Autor Wątek: Forumkowe gotowanie  (Przeczytany 2935549 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline Anjuschka

  • Moderator
  • Chuck Norris
  • *****
  • Wiadomości: 10267
  • Płeć: Kobieta
  • data ślubu: 15.05.2010
Odp: Forumkowe gotowanie
« Odpowiedź #3510 dnia: 28 Czerwca 2011, 11:20 »
Moje papryki też się gotują w bulionie, wtedy cały ten bulion przechodzi paprykami i z tego robię sos (mąka, śmietana, koperek).

Offline anusiaaa

  • Chuck Norris
  • ********
  • Wiadomości: 26444
  • Płeć: Kobieta
Odp: Forumkowe gotowanie
« Odpowiedź #3511 dnia: 28 Czerwca 2011, 11:25 »
madzia, a może jakis konkretny przepis na blogu twoim  ;D
"Travel is the only thing you buy that makes you richer"

Offline anusiaaa

  • Chuck Norris
  • ********
  • Wiadomości: 26444
  • Płeć: Kobieta
Odp: Forumkowe gotowanie
« Odpowiedź #3512 dnia: 28 Czerwca 2011, 11:27 »
aaa i przegladam na necie masę tych przepisów i 3/4 jest wlasnie pieczona w piekarniku bez sosów ::)
"Travel is the only thing you buy that makes you richer"

Offline Mysikróliczek

  • Chuck Norris
  • ********
  • Wiadomości: 17269
Odp: Forumkowe gotowanie
« Odpowiedź #3513 dnia: 28 Czerwca 2011, 11:45 »
Co kto lubi :)

Offline elisabeth81

  • Chuck Norris
  • ********
  • Wiadomości: 7820
  • Płeć: Kobieta
Odp: Forumkowe gotowanie
« Odpowiedź #3514 dnia: 28 Czerwca 2011, 21:59 »
Anjuschka wrzuć przepis na twoje papryki...

dziewczyny to jest przysłowiowe "niebo w gębie"
http://www.kwestiasmaku.com/zielony_srodek/truskawki/mini_serniczki_z_truskawkami/przepis.html

zrobiłam z ciastkami z czekoladą, mascarpone i malinami... genialne w swej prostocie i przy tym obłędnie smakuje. hit na mojej ostatniej imprezie.. ;)
"Wstać rano, zrobić przedziałek i odpieprzyć się od siebie. Czyli nie mówić sobie: muszę to, tamto, owo. Ja zapisuję rano, co mam zrobić. A chwilę potem skreślam połowę"

Offline sarunia

  • bywalec
  • ****
  • Wiadomości: 328
  • Płeć: Kobieta
  • data ślubu: 31.12.19
Odp: Forumkowe gotowanie
« Odpowiedź #3515 dnia: 28 Czerwca 2011, 22:47 »
te serniczki robiłas bez pieczenia w piekarniku?

Offline elisabeth81

  • Chuck Norris
  • ********
  • Wiadomości: 7820
  • Płeć: Kobieta
Odp: Forumkowe gotowanie
« Odpowiedź #3516 dnia: 28 Czerwca 2011, 23:47 »
sarunia - piekłam w piekarniku tak jak jest w przepisie
"Wstać rano, zrobić przedziałek i odpieprzyć się od siebie. Czyli nie mówić sobie: muszę to, tamto, owo. Ja zapisuję rano, co mam zrobić. A chwilę potem skreślam połowę"

Offline Anjuschka

  • Moderator
  • Chuck Norris
  • *****
  • Wiadomości: 10267
  • Płeć: Kobieta
  • data ślubu: 15.05.2010
Odp: Forumkowe gotowanie
« Odpowiedź #3517 dnia: 29 Czerwca 2011, 08:29 »
Papryki nadziewane (najlepsze te białe sezonowe, od biedy mogą być czerwone, żółte lub zielone).

0,5kg mięsa mielonego
1 woreczek ryżu
ok. 6-8 papryk białych (w zależności od rozmiaru)
sól
pieprz i przyprawy do smaku
kostka rosołowa
mąka, śmietana, koperek (do zagęszczenia sosu).

Papryki oporządzamy i myjemy (pozbywamy się pestek). Ryż gotujemy i studzimy. Mięso mielone mieszamy z ryżem, solą i pieprzem oraz dowolnymi przyprawami, jakie lubimy. Nadziewamy papryki. Wkładamy do garnka (na stojąco, żeby farsz nie uciekał) i zalewamy bulionem lub wodą + kostka rosołową (bulion nie musi przykrywać papryk, ja tak na oko daję 0,5-1l). Przykrywamy. Gotujemy do miękkości papryk (i gotowości mięsa, czyli aby nie było surowe - ok. 30-45 min) - powinno pięknie pachnieć paprykami.
Papryki wyciągamy i zagęszczamy sos - ja przeważnie daję koperek, bo taki sosik jest pyszny do ziemniaczków.

Offline anusiaaa

  • Chuck Norris
  • ********
  • Wiadomości: 26444
  • Płeć: Kobieta
Odp: Forumkowe gotowanie
« Odpowiedź #3518 dnia: 29 Czerwca 2011, 08:38 »
Ania, czyli miesą surowe dajesz do ryzu?
"Travel is the only thing you buy that makes you richer"

Offline Anjuschka

  • Moderator
  • Chuck Norris
  • *****
  • Wiadomości: 10267
  • Płeć: Kobieta
  • data ślubu: 15.05.2010
Odp: Forumkowe gotowanie
« Odpowiedź #3519 dnia: 29 Czerwca 2011, 08:43 »
Tak, ono później gotuje się w tym bulionie w paprykach oczywiście :)
Bardzo podobnie robi się gołąbki, tyle, że mięso mielone zawija się w kapuchę i tak gotuje. No i obowiązkowo koncentrat pomidorowy do gołąbków.

Offline ~Ania~
  • Global Moderator
  • Chuck Norris
  • *****
  • Wiadomości: 24071
  • Płeć: Kobieta
  • data ślubu: 2006-10-07
Odp: Forumkowe gotowanie
« Odpowiedź #3520 dnia: 29 Czerwca 2011, 09:38 »
Ania do farszu koncentrat pomidorowy? Ja tak zawsze robię gołąbki, a moja mama znowu w ogóle bez sosu i koncentratu...

Offline anusiaaa

  • Chuck Norris
  • ********
  • Wiadomości: 26444
  • Płeć: Kobieta
Odp: Forumkowe gotowanie
« Odpowiedź #3521 dnia: 29 Czerwca 2011, 09:43 »
Ania, następnym razem zrobie twoje papryki :) Mam nadzieje, ze teraz beda lepsze.
"Travel is the only thing you buy that makes you richer"

Offline Anjuschka

  • Moderator
  • Chuck Norris
  • *****
  • Wiadomości: 10267
  • Płeć: Kobieta
  • data ślubu: 15.05.2010
Odp: Forumkowe gotowanie
« Odpowiedź #3522 dnia: 29 Czerwca 2011, 10:05 »
Do gołąbków daję trochę koncentratu i do farszu.
Do papryk nie daję koncentratu, chociaż jakby robić w sosie pomidorowym, to czemu nie. Kto co lubi :)

Offline sarunia

  • bywalec
  • ****
  • Wiadomości: 328
  • Płeć: Kobieta
  • data ślubu: 31.12.19
Odp: Forumkowe gotowanie
« Odpowiedź #3523 dnia: 29 Czerwca 2011, 16:59 »
elisabeth81- dziękuję za odpowiedż..... jutro piekę serniczki, produkty już zakupione :)

Offline Gemini
  • Chuck Norris
  • ********
  • Wiadomości: 5362
  • Płeć: Kobieta
  • data ślubu: 30.06.2007
Odp: Forumkowe gotowanie
« Odpowiedź #3524 dnia: 30 Czerwca 2011, 12:09 »
COś dla wielbicieli baaardzo słodkich ciast :D

Mnie nie zachwyciło, ale za to moje znajome się nim zajadają, podaję przepis, może jakaś wielbicielka słodkości się skusi :D

Sernikobrownie z truskawkowym puree

Puree truskawkowe:
• 2 szklanki z górką truskawek (świeżych lub mrożonych)
• 3 łyżki cukru (dałam brązowy)
Masa czekoladowa (Brownie):
• 200 g gorzkiej czekolady (dałam 70% z Wawelu a drugim razem Gorzką z Wedla i też było ok)
• 200 g masła
• 3 jajka
• 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii
• 230 g drobnego cukru (dałam cukier puder)
• 120 g mąki
Masa serowa:
• 500 g śmietankowego sera twarogowego
• 3/4 puszki skondensowanego mleka słodzonego
• 2 jajka
Przygotowanie:

Małą blaszkę o wymiarach 20 x 24 cm wysmarować olejem (lub roztopionym masłem) i wyłożyć papierem do pieczenia. Piekarnik nagrzać do 170 stopni.
Puree truskawkowe:Truskawki gotować razem z cukrem na małym ogniu, bez przykrycia, przez około 45 minut na gęste puree. Mniej więcej w połowie gotowania rozgnieść truskawki praską. Ostudzić.
Masa czekoladowa (Brownie): Roztopić czekoladę w rondelku razem z masłem, nie podgrzewając za bardzo masy. Ostudzić. Jajka ubić na puszystą pianę razem z cukrem i wanilią, następnie wymieszać z ostudzoną czekoladą i masłem. Na koniec delikatnie połączyć w jednolitą masę z przesianą mąką (można mikserem na małych obrotach). Masę wylać do przygotowanej blaszki i piec przez 15 minut.
Masa serowa: Utrzeć ser na gładką i jednolitą masę, następnie stopniowo, po jednej łyżce dodawać mleko skondensowane. Później wbić kolejno po jednym jajku, ciągle miksując. Masę serową wylać na jeszcze ciepłą warstwę czekoladową. Łyżeczką nakładać puree truskawkowe i delikatnie rozciągnąć je po całej powierzchni masy serowej, tworząc smugi.
Wstawić do piekarnika, zmniejszyć temperaturę do 160 stopni i piec ciasto przez 35 minut. Studzić w uchylonym piekarniku. Wstawić do lodówki na około godzinę bez przykrycia. Pokroić na kwadraty


Offline jagodka24

  • Chuck Norris
  • ********
  • Wiadomości: 11571
  • Płeć: Kobieta
Odp: Forumkowe gotowanie
« Odpowiedź #3525 dnia: 30 Czerwca 2011, 12:39 »
a ja wlasnie upeikłam sernik z rosą z przepisu naszej forumki
jest genialny i super sie sprawdzi na impreze przedszkolną

Jagoda - 05.06.2007
Maja - 29.03.2010

Offline baska98

  • Chuck Norris
  • ********
  • Wiadomości: 10161
  • Płeć: Kobieta
  • data ślubu: 31 maj 2008
Odp: Forumkowe gotowanie
« Odpowiedź #3526 dnia: 30 Czerwca 2011, 22:27 »
poproszę jakieś sprawdzone sałatki na grilla :D

Offline anetka71

  • maniak
  • ********
  • Wiadomości: 1864
  • Płeć: Kobieta
  • data ślubu: 11.10.2008
Odp: Forumkowe gotowanie
« Odpowiedź #3527 dnia: 30 Czerwca 2011, 22:33 »
ja ostatnio zrobiłam sałatkę znalezioną na internecie, bałam się że może być po prostu śrdenia,ale wyszła pycha;rodzicom uszy się trzęsły ;)

SKŁADNIKI:
1 duża sałata
2 pęczki rzodkiewek
1 pęczek cebulki dymki (ja dałam 3/4 dużej młodej cebuli)
1 papryka czerwona
5 jajek ugotowanych na twardo

i dodałam dodatkowo ogórka świeżego


Sos:
5 łyżek oleju
1 łyżka musztardy
1 łyżka sosu sojowego
1/2 cytryny-sok
1 łyżeczka czosnku granulowanego
1 łyżeczka papryki słodkiej w proszku
1 łyżeczka miodu
1 łyżeczka przyprawy ziołowej do grilla
3 łyżki wody
sól,pieprz


pychota!

Offline pyh

  • uzależniony
  • *******
  • Wiadomości: 1285
  • Płeć: Kobieta
  • data ślubu: mężatka od 7.7.7
Odp: Forumkowe gotowanie
« Odpowiedź #3528 dnia: 4 Lipca 2011, 22:55 »
chcialam tylko dodac, ze papryki przed pieczeniem w piekarniku mozna wysmarowac olejem z majerankiem, zmielonym kminkiem, sola i pieprzem, najlepiej tylko z zewnatrz, zeby farsz sie lepiej trzymal wnetrza
ja papryki pieke w naczyniu zaroodpornym bez sosu/ koncentratu, choc czasem podlewam bulionem stopniowo
mieso zawsze podsmazam przed faszerowaniem, dodaje duzo ziol, fajnie komponuje sie natka pietruszki,czesto do farszu dodaje pora i troche pomidorow bez skorki, jest wtedy mniej suchy i bardziej wyrazisty
z takim farszem robie tez cukinie, kabaczki i patisony
kalarepki faszeruje kasza jeczmienna z boczkiem i cebulka :)

Offline anusiaaa

  • Chuck Norris
  • ********
  • Wiadomości: 26444
  • Płeć: Kobieta
Odp: Forumkowe gotowanie
« Odpowiedź #3529 dnia: 6 Lipca 2011, 12:02 »
o pyh dzięki za cenną radę  :-*
"Travel is the only thing you buy that makes you richer"

Offline andzelika

  • Małżeństwo jest zgodne, kiedy żona panuje nad mężem, a mąż nad sobą.
  • Chuck Norris
  • ********
  • Wiadomości: 4931
  • Płeć: Kobieta
  • data ślubu: 19.09.09
Odp: Forumkowe gotowanie
« Odpowiedź #3530 dnia: 7 Lipca 2011, 15:27 »
coś mnie naszło na sajgonki, czy ktoś może mi sprawdzony przepis podrzucić
 byłabym bardzo wdzięczna ;D
[/url]
[/url]

Offline sarunia

  • bywalec
  • ****
  • Wiadomości: 328
  • Płeć: Kobieta
  • data ślubu: 31.12.19
Odp: Forumkowe gotowanie
« Odpowiedź #3531 dnia: 8 Lipca 2011, 16:55 »

Offline Zaneta_81

  • Chuck Norris
  • ********
  • Wiadomości: 5667
  • Płeć: Kobieta
  • data ślubu: 7.07.2007
Odp: Forumkowe gotowanie
« Odpowiedź #3532 dnia: 9 Lipca 2011, 21:02 »
madziq dzięki kochana  :-* Twoje przepisy na blogu sprawiły, że unoszę się dziś parę cm na ziemią  ;) tak zostałąm pochwalona przez gości za dzisiejszy obiad  ;D a zaserwowałam im m.in kurczak z mozzarelą i pomidorkami koktajowlymi i makaron nadziewany...troszkę ten przepis zmodyfikowałam, ale ogólnie każdy sie zachwycał i ciągle dokładali sobie na talarze  ;D dzięki jeszcze raz  :-*
 

                         Dzieci się nie wychowuje, dzieciom daje się przykład...

Offline madziq

  • Chuck Norris
  • ********
  • Wiadomości: 6009
  • Płeć: Kobieta
  • data ślubu: 26.04.2008
Odp: Forumkowe gotowanie
« Odpowiedź #3533 dnia: 9 Lipca 2011, 22:25 »
jest mi niezmiernie miło  ;D bardzo się cieszę że smakowało  :-*

Offline loona
  • Chuck Norris
  • ********
  • Wiadomości: 10572
  • Płeć: Kobieta
  • data ślubu: 25.08.2007r.
Odp: Forumkowe gotowanie
« Odpowiedź #3534 dnia: 10 Lipca 2011, 21:56 »
Bo madziq ma wiele niesamowitych przepisw :) Ja tez często coś z twojej stronki zgapiam ;)

Elizabeth? Możesz napisac jakich ciastek użyłaś do tych serniczków? Mi one nie wychodzą bo ciastka się strasznie kruszą ...

Offline elisabeth81

  • Chuck Norris
  • ********
  • Wiadomości: 7820
  • Płeć: Kobieta
Odp: Forumkowe gotowanie
« Odpowiedź #3535 dnia: 10 Lipca 2011, 22:20 »
"Wstać rano, zrobić przedziałek i odpieprzyć się od siebie. Czyli nie mówić sobie: muszę to, tamto, owo. Ja zapisuję rano, co mam zrobić. A chwilę potem skreślam połowę"

Offline loona
  • Chuck Norris
  • ********
  • Wiadomości: 10572
  • Płeć: Kobieta
  • data ślubu: 25.08.2007r.
Odp: Forumkowe gotowanie
« Odpowiedź #3536 dnia: 10 Lipca 2011, 22:36 »
A tylko je "ręcznie" kruszyłaś czy użyłaś np. blendera?

Offline elisabeth81

  • Chuck Norris
  • ********
  • Wiadomości: 7820
  • Płeć: Kobieta
Odp: Forumkowe gotowanie
« Odpowiedź #3537 dnia: 10 Lipca 2011, 22:39 »
raz blenderem a raz ręcznie ;)
"Wstać rano, zrobić przedziałek i odpieprzyć się od siebie. Czyli nie mówić sobie: muszę to, tamto, owo. Ja zapisuję rano, co mam zrobić. A chwilę potem skreślam połowę"

Offline .caril.

  • Chuck Norris
  • ********
  • Wiadomości: 10757
  • data ślubu: 22.08.2009
Odp: Forumkowe gotowanie
« Odpowiedź #3538 dnia: 11 Lipca 2011, 21:27 »
spody też robię z tych ciastek.
loona, zawsze dodaję trochę masła żeby się lepiej skleiło i do lodówki na godzinę.

od kilku dni przymierzam się do: http://moje-co-nieco.ge5.net/2011/07/07/muffinki-z-porzeczkami/#more-2385
chyba w sobotę się z nimi zmierzę :)

Offline Elcik

  • Chuck Norris
  • ********
  • Wiadomości: 4144
  • Płeć: Kobieta
  • data ślubu: 02.06.2007
Odp: Forumkowe gotowanie
« Odpowiedź #3539 dnia: 12 Lipca 2011, 13:19 »
O ja dzięki, dumam i dumam co by to zrobić z tony porzeczek na działce :) już teraz wiem, gdzie je po cześci spożytkuję.

Wczoraj popełniłam zupę bulion ze świeżym szczawiem, szpinakiem i natką pietruszki :) ciekawe jak będzie dziś smakować :) planuje zagęścić to żółtkiem i dodać ryżu.