Autor Wątek: Forumkowe gotowanie  (Przeczytany 2938572 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline chiquita_84
  • Chuck Norris
  • ********
  • Wiadomości: 14560
Odp: Forumkowe gotowanie
« Odpowiedź #3210 dnia: 29 Lipca 2010, 17:42 »
mi się wydaje że bardziej słodkawy... chociaż zależy jaki masz keczup.... ja dodałam też szczyptę ostrej papryki i keczup pikantny więc wyszło mi słokoostro

Offline chlebosia

  • Mąż i żona to jedna dusza w dwóch ciałach...
  • Chuck Norris
  • ********
  • Wiadomości: 2664
  • Płeć: Kobieta
  • SZCZĘŚLIWI JAK NIGDY
  • data ślubu: 16.08.2008
Odp: Forumkowe gotowanie
« Odpowiedź #3211 dnia: 29 Lipca 2010, 18:04 »
tak pytam bo widziałam,że tam jest cukier. ja nie lubię sosów słodkawych, wolę bardziej ostre, dlatego trochę zmodyfikuję przepis ;)



Morgan
  • Gość
Odp: Forumkowe gotowanie
« Odpowiedź #3212 dnia: 31 Lipca 2010, 11:45 »
jak dla mnie wcale nie jest slodki, tylko ze ja papryke dodalam ostra i wiecej pieprzu i sos BBQ... wiec ja sobie zmodyfikowalam pod nas.

Offline gagatka

  • Chuck Norris
  • ********
  • Wiadomości: 3675
  • Płeć: Kobieta
  • Szczęśliwa Pani G., Mama Łucji, Hubercika i Emilki
  • data ślubu: :Zakochany:18.08.07
Odp: Forumkowe gotowanie
« Odpowiedź #3213 dnia: 31 Lipca 2010, 17:25 »
A udka też 2 godz. piekłyście?
:Serduszka: .::Łucja 15.10.2009::. :Serduszka: .::Hubercik 20.01.2012::. :Serduszka: .::Emilka 20.12.2013::. :Serduszka:

Offline chiquita_84
  • Chuck Norris
  • ********
  • Wiadomości: 14560
Odp: Forumkowe gotowanie
« Odpowiedź #3214 dnia: 31 Lipca 2010, 22:16 »
Ja piekłam udka 2 h bo dałam za dużo tego sosu i czekałam aż mi się w ryż wchłonie. A kurczak aż się rozpadał taki mięciutki był

rybkawiedenka
  • Gość
Odp: Forumkowe gotowanie
« Odpowiedź #3215 dnia: 1 Sierpnia 2010, 11:46 »
Hm....kurak wygląda znakomicie, chyba sięskusze ;) A co z szarlotką??

Morgan
  • Gość
Odp: Forumkowe gotowanie
« Odpowiedź #3216 dnia: 2 Sierpnia 2010, 11:20 »
Ja udek w ogóle nie robilam ;) ale na pewno dluzej trzeba piec :)
« Ostatnia zmiana: 2 Sierpnia 2010, 13:29 wysłana przez Maja »

Offline gagatka

  • Chuck Norris
  • ********
  • Wiadomości: 3675
  • Płeć: Kobieta
  • Szczęśliwa Pani G., Mama Łucji, Hubercika i Emilki
  • data ślubu: :Zakochany:18.08.07
Odp: Forumkowe gotowanie
« Odpowiedź #3217 dnia: 2 Sierpnia 2010, 13:25 »
Piekłam niecałe 2 godz., bo na teroobiegu i już mi się jarał na wierzchu (przewracałam go w trakcie pieczenia, ale musiałam zmniejszyć temp., żeby się nie zwęglił ;) ) W smaku pychotka, szczególnie ryż, ale chyba fajnie byłoby potrzymać trochę tego kuraka wcześniej w sosiku. (ja nie miałam aż tyle czasu)
:Serduszka: .::Łucja 15.10.2009::. :Serduszka: .::Hubercik 20.01.2012::. :Serduszka: .::Emilka 20.12.2013::. :Serduszka:

Offline carollaa

  • Chuck Norris
  • ********
  • Wiadomości: 5375
  • Płeć: Kobieta
Odp: Forumkowe gotowanie
« Odpowiedź #3218 dnia: 19 Września 2010, 11:50 »
Ale dawno nikt tu nie zaglądał ;)

Ja właśnie szukam inspiracji na wieczór ze znajomymi i tu trochę pobuszuje.



Offline madziulka1021

  • entuzjasta
  • ******
  • Wiadomości: 611
  • Płeć: Kobieta
  • data ślubu: 17.10.2009r.
Odp: Forumkowe gotowanie
« Odpowiedź #3219 dnia: 20 Września 2010, 10:43 »
Aż się dziwie , że tu wcześniej nie trafiłam...przejrzałam już sporo stron ;D i na pewno sama coś tu napiszę ;D choć gotować dopiero zaczynam i cały czas się uczę ::) bardzo chętnie skorzystam z waszych porad :)
W sobotę mąż ma urodzinki, i chciałabym zrobić coś dobrego, za pewne jacyś goście się szykują..może macie jakiś prosty przepis na sałatki,albo w ogóle przekąski ??? Chce przygotować coś nowego,i smacznego...

Offline chiquita_84
  • Chuck Norris
  • ********
  • Wiadomości: 14560
Odp: Forumkowe gotowanie
« Odpowiedź #3220 dnia: 20 Września 2010, 16:12 »
Wczoraj jadłam pyszne mięsko więc skrobię szybko przepis :)

Golonka lub żeberka w miodzie.

Najpierw przyprawić mięsiwo wg uznania. Co kto lubi. Następnie mięsko udusić a garnku z miodem i odrobiną wody (miodu wg uznania). Następnie w tym samym miodzie już upiec ( u nas pieczone w prodiżu)
Gdy mięsko jest upieczone i mięciutkie natrzeć czosnkiem.

Słodkawe mięsko świetnie kontrastuje z ostrym smakiem świeżego zmiażdżonego czosnki :)

madziulka1021 różne przekąski znajdziesz na stronie smakimprezy :) ja już robiłam sporo przepisów i są naprawdę świetne

Offline madziulka1021

  • entuzjasta
  • ******
  • Wiadomości: 611
  • Płeć: Kobieta
  • data ślubu: 17.10.2009r.
Odp: Forumkowe gotowanie
« Odpowiedź #3221 dnia: 21 Września 2010, 14:25 »
 Dziewczyny a macie przepis na strogonowa ??? bo nic mi się nie wyświetliło...to pewnie nikt nie podawał

Offline Daruda

  • Chuck Norris
  • ********
  • Wiadomości: 13436
  • Płeć: Kobieta
  • data ślubu: 20.06.2009
Odp: Forumkowe gotowanie
« Odpowiedź #3222 dnia: 22 Września 2010, 19:03 »
a mnie tu jeszcze nie bylo,a tak często braki pomysłów w główce  na coś pysznego;-)))



Offline ~Ania~
  • Global Moderator
  • Chuck Norris
  • *****
  • Wiadomości: 24071
  • Płeć: Kobieta
  • data ślubu: 2006-10-07
Odp: Forumkowe gotowanie
« Odpowiedź #3223 dnia: 28 Września 2010, 12:02 »
Oooo chiqita u mnie dziś będą żeberka, skorzystam z przepisu :)

Offline Lemmy
  • No one but you, I love like a fool, you're my dream come true!
  • Chuck Norris
  • ********
  • Wiadomości: 6707
  • Karolina i Patysia
  • data ślubu: 30 czerwca 2007
Odp: Forumkowe gotowanie
« Odpowiedź #3224 dnia: 29 Września 2010, 15:40 »
Chyba po raz pierwszy w życiu smakowała mi wołowina. A zrobiłam ją tak:

2 kotlety z lingwy wołowej (w przepisie była polędwica, ale troszkę szkoda mi było kasy) zamarynowałam w:

100 ml sosu sojowego
soku z 1 cytryny
2 zabkach wyciśniętego czosnku
1 łyżeczce kolendry
1 łyżeczce brązowego cukru
1 łyżeczce chilli


Następnie smażyłam na oleju po 5 min z każdej strony. W przepisie były jeszcze orzeszki ziemne do posypania.
Pyszne i łatwe.


Dodam jeszcze przepis na krem z kalafiora - polecam mamuśkom, bo i dorosły się naje i dziecko syte.

1 średni kalafior
2 pory
1 łyżka oliwy z oliwek
1 łyżka masła
2 ziemniaki
1 ząbek czosnku
1l bulionu warzywnego (ja robiłam na drobiowej bulionetce)
150ml śmietany 22%
1/2 łyżeczki mielonej gałki muszkatołowej
sól, pieprz

Kalafior umyć, podzielić na różyczki.
Pory umyć, pokroić białą część, zieloną usunąć.
Ziemniaki obrać i pokroić w kostkę.

Pory i zmiażdżony czosnek podsmażyć lekko na patelni. Przełożyć do garnka, dodać kalafior i ziemniaki zalać bulionem. Gotować 20 mn aż warzywa będą miękkie.Zdjąć z ognia, dodać śmietanę i przyprawy, zmiksować blenderem na gładkie puree.

Do wersji dla dorosłych doskonale się komponuje ser Lazur - starłam cały trójkącik i zagotowałam.

Patyśce odlałam wcześniej zupkę, zjadła dużą porcję. Myślę, że swobodnie można wrzucić do zupki np. kostki piersi drobiowej i obiadek dla dziecka jak znalazł.

Offline izabelle13

  • Chuck Norris
  • ********
  • Wiadomości: 3688
  • Płeć: Kobieta
  • data ślubu: 8.09.2007
Odp: Forumkowe gotowanie
« Odpowiedź #3225 dnia: 29 Września 2010, 21:34 »
hej
Właśnie w piekarniku siedzi bananowy chleb- mam sprawdzony przepis-rewelacja :D
Jesteście zainteresowane?

Offline Ewiszka

  • Chuck Norris
  • ********
  • Wiadomości: 3514
  • Płeć: Kobieta
Odp: Forumkowe gotowanie
« Odpowiedź #3226 dnia: 29 Września 2010, 21:42 »
dawaj ;D

Offline izabelle13

  • Chuck Norris
  • ********
  • Wiadomości: 3688
  • Płeć: Kobieta
  • data ślubu: 8.09.2007
Odp: Forumkowe gotowanie
« Odpowiedź #3227 dnia: 30 Września 2010, 08:47 »
Jeśeli czasami zostają Wam banany, które zaczynają czerniec to właśnie super przepis dla Was….

BANANOWY CHLEB   
Składniki:
225g.mąki
1łyżeczka soli
1 łyżeczka proszku do pieczenia
1łyżeczka cynamonu
110g. cukru 
1 jajko
75g.roztopionego masła
Kilka kropli waniliowego aromatu
4 średnie banany bardzo dojrzałe

Wymieszać w misce mąkę, sól, proszek do pieczenia oraz cynamon.
Dodać jajko i masło i aromat waniliowy nie miksować mikserem tylko wymieszać.
Dodać zmiażdżone widelcem banany i wymieszać dokładnie drewnianą łyżką.
Przełożyć ciasto do małej prostokątnej foremni 22cm/8cm wysmarowanej odrobiną masła i wyłożonej pergaminem.
Piec w piekarniku nagrzanym do 180 stopni ok. 50-60 minut.

W sumie wcale nie smakuje jak chlebek- bardziej to jest bananowe ciasto- pyszne!!!!



Offline madziq

  • Chuck Norris
  • ********
  • Wiadomości: 6009
  • Płeć: Kobieta
  • data ślubu: 26.04.2008
Odp: Forumkowe gotowanie
« Odpowiedź #3228 dnia: 15 Października 2010, 12:33 »
Karola fajna ta zupka! kremu z kalafiora nie próbowałam jeszcze robić więc muszę wypróbować, tym bardziej że młoda kalafior uwielbia!  (swoją drogą mam ciągle opory przed daniem kostki lub bulionetki do zupy którą córa ma jeść...)

Offline elisabeth81

  • Chuck Norris
  • ********
  • Wiadomości: 7820
  • Płeć: Kobieta
Odp: Forumkowe gotowanie
« Odpowiedź #3229 dnia: 21 Października 2010, 21:22 »
(swoją drogą mam ciągle opory przed daniem kostki lub bulionetki do zupy którą córa ma jeść...)
ja mam opory żeby dać kostkę do zupy dla nas dorosłych  ;)

Dziewczyny - zbliżają nam się drugie urodziny a że będzie to impreza na ponad 20 osób to muszę niestety trochę w kuchni posiedzieć.
pomyślałam o zupie gulaszowej albo o barszczyku z pasztecikami z naciskiem na wariant pierwszy ;) rzucicie jakimś przepisem?
"Wstać rano, zrobić przedziałek i odpieprzyć się od siebie. Czyli nie mówić sobie: muszę to, tamto, owo. Ja zapisuję rano, co mam zrobić. A chwilę potem skreślam połowę"

rybkawiedenka
  • Gość
Odp: Forumkowe gotowanie
« Odpowiedź #3230 dnia: 21 Października 2010, 22:15 »
Ja moim podaje rosół TYLKO na kostkach ;)

Offline elisabeth81

  • Chuck Norris
  • ********
  • Wiadomości: 7820
  • Płeć: Kobieta
Odp: Forumkowe gotowanie
« Odpowiedź #3231 dnia: 22 Października 2010, 09:06 »
ryba - rosół na kostce??  :o rosół??
"Wstać rano, zrobić przedziałek i odpieprzyć się od siebie. Czyli nie mówić sobie: muszę to, tamto, owo. Ja zapisuję rano, co mam zrobić. A chwilę potem skreślam połowę"

Offline Ninka
  • Chuck Norris
  • ********
  • Wiadomości: 14816
  • Płeć: Kobieta
Odp: Forumkowe gotowanie
« Odpowiedź #3232 dnia: 22 Października 2010, 15:01 »
Laski, wklejam przepis, który cieszy się wzięciem. łatwe, niedrogie, smaczne i kolorowe.

Gulasz wołowy w sosie pomidorowo- paprykowym

Składniki

1 kg mięsa wołowego na gulasz
3 puszki pomidorów bez skórki
1 duży koncentrat pomidorowy
3 kolorowe papryki (żółta, czerwona, zielona)
1 cebula
3 marchewki
1 łyżeczka ostrej papryki mielonej
3 łyżeczki słodkiej papryki mielonej
4 kostki rosołowe wołowe
pół szklanki czerwonego wytrawnego wina
1 łyżeczka octu
3-4 łyżki oliwy

Działanie

1. Mięso kroimy w drobną kostkę i dusimy pod przykryciem, gdy się zarumieni dolewamy wino i dusimy kolejne 10-15minut.
2. Uduszone mięso przerzucamy do dużego garnka, dodajemy pomidory z puszki i gotujemy na wolnym ogniu.
3. W tym czasie pokrojoną na drobne krążki marchewkę podsmażamy al dente na łyżce oliwy.
4. Do marchewki po 5 minutach dorzucamy 3 papryki pokrojone w kostkę i dusimy ok 7 minut.
5. Wrzucamy warzywa do garnka z mięsem i pomidorami i gotujemy.
6. Na patelni na odrobinie oleju szklimy pokrojoną cebulę.
7. Zeszkloną cebulę wrzucamy do garnka z mięsem.
8. Zagęszczamy potrawę koncentratem.
9. Dorzucamy paprykę mieloną i kostki rosołowe.
10.Dolewamy ocet i gotujemy około 10-15 minut.

Najlepiej jeść około 4-5 godzin po ugotowaniu, by mięsko skruszało.


PS Ryba, toż to nie rosół  ;D

Offline goss25

  • użytkownik
  • **
  • Wiadomości: 124
  • Płeć: Kobieta
Odp: Forumkowe gotowanie
« Odpowiedź #3233 dnia: 5 Listopada 2010, 12:42 »
izabelle13
Musze zrobic ten bananowy chleb :)Myśle ze moze to byc coś pysznego :p

Offline izabelle13

  • Chuck Norris
  • ********
  • Wiadomości: 3688
  • Płeć: Kobieta
  • data ślubu: 8.09.2007
Odp: Forumkowe gotowanie
« Odpowiedź #3234 dnia: 5 Listopada 2010, 12:57 »
moze to byc coś pysznego :p

Zapewniam Cię, że jest pyszne ;)
Później wrzucę Wam przepis na deser który całkowicie mnie zachwycił kilka dni temu...mega słodki bananowy raj ;D

Offline vonka

  • Chuck Norris
  • ********
  • Wiadomości: 11307
  • data ślubu: 2008
Odp: Forumkowe gotowanie
« Odpowiedź #3235 dnia: 16 Listopada 2010, 09:25 »
dziewczyny szukam jakieś przepisu na gorące danie na imieniny męża
ma być coś pysznego i szybkiego w zrobieniu
bo z moim brzuchem nie jestem w stanie zbyt długo stać przy garach  ::)

nachodziło  mnie na barszcz czerwony z krokietami ale wiem, że nie jestem w stanie tego zrobić  :P

macie jakieś pomysły?

Offline goss25

  • użytkownik
  • **
  • Wiadomości: 124
  • Płeć: Kobieta
Odp: Forumkowe gotowanie
« Odpowiedź #3236 dnia: 16 Listopada 2010, 12:54 »
izabelle13 a gdzie obiecany przepis na deser ???
Jestem bardzo ciekawa co to za pyszność :p

Offline izabelle13

  • Chuck Norris
  • ********
  • Wiadomości: 3688
  • Płeć: Kobieta
  • data ślubu: 8.09.2007
Odp: Forumkowe gotowanie
« Odpowiedź #3237 dnia: 16 Listopada 2010, 15:26 »
Składniki na 6 porcji


•      5 średniej wielkości bananów
      
•      275 g masła
      
•      300 g herbatników
      
•      2 puszki mleka skondensowanego/polecam gotowy karmel nestle
      
•      ok 600 ml słodkiej śmietanki do ubijania
      
•      150 g cukru pudru
      

Etapy przygotowania


1.      Zmiażdżyć ciastka na miałko. Roztopić 100g masła i zmieszać z ciastkami. Przełożyć do tortownicy i przycisnąć masę mocno do spodu. Odstawić do lodówki na ok 20 minut.
            
2.      Resztę masła i cukier roztopić w garnku, dodać skondensowane mleko powoli, ciągle mieszając doprowadzić do lekkiego wrzenia, gotować około 5 minut, ale nie dłużej! Cały czas mieszając, żeby nie nic nie przywaro do dna. Powinien powstać lekki, złotawy karmel.
            
3.      Jeżeli mamy więcej czasu możemy wstawić puszki ze skondensowanym mlekiem do garnka z wodą i gotować je ok 2- 2,5 godzin na lekkim ogniu. Puszki lekko ostudzić, otworzyć i karmel gotowy :)
            
4.      Banany pokroić wzdłuż i położyć na herbatnikach, następnie zalać je karmelem i schłodzić. Ubić śmietanę z cukrem pudrem na sztywno, ale trzeba uważać, żeby nie przebić jej, bo wyjdzie słodkie masło. Ubitą śmietanę wyłożyć na karmel i banany. Na wierzch można posypać kakao lub starta czekoladę.

Sam wygląd deseru sprawia, że cieknie ślinka- zobaczcie same:

http://www.foodnetwork.co.uk/recipes/banoffee-pie.html
            

Offline goss25

  • użytkownik
  • **
  • Wiadomości: 124
  • Płeć: Kobieta
Odp: Forumkowe gotowanie
« Odpowiedź #3238 dnia: 16 Listopada 2010, 17:48 »
Mmmmmmmmmmmmmmmmmm pychotka wygląda bardzo apetycznie :brawo_2:
Koniecznie musze zrobic ;D
W tygodniu bede robić Bananowy chleb :P
Dziekuje za super przepisy :hopsa:

Offline julenka

  • * * * * *
  • Chuck Norris
  • ********
  • Wiadomości: 3592
  • Płeć: Kobieta
Odp: Forumkowe gotowanie
« Odpowiedź #3239 dnia: 16 Listopada 2010, 18:33 »
Vonka, barszczyk z krokietami to bardzo dobry pomysł! Jeśli nie czujesz się na siłach to możesz rozłożyć sobie pracę na kilka etapów, może dzień wcześniej zrobisz farsz, barszczyk.. a na koniec tylko usmażysz naleśniki.. Powodzenia :)