A ja polecę coś innego i nie krzywić się, jak usłyszałam kiedyś zupa porowa to powiedziałam że nigdy świństwa nie spróbuje, stało się inaczej i nie żałuję, na zawsze już wstąpiła do naszego menu, jest pyszna, śmietankowa i naprawdę syta!
Zupa porowa (z grzankami)
Bierzemy :
ok 0,5kg mięska mielonego
4 duże pory (przydaje sie biała częśc, w marketach czasem mozna tylko te białe koncówki dostać)
2 kosteczki rosołowe (winiary ma się rozumieć )
1-2 duże sery topione śmietankowy Hochland (te podłużne)
sól i pieprz do smaku
Dodatki:
bagietka
masło
Białą część pory kroimy w paseczki, wrzucamy do wody, następnie bierzemy mięsko i smażymy na oleju, jak się usmaży wrzucamy je do garnka z zupą i gotujemy troche aż pora bedzie miękka, następnie w połowie wody ciepłej w szklance rozpuszczamy ser topiony i wlewamy do zupy wraz z kostkami, gotujemy, przyprawiamy i już
Jak już zupa bedzie gotowa, powinna być gęsta, bierzemy bagietke kroimy w kosteczki, wrzucamy na patelnie na masełko i ciągle mieszamy, tworzymy w ten sposob pyszne grzanki!! Mozna tez zamiast grzanek użyc groszku ptysiowego:)
Nalewamy zupke wrzucamy grzanki, bądź ja wolę grzanki na talerzu obok, wtedy nie miękna...
I naprawde pycha, syta zupka Może być troche wiecej pory jak jest mała, generalnie wrzucam mniej więcej takie proporcje ale na oko. POLECAM
Jedna taka zupka na 3-4 osoby