Autor Wątek: Forumkowe gotowanie  (Przeczytany 2944431 razy)

0 użytkowników i 3 Gości przegląda ten wątek.

Offline martulka

  • Chuck Norris
  • ********
  • Wiadomości: 10275
  • Płeć: Kobieta
  • 2+2+2=nasza rodzinka :)
  • data ślubu: 18-06-2005
Odp: Forumkowe gotowanie
« Odpowiedź #3660 dnia: 2 Września 2011, 13:05 »
Ja naleśniki robię tak:
- 250 g mąki
- 2 jajka
- szklanka mleka
- szklanka wody
- szczypta soli

Mieszam w misce mikserem przez ok. pół minuty. Smażę na teflonowej patelni posmarowanej olejem.



Offline gagatka

  • Chuck Norris
  • ********
  • Wiadomości: 3675
  • Płeć: Kobieta
  • Szczęśliwa Pani G., Mama Łucji, Hubercika i Emilki
  • data ślubu: :Zakochany:18.08.07
Odp: Forumkowe gotowanie
« Odpowiedź #3661 dnia: 2 Września 2011, 14:19 »
Ja najpierw miksuję 2 jajka z cukrem i cukrem wanilinowym, potem dodaję mleko, trochę oleju, mąkę i odrobinę soli. Wszystkiego tak jak pisałam "na oko", żeby się dobrze rozlewało na patelni, a jednocześnie nie było za rzadkie ;) Miksuję chwilę wszystko razem, odstawiam na 20 minut w temperaturze pokojowej i smażę też na teflonowej patelni posmarowanej olejem i tak co jakiś czas ją smaruję, żeby się nie przyklejały (nie przed każdym naleśnikiem).
:Serduszka: .::Łucja 15.10.2009::. :Serduszka: .::Hubercik 20.01.2012::. :Serduszka: .::Emilka 20.12.2013::. :Serduszka:

Offline s_erduszko
  • Chuck Norris
  • ********
  • Wiadomości: 10507
  • Płeć: Kobieta
  • :-D
Odp: Forumkowe gotowanie
« Odpowiedź #3662 dnia: 2 Września 2011, 14:21 »
Dziękuje pięknie  :-*

Offline elisabeth81

  • Chuck Norris
  • ********
  • Wiadomości: 7820
  • Płeć: Kobieta
Odp: Forumkowe gotowanie
« Odpowiedź #3663 dnia: 2 Września 2011, 16:16 »
ja uwielbiam cieniutkie naleśniki wg uproszczonego przepisu:
2 jajka
szklanka mleka
niecała szklanka mąki
2 łyżki oleju

Miksuję i tylko pierwszego smażę na oleju, następnych już nie. rozlewam ciasto na patelni i wychodzą cieniutkie i nieociekające tłuszczem.
i tez mogłabym je jeść codziennie  ;)
"Wstać rano, zrobić przedziałek i odpieprzyć się od siebie. Czyli nie mówić sobie: muszę to, tamto, owo. Ja zapisuję rano, co mam zrobić. A chwilę potem skreślam połowę"

Offline ~Ania~
  • Global Moderator
  • Chuck Norris
  • *****
  • Wiadomości: 24071
  • Płeć: Kobieta
  • data ślubu: 2006-10-07
Odp: Forumkowe gotowanie
« Odpowiedź #3664 dnia: 3 Września 2011, 09:12 »
ja robie tak samo jak elisabeth  :)

Offline anusiaaa

  • Chuck Norris
  • ********
  • Wiadomości: 26444
  • Płeć: Kobieta
Odp: Forumkowe gotowanie
« Odpowiedź #3665 dnia: 7 Września 2011, 08:39 »
Ela, twoje naleśniki wyszły pycha...nawet ich nie spartolilam ;D

Kupilamw Lidlu Tortille- te placki, chcialabym na obiad zrobic, tylko co mam do nich włozyć i w o gole macie jakis przepis co z tym sie robi ;D
"Travel is the only thing you buy that makes you richer"

Offline moniq

  • Chuck Norris
  • ********
  • Wiadomości: 13342
  • Płeć: Kobieta
  • data ślubu: 17.07.2010
Odp: Forumkowe gotowanie
« Odpowiedź #3666 dnia: 7 Września 2011, 08:46 »
te placki to się chyba delikatnie na patelni podgrzewa
kiedyś robiliśmy taką domową tortille ale musiałabym przepisu poszukać
Dane potrzebne do przekazania 1% podatku na naszego syna Maćka
W formularzu PIT wpisz numer KRS: 0000037904
W rubryce „Informacje uzupełniające - cel szczegółowy 1%” podaj:
23900 Kowalski Maciej Dąbrowa Górnicza
Dziękujemy

Offline ika3w

  • Ilona
  • Chuck Norris
  • ********
  • Wiadomości: 3905
  • Płeć: Kobieta
  • data ślubu: 23.08.2008r
Odp: Forumkowe gotowanie
« Odpowiedź #3667 dnia: 7 Września 2011, 08:58 »
Ja tortille, zarówno kupne i robione, podgrzewam w mikrofali, wszystkie na raz. Na patelni też można, ale w tedy każdą osobno.
Do środka wrzucam:
sałata lodowa/kapusta pekińska zależy co mam
pierś kurczaka usmażona
pomidor
ogórek
cebula czerwona
sos czosnkowy


Offline asashia

  • entuzjasta
  • ******
  • Wiadomości: 833
  • Płeć: Kobieta
  • ~so be it~
Odp: Forumkowe gotowanie
« Odpowiedź #3668 dnia: 7 Września 2011, 09:39 »
ja podobnie: składałam i podgrzewałam w takim opiekaczu do grzanek, potem wyjmujemy i faszerujemy-do środka: ser żółty, sałata lodowa, papryka, pomidor, sos (majonez + przyprawy) -można też na bazie jogurtu-nakładamy dwukrotnie na placek i na warzywa, ketchup, ogórek konserwowy, kurczak podsmażony z przyprawami w kostkę, na koniec zawijamy-składamy!
najtrudniejsze-to nie przeładować-a dac wszystkie składniki i zawinąc tak by się nic nie rozwaliło:)
można też zapiec w piekarniku z farszem w środku-ale ja wole świeże chrupiące warzywa!
na patelni-jeszcze lepiej-ja nigdy nie robiłam-bo miałam za małą-ale dorobiłam się dużej zatem muszę zakupić placki lidlowe i wypróbowac nowy sposób podgrzania!
Niezmiennie rozczula mnie etykietka-którą zabrałam z porodówki z łóżeczka córeczki: "Tam, gdzie nie ma dzieci, brakuje nieba." Algernon Charles Swinburne... Zostałam Mamą! Mam w końcu swoje upragnione niebo!

Offline ciriness

  • Chuck Norris
  • ********
  • Wiadomości: 15056
  • data ślubu: 11.09.2010
Odp: Forumkowe gotowanie
« Odpowiedź #3669 dnia: 12 Września 2011, 09:08 »
Ja lubię też tortille ze szpinakiem, mozarellą i kurczakiem ale to dłuższa wersja.
Tak to robię jak ika :)

Dobre są tortille w Biedronce, duże 4 za niecałe 4zł :)




Offline ejotek

  • Chuck Norris
  • ********
  • Wiadomości: 7247
  • Płeć: Kobieta
  • ONLY YOU
  • data ślubu: 03.10.2009
Odp: Forumkowe gotowanie
« Odpowiedź #3670 dnia: 21 Września 2011, 13:49 »
dziewczyny potrzebuję PILNIE pomocy w kwestii dżemu
mam winogrono małe ciemne i właśnie je myję.... myślę o dżemie, ale w necie tyle różnych dziwności że nie wiem w końcu jak to zrobić.... z jabłkami?? ile gotować winogrono? ile żelfixu? czy słoiczki mam potem pasteryzować czy wystarczy odwrócić do góry dnem?

może któraś z Was robi i ma praktykę - help :)

Offline ejotek

  • Chuck Norris
  • ********
  • Wiadomości: 7247
  • Płeć: Kobieta
  • ONLY YOU
  • data ślubu: 03.10.2009
Odp: Forumkowe gotowanie
« Odpowiedź #3671 dnia: 22 Września 2011, 10:53 »
pytania nieaktualne, dżem zrobiony

Offline ~Ania~
  • Global Moderator
  • Chuck Norris
  • *****
  • Wiadomości: 24071
  • Płeć: Kobieta
  • data ślubu: 2006-10-07
Odp: Forumkowe gotowanie
« Odpowiedź #3672 dnia: 1 Października 2011, 08:07 »
Dajcie przepis na tego kurczaka w zupie ogonowej bo znaleźć nie mogę...

Offline Anjuschka

  • Moderator
  • Chuck Norris
  • *****
  • Wiadomości: 10267
  • Płeć: Kobieta
  • data ślubu: 15.05.2010
Odp: Forumkowe gotowanie
« Odpowiedź #3673 dnia: 1 Października 2011, 09:29 »
To chyba będzie to:

a ok ;D

wiec piersi kurczaka kroje na kawalki (nie za male), pieczarki tyz, kurczaka panieruje w zupie ogonowej winiary (proszek oczywiscie), nastepnie go obsmazam na oliwce;

tak przygotowane przekladam do zaroodopornego naczynia warstwami ukladam z pieczarkami (nie smaze pieczarek), wsio polewam smietana (najlepiej w kartoniku - gesta - 30% lub wymieszana z 18%)

Takie cus wstawiam do piekarnika na 40 minut ;D


Wszyscy tak sie zachwycaja ze az mi glupio bo to takie proste ;D

Smak niesamowity

Offline ziomaleczka

  • Chuck Norris
  • ********
  • Wiadomości: 3245
  • Płeć: Kobieta
  • data ślubu: 12.09.2009
Odp: Forumkowe gotowanie
« Odpowiedź #3674 dnia: 3 Października 2011, 12:18 »
Oooo i kolejny wątek wart odwiedzania :)

Będę zaglądać :)




Offline anulla_p

  • Chuck Norris
  • ********
  • Wiadomości: 6506
  • Płeć: Kobieta
  • data ślubu: 27-06-09
Odp: Forumkowe gotowanie
« Odpowiedź #3675 dnia: 3 Października 2011, 12:34 »
Anjuschka dzięki kochana, że to wykopałaś  :)  tak więc mam obiad na dzisiaj lub jutro



Dlaczego kobiety mają zawsze tak dużo obowiązków? Bo głupie śpią w nocy to im się zbiera

Offline ciriness

  • Chuck Norris
  • ********
  • Wiadomości: 15056
  • data ślubu: 11.09.2010
Odp: Forumkowe gotowanie
« Odpowiedź #3676 dnia: 3 Października 2011, 13:10 »
Dziewczyny czy może mi ktoś polecić jakieś dobre ciasto albo cokolwiek innego z gruszkami ? :)




Offline SaTine

  • ღ KM ღ
  • Chuck Norris
  • ********
  • Wiadomości: 3829
  • Płeć: Kobieta
  • data ślubu: 21.06.2008
Odp: Forumkowe gotowanie
« Odpowiedź #3677 dnia: 3 Października 2011, 16:10 »
Polecam "Crumble z gruszkami".. czyli gruszki pod kruszonką.

Robi sie to w 10 minut, zawsze wychodzi i jest pycha :)
Gruszki kroi się w plastry albo ćwiartki, posypać cukrem i cynamonem.. odstawić na trochę.
Następnie wyłożyć je do naczynia żaroodpornego, i posypać wcześniej przygotowaną kruszonką (mąka + masło + cukier)
Zapiekać ok 20-30 min w temp. ok 180 stopni
Najlepiej smakuje na ciepło.. np z lodami :)
____________________________________________________
"...Jeśli wiara czyni cuda... trzeba wierzyć że się uda..." ... :dzidzia:

Offline Lemmy
  • No one but you, I love like a fool, you're my dream come true!
  • Chuck Norris
  • ********
  • Wiadomości: 6707
  • Karolina i Patysia
  • data ślubu: 30 czerwca 2007
Odp: Forumkowe gotowanie
« Odpowiedź #3678 dnia: 3 Października 2011, 16:23 »
O tak, crumble są godne polecenia :)

Offline .:Anka:.
  • Global Moderator
  • Chuck Norris
  • *****
  • Wiadomości: 23667
  • Płeć: Kobieta
Odp: Forumkowe gotowanie
« Odpowiedź #3679 dnia: 3 Października 2011, 16:36 »

Offline ciriness

  • Chuck Norris
  • ********
  • Wiadomości: 15056
  • data ślubu: 11.09.2010
Odp: Forumkowe gotowanie
« Odpowiedź #3680 dnia: 5 Października 2011, 17:42 »
Dzięki dziewczyny jesteście niezastąpione  ;D :bukiet:




Offline pyh

  • uzależniony
  • *******
  • Wiadomości: 1285
  • Płeć: Kobieta
  • data ślubu: mężatka od 7.7.7
Odp: Forumkowe gotowanie
« Odpowiedź #3681 dnia: 10 Października 2011, 20:40 »
dziewczyny, ktora z Was ma bloga kulinarnego, bo chyba dopadlo mnie zacmienie mozgu.... :?
kiedys pytalam o gulasz z cukinia i dostalam wtedy odnosnik do przepisu i nie moge znalezc teraz  :(

Offline madziq

  • Chuck Norris
  • ********
  • Wiadomości: 6009
  • Płeć: Kobieta
  • data ślubu: 26.04.2008
Odp: Forumkowe gotowanie
« Odpowiedź #3682 dnia: 10 Października 2011, 22:13 »

Offline pyh

  • uzależniony
  • *******
  • Wiadomości: 1285
  • Płeć: Kobieta
  • data ślubu: mężatka od 7.7.7
Odp: Forumkowe gotowanie
« Odpowiedź #3683 dnia: 10 Października 2011, 22:56 »
o, dokladnie o to mi chodzilo, dziekuje :)

Offline ela

  • Chuck Norris
  • ********
  • Wiadomości: 22579
  • Płeć: Kobieta
  • data ślubu: 13.08.2005
Odp: Forumkowe gotowanie
« Odpowiedź #3684 dnia: 11 Października 2011, 20:31 »
Przypominam wspaniały przepis na kurczaka ! Uwilebiam go !
Właśnie go wszamałam razem z kaszą gryczana !
Kurczak na porach

Składniki:

*1 podwójna pierś z kurczaka
*2 pory - jasne części
*papryka czerwona w proszku
*Majonez
*50 - 100 gram sera żółtego lub mozarelki
*sol pieprz

Wykonanie:
Piersi z kurczaka kroimy na kawałki - grubsza kostka- posypujemy papryka, pieprzem i solą i odstawiamy do lodówki na ok. 2 godziny (polecam na noc).
Dno naczynia do zapiekania smarujemy cienko oliwa. Pory kroimy na krążki i wykładamy na dno naczynia.

 
Na krążkach pora wykładamy kawałki kurczaka tak aby przylegały do siebie.



Mięso smarujemy majonezem (dokładnie ale nie za dużo majonezu)



Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na ok. 1 godz. 15 minut (na oko jak mieso sciete ser pieknie rozpuszczony, pory zaduszone).


Na 10-15 minut przed końcem pieczenia posypujemy całość utartym serem żółtym .


Po około 15 minutach wyciągamy:


i smacznego ;D:
[/color]
[/quote]
[/quote]
To, że się uśmiecham, śmieje i żartuje jak zawsze nie znaczy, że u mnie jest zajebiście. Ja po prostu nie lubię pokazywać, że jest mi bardzo źle. -

Offline Mariolka
  • Chuck Norris
  • ********
  • Wiadomości: 16728
  • Płeć: Kobieta
  • data ślubu: 23 kwietnia 2005 r.
Odp: Forumkowe gotowanie
« Odpowiedź #3685 dnia: 11 Października 2011, 22:04 »
też uwielbiam ten przepis
"Dwie rzeczy są nieskończone:Wszechświat i głupota ludzka, chociaż przy tym pierwszym nie upierałbym się" A.Einstein

Offline ciriness

  • Chuck Norris
  • ********
  • Wiadomości: 15056
  • data ślubu: 11.09.2010
Odp: Forumkowe gotowanie
« Odpowiedź #3686 dnia: 12 Października 2011, 13:17 »
Ooo świetna inspiracja, zrobię tego kurczaka jutro :D




Offline SaTine

  • ღ KM ღ
  • Chuck Norris
  • ********
  • Wiadomości: 3829
  • Płeć: Kobieta
  • data ślubu: 21.06.2008
Odp: Forumkowe gotowanie
« Odpowiedź #3687 dnia: 12 Października 2011, 15:48 »
A ja polecam coś na słodko.. robi się w 15 min :D

Szarlotka sypana (bez ucierania, wyrabiania itp)



Składniki:
- 1 szklanka mąki
- 1 szklanka kaszy manny
- 1 szklanka cukru (ja polecam dać troche mniej bo ciasto wychodzi baardzo słodkie)
- ok 1 kg jabłek
- proszek do pieczenia
- trochę ponad pół kostki masła (którą warto na godzinę przed pieczeniem wsadzić do zamrażalnika)

Mieszamy wszystkie suche składniki, tortownice smarujemy dokładnie masłem.

Wysypujemy jedną część suchych składnikóww... na to tarkujemy masło (żeby pokryć całą powierzchnię wiórkami masła)
Wykładamy część starkowanych (na grubych oczkach) jabłek.
Znowu warstwa sucha + wiórki z masła + warstwa jabłek.
Na sam wierzch warstwa sucha + wiórki z masła.

Wsadzamy do piekarnika 180 stopni na ok 1 godzinę.

Najlepiej tortownicę z zewnątrz obłożyć folią (albo położyć ja na blachę) bo podczas pieczenia masło może wyciekać.. i możecie mieć niezłą zadymę w kuchni :P
____________________________________________________
"...Jeśli wiara czyni cuda... trzeba wierzyć że się uda..." ... :dzidzia:

Offline madziatko

  • Chuck Norris
  • ********
  • Wiadomości: 8927
  • Płeć: Kobieta
  • data ślubu: 03.07.2010/31.07.2010
Odp: Forumkowe gotowanie
« Odpowiedź #3688 dnia: 12 Października 2011, 15:49 »
Ale fajne ciacho. Podoba mi się. Musze spróbować w najbliższych dniach :)



Offline madziq

  • Chuck Norris
  • ********
  • Wiadomości: 6009
  • Płeć: Kobieta
  • data ślubu: 26.04.2008
Odp: Forumkowe gotowanie
« Odpowiedź #3689 dnia: 12 Października 2011, 15:59 »
też taką robiłam  :D pyszna jest