Autor Wątek: Forumkowe gotowanie  (Przeczytany 2946174 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline gagatka

  • Chuck Norris
  • ********
  • Wiadomości: 3675
  • Płeć: Kobieta
  • Szczęśliwa Pani G., Mama Łucji, Hubercika i Emilki
  • data ślubu: :Zakochany:18.08.07
Odp: Forumkowe gotowanie
« Odpowiedź #5310 dnia: 18 Grudnia 2012, 14:08 »
Moja mi wczoraj pomagała



jakie sałatki robicie na święta :?: macie jakieś tradycyjne przepisy bo robimy obiad świąteczny i mam w planach

Maju śliczna Pomocnica!!! ;D I świetny strój.

Podpinam się pod pytanie o sałatki. Na Wigilię to chyba tylko taka z tuńczykiem, albo tradycyjna tylko bez kiełbaski. Na Święta chyba zrobię z gotowanym kurakiem i marchewką, ale co by tu jeszcze to nie mam pojęcia...
:Serduszka: .::Łucja 15.10.2009::. :Serduszka: .::Hubercik 20.01.2012::. :Serduszka: .::Emilka 20.12.2013::. :Serduszka:

Offline mon_ka98

  • Chuck Norris
  • ********
  • Wiadomości: 3673
  • Płeć: Kobieta
Odp: Forumkowe gotowanie
« Odpowiedź #5311 dnia: 18 Grudnia 2012, 14:13 »
na święta tradycyjnie jarzynowa ;) i więcej pomysłów na wigilie nie mam
na 1 i 2 dzień rozważam najzwyklejszą makaronową z wędzonym kurczakiem, fasolą, kukurydzą, papryką i ananasem ale w sumie nie wiem ::)



Najlepiej widzę, kiedy zamknę oczy...

Offline Maja

  • Global Moderator
  • Chuck Norris
  • *****
  • Wiadomości: 34378
  • Płeć: Kobieta
  • bono animo es
  • data ślubu: 28 sierpnia 2004r.
Odp: Forumkowe gotowanie
« Odpowiedź #5312 dnia: 18 Grudnia 2012, 14:14 »
Ja szukam sałatki na święta - jedną robię z wędzonym kurczakiem i ryżem, druga - nie wiem  ;D


Offline s_erduszko
  • Chuck Norris
  • ********
  • Wiadomości: 10507
  • Płeć: Kobieta
  • :-D
Odp: Forumkowe gotowanie
« Odpowiedź #5313 dnia: 18 Grudnia 2012, 14:56 »
u Nas króluje śledziowa :)

SAŁATKA ŚLEDZIOWA WARSTWOWA

Składniki : ( na duża miskę albo dwie mniejsze)
4 duże buraki
4 duże ziemniaki
3 duże marchewki
Około 0,5 kg śledzi (matjasów)
1 duża cebula
1 słoik majonezu

Wykonanie :
Marchew, buraki oraz ziemniaki obieramy, dokładnie myjemy i gotujemy w lekko osolonej wodzie do miękkości. Po ugotowaniu odstawiamy do wystudzenia.  Śledzie moczymy kilka godzin w zimnej wodzie, następnie kroimy w większą kostkę.
Marchew ścieramy na tarce o dużych oczkach. To samo czynimy z burakami i ziemniakami. Wszystko musimy ścierać osobno, aby warzywa nam się nie połączyły. Cebulę obieramy, kroimy w drobną kostkę.
Następnie przygotowujemy szklaną, przezroczystą salaterkę. Warstwami wg podanej kolejności układamy składniki:
-śledzie
-cebula
-buraki
-majonez
-ziemniaki
- sól pieprz
-marchew
-majonez
SMACZNEGO :)

Offline loona
  • Chuck Norris
  • ********
  • Wiadomości: 10572
  • Płeć: Kobieta
  • data ślubu: 25.08.2007r.
Odp: Forumkowe gotowanie
« Odpowiedź #5314 dnia: 18 Grudnia 2012, 15:02 »
Ja robię sałatkę warstwową wg przepisu Żanety (moja rodzina tę sałatkę polubiła) i mam zamówienie na 2 makowce i 1 kroplę rosy...
Struclę makową planuję dziś spróbować zrobić, aby sprawdzić czy mi w ogóle wyjdzie. Jeśli nie, to zrobię zwyczajnego makowca na kruchym cieście.

 A dodatkowo może jeszcze dodatkowo ciasto marchewkowe popełnię coby w domu nieco świątecznych zapachów zostawić jak nas nie będzie.

Offline gagatka

  • Chuck Norris
  • ********
  • Wiadomości: 3675
  • Płeć: Kobieta
  • Szczęśliwa Pani G., Mama Łucji, Hubercika i Emilki
  • data ślubu: :Zakochany:18.08.07
Odp: Forumkowe gotowanie
« Odpowiedź #5315 dnia: 18 Grudnia 2012, 15:21 »
Ilonko, a możesz napisać coś więcej o tej sałatce Żanety? To jakaś śledziowa?

Maju a co poza kurakiem i ryżem do tej sałatki?
:Serduszka: .::Łucja 15.10.2009::. :Serduszka: .::Hubercik 20.01.2012::. :Serduszka: .::Emilka 20.12.2013::. :Serduszka:

Offline Gemini
  • Chuck Norris
  • ********
  • Wiadomości: 5362
  • Płeć: Kobieta
  • data ślubu: 30.06.2007
Odp: Forumkowe gotowanie
« Odpowiedź #5316 dnia: 18 Grudnia 2012, 19:55 »
Maju jaka cudna pomocnica :D Strój bombowy :)

Ja na swięta planuję zrobić sałatkę z uszek tortellini, z nowości będę robiła jeszcze pasztet z selera i ciasto czekoladowe z burakami


Offline wiolcia

  • zapaleniec
  • *****
  • Wiadomości: 493
  • Płeć: Kobieta
  • ja i moja Magdalenka:)
  • data ślubu: 09.08.2008
Odp: Forumkowe gotowanie
« Odpowiedź #5317 dnia: 18 Grudnia 2012, 20:49 »
Ja bede robic tradycyjnie jarzynową,a dla męza jego ulubioną z pierożkami tortelini(z mięsem )

-ananas
-por
-koper
-filety z kurvczaka
-majonez
-pierozki

Makron gotujemy,fileta smazymy.Wrzucamy do miski,kroimy duzo por,duzo kopru.Dodajemy pokrojonego w kawalki ananasa.Majonez,doprawiamy do smaku.

Offline carollaa

  • Chuck Norris
  • ********
  • Wiadomości: 5375
  • Płeć: Kobieta
Odp: Forumkowe gotowanie
« Odpowiedź #5318 dnia: 19 Grudnia 2012, 10:01 »
Czytam i czytam... Czy Wy serio pieczecie tak dużo ciast? Na ile osób? Ja nigdy nie rozumiałam tego fenomenu - zbliżają się święta i panie domu szaleją a potem większość z nich narzeka jak to się obżarły :) Rozumiem jedno, góra dwa ciasta jako deser, do kawki z rodziną, ale 5 blach? Cukrzyca :)
Ja lubię piec, moja mama robi boskie ciasta, ale nie widzę sensu jedzenia tyle cukru z okazji świąt :)


Uwielbiam piec. NIGDY nie kupuję ciast gotowych, nie smakują mi wcale. Na Święta czekam, bo można więcej poszaleć i więcej upiec.
Ja piekę np. piernika staropolskiego x2, keksa x2, pleśniaka, krajankę piernikową, pierniczki, ciastka kruche, choinki piernikowe na prezent, babeczki czekoladowe z powidłami. Teściowa piecze "murzynka" i makowca, ja nie próbuję, bo jej makowiec jest rewelacyjny, chociaż ja nie lubię :P.
Jak sie odwiedza rodzinkę i ma się gości to trzeba czymś poczęstować ;) Ja mam taki zwyczaj, że co roku robię coś nowego. W zeszłym były renifery, a teraz się czaję na cake pops :D

I co tu kryć - jestem uzależniona od słodyczy :P


A na wytrawnie u nas będzie:
- karp smażony na maśle z pieczarkami
- ryba po grecku
- sałatka ze śledziem korzennym
- śledź smażony w occie z cebulką (tylko tego mogę obecnie zjeść)
- łosoś wędzony z twarożkiem i koperkiem
- barszcz czerwony
- paszteciki z pieczarkami
- pierogi z kapustą i grzybami
- pierogi ze szpinakiem
- jakaś jeszcze sałatka warzywna, ale nie wiem czy ta tradycyjna czy może w selera konserwowego
- korci mnie strasznie, żeby zrobić zupę grzybową i upiec miseczki chlebowe, ale nie wiem jeszcze.

To na wigilię, a na Święta będzie jeszcze nie wiem, co, bo na pierwszy dzień idziemy na obiad do teściowej, a na drugi nie mamy planów. A, no pierogi z mięsem mam :D Pierwszy raz robiłam farsz.

Muszę poczytać, co wy pichcicie, może mnie coś natchnie.



Offline Kasia*

  • Chuck Norris
  • ********
  • Wiadomości: 14875
  • Płeć: Kobieta
Odp: Forumkowe gotowanie
« Odpowiedź #5319 dnia: 19 Grudnia 2012, 10:07 »
jakby ktos nie mial pomysu na szopke ;D ;D ;D:

Wszyscy mówią mi - kiedyś przyjdą lepsze dni, ktoś na dobre zmieni mnie, czekam na ten dzień

Offline malgosiask

  • Chuck Norris
  • ********
  • Wiadomości: 8926
  • Płeć: Kobieta
  • data ślubu: 10 czerwca 2009r.
Odp: Forumkowe gotowanie
« Odpowiedź #5320 dnia: 19 Grudnia 2012, 19:47 »
Był już mięsny jeż, może być i szopka ;)

Offline loona
  • Chuck Norris
  • ********
  • Wiadomości: 10572
  • Płeć: Kobieta
  • data ślubu: 25.08.2007r.
Odp: Forumkowe gotowanie
« Odpowiedź #5321 dnia: 19 Grudnia 2012, 20:22 »
Szopka wygrała  ;D

Offline loona
  • Chuck Norris
  • ********
  • Wiadomości: 10572
  • Płeć: Kobieta
  • data ślubu: 25.08.2007r.
Odp: Forumkowe gotowanie
« Odpowiedź #5322 dnia: 19 Grudnia 2012, 20:27 »
Popełniłam wczoraj struclę z tego przepisu: http://www.biedronka.pl/str/4/i/515.php

Zaniosłam kawałek do pracy i koleżanki bardzo chwaliły. Mnie też bardzo smakuje. Upiekę na Święta :)

Offline .:Anka:.
  • Global Moderator
  • Chuck Norris
  • *****
  • Wiadomości: 23667
  • Płeć: Kobieta
Odp: Forumkowe gotowanie
« Odpowiedź #5323 dnia: 19 Grudnia 2012, 21:42 »
a ja wczoraj zrobiłam te na "przedszkolną wigilię"
http://www.mojewypieki.com/przepis/szybkie-pierniczki

wyszły pyszne ;-)
...tylko mój brak talentu do dekoracji... no cóż - jak to określili w pracy - świetny picasso  ;)

Offline kkotek
  • maniak
  • ********
  • Wiadomości: 2463
  • Płeć: Kobieta
  • data ślubu: 13.09.2008
Odp: Forumkowe gotowanie
« Odpowiedź #5324 dnia: 19 Grudnia 2012, 21:51 »
a ja wczoraj zrobiłam te na "przedszkolną wigilię"
http://www.mojewypieki.com/przepis/szybkie-pierniczki

wyszły pyszne ;-)
...tylko mój brak talentu do dekoracji... no cóż - jak to określili w pracy - świetny picasso  ;)

A jaki dałaś miód?? Bo ja też mam zamiar popełnić te szybkie pierniczki ale dumam nad tym miodem....
Kajetan  *† 31.12.2015 (15 tc)
Paulinka ❤️ 19.03.2018

Offline .:Anka:.
  • Global Moderator
  • Chuck Norris
  • *****
  • Wiadomości: 23667
  • Płeć: Kobieta
Odp: Forumkowe gotowanie
« Odpowiedź #5325 dnia: 19 Grudnia 2012, 22:09 »
...aż chcialabym powiedzieć, ze taki ze słoika  ;D
naprawdę nie wiem jaki mam w domu. napewno nie z marketu made in china... ::)

Offline Precelek

  • Chuck Norris
  • ********
  • Wiadomości: 2859
  • Płeć: Kobieta
  • data ślubu: 04.06.2011
Odp: Forumkowe gotowanie
« Odpowiedź #5326 dnia: 20 Grudnia 2012, 09:19 »
dziewczyny potrzebuję sprawdzonego przepisu na farsz grzybowo - kapuściany, macie coś, czego nie da się skopać ? :)



Never run faster than your guardian angel can fly ....

Offline :martyna:
  • Chuck Norris
  • ********
  • Wiadomości: 17583
  • Płeć: Kobieta
Odp: Forumkowe gotowanie
« Odpowiedź #5327 dnia: 20 Grudnia 2012, 09:25 »
dziewczyny potrzebuję sprawdzonego przepisu na farsz grzybowo - kapuściany, macie coś, czego nie da się skopać ? :)

Ja...wszystkiego wrzucam na oko. Lubię bardziej grzybowy, więc grzybów daję więcej niż podają w przepisach. Kapusta, grzyby, zeszklona cebulka, sól, pieprz...wsio. Gotujesz do miękkości kapustę, dorzucasz sparzone suszone grzyby, cebulkę, solisz, pieprzysz i lepisz pierogi ;)

Offline mon_ka98

  • Chuck Norris
  • ********
  • Wiadomości: 3673
  • Płeć: Kobieta
Odp: Forumkowe gotowanie
« Odpowiedź #5328 dnia: 20 Grudnia 2012, 09:37 »


Ja...wszystkiego wrzucam na oko. Lubię bardziej grzybowy, więc grzybów daję więcej niż podają w przepisach. Kapusta, grzyby, zeszklona cebulka, sól, pieprz...wsio. Gotujesz do miękkości kapustę, dorzucasz sparzone suszone grzyby, cebulkę, solisz, pieprzysz i lepisz pierogi ;)
martyna to mamy podobny przepis bo ja też wszystko na oko daję ;)



Najlepiej widzę, kiedy zamknę oczy...

Offline gagatka

  • Chuck Norris
  • ********
  • Wiadomości: 3675
  • Płeć: Kobieta
  • Szczęśliwa Pani G., Mama Łucji, Hubercika i Emilki
  • data ślubu: :Zakochany:18.08.07
Odp: Forumkowe gotowanie
« Odpowiedź #5329 dnia: 20 Grudnia 2012, 10:08 »
a ja wczoraj zrobiłam te na "przedszkolną wigilię"
http://www.mojewypieki.com/przepis/szybkie-pierniczki

wyszły pyszne ;-)
...tylko mój brak talentu do dekoracji... no cóż - jak to określili w pracy - świetny picasso  ;)
Ja też je robiłam wczoraj ;D Najpierw dla spróbowania z jednej porcji, a zaraz potem z podwójnej ;) Dziś polukruję i pobawię się pisakami i posypką.
:Serduszka: .::Łucja 15.10.2009::. :Serduszka: .::Hubercik 20.01.2012::. :Serduszka: .::Emilka 20.12.2013::. :Serduszka:

Offline loona
  • Chuck Norris
  • ********
  • Wiadomości: 10572
  • Płeć: Kobieta
  • data ślubu: 25.08.2007r.
Odp: Forumkowe gotowanie
« Odpowiedź #5330 dnia: 20 Grudnia 2012, 10:11 »
Anka? Gagatka? A te pierniczki szybko się robi?

Offline Precelek

  • Chuck Norris
  • ********
  • Wiadomości: 2859
  • Płeć: Kobieta
  • data ślubu: 04.06.2011
Odp: Forumkowe gotowanie
« Odpowiedź #5331 dnia: 20 Grudnia 2012, 10:11 »
a tę kapuchę jakoś posiekać, ten farsz zmielić czy cóś ? czy tak jak się ugotuje ?
Długo to się w ogóle gotuje ?



Never run faster than your guardian angel can fly ....

Offline malgosiask

  • Chuck Norris
  • ********
  • Wiadomości: 8926
  • Płeć: Kobieta
  • data ślubu: 10 czerwca 2009r.
Odp: Forumkowe gotowanie
« Odpowiedź #5332 dnia: 20 Grudnia 2012, 10:19 »
Robiłam te same pierniczki. Bardzo szybko się robi.
Ja jednak za cienko rozwałkowałam i są twardawe. Te które są grubsze są lepsze. Więc jak ktoś będzie robił, to tak min. 0,5cm.
Chyba będę robić drugi raz, bo syn mi podjada ;)

Offline gagatka

  • Chuck Norris
  • ********
  • Wiadomości: 3675
  • Płeć: Kobieta
  • Szczęśliwa Pani G., Mama Łucji, Hubercika i Emilki
  • data ślubu: :Zakochany:18.08.07
Odp: Forumkowe gotowanie
« Odpowiedź #5333 dnia: 20 Grudnia 2012, 10:21 »
Anka? Gagatka? A te pierniczki szybko się robi?
Jak dla mnie mega szybko. 3 porcje ciasta upiekłam w jakieś 2 godz. (samo pieczenie to 10 min. na 1 blaszkę)

Robiłam te same pierniczki. Bardzo szybko się robi.
Ja jednak za cienko rozwałkowałam i są twardawe. Te które są grubsze są lepsze. Więc jak ktoś będzie robił, to tak min. 0,5cm.
Chyba będę robić drugi raz, bo syn mi podjada ;)
W przepisie jest napisane, żeby rozwałkować na  min. 4 mm grubości.
:Serduszka: .::Łucja 15.10.2009::. :Serduszka: .::Hubercik 20.01.2012::. :Serduszka: .::Emilka 20.12.2013::. :Serduszka:

Offline .:Anka:.
  • Global Moderator
  • Chuck Norris
  • *****
  • Wiadomości: 23667
  • Płeć: Kobieta
Odp: Forumkowe gotowanie
« Odpowiedź #5334 dnia: 20 Grudnia 2012, 10:25 »
loona, robi się je bardzo szybko  :)
i sa naprawdę pyszne

Offline malgosiask

  • Chuck Norris
  • ********
  • Wiadomości: 8926
  • Płeć: Kobieta
  • data ślubu: 10 czerwca 2009r.
Odp: Forumkowe gotowanie
« Odpowiedź #5335 dnia: 20 Grudnia 2012, 10:31 »
W przepisie jest napisane, żeby rozwałkować na  min. 4 mm grubości.

 ;)

Offline loona
  • Chuck Norris
  • ********
  • Wiadomości: 10572
  • Płeć: Kobieta
  • data ślubu: 25.08.2007r.
Odp: Forumkowe gotowanie
« Odpowiedź #5336 dnia: 20 Grudnia 2012, 10:43 »
 W takim razie dzisiaj je upiekę u mamy na próbę, a jak mi wyjdą to zrobię jeszcze raz w niedzielę i je z moim P. udekorujemy.

Dzieci w domu brak, zapach Świąt trza w domu wytworzyć więc się sami będziemy "bawić"  ;D

Koleżanka zasugerowała aby zamiast choinek pozycje z kamasutry na tych pierniczkach narysować  :brewki: Rozważę ;)

Offline KAHA

  • Przyjaciele
  • Chuck Norris
  • ********
  • Wiadomości: 5295
  • Płeć: Kobieta
  • Denique non omnes eadem mirantur amantque
  • data ślubu: 11.09.1999
Odp: Forumkowe gotowanie
« Odpowiedź #5337 dnia: 20 Grudnia 2012, 11:24 »
a tę kapuchę jakoś posiekać, ten farsz zmielić czy cóś ? czy tak jak się ugotuje ?
Długo to się w ogóle gotuje ?
mielisz i ewentualnie jeszcze doprawiasz solą, pieprzem - wedle uznania. Ja dodaję jeszcze cząbru i majeranku na zmniejszenie wzdęć po spożyciu :-)  .

Offline :martyna:
  • Chuck Norris
  • ********
  • Wiadomości: 17583
  • Płeć: Kobieta
Odp: Forumkowe gotowanie
« Odpowiedź #5338 dnia: 20 Grudnia 2012, 12:44 »
Ja nie mielę kapusty, tylko kroję. Nie lubię miazgi.

Offline mon_ka98

  • Chuck Norris
  • ********
  • Wiadomości: 3673
  • Płeć: Kobieta
Odp: Forumkowe gotowanie
« Odpowiedź #5339 dnia: 20 Grudnia 2012, 15:14 »
a jakieś pomysły na pierś kaczki ???
z czym ją podać ???
jakoś ostatnio brakuje mi weny...



Najlepiej widzę, kiedy zamknę oczy...