Autor Wątek: Forumkowe gotowanie  (Przeczytany 2938143 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline marta082008

  • Chuck Norris
  • ********
  • Wiadomości: 14122
  • Płeć: Kobieta
  • data ślubu: 16.08.2008
  • Skąd:: Szczecin
Odp: Forumkowe gotowanie
« Odpowiedź #5430 dnia: 18 Stycznia 2013, 23:41 »
U nas tez dzis bylo po meksykansku, uwielbiam meksykanska kuchnie  ;)


Offline konefqa

  • Chuck Norris
  • ********
  • Wiadomości: 2918
  • Płeć: Kobieta
Odp: Forumkowe gotowanie
« Odpowiedź #5431 dnia: 19 Stycznia 2013, 10:07 »
ja odwiedzam jeszcze kotlet.tv :) i codogara :)

Offline Ninka
  • Chuck Norris
  • ********
  • Wiadomości: 14816
  • Płeć: Kobieta
Odp: Forumkowe gotowanie
« Odpowiedź #5432 dnia: 20 Stycznia 2013, 18:24 »
Postanowiłam się "odkurzyć" kulinarnie, zatem zachęcam do pysznej pizzy. Dzisiaj zrobiłam i wszyscy oszaleli! Wyszła naprawdę fajna.

http://www.mojegotowanie.pl/kuchnie_swiata/wloska/pizza22


Jak zawsze posiłkowałam się przepisami innych, a ostatecznie zrobiłam ich kompilację i dorzuciłam kilka autorskich zmian.

Offline marta082008

  • Chuck Norris
  • ********
  • Wiadomości: 14122
  • Płeć: Kobieta
  • data ślubu: 16.08.2008
  • Skąd:: Szczecin
Odp: Forumkowe gotowanie
« Odpowiedź #5433 dnia: 21 Stycznia 2013, 13:22 »
A u mnie dzis pierwszy raz kurczak po tajsku, zobaczymy co z tego wyjdzie, bo naturalnie robie wedlug wlasnej inwencji ;D


Offline ciriness

  • Chuck Norris
  • ********
  • Wiadomości: 15056
  • data ślubu: 11.09.2010
Odp: Forumkowe gotowanie
« Odpowiedź #5434 dnia: 21 Stycznia 2013, 15:23 »
A ja zakupiłam dwie książki w promocji empikowej 2 za 1 - gino di campo i padłam :D
uwielbiam fritatę makaronową i w ogóle jego makarony  ;D

ostatnio też byłam w restauracji francuskiej na galletes i robiliśmy je w domu, ale chyba cydru brakuje bo wyszły takie lekko gryczane naleśniki po prostu




Offline s_erduszko
  • Chuck Norris
  • ********
  • Wiadomości: 10507
  • Płeć: Kobieta
  • :-D
Odp: Forumkowe gotowanie
« Odpowiedź #5435 dnia: 21 Stycznia 2013, 15:26 »
Marta - podziel się potem przepisem o ile to danie wyjdzie  :P

Offline marta082008

  • Chuck Norris
  • ********
  • Wiadomości: 14122
  • Płeć: Kobieta
  • data ślubu: 16.08.2008
  • Skąd:: Szczecin
Odp: Forumkowe gotowanie
« Odpowiedź #5436 dnia: 21 Stycznia 2013, 15:34 »
Wyszlo :)

Podsmazylam cebulke na oleju, kurczaka pokroilam w paseczki i obtaczalam w suchej zupie tajskiej kokosowej, wrzucilam na olej i podsmazylam, wyjelam kurczaka, wrzucilam kilka malutkich pieczarek pokrojonych w cwiartki i podsmazylam, i wlalam, a wlasciwie wrzucilo-wlalam mleczko kokosowe z puszki (nie wiedzialam, ze to tak wyglada...) posolilam do smaku i dodalam curry, sporo, zeby bylo pozadnie zolte. Wrzucilam tez jedna papryczke chilli, mam takie suszone. Jak sie troszke zredukowalo dorzucilam kurczaka, poddusilam piec minut, wrzucilam pomidorkow krojonych pol puszki i gotowe. Z ryzem pychotka, powiem Wam czy mezowi tez smakowalo :)
Tak sobie mysle, ze byloby pewnie jeszcze lepsze z liczi z puszki.

Dla mnie identyczne jak moj ukochany kurczak w curry w mojej ulubionej tajskiej knajpie. Ale zgaga mnie teraz pali... Ale to z racji ciazy i ostrego, niedobre polaczenie...  ;)


Offline b@by

  • maniak
  • ********
  • Wiadomości: 2332
  • Płeć: Kobieta
  • data ślubu: 15.08.2009
Odp: Forumkowe gotowanie
« Odpowiedź #5437 dnia: 22 Stycznia 2013, 09:02 »
szukam przepisu na jakas smaczna salatke bez miesa
macie cos sprawdzonego?


Offline carollaa

  • Chuck Norris
  • ********
  • Wiadomości: 5375
  • Płeć: Kobieta
Odp: Forumkowe gotowanie
« Odpowiedź #5438 dnia: 22 Stycznia 2013, 12:25 »
Potrzebuję Waszych pomysłów!
Robię z mężem urodziny wspólne, tzn ja o tym wiem, dla niego to impreza niespodzianka. Będzie około 20 osób o różnych gustach kulinarnych, w tym jedna osoba nie je mięsa. Mam pomysły na deser i ciepłe rzeczy na kolację, ale nie bardzo poza jajkami z majonezem i roladą z wędzonego łososia,nie mam już siły wymyślać coś na zimno, a wiem, że nie każdy będzie jadł ciepłe.
Co podpowiecie? Musi to być coś takiego, żeby małżonowi nie podpadło (historyjkę o miesach, które będę robić już mu powoli wciskam, więc myślę, że to łyknie :P)



Offline marta082008

  • Chuck Norris
  • ********
  • Wiadomości: 14122
  • Płeć: Kobieta
  • data ślubu: 16.08.2008
  • Skąd:: Szczecin
Odp: Forumkowe gotowanie
« Odpowiedź #5439 dnia: 22 Stycznia 2013, 12:37 »
carolla, gości zaprzęgnij, niech kazdy przyniesie jakąś zimną przekąskę, powiedz, że ma to być niespodzianka dla małża i dlatego, żeby podejrzeń nie wzbudzać, wtedy każdy przyniesie co lubi, Ty się nie urobisz, a przy okazji zaoszczędzisz sporo kasy, jak robisz imprezke na 20 osób


Offline carollaa

  • Chuck Norris
  • ********
  • Wiadomości: 5375
  • Płeć: Kobieta
Odp: Forumkowe gotowanie
« Odpowiedź #5440 dnia: 22 Stycznia 2013, 12:42 »
carolla, gości zaprzęgnij, niech kazdy przyniesie jakąś zimną przekąskę, powiedz, że ma to być niespodzianka dla małża i dlatego, żeby podejrzeń nie wzbudzać, wtedy każdy przyniesie co lubi, Ty się nie urobisz, a przy okazji zaoszczędzisz sporo kasy, jak robisz imprezke na 20 osób

Jest to jakiś pomysł, ale może ten wariant następnym razem ;)



Offline in somnia
  • użytkownik
  • **
  • Wiadomości: 92
  • Płeć: Kobieta
  • data ślubu: 08 2012
Odp: Forumkowe gotowanie
« Odpowiedź #5441 dnia: 23 Stycznia 2013, 10:44 »
Moja popisowa  przekąska na zimno to :

listki cykorii rozrywam i układam na talerzu , na każdy z nich układam farsz w zależności od tego co mam w domu albo ile mam pieniędzy :)

Farsz nr 1: twarożek rozgniatam, dodaję papryke w trzech kolorach, solę posypuję pietruszką lub szczypiorkiem
Farsz nr2:  maonez mieszam z jogurtem dodaję pieczarki pokrojone w plasterki...czasem do tego doaję jeszcze orzechy formuję w kulki iukładam na lisciach cykorii.

Fajne bo łatwo je zrobic...są poręczne , na jeden kęs i smakują wszystkim a a farsz można dowolnie modyfikować
Mężczyzna,
który nie spędza czasu z rodziną, nigdy nie będzie prawdziwym mężczyzną!

Offline Daruda

  • Chuck Norris
  • ********
  • Wiadomości: 13436
  • Płeć: Kobieta
  • data ślubu: 20.06.2009
Odp: Forumkowe gotowanie
« Odpowiedź #5442 dnia: 23 Stycznia 2013, 20:04 »
tak jak pisałam,zagoniłam męża do zrobienia łosośka w papilotach i......szału nie było.....



Offline dmonik44

  • Chuck Norris
  • ********
  • Wiadomości: 5748
  • Płeć: Kobieta
  • data ślubu: 19.06.2010
Odp: Forumkowe gotowanie
« Odpowiedź #5443 dnia: 23 Stycznia 2013, 20:53 »
W którym sklepie i na jakim dziale szukać ciasta francuskiego? mam ochotę zrobić coś z tym składnikiem a nigdy nie kupowałam ::)
Natalka 4.11.2012

Offline .caril.

  • Chuck Norris
  • ********
  • Wiadomości: 10757
  • data ślubu: 22.08.2009
Odp: Forumkowe gotowanie
« Odpowiedź #5444 dnia: 23 Stycznia 2013, 21:08 »
dmonik, ja najczęściej kupuję w biedronce (lodówki, w okolicy pierogów, naleśników).

Offline in somnia
  • użytkownik
  • **
  • Wiadomości: 92
  • Płeć: Kobieta
  • data ślubu: 08 2012
Odp: Forumkowe gotowanie
« Odpowiedź #5445 dnia: 23 Stycznia 2013, 23:00 »
dmonik w każdym większym w lodowkach lezą po  kilka rodzajów.

A jakie cuda z tego można zrobic...palce lizać... i na słodko , i ze szpinakiem , i z łososiem...mniam ;D
Mężczyzna,
który nie spędza czasu z rodziną, nigdy nie będzie prawdziwym mężczyzną!

Offline Daruda

  • Chuck Norris
  • ********
  • Wiadomości: 13436
  • Płeć: Kobieta
  • data ślubu: 20.06.2009
Odp: Forumkowe gotowanie
« Odpowiedź #5446 dnia: 23 Stycznia 2013, 23:41 »
in somnia,a jak robisz z łososiem????????????



Offline in somnia
  • użytkownik
  • **
  • Wiadomości: 92
  • Płeć: Kobieta
  • data ślubu: 08 2012
Odp: Forumkowe gotowanie
« Odpowiedź #5447 dnia: 24 Stycznia 2013, 00:00 »
Łososia kupuję ( zazwyczaj w Makro bo najbezpieczniej) ok 1 kg surowego.

Sole, pieprzę,  cytrynkuję,  jak mam wenę to robię do tego jeszcze szpinak. Układam wszystko ( szpinak zrobiony na masełku z czosnkiem i łososia ) na cieście francuskim , zawijam wszystko zgrabnie w rolade, na 40 min do piekarnika na 180 .
Wyjmuje ... czekasz z 10 minut aż lekko przestygnie i kroisz w plastry o gr. 2 cm. Podaję z ciemnym ryzem ( mężus go nie znosi)

Pyyyyyycha...hihi sama sobie smaka zrobiłam...i jutro jadę po łososia  :D

Robi sie szybko i jest to pewniak...łatwo tez zaskoczyć gosci  ;D
Mężczyzna,
który nie spędza czasu z rodziną, nigdy nie będzie prawdziwym mężczyzną!

Offline carollaa

  • Chuck Norris
  • ********
  • Wiadomości: 5375
  • Płeć: Kobieta
Odp: Forumkowe gotowanie
« Odpowiedź #5448 dnia: 24 Stycznia 2013, 10:49 »
Można dodać sera pleśniowego albo fetę. Jak pleśniowy to najlepiej rokpol albo jakiś taki ostrzejszy i nie solić ryby. U nas to częsty sposób na łososia :)



Offline in somnia
  • użytkownik
  • **
  • Wiadomości: 92
  • Płeć: Kobieta
  • data ślubu: 08 2012
Odp: Forumkowe gotowanie
« Odpowiedź #5449 dnia: 24 Stycznia 2013, 10:55 »
carolla  dzięki za podpowiedz...tak się przywiązalam do szpinaku, że nie przyło mi jakoś  do głowy chociaz juz wiem , że z fetą bedzie rewelka.

Jak  mi się uda to dzisiaj zrobię :)
Mężczyzna,
który nie spędza czasu z rodziną, nigdy nie będzie prawdziwym mężczyzną!

Offline carollaa

  • Chuck Norris
  • ********
  • Wiadomości: 5375
  • Płeć: Kobieta
Odp: Forumkowe gotowanie
« Odpowiedź #5450 dnia: 24 Stycznia 2013, 14:55 »
carolla  dzięki za podpowiedz...tak się przywiązalam do szpinaku, że nie przyło mi jakoś  do głowy chociaz juz wiem , że z fetą bedzie rewelka.

Jak  mi się uda to dzisiaj zrobię :)

Ale ja robię łosoś, szpinak i ser ;) taki full wypas :D
Szpinak uwielbiam tylko na jeden najlepszy na świecie sposób z czosnkiem i duuuużą ilością gałki muszkatołowej :)

Albo łosoś, sól, pieprz, cytryna (pieprz cytrynowy to dla mnie nie istnieje), czosnek, "wiórek" masła i koperek - na kilogramy bym jadła :D
Aż mi ślinka pociekła...



Offline s_erduszko
  • Chuck Norris
  • ********
  • Wiadomości: 10507
  • Płeć: Kobieta
  • :-D
Odp: Forumkowe gotowanie
« Odpowiedź #5451 dnia: 24 Stycznia 2013, 15:30 »
tak jak pisałam,zagoniłam męża do zrobienia łosośka w papilotach i......szału nie było.....

łeeeeeeeeeeeeeeeeeeeee ;)
to ciekawe bo nie znam osoby której by nie smakowało, no ale to moze trzeba dodac odrobine serca  :P

Offline in somnia
  • użytkownik
  • **
  • Wiadomości: 92
  • Płeć: Kobieta
  • data ślubu: 08 2012
Odp: Forumkowe gotowanie
« Odpowiedź #5452 dnia: 24 Stycznia 2013, 20:51 »
carollaa hihi widzisz dobrze, ze dzisiaj w końcu nie miałam czasu...

A mam do Ciebie takie pytanie w związku z łososiem  czy  jak dużo zjecie tego lososia np. bez tego ciasta tylko w dzwonku czy nie masz potem dolegliwości żołądkowych typu ciężkość na żołądku i niedobrze mi jest.

Bo ja niestety czasem tak mam, nie wiem czy to zależy od ryby - czy za tłusta, czy raczej ja słabo ją trawię.

Dosłownie nigdy nie mam problemów z żołądkiem...a właśnie po łososiu tak mam  i jeszcze po wędzonej makreli ( z niej zrezygnowałam całkowicie)
Mężczyzna,
który nie spędza czasu z rodziną, nigdy nie będzie prawdziwym mężczyzną!

Offline carollaa

  • Chuck Norris
  • ********
  • Wiadomości: 5375
  • Płeć: Kobieta
Odp: Forumkowe gotowanie
« Odpowiedź #5453 dnia: 24 Stycznia 2013, 21:47 »
Nie mam takich klopotow, ale stawialabym na to, ze obie te ryby sa tluste. Moze popijakj zielona herbata albo jako dodatek cos lekkiego z warzyw i sos ziolowy?



Offline Daruda

  • Chuck Norris
  • ********
  • Wiadomości: 13436
  • Płeć: Kobieta
  • data ślubu: 20.06.2009
Odp: Forumkowe gotowanie
« Odpowiedź #5454 dnia: 24 Stycznia 2013, 22:37 »
Cytuj
łeeeeeeeeeeeeeeeeeeeee Wink
to ciekawe bo nie znam osoby której by nie smakowało, no ale to moze trzeba dodac odrobine serca 
hihihi serce było,nawet dwa;-))) chodzi o to,że ryba spoko,ale całe połączenie hmmmmmmmmmmmm no ok zjadłam,zrobimy jeszcze ,ale wole połączenie pora z kurczakiem;-))) Następnym razem próbuję zrobić w cieście, ale nie wiem czy z tym szpinakiem???????????hmmmmmmmmmm szpinak źle sie kojarzy z przedszkolem,potem już nie jadłam chyba i nie wiem czy kombinować???????????czy pacnąć sera i już;-)



Offline in somnia
  • użytkownik
  • **
  • Wiadomości: 92
  • Płeć: Kobieta
  • data ślubu: 08 2012
Odp: Forumkowe gotowanie
« Odpowiedź #5455 dnia: 25 Stycznia 2013, 00:00 »
daruda  pacnij sera i już. A szpinak wypróbuj najpierw osobno - ugotuj z maselkiem i czosnkiem i pacnij po łyżce obok porcji łososia w cieście francuskim.
Będzie bezpieczniej  ;D

My uwielbiamy eksperymentować w kuchni - często wydajemy kasę na restauracje a potem co smaczniejsze potrawy przygotowujemy sami w domciu .

Robimy zdjęcia potrawom i jak nie wiemy co zrobić do jedzenia otwieramy nasze archiwum zdjęć i wybieramy....a ja qrde coraz grubsza :'(

Mężczyzna,
który nie spędza czasu z rodziną, nigdy nie będzie prawdziwym mężczyzną!

Offline carollaa

  • Chuck Norris
  • ********
  • Wiadomości: 5375
  • Płeć: Kobieta
Odp: Forumkowe gotowanie
« Odpowiedź #5456 dnia: 25 Stycznia 2013, 08:24 »

My uwielbiamy eksperymentować w kuchni - często wydajemy kasę na restauracje a potem co smaczniejsze potrawy przygotowujemy sami w domciu .

Robimy zdjęcia potrawom i jak nie wiemy co zrobić do jedzenia otwieramy nasze archiwum zdjęć i wybieramy....a ja qrde coraz grubsza :'(


prowadzisz może jakiegoś bloga kulinarnego? ;)



Offline in somnia
  • użytkownik
  • **
  • Wiadomości: 92
  • Płeć: Kobieta
  • data ślubu: 08 2012
Odp: Forumkowe gotowanie
« Odpowiedź #5457 dnia: 25 Stycznia 2013, 10:22 »
carollaa wiesz , że nie- jestem dopiero świeżo upieczona żonkosią i dość zapracowaną.

Ale wiesz co kochana - jeżeli się okaże , że mam wenę na pisanie i dalej będę nocami wysiadywać ::) to ja nie wiem czy się nie zawezmę... bo kocham pisać ale co jeszcze ważniejsze to kochamy oboje jeść.

Jeżeli zdecyduję się na pisanie bloga to pamiętaj - Ty się przyczynisz do jego powstania  :)

Wiesz - mam też takie przyziemne problemy - nie do końca dobrze znam się na obsłudze komputera i wszelkie skomplikowane dla mnie zabiegi robi za mnie mąż ...a wiesz jak to jest z mężami hihi  nawet tymi świeżymi  ???
Mężczyzna,
który nie spędza czasu z rodziną, nigdy nie będzie prawdziwym mężczyzną!

Offline anusia_118

  • użytkownik
  • **
  • Wiadomości: 67
  • Płeć: Kobieta
  • ...mała czarna budzi mnie każdego ranka:-)
  • data ślubu: 18.05.2013
Odp: Forumkowe gotowanie
« Odpowiedź #5458 dnia: 25 Stycznia 2013, 22:57 »
Na myśl o dzisiejszej kolacji jeszcze slinka mi cieknie 😋 Danię przyrzadzone poraz "enty" i smakuje wyśmienicie 😎 Jeśli ktoś lubi krewetki to polecam- szybko sie przyrządza a jeszcze szybciej znika  z talerza
http://www.kwestiasmaku.com/ryby_i_owoce_morza/krewetki/krewetki_zapiekane_z_czosnkiem/przepis.html
Przyjaciele są jak ciche anioły, które podnoszą nas, kiedy nasze skrzydła zapominają, jak latać.       
                                                Antoine de Saint-Exupéry

Offline in somnia
  • użytkownik
  • **
  • Wiadomości: 92
  • Płeć: Kobieta
  • data ślubu: 08 2012
Odp: Forumkowe gotowanie
« Odpowiedź #5459 dnia: 26 Stycznia 2013, 01:04 »
anusia - pod koniec jeszcze podlej białym winem... po prostu robi się niebiańskie danie z tego.

Czas przyrządzania to tylko 20 minut- krewetki obsmaża się króciutko...do momentu aż zrobią sie różowe...mniam.

Polecam też robione w śmietanie z czosnkiem - mniamniuśne
Mężczyzna,
który nie spędza czasu z rodziną, nigdy nie będzie prawdziwym mężczyzną!