Laski, wklejam przepis, który cieszy się wzięciem. łatwe, niedrogie, smaczne i kolorowe.
Gulasz wołowy w sosie pomidorowo- paprykowym
Składniki
1 kg mięsa wołowego na gulasz
3 puszki pomidorów bez skórki
1 duży koncentrat pomidorowy
3 kolorowe papryki (żółta, czerwona, zielona)
1 cebula
3 marchewki
1 łyżeczka ostrej papryki mielonej
3 łyżeczki słodkiej papryki mielonej
4 kostki rosołowe wołowe
pół szklanki czerwonego wytrawnego wina
1 łyżeczka octu
3-4 łyżki oliwy
Działanie
1. Mięso kroimy w drobną kostkę i dusimy pod przykryciem, gdy się zarumieni dolewamy wino i dusimy kolejne 10-15minut.
2. Uduszone mięso przerzucamy do dużego garnka, dodajemy pomidory z puszki i gotujemy na wolnym ogniu.
3. W tym czasie pokrojoną na drobne krążki marchewkę podsmażamy al dente na łyżce oliwy.
4. Do marchewki po 5 minutach dorzucamy 3 papryki pokrojone w kostkę i dusimy ok 7 minut.
5. Wrzucamy warzywa do garnka z mięsem i pomidorami i gotujemy.
6. Na patelni na odrobinie oleju szklimy pokrojoną cebulę.
7. Zeszkloną cebulę wrzucamy do garnka z mięsem.
8. Zagęszczamy potrawę koncentratem.
9. Dorzucamy paprykę mieloną i kostki rosołowe.
10.Dolewamy ocet i gotujemy około 10-15 minut.
Najlepiej jeść około 4-5 godzin po ugotowaniu, by mięsko skruszało.
PS Ryba, toż to nie rosół