Autor Wątek: Forumkowe gotowanie  (Przeczytany 2938169 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline Ewiszka

  • Chuck Norris
  • ********
  • Wiadomości: 3514
  • Płeć: Kobieta
Odp: Forumkowe gotowanie
« Odpowiedź #3240 dnia: 20 Listopada 2010, 10:57 »
izabelle jesteś pewna tych proporcji na banoffi pie ???

zrobiłam...jest pyszne, ale karmel sie wylał i ciasto jest w płynie :-\ nawet po tym 5 minutowym gotowaniu był rzadki...po ostygnięciu trochę zastygł, ale po otwarciu blachy się wylał :-\
napewno aż dwie puszki mleka skondensowanego? a moze robiłaś z jakiś miejszych puszek ???

Offline andzelika

  • Małżeństwo jest zgodne, kiedy żona panuje nad mężem, a mąż nad sobą.
  • Chuck Norris
  • ********
  • Wiadomości: 4931
  • Płeć: Kobieta
  • data ślubu: 19.09.09
Odp: Forumkowe gotowanie
« Odpowiedź #3241 dnia: 20 Listopada 2010, 12:06 »
Szukam przepisu na coś pysznego.Najlepiej żeby był to kurczak z makaronem pene i przyprawą  curry.Taką potrawę jadłam na sylwestra, niestety nigdzie nie mogę znaleźć przepisu?
[/url]
[/url]

Offline demka

  • Chuck Norris
  • ********
  • Wiadomości: 9604
  • Płeć: Kobieta
  • data ślubu: 25 grudnia 2005
Odp: Forumkowe gotowanie
« Odpowiedź #3242 dnia: 20 Listopada 2010, 13:20 »
         
2.      Resztę masła i cukier roztopić w garnku, dodać skondensowane mleko powoli, ciągle mieszając doprowadzić do lekkiego wrzenia, gotować około 5 minut, ale nie dłużej! Cały czas mieszając, żeby nie nic nie przywaro do dna. Powinien powstać lekki, złotawy karmel.
            

Myślę, że błąd tkwi tutaj nie powinno być mleka skondencowanego lecz gotowego już karmelu (czyli mleko najpier gotujemy w puszce przez 2,5-3 godziny) wtedy się nie powinno rozlać !
Nasza Oliwcia:

Nasza Lenka:

Offline Mysikróliczek

  • Chuck Norris
  • ********
  • Wiadomości: 17269
Odp: Forumkowe gotowanie
« Odpowiedź #3243 dnia: 20 Listopada 2010, 13:31 »
Dokładnie tak, taką puszkę mleka powinnaś gotować albo kupić już masę krówkową (też w puszkach sprzedają).

Offline chiquita_84
  • Chuck Norris
  • ********
  • Wiadomości: 14560
Odp: Forumkowe gotowanie
« Odpowiedź #3244 dnia: 1 Grudnia 2010, 10:57 »
jakie potrawy znajdą się na waszych wigilijnych stołach???

Offline Mariolka
  • Chuck Norris
  • ********
  • Wiadomości: 16728
  • Płeć: Kobieta
  • data ślubu: 23 kwietnia 2005 r.
Odp: Forumkowe gotowanie
« Odpowiedź #3245 dnia: 1 Grudnia 2010, 11:44 »
dziewczyny dajcie sprawdzony przepis na kopytka
mam chęć zrobić
"Dwie rzeczy są nieskończone:Wszechświat i głupota ludzka, chociaż przy tym pierwszym nie upierałbym się" A.Einstein

Offline madziulka1021

  • entuzjasta
  • ******
  • Wiadomości: 611
  • Płeć: Kobieta
  • data ślubu: 17.10.2009r.
Odp: Forumkowe gotowanie
« Odpowiedź #3246 dnia: 1 Grudnia 2010, 13:37 »
chiquita_84 dobrze że zaczęłaś ten temat :) Ciekawa jestem czy macie jakieś przepisy z których mamy karmiące mogą skorzystać...bo może mi się przyda już coś na święta.

U nas na stole za pewne będzie :

- barszczyk czerwony z uszkami
- ryba po grecku
- ryba (filety) w galarecie
- śledzie
- karp smażony
- pierogi z kapustą i grzybkami
- kapusta z grochem
i co jeszcze....zobaczymy

Nad innymi rzeczami po woli zaczynam się zastanawiać :)

Offline carollaa

  • Chuck Norris
  • ********
  • Wiadomości: 5375
  • Płeć: Kobieta
Odp: Forumkowe gotowanie
« Odpowiedź #3247 dnia: 1 Grudnia 2010, 14:40 »
Hm...

U nas będą stałe pozycje takie jak:
- barszcz czerwony do picia
- paszteciki drożdżowe z pieczarkami
- karp smażony z pieczarkami (matko, jak ja uwielbiam karpia mojej mamy ;) )
- łosoś wędzony z serkiem czosnkowym (którego w tym roku tylko zrobię i będę patrzeć, jak inni jedzą :P )
- sałatki: pewnie warzywna oraz ze śledziami korzennymi
- śledzie w oleju
- ryba po grecku i/lub śledzie w occie

I w sumie na ten moment to są potrawy, które są co roku. Nie wiem co jeszcze... A no tak... Pierogi od teściowej :)
I może Małżon zrobi zupę grzybową :drapanie:

Tak czy owak, już nie mogę się doczekać!



Offline chiquita_84
  • Chuck Norris
  • ********
  • Wiadomości: 14560
Odp: Forumkowe gotowanie
« Odpowiedź #3248 dnia: 1 Grudnia 2010, 15:12 »
to ja proszę o informację rozszerzające do łososia z serkiem czosnkowym

u mnie w planie narazie są:
1. barszcz z uszkami
2. pierogi z kapustą i grzybami (rozważam jeszcze z kapustą i serem białym ponoc są pyszne)
3. krokiety z kapustą i grzybami
4. ryba po grecku
5 śledzie w oleju i drugie w śmietanie
6. gołąbki z ryżem lub kaszą gryczaną i grzybami
7. sałatka warzywna
8. ponieważ nie lubię karpia będzie pstrąg peczony i możlliwe że dorsz udający karpia  ::)
9. rozważam też pulpety rybne
10. kutia
11. kapuśniaczki (albo w cieście francuskim albo ptysiowym)
12. kompot z suszu
13. rozważam zupę migdałową
14. makowiec
15. mufinki z makiem
16. piernik

i jeszcze pewnie za 3 ciasta a na pierwszy dzień świąt mięcho, schabowy, schab pieczony ze śliwką, sałatki z kurczak wędzonego, sałatka z piersi z kurczaka i ananasa

Offline Mariolka
  • Chuck Norris
  • ********
  • Wiadomości: 16728
  • Płeć: Kobieta
  • data ślubu: 23 kwietnia 2005 r.
Odp: Forumkowe gotowanie
« Odpowiedź #3249 dnia: 1 Grudnia 2010, 15:22 »
mam jeszcze pytanie, czy Wy te pierogi to same kleicie własnoręcznie?
jak tak to szacun
"Dwie rzeczy są nieskończone:Wszechświat i głupota ludzka, chociaż przy tym pierwszym nie upierałbym się" A.Einstein

Offline chiquita_84
  • Chuck Norris
  • ********
  • Wiadomości: 14560
Odp: Forumkowe gotowanie
« Odpowiedź #3250 dnia: 1 Grudnia 2010, 15:27 »
ja wszystko sama robię :) uszka też sama lepię  ::)

w tym roku nawet zakwas na barszcz będę sama robić  ;D

Offline Mariolka
  • Chuck Norris
  • ********
  • Wiadomości: 16728
  • Płeć: Kobieta
  • data ślubu: 23 kwietnia 2005 r.
Odp: Forumkowe gotowanie
« Odpowiedź #3251 dnia: 1 Grudnia 2010, 15:30 »
wow
no ale tez powinnam tak zacząć
od przyszłego roku się poprawię, bo w tym do mamy jade na gotowe
"Dwie rzeczy są nieskończone:Wszechświat i głupota ludzka, chociaż przy tym pierwszym nie upierałbym się" A.Einstein

Offline demka

  • Chuck Norris
  • ********
  • Wiadomości: 9604
  • Płeć: Kobieta
  • data ślubu: 25 grudnia 2005
Odp: Forumkowe gotowanie
« Odpowiedź #3252 dnia: 1 Grudnia 2010, 15:50 »
Mariolka święta w Szczecinie :?:
Nasza Oliwcia:

Nasza Lenka:

Offline Mariolka
  • Chuck Norris
  • ********
  • Wiadomości: 16728
  • Płeć: Kobieta
  • data ślubu: 23 kwietnia 2005 r.
Odp: Forumkowe gotowanie
« Odpowiedź #3253 dnia: 1 Grudnia 2010, 16:27 »
tak
"Dwie rzeczy są nieskończone:Wszechświat i głupota ludzka, chociaż przy tym pierwszym nie upierałbym się" A.Einstein

Offline Daruda

  • Chuck Norris
  • ********
  • Wiadomości: 13436
  • Płeć: Kobieta
  • data ślubu: 20.06.2009
Odp: Forumkowe gotowanie
« Odpowiedź #3254 dnia: 1 Grudnia 2010, 16:51 »
o rany chiquita ile was będzie na te święta?????i ty to sama przygotujesz????? jeśli tak to chyba masz skarb nie dziecko;-)



Offline julenka

  • * * * * *
  • Chuck Norris
  • ********
  • Wiadomości: 3592
  • Płeć: Kobieta
Odp: Forumkowe gotowanie
« Odpowiedź #3255 dnia: 1 Grudnia 2010, 17:09 »
U nas może troszkę mniej potraw będzie, ale Święta na 99% spędzimy sami, w trójkę.. więc:

Zupa grzybowa
Barszcz z uszkami
Pierogi z kapustą i grzybami
Rybka smażona(i nie będzie to karp bo nie jadamy karpia:))
Ryba po grecku
Kasza (symbolicznie na szczęście)
Śledziki w cebuli
Sałatka warzywna
Sałatka warstwowa z kurczakiem
Makowiec
Sernik

.. tyle mi przychodzi na myśl na szybko..

:)

Offline carollaa

  • Chuck Norris
  • ********
  • Wiadomości: 5375
  • Płeć: Kobieta
Odp: Forumkowe gotowanie
« Odpowiedź #3256 dnia: 1 Grudnia 2010, 18:21 »
Z ciast to u mnie pewnie pleśniak, keks, ciasto marchewkowe, tooooona ciasteczek, makowiec teściowej, no chyba, że skuszę się i zrobię piernika. Tylko czy ma ktoś jakiś fajny sprawdzony przepis ??? Bo na pierniki sprawdziłam kilka i chyba cos robię nie tak, bo jakoś nie były szałowe inie zmiękły do końca.

Mariolka pierogi robione własnoręcznie to nic trudnego :) Musisz kiedyś spróbować :)

Chiquita, ten łosoś to bułka z masłem - żadna robota.
Łosoś wędzony w plasterkach, serek czosnkowy wg uznania (ja najczęściej biorę czosnkowy almette puszysty, albo mieszam ziołowy i czosnkowy), więc może być też jakiś sam ziołowy i do tego świeży koperek do dekoracji.
Na każdy plasterek łososia nakładasz serek łyżeczką, zawijasz w ładną kuleczkę czy cos na jej kształt, na szczyt wbijasz troszkę koperku i voila.
U mnie się tym zajadają ;)



Offline Daruda

  • Chuck Norris
  • ********
  • Wiadomości: 13436
  • Płeć: Kobieta
  • data ślubu: 20.06.2009
Odp: Forumkowe gotowanie
« Odpowiedź #3257 dnia: 1 Grudnia 2010, 18:24 »
julenko,a sałatka warstwowa to gyros?????? jeśli nie to poproszę o przepis;-0 u Nas jeszcze nie wiem co będzie,18 grudnia przyjeżdża mój brat z bratową i synkiem i będziemy obmyślać menu;-) łososia spróbuję na obiadek pewnie carolla;-)



Offline julenka

  • * * * * *
  • Chuck Norris
  • ********
  • Wiadomości: 3592
  • Płeć: Kobieta
Odp: Forumkowe gotowanie
« Odpowiedź #3258 dnia: 1 Grudnia 2010, 18:52 »
Tak, to ta sałatka :) Pychota!

Offline ~Ania~
  • Global Moderator
  • Chuck Norris
  • *****
  • Wiadomości: 24071
  • Płeć: Kobieta
  • data ślubu: 2006-10-07
Odp: Forumkowe gotowanie
« Odpowiedź #3259 dnia: 1 Grudnia 2010, 19:32 »
Mariolce chodziło pewnie o to, że w Święta jest tyle roboty (zwykle), że szkoda czasu na lepienie pierogów. Ja chyba zakupię... No chyba że mamę poproszę, żeby trochę więcej zrobiła. Bo nie wiem czy ze wszystkim się wyrobię, a jeszcze dwójka dzieci u nogi...

Offline Mariolka
  • Chuck Norris
  • ********
  • Wiadomości: 16728
  • Płeć: Kobieta
  • data ślubu: 23 kwietnia 2005 r.
Odp: Forumkowe gotowanie
« Odpowiedź #3260 dnia: 1 Grudnia 2010, 20:24 »
znaczy się Ja lubię najbardziej własnoręcznie robione
ale nie porywam się,
wydaje mi się to wyższa szkoła jazdy
"Dwie rzeczy są nieskończone:Wszechświat i głupota ludzka, chociaż przy tym pierwszym nie upierałbym się" A.Einstein

Offline madziq

  • Chuck Norris
  • ********
  • Wiadomości: 6009
  • Płeć: Kobieta
  • data ślubu: 26.04.2008
Odp: Forumkowe gotowanie
« Odpowiedź #3261 dnia: 1 Grudnia 2010, 20:43 »
no właśnie za dużo pracy jest przed świętami - dlatego ja robię uszka kilka dni przed i zamrażam  :P w tym roku ja tylko piekę na święta idziemy w gości  ;D

Offline Maja

  • Global Moderator
  • Chuck Norris
  • *****
  • Wiadomości: 34378
  • Płeć: Kobieta
  • bono animo es
  • data ślubu: 28 sierpnia 2004r.
Odp: Forumkowe gotowanie
« Odpowiedź #3262 dnia: 1 Grudnia 2010, 20:49 »
Ja też robię wcześniej i zamrażam, moja mama też zawsze tak robiła. Ciasta piekę dzień przed itd.


Offline Mysikróliczek

  • Chuck Norris
  • ********
  • Wiadomości: 17269
Odp: Forumkowe gotowanie
« Odpowiedź #3263 dnia: 1 Grudnia 2010, 21:47 »
carolla, prawdopodobnie robisz za cieńkie pierniczki, powinny być grubsze.

My na całe Święta wyjeżdzamy, ale trochę żeby było świątecznie do Sylwestra to też coś przygotuję:

- paszteciki z kapustą i grzybami
- barszczyk
- bigos
- galaretka z kurczakiem
- sałatka warzywna
- być może grzybowa
- pieczony sernik
- piernik staropolski przekładany kremem i dżemem
- pierniczki
- muffinki

Nigdy nie robiłam ryby po grecku, może ktoś mi jakiś niezawodny przepis podać?  :blagam:

Offline Mysikróliczek

  • Chuck Norris
  • ********
  • Wiadomości: 17269
Odp: Forumkowe gotowanie
« Odpowiedź #3264 dnia: 1 Grudnia 2010, 21:47 »
Gosh, *cienkie.

Offline anulla_p

  • Chuck Norris
  • ********
  • Wiadomości: 6506
  • Płeć: Kobieta
  • data ślubu: 27-06-09
Odp: Forumkowe gotowanie
« Odpowiedź #3265 dnia: 1 Grudnia 2010, 22:47 »
do robienia pierogów też się sama nie zabieram, mój M robi farsz i zagniata ciacho a ja lepię a potem wszystko gotuję więc pracę mamy podzieloną  :)



Dlaczego kobiety mają zawsze tak dużo obowiązków? Bo głupie śpią w nocy to im się zbiera

Offline martulka

  • Chuck Norris
  • ********
  • Wiadomości: 10275
  • Płeć: Kobieta
  • 2+2+2=nasza rodzinka :)
  • data ślubu: 18-06-2005
Odp: Forumkowe gotowanie
« Odpowiedź #3266 dnia: 1 Grudnia 2010, 22:50 »
Ja sos grecki robię tak:

gotową włoszczyznę (mrożoną w paseczkach Hortex) wrzucam na patelnię i podsmażam przez chwilę na oliwie, później podlewam wodą, przyprawiam vegetą i papryką, dodaję ziele angielskie i liść laurowy i duszę pod przykryciem przez 15-20 minut. Później dodaję koncentrat pomidorowy i troszkę cukru. Mieszam, gotuję jeszcze chwilkę i koniec. Później usmażoną wcześniej rybę przekładam gorącym sosem.



Offline vonka

  • Chuck Norris
  • ********
  • Wiadomości: 11307
  • data ślubu: 2008
Odp: Forumkowe gotowanie
« Odpowiedź #3267 dnia: 2 Grudnia 2010, 07:51 »
u nas też niektóre rzeczy jeśli można to robi się wcześniej i w zamrażarkę  ;D

Offline chiquita_84
  • Chuck Norris
  • ********
  • Wiadomości: 14560
Odp: Forumkowe gotowanie
« Odpowiedź #3268 dnia: 2 Grudnia 2010, 09:14 »
o rany chiquita ile was będzie na te święta?????i ty to sama przygotujesz????? jeśli tak to chyba masz skarb nie dziecko;-)

no święta trwają 3 dni :) w kulminacyjnym momencie będzie u nas 27 osób  ::)

Offline Ewiszka

  • Chuck Norris
  • ********
  • Wiadomości: 3514
  • Płeć: Kobieta
Odp: Forumkowe gotowanie
« Odpowiedź #3269 dnia: 2 Grudnia 2010, 09:16 »
chiquita daj przespis na zupę migdałową...zainteresowała mnie ;D