19:47 »
Robilam z tego http://www.kwestiasmaku.com/ryby_i_owoce_morza/krewetki/risotto_z_krewetkami/przepis.html ale generalnie zadko kiedy sie trzymam przepisu :)

Musze za to napisac, ze ta zupa wyszla pyszna http://feed-me-better.blogspot.com/2013/12/zupa-z-krewetkami-na-mleku-kokosowym.html Tylko uzylam makaron ryzowy.

Offline Daruda

  • Chuck Norris
  • ********
  • Wiadomości: 13436
  • Płeć: Kobieta
  • data ślubu: 20.06.2009
Odp: Forumkowe gotowanie
« Odpowiedź #7904 dnia: 24 Stycznia 2014, 23:12 »
krewetek nie jadam, ale chętnie przygarnę przepis na sałatkę z wędzonym kurczaczkiem;-)



Offline imaginacja2
  • uzależniony
  • *******
  • Wiadomości: 1104
  • data ślubu: 12
Odp: Forumkowe gotowanie
« Odpowiedź #7905 dnia: 24 Stycznia 2014, 23:53 »
   Daruda  wędzony  kurak , ananas  , fasola czerwona , kukurydza , dużo pora    majonez  i curry też sporo  pyszota

jak   ktoś ma ochotę można sprofanowac tą sałatkę jeszcze jajem i potartym żółtym serem
najlepsza na drugi dzień jak poleży w  lodówie i sie przegryzie   choć u nas  znika  od reki

Offline marzenka.o
  • użytkownik
  • **
  • Wiadomości: 140
  • Płeć: Kobieta
Odp: Forumkowe gotowanie
« Odpowiedź #7906 dnia: 25 Stycznia 2014, 10:53 »
Polecam sałatkę z pora i do tego pieczonego kurczaka ;)

Offline sylwiq

  • Chuck Norris
  • ********
  • Wiadomości: 21329
  • Płeć: Kobieta
  • data ślubu: 23 czerwca 2012 ! <3
Odp: Forumkowe gotowanie
« Odpowiedź #7907 dnia: 25 Stycznia 2014, 11:06 »
Jak ta salatke z pora zrobic? Bo wlasnie dzis u nas kurczak na piwku


Offline _patka_

  • Chuck Norris
  • ********
  • Wiadomości: 17532
  • Płeć: Kobieta
Odp: Forumkowe gotowanie
« Odpowiedź #7908 dnia: 25 Stycznia 2014, 12:30 »
salatke z kurczakiem wedzonym robilam taka:
kurczak, winogrono, kukurydza, papryka czerwona, makaron takie malutkie kolanka
cebula, jogurt z dodatkiem majonezu, ale lyzka na duza miske.

Offline chiquita_84
  • Chuck Norris
  • ********
  • Wiadomości: 14560
Odp: Forumkowe gotowanie
« Odpowiedź #7909 dnia: 25 Stycznia 2014, 12:48 »
krewetek nie jadam, ale chętnie przygarnę przepis na sałatkę z wędzonym kurczaczkiem;-)

U nas zawsze szalone wzięcie ma kurak wędzony w kostkę + kukurydza z puszki + majonez  ::)

Offline anulka 80
  • Chuck Norris
  • ********
  • Wiadomości: 9277
  • Płeć: Kobieta
Odp: Forumkowe gotowanie
« Odpowiedź #7910 dnia: 25 Stycznia 2014, 14:38 »
krewetek nie jadam, ale chętnie przygarnę przepis na sałatkę z wędzonym kurczaczkiem;-)

taką podobną robiłam"

http://margarytka.blogspot.com/2013/05/saatka-z-selerem-konserwowym-i-wedzonym.html

Offline Asiq
  • Chuck Norris
  • ********
  • Wiadomości: 5294
  • Płeć: Kobieta
  • data ślubu: 29.06.2013
Odp: Forumkowe gotowanie
« Odpowiedź #7911 dnia: 25 Stycznia 2014, 14:39 »
ja robię taką
kurczak wędzony w kosteczkę, papryka czerwona, kukurydza, ogórki kiszone, fasola czerwona, ryż (niekoniecznie), majonez.

Offline Daruda

  • Chuck Norris
  • ********
  • Wiadomości: 13436
  • Płeć: Kobieta
  • data ślubu: 20.06.2009
Odp: Forumkowe gotowanie
« Odpowiedź #7912 dnia: 25 Stycznia 2014, 14:46 »
hmm a ta.fasola czerwona to taka z puszki tak? mam dwa takie udka to ile tych pozostałych składników?



Offline Asiq
  • Chuck Norris
  • ********
  • Wiadomości: 5294
  • Płeć: Kobieta
  • data ślubu: 29.06.2013
Odp: Forumkowe gotowanie
« Odpowiedź #7913 dnia: 25 Stycznia 2014, 14:51 »
fasola z puszki. Kukurydzę daje prawie całą i fasole też, zalezy jak duże udka są. papryki pół i  trzy kiszone ogórki. Więcej nie daje, bo są mocno kwaśne i jak dałam za dużo, to było wrażenie, że majonez jest popsuty :P

Offline Daruda

  • Chuck Norris
  • ********
  • Wiadomości: 13436
  • Płeć: Kobieta
  • data ślubu: 20.06.2009
Odp: Forumkowe gotowanie
« Odpowiedź #7914 dnia: 25 Stycznia 2014, 15:19 »
air, wybieram twoją ,ale z ryżem;-) torebka styknie???? i czy to koniecznie musi być kiszony ogóras???? nie mam tu słoiczków od mamy ,a te kupne sa strasznie słone....można zastąpić korniszonem????



Offline anulka 80
  • Chuck Norris
  • ********
  • Wiadomości: 9277
  • Płeć: Kobieta
Odp: Forumkowe gotowanie
« Odpowiedź #7915 dnia: 25 Stycznia 2014, 15:26 »
w grecji też są straaasznie słone te ogórki  ::) :P można dać taki i wtedy już nie solić reszty, ewentualnie na końcu do smaku dosolić. Jak ryż ugotujesz z małą ilością soli, to się wyrówna  ;) chociaż i konserwowy mógłby pewnie być.

Offline ~monika~

  • Chuck Norris
  • ********
  • Wiadomości: 3321
  • Płeć: Kobieta
  • data ślubu: 06.08.2006
Odp: Forumkowe gotowanie
« Odpowiedź #7916 dnia: 25 Stycznia 2014, 15:29 »
Ja wczoraj zrobiłam całkiem smaczną zapiekankę z kurczakiem, brokułami, makaronem i sosem serowym. Zjadłam, aż za dużo;)

Offline Daruda

  • Chuck Norris
  • ********
  • Wiadomości: 13436
  • Płeć: Kobieta
  • data ślubu: 20.06.2009
Odp: Forumkowe gotowanie
« Odpowiedź #7917 dnia: 25 Stycznia 2014, 15:31 »
monika-  daawaj;-) obiad muszę zrobić i jutro i w poniedziałek;-) nowe pomysły miło widziane;-)
gdzie mam znaleźc przepis na to ciacho z bananami i toffe chyba,co caril podrzucała????



Offline ~monika~

  • Chuck Norris
  • ********
  • Wiadomości: 3321
  • Płeć: Kobieta
  • data ślubu: 06.08.2006
Odp: Forumkowe gotowanie
« Odpowiedź #7918 dnia: 25 Stycznia 2014, 15:49 »
prosim bardzo:)

2 piersi z kuraka
brokuł
makaron penne
20 dag sera żółtego
3 serki topione śmietankowe
1 duża śmietana 18%
1 kostka rosołowa
sól, pieprz
olej do smażenia

Kuraka kroimy jak chcemy, przyprawiamy i obsmażamy na patelni. Makaron gotujemy al dente, brokuł tak samo. W rondelku rozpuszczamy serki i śmietanę, dodajemy kostkę rosołową. I do naczynia żaroodpornego w kolejności od dołu: makaron, kurczak, brokuł, sos, posypujemy żółtym serem i zapiekamy pod przykryciem w temp. 170 stopni ok 20-25 min.

Offline Daruda

  • Chuck Norris
  • ********
  • Wiadomości: 13436
  • Płeć: Kobieta
  • data ślubu: 20.06.2009
Odp: Forumkowe gotowanie
« Odpowiedź #7919 dnia: 25 Stycznia 2014, 15:53 »
mniam, lista zakupów zrobiona,więc zawijam kiece i lecę po: sałatkę z kuraka, sernik banoffe i zapiekanka na jutro;-)))