Rybko, zestaw do kiszenia to:
chrzan, koper i czosnek.
Na każdy kiloram ogórków dajesz 1 litr wody i jedną łyżkę soli (najlepsza jest taka do przetworów)
Czyli jeśli masz 3 kg ogórków to dajesz 3l wodu i 3 łyżki soli.
Woda musi być zagotowana, rozpuszczasz w niej sól i zalewasz ogóry.
Jak słój z zawartością przestygnie to wkładasz na wierzch mały talerzy i na to niewielki słoiczek z wodą lub kamień, aby to obciążyć. Ogórki pływające po wierzchu szybko się psują i są mało smaczne.
Po 3 dniach możesz szamać.
Ilość soli jest mocno subiektywna, spróbuj zalewę po dodaniu 2 łyżek soli, jeśli według ciebie będzie za mało słona, dodaj jeszcze jedną łyżkę.
Z mojego doświadczenia mogę podpoiedzieć, że ogórki powinny być małe, te duże są twarde i puste w środku.
Zestaw do kiszenia kupisz w każdym warzywniaku "na rogu".
Powodzenia.
p.s.
Ja zalewam zawsze wodą mineralną, nigdy z kranu
Jeśli masz dostęp do liści wiśni lub porzeczki to dodaj do słoja.