Autor Wątek: Forumkowe gotowanie  (Przeczytany 2940111 razy)

0 użytkowników i 2 Gości przegląda ten wątek.

Offline KAHA

  • Przyjaciele
  • Chuck Norris
  • ********
  • Wiadomości: 5295
  • Płeć: Kobieta
  • Denique non omnes eadem mirantur amantque
  • data ślubu: 11.09.1999
Odp: Forumkowe gotowanie
« Odpowiedź #3180 dnia: 20 Lipca 2010, 12:06 »
Rybko, zestaw do kiszenia to:
chrzan, koper i czosnek.
Na każdy kiloram ogórków dajesz 1 litr wody i jedną łyżkę soli (najlepsza jest taka do przetworów)
Czyli jeśli masz 3 kg ogórków to dajesz 3l wodu i 3 łyżki soli.
Woda musi być zagotowana, rozpuszczasz w niej sól i zalewasz ogóry.
Jak słój z zawartością przestygnie to wkładasz na wierzch mały talerzy i na to niewielki słoiczek z wodą lub kamień, aby to obciążyć. Ogórki pływające po wierzchu szybko się psują i są mało smaczne.
Po 3 dniach możesz szamać.

Ilość soli jest mocno subiektywna, spróbuj zalewę po dodaniu 2 łyżek soli, jeśli według ciebie będzie za mało słona, dodaj jeszcze jedną łyżkę.
Z mojego doświadczenia mogę podpoiedzieć, że ogórki powinny być małe, te duże są twarde i puste w środku.
Zestaw do kiszenia kupisz w każdym warzywniaku "na rogu".
Powodzenia.


p.s.
Ja zalewam zawsze wodą mineralną, nigdy z kranu

Jeśli masz dostęp do liści wiśni lub porzeczki to dodaj do słoja.

Offline mka

  • Every second is a lifetime and every minute more brings you closer to God and you see nothing but the red lights you let your body burn like never before. And it feels better than love. Yeah it feels better than love...
  • Chuck Norris
  • ********
  • Wiadomości: 5815
  • Płeć: Kobieta
  • We are connected that is how I feel...e-zadymiary
  • data ślubu: :Serduszka: AF :Serduszka:
Odp: Forumkowe gotowanie
« Odpowiedź #3181 dnia: 20 Lipca 2010, 12:08 »
Hihih śiur :D :D

Zestaw do kiszenia kupujesz w warzywniaku jako całość i jest tam w zależności od pory roku: liść chrzanu lub jego korzeń (ten nadaje się bardziej na kiszone ogórki), moga byc lisicie porzeczki, jest tam koperek 9obowiązkowo!) no i główka czosnku. Czosnku jest mało więc dodaję osobno zakupiony.

Myje nieduże i twarde ogóreczki dokładnie gąbeczką do mycia naczyń ;) ;) ;). Podobnie płucze i rozdzielam sobie to co jest w zestawie do kiszenia. Następnię w czystego słoika wkładam na dno liście chrzanu/porzeczki po bokach układam koper i pokrojony czosnek (kroję go niedbale w plasterki)-układam ogórki...na pierwszą warstwę ogórków znowu układam to co zostało z zestawu do kiszenia czyli koperek i czosnek i znowu ogórki (mam 3 l słoiki więc wchodzą mi 2 warstwy ogórków). W międzyczasie gotuję wodę - na 1 l jedna czubata łyżka soli. Po zagotowaniu wody zalewam nią ogóraski po sam czubek. Do szklaneczki leję wodę i przyduszam jeszcze szklanka ogórki w słoiku. Taki słoik zostawiamy -odkryty- w miejscu gdzie nie ma słońca ale jest ciepło...jeśli są 30 stopniowe upały to po 2 dniach ogórki nadają się już na zagrychę :pijaki:

rybkawiedenka
  • Gość
Odp: Forumkowe gotowanie
« Odpowiedź #3182 dnia: 20 Lipca 2010, 15:04 »
POwiem szczerze - NIC NIE KUMAM ;) Ja jestem totalne beztalencie więc obawiam się że nic nie będzie w ogórków.

1. Moje słoiki są 0,9 litra więc żadnego talerzyka do nich nie wcisne.
2. Moje ogórki mają być dobre zimą a nie za 3 dni...
3. Łyżka - mówicie o takiej do zupy??? Bo są różne rozmiary..
4. Rozumiem że upycham ogórki umyte do słoika, wcześniej wyłożonego czosnkiem i koprem i chrzanem - ale co potem??? Zalewam wrzątkiem (tj zalewą z wody i soli?), zalewam do pełna czy zostawiam 2 cm?
5. Pasteryzuje czy nie?

Jeso, strasznie to skomplikowane...

Offline mka

  • Every second is a lifetime and every minute more brings you closer to God and you see nothing but the red lights you let your body burn like never before. And it feels better than love. Yeah it feels better than love...
  • Chuck Norris
  • ********
  • Wiadomości: 5815
  • Płeć: Kobieta
  • We are connected that is how I feel...e-zadymiary
  • data ślubu: :Serduszka: AF :Serduszka:
Odp: Forumkowe gotowanie
« Odpowiedź #3183 dnia: 20 Lipca 2010, 15:19 »
1- dlatego wstaw szklaneczkę jak talerzyk nie wejdzie
2 - chciałaś przepis na małosolne i na kiszone-ja podałam na małosolne..które dobre są za 3 dni :D :D
3-łyżka do jedzenia nią zupy ;) ;)
4-zgadza się ogórki upychasz do wyłożonego słoika zielskiem. Zalewasz gorąca wodą lub wrzątkiem zależny jak szybko się wyrobisz z układaniem ogórków i zalewasz do pełna czyli tak żeby ogórki były przykryte
5- małosolnych się nie pasteryzuje

Jak już małosolne są dobre to aby nie zakisły wkłada się je do lodówki po paru dniach ::) ::) ::)

Jejj serio nigdy nie robiłaś? 8)

Offline KAHA

  • Przyjaciele
  • Chuck Norris
  • ********
  • Wiadomości: 5295
  • Płeć: Kobieta
  • Denique non omnes eadem mirantur amantque
  • data ślubu: 11.09.1999
Odp: Forumkowe gotowanie
« Odpowiedź #3184 dnia: 20 Lipca 2010, 15:28 »
Ryba, ogóry kiszone to inna bajka.

Na dno słoika wkładasz koper, potem upychasz ogorki (pionowo), w miarę ściśle.
Potem dodajesz w szczeliny między ogórkami: chrzan, czosnek, plasterki surowej marchewki i nasiona gorczycy.
Zalewasz gorącą zalewą (na litr wody łyżka do jedzenia zupy soli).
Zakręcasz słoik i pasteryzujesz. Po wyjęciu z pasteryzowania trzeba dokręcić czasami zakrętkę. Jakie masz słoiki, na nakrętkę czy na gumkę i sprężynkę? Tych na sprężynkę już się nie dokręca.

Możesz każdy ogórek potraktować ogłą (wbij igłę w dwóch miejscach), wówczas ogórki nie będą puste w środku.

Offline KAHA

  • Przyjaciele
  • Chuck Norris
  • ********
  • Wiadomości: 5295
  • Płeć: Kobieta
  • Denique non omnes eadem mirantur amantque
  • data ślubu: 11.09.1999
Odp: Forumkowe gotowanie
« Odpowiedź #3185 dnia: 20 Lipca 2010, 15:30 »
ogłą = igłą

sorki za literówkę

Offline Maja

  • Global Moderator
  • Chuck Norris
  • *****
  • Wiadomości: 34378
  • Płeć: Kobieta
  • bono animo es
  • data ślubu: 28 sierpnia 2004r.
Odp: Forumkowe gotowanie
« Odpowiedź #3186 dnia: 20 Lipca 2010, 15:31 »
KAHA, widać ile ludzi tyle przepisów - ja nie daję do kisoznych ani marchwi, ani gorczycy - to daję ale do korniszonków ::) i kiszonych się nie pasteryzuje


rybkawiedenka
  • Gość
Odp: Forumkowe gotowanie
« Odpowiedź #3187 dnia: 20 Lipca 2010, 15:42 »
Kaha - to już jest jaśniej....a mogę zalać wrzątkiem i zakręcić (mam zakręcane słoiki) i postawić na głowie?

Nigdy nie robiłam...a małosolnych nie da się zrobić tak żeby były dobre za 3 miesiące?

Offline marta082008

  • Chuck Norris
  • ********
  • Wiadomości: 14122
  • Płeć: Kobieta
  • data ślubu: 16.08.2008
  • Skąd:: Szczecin
Odp: Forumkowe gotowanie
« Odpowiedź #3188 dnia: 20 Lipca 2010, 16:31 »
Małosolne jak robisz to wsadź do lodówki, może całe trzy miesiące nie wytrzymaja, ale ze dwa powinny, w lodówce proces kiszenia jest znacznie spowolniony.


rybkawiedenka
  • Gość
Odp: Forumkowe gotowanie
« Odpowiedź #3189 dnia: 20 Lipca 2010, 16:50 »
Dobra, to nie będę robiła małosolnych ;)

Mam wizję porobienia przetworów więc jeśli macie PROSTE sprawdzone przepisy to ja chętnie!

Offline kasia_1979
  • zapaleniec
  • *****
  • Wiadomości: 492
  • Płeć: Kobieta
Odp: Forumkowe gotowanie
« Odpowiedź #3190 dnia: 20 Lipca 2010, 17:12 »
Mam prosbe do Madziq, sledze Twoj blog kulinarny kilka przepisow juz wyprobowalam, jakis czas temu robilam orzechowca z Twojego przepisu, ostatnio chcialam go znow zapodac i nie moge go znalezc :(
Moglabym prosic o wklejenie tego przepisu, z gory dziekuje :)

Offline madziq

  • Chuck Norris
  • ********
  • Wiadomości: 6009
  • Płeć: Kobieta
  • data ślubu: 26.04.2008
Odp: Forumkowe gotowanie
« Odpowiedź #3191 dnia: 20 Lipca 2010, 20:03 »
Kasia a widzisz, jakimś trafem przepis poleciał do kosza, ale już go przywróciłam  ;D http://moje-co-nieco.ge5.net/2010/03/08/ciasto-orzechowe-z-budyniem/

Offline kasia_1979
  • zapaleniec
  • *****
  • Wiadomości: 492
  • Płeć: Kobieta
Odp: Forumkowe gotowanie
« Odpowiedź #3192 dnia: 20 Lipca 2010, 22:07 »
Dziekuje bardzo :)

Offline ANNUUSSIIA

  • uzależniony
  • *******
  • Wiadomości: 952
  • Płeć: Kobieta
Odp: Forumkowe gotowanie
« Odpowiedź #3193 dnia: 24 Lipca 2010, 20:17 »
Dziewczyny dostałam golonkę i postanowiłam ją upiec tylko jak... pomożecie, jakiś sprawdzony przepis na danie z golonki. Jest ona zdaje mi się z indyka bo duża.



Offline chiquita_84
  • Chuck Norris
  • ********
  • Wiadomości: 14560
Odp: Forumkowe gotowanie
« Odpowiedź #3194 dnia: 25 Lipca 2010, 10:24 »
U nas od zawsze furorę robi golonka w piwie (zarówno indycza jak i wieprzowa)

Mt robimy tak, przyprawiamy (sól pieprz papryka czerwona, albo jakaś mieszanka typu delikat czerwony.... dobrze jeśli trochę w tych przyprawach postoi goloneczka.

A później do prodiża lub naczynia żaroodpornego, zalewamy piwem przykrywamy i tak się piecze... czasem można tym piwem podlewać po wierzchu.

Do takiej golonki rewelacyjna jest kiszona kapusta zasmażana

Aż mi ślinka pociekła  ;D

Offline BOZENA28

  • Kochać to chcieć przemierzyć cały świat we dwoje....
  • Chuck Norris
  • ********
  • Wiadomości: 3019
  • Płeć: Kobieta
  • data ślubu: 05.09.09
Odp: Forumkowe gotowanie
« Odpowiedź #3195 dnia: 25 Lipca 2010, 18:15 »
pizza z lososia - faza I

Uploaded with ImageShack.us

ciasto:
3 lyzki otrab owsianych
1 lyzka serka homo 0%
1 lyzeczka proszku do pieczenia
1 jajo

farsz:
1/2 filetu z lososia
3 paluszki krabowe
3 plasterki cebuli
zabek czasnku
przyprawy do smaku
1 korniszon
jogurt 0%

ciasto: wszystkie produkty mieszamy i  wlewamy do formy. Nastepnie 2min do mikrofali lub mozna rowniez podpiec w piekarniku. Po 2 min w mikrofali wylozyc ciasto na blache (mozna rowniez rozsmarowac troszeczke koncentratu pomidorowego)

Nastepnie poluz cebulke i czosnek na podpieczone ciasto i zapiecz w piekarniku. Po ok 5 minutach dodajemy pokrojony w kostke losos, paluszki krabowe i korniszonek.

piec w piekarniku ok 15min 170C.
zamiast ketchupu podajemy z jogurtem oczywiscie 0%  ;D

Pizze bardzo polecam. Jest pycha :-) i bardzo oszczedna. Ja sie najadlam a dodalam tylko 1/2 filetu z fososia  ;D

Offline loona
  • Chuck Norris
  • ********
  • Wiadomości: 10572
  • Płeć: Kobieta
  • data ślubu: 25.08.2007r.
Odp: Forumkowe gotowanie
« Odpowiedź #3196 dnia: 26 Lipca 2010, 17:54 »
madziq zrobiłam w zeszłym tygodniu botwinkę z Twojego przepisu... PYCHOTA!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!  ;D

Morgan
  • Gość
Odp: Forumkowe gotowanie
« Odpowiedź #3197 dnia: 26 Lipca 2010, 18:22 »
Skrzydełka po zbójnicku

5 torebek ryżu
9 skrzydełek
3 cebule

Sos:
2 ząbki czosnku
6szkl ciepłej wody
0,5 lyzeczki pieprzu
2 lyzki vegety
2 lyzki slodkiej papryki
1 kostka masła
2 lyzeczki cukru
6 lyzek ketchupu
ziola prowansalskie (ja daje przyprawe go gyrosa)

Masło roztopic , dodac pozostale skladniki i tym zalac skrzydelka.

Sposób przygotowania:

Na blache wsypac ryż (surowy) na to pokrojoną cebulę.
Na cebuli polzyc skrzydelka i zalac sosem :)

180stopni, 2 godziny.

Absolutnie polecam :) moja mama ostatnio robila i dostalam przepis :) pycha!


Offline madziq

  • Chuck Norris
  • ********
  • Wiadomości: 6009
  • Płeć: Kobieta
  • data ślubu: 26.04.2008
Odp: Forumkowe gotowanie
« Odpowiedź #3198 dnia: 26 Lipca 2010, 21:49 »
loona  cieszę się bardzo  ;D

Renia myślisz ze podudzia będą równie dobre? nie lubię obgryzać skrzydełek  :P

Morgan
  • Gość
Odp: Forumkowe gotowanie
« Odpowiedź #3199 dnia: 27 Lipca 2010, 08:46 »
Madziq spokojnie :) ja próbowałam juz z pałkami ;)

Offline gagatka

  • Chuck Norris
  • ********
  • Wiadomości: 3675
  • Płeć: Kobieta
  • Szczęśliwa Pani G., Mama Łucji, Hubercika i Emilki
  • data ślubu: :Zakochany:18.08.07
Odp: Forumkowe gotowanie
« Odpowiedź #3200 dnia: 27 Lipca 2010, 14:48 »
Dzięki Ci Reniu za tego kuraka! :blagam: Już mi się przejadł taki z worka :P
:Serduszka: .::Łucja 15.10.2009::. :Serduszka: .::Hubercik 20.01.2012::. :Serduszka: .::Emilka 20.12.2013::. :Serduszka:

Morgan
  • Gość
Odp: Forumkowe gotowanie
« Odpowiedź #3201 dnia: 27 Lipca 2010, 16:43 »
nie ma za co :) ja tez zachwycona!

Offline Anjuszka

  • Chuck Norris
  • ********
  • Wiadomości: 6903
  • Płeć: Kobieta
  • data ślubu: 30.07.2011
Odp: Forumkowe gotowanie
« Odpowiedź #3202 dnia: 27 Lipca 2010, 22:39 »
madziq dlaczego ja dopiero dzisiaj odkryłam Twojego bloga?! Jest super, na pewno będę z niego korzystać, a jutro będzie pizza :)

Offline elisabeth81

  • Chuck Norris
  • ********
  • Wiadomości: 7820
  • Płeć: Kobieta
Odp: Forumkowe gotowanie
« Odpowiedź #3203 dnia: 28 Lipca 2010, 20:59 »
wypróbuję te skrzydełka, podoba mi się przepis.

Słyszałyście o misiankowej szarlotce? u nas od kilku miesięcy robi furrorę
"Wstać rano, zrobić przedziałek i odpieprzyć się od siebie. Czyli nie mówić sobie: muszę to, tamto, owo. Ja zapisuję rano, co mam zrobić. A chwilę potem skreślam połowę"

Offline gagatka

  • Chuck Norris
  • ********
  • Wiadomości: 3675
  • Płeć: Kobieta
  • Szczęśliwa Pani G., Mama Łucji, Hubercika i Emilki
  • data ślubu: :Zakochany:18.08.07
Odp: Forumkowe gotowanie
« Odpowiedź #3204 dnia: 28 Lipca 2010, 21:00 »
Jak szarlotka to ja bardzo chętnie! ;D
:Serduszka: .::Łucja 15.10.2009::. :Serduszka: .::Hubercik 20.01.2012::. :Serduszka: .::Emilka 20.12.2013::. :Serduszka:

Offline chiquita_84
  • Chuck Norris
  • ********
  • Wiadomości: 14560
Odp: Forumkowe gotowanie
« Odpowiedź #3205 dnia: 29 Lipca 2010, 07:46 »
Kurczak po zbójnicku - niebo w gębie. Tylko dla mnie za dużo ryżu w przepisie. Ja na dwie osoby robiłam więc jeden woreczek ryżu nam w zupełności wystarczył

Offline carollaa

  • Chuck Norris
  • ********
  • Wiadomości: 5375
  • Płeć: Kobieta
Odp: Forumkowe gotowanie
« Odpowiedź #3206 dnia: 29 Lipca 2010, 09:27 »
O kurczę, ciekawe te skrzydełka - spróbuję ale z pałkami, przepis wydaje się bardzo ciekawy :)



Offline chiquita_84
  • Chuck Norris
  • ********
  • Wiadomości: 14560
Odp: Forumkowe gotowanie
« Odpowiedź #3207 dnia: 29 Lipca 2010, 09:33 »
Ja robiłam z pałkami i wyszły genialne :)

Morgan
  • Gość
Odp: Forumkowe gotowanie
« Odpowiedź #3208 dnia: 29 Lipca 2010, 16:20 »
chiquita bo to przepis na wiele osob a nie na dwie podalam ;) ja jak robie dla dwoch to tez woreczek lub dwa ;)

Offline chlebosia

  • Mąż i żona to jedna dusza w dwóch ciałach...
  • Chuck Norris
  • ********
  • Wiadomości: 2664
  • Płeć: Kobieta
  • SZCZĘŚLIWI JAK NIGDY
  • data ślubu: 16.08.2008
Odp: Forumkowe gotowanie
« Odpowiedź #3209 dnia: 29 Lipca 2010, 16:23 »
a ten sos to wychodzi taki bardziej pikantny czy słodkawy?