Autor Wątek: Forumkowe gotowanie  (Przeczytany 2945884 razy)

0 użytkowników i 2 Gości przegląda ten wątek.

Offline .:Anka:.
  • Global Moderator
  • Chuck Norris
  • *****
  • Wiadomości: 23667
  • Płeć: Kobieta
Odp: Forumkowe gotowanie
« Odpowiedź #2550 dnia: 10 Grudnia 2009, 09:06 »
dziecko sztuk jeden
pewnie będzie jadło. myślałam o nieśmiertelnej rosie i czyms jeszcze
tyle, ze ja mam przepis na rose na mega blachę a chciałabym upieć dwa ciacha ale w mniejszych blachach
tylko nie wiem jak się "pomniejsza" przepis  ::)

Offline Maja

  • Global Moderator
  • Chuck Norris
  • *****
  • Wiadomości: 34378
  • Płeć: Kobieta
  • bono animo es
  • data ślubu: 28 sierpnia 2004r.
Odp: Forumkowe gotowanie
« Odpowiedź #2551 dnia: 10 Grudnia 2009, 09:16 »
Ania, ja piekę rosę na blaszce 25x30. Przepis zmniejszam o 1/3 bo z tego co pamiętam tak było najwygodniej


Offline .:Anka:.
  • Global Moderator
  • Chuck Norris
  • *****
  • Wiadomości: 23667
  • Płeć: Kobieta
Odp: Forumkowe gotowanie
« Odpowiedź #2552 dnia: 10 Grudnia 2009, 09:25 »
Maju, ja myślałam o blaszkach-keskówkach
one są o połowę węższe nie ta twoja  ::)
nie chcę piec za dużo bo potem dużo zostaje

Offline Maja

  • Global Moderator
  • Chuck Norris
  • *****
  • Wiadomości: 34378
  • Płeć: Kobieta
  • bono animo es
  • data ślubu: 28 sierpnia 2004r.
Odp: Forumkowe gotowanie
« Odpowiedź #2553 dnia: 10 Grudnia 2009, 09:27 »
Anka, to zmniejsz o 2/3. Powinno być idealnie (te keksówki masz na długość takie jak moja blaszka, co?)


Offline .:Anka:.
  • Global Moderator
  • Chuck Norris
  • *****
  • Wiadomości: 23667
  • Płeć: Kobieta
Odp: Forumkowe gotowanie
« Odpowiedź #2554 dnia: 10 Grudnia 2009, 09:43 »
tak mi się wydaje - w domu je zmierzę  ;)
_____________

no dobra - to powiedzmy, że sprawę rosy mam obgadaną  ;)
a jakie inne ciasto?
może takie

http://www.kwestiasmaku.com/desery/czekolada/ciasto_czekoladowe_amaretti/przepis.html

Offline Maja

  • Global Moderator
  • Chuck Norris
  • *****
  • Wiadomości: 34378
  • Płeć: Kobieta
  • bono animo es
  • data ślubu: 28 sierpnia 2004r.
Odp: Forumkowe gotowanie
« Odpowiedź #2555 dnia: 10 Grudnia 2009, 09:56 »
Przepis fajny, tylko sprawdź czy masz ciasteczka - były w Lidlu to wiem na pewno i chyba jeszcze w Piotrze i Pawle


Offline jagodka24

  • Chuck Norris
  • ********
  • Wiadomości: 11571
  • Płeć: Kobieta
Odp: Forumkowe gotowanie
« Odpowiedź #2556 dnia: 10 Grudnia 2009, 19:45 »

Jagoda - 05.06.2007
Maja - 29.03.2010

Offline martulka

  • Chuck Norris
  • ********
  • Wiadomości: 10275
  • Płeć: Kobieta
  • 2+2+2=nasza rodzinka :)
  • data ślubu: 18-06-2005
Odp: Forumkowe gotowanie
« Odpowiedź #2557 dnia: 11 Grudnia 2009, 21:24 »
Kurcze Agata i teraz będę musiała wypróbować ten przepis.



Offline jagodka24

  • Chuck Norris
  • ********
  • Wiadomości: 11571
  • Płeć: Kobieta
Odp: Forumkowe gotowanie
« Odpowiedź #2558 dnia: 11 Grudnia 2009, 22:11 »
mnie tez kusi oj kusi

Jagoda - 05.06.2007
Maja - 29.03.2010

Offline .:Anka:.
  • Global Moderator
  • Chuck Norris
  • *****
  • Wiadomości: 23667
  • Płeć: Kobieta
Odp: Forumkowe gotowanie
« Odpowiedź #2559 dnia: 11 Grudnia 2009, 22:14 »
mnie tez.........  ;D

Offline jagodka24

  • Chuck Norris
  • ********
  • Wiadomości: 11571
  • Płeć: Kobieta
Odp: Forumkowe gotowanie
« Odpowiedź #2560 dnia: 11 Grudnia 2009, 22:23 »
a dupa rośnie  ;)

Jagoda - 05.06.2007
Maja - 29.03.2010

Offline .:Anka:.
  • Global Moderator
  • Chuck Norris
  • *****
  • Wiadomości: 23667
  • Płeć: Kobieta
Odp: Forumkowe gotowanie
« Odpowiedź #2561 dnia: 11 Grudnia 2009, 22:28 »
no wlasnie.......
i ja też średnio lubie bounty ale przepis wydaje sie byc prosty ...

Offline martulka

  • Chuck Norris
  • ********
  • Wiadomości: 10275
  • Płeć: Kobieta
  • 2+2+2=nasza rodzinka :)
  • data ślubu: 18-06-2005
Odp: Forumkowe gotowanie
« Odpowiedź #2562 dnia: 11 Grudnia 2009, 22:30 »
Ja najbardziej lubię Bounty z tych wszystkich batoników. W ogóle lubię wszystko kokosowe np. kokosanki, rafaello.



Offline jagodka24

  • Chuck Norris
  • ********
  • Wiadomości: 11571
  • Płeć: Kobieta
Odp: Forumkowe gotowanie
« Odpowiedź #2563 dnia: 11 Grudnia 2009, 22:35 »
a ja uwielbiam bounty swojego czasu tylko to jadłam
a jest wiele fajowych przepisów na tej stronie
robila też rose z kokosem na wierzchu
bardzo fajna

Jagoda - 05.06.2007
Maja - 29.03.2010

rybkawiedenka
  • Gość
Odp: Forumkowe gotowanie
« Odpowiedź #2564 dnia: 12 Grudnia 2009, 19:17 »
Laski podpowiedzcie mi - mam takie fajne formy do pieczenia, w kształtach świątecznych, takie głębokie



i nie wiem jaki rodzaj ciasta będzie do nich najodpowiedniejszy... One nie są duże.
« Ostatnia zmiana: 12 Grudnia 2009, 21:22 wysłana przez Anjuschka »

Offline KAHA

  • Przyjaciele
  • Chuck Norris
  • ********
  • Wiadomości: 5295
  • Płeć: Kobieta
  • Denique non omnes eadem mirantur amantque
  • data ślubu: 11.09.1999
Odp: Forumkowe gotowanie
« Odpowiedź #2565 dnia: 12 Grudnia 2009, 19:42 »
Ale superowe, ja bym pewnie biszkopt zrobiła, przekroiła, przełożyła, ubabrała z wierzchu białym lukrem i dekoracją bałwankową, super ta forma.
Duży piernik można też, kruche...zależy co lubicie...

No i zawsze możesz zrobić galaretkę, super na półmisku będzie wyglądało. Ale zanim ją wyjmiesz z formy to na chwilę formę trza do gorącej wody włożyć.

No i sernik na zimno...wykładanie identycznie jak powyżej.

rybkawiedenka
  • Gość
Odp: Forumkowe gotowanie
« Odpowiedź #2566 dnia: 12 Grudnia 2009, 20:56 »
Kaha zapomniałam zaznaczyć - ja porsze o proste przepisy ;)

Offline izabelle13

  • Chuck Norris
  • ********
  • Wiadomości: 3688
  • Płeć: Kobieta
  • data ślubu: 8.09.2007
Odp: Forumkowe gotowanie
« Odpowiedź #2567 dnia: 12 Grudnia 2009, 21:35 »
ale przepis wydaje sie byc prosty ...

Przepis jest bardzo prosty-robiłam bounty z tej właśnie stronki kilka dni temu( nawet podawałam przepis w moim wątku).
Bounty uwielbiam , a to jest nawet lepsze - ja użyłam czekolady gorzkiej 70% i i tak było mega słodkie.

Generalnie ta strona internetowa jest świetna- bardzo często  z niej korzystam- a muffiny z porzeczkami- no po prostu bajka ;)

Offline jagodka24

  • Chuck Norris
  • ********
  • Wiadomości: 11571
  • Płeć: Kobieta
Odp: Forumkowe gotowanie
« Odpowiedź #2568 dnia: 12 Grudnia 2009, 21:38 »
aga sernik na zimno bedzie bardzo łatwy

a ja ostatnio zrobilam to

http://www.kwestiasmaku.com/desery/domowy_baileys/przepis.html
ale chyba juz sie chwaliłam nie?

http://www.kwestiasmaku.com/kuchnia_polska/wigilia/barszcz_wigilijny/przepis.html
no i to na próbe i wyszedł nieziemski !!!!

Jagoda - 05.06.2007
Maja - 29.03.2010

Offline sarunia

  • bywalec
  • ****
  • Wiadomości: 328
  • Płeć: Kobieta
  • data ślubu: 31.12.19
Odp: Forumkowe gotowanie
« Odpowiedź #2569 dnia: 14 Grudnia 2009, 13:15 »
Dziewczyny opisujecie same pyszności, uwielbiam piec wszelkie nowości, kocham czekoladę i wszystko co ją zawiera ale ostatni od tych łakoci przytyłam i to sporo :( Teraz powiedziałam sobie STOP i mogę tylko poczytac co piszecie :D

Offline loona
  • Chuck Norris
  • ********
  • Wiadomości: 10572
  • Płeć: Kobieta
  • data ślubu: 25.08.2007r.
Odp: Forumkowe gotowanie
« Odpowiedź #2570 dnia: 14 Grudnia 2009, 14:33 »
Pytanie do Mai:

Czy tego gyrosa, oprócz podsmażonych filetów nie trzeba zapiekać? Tylko posypać cebulą, dodać sos, pity i koniec?

Offline Maja

  • Global Moderator
  • Chuck Norris
  • *****
  • Wiadomości: 34378
  • Płeć: Kobieta
  • bono animo es
  • data ślubu: 28 sierpnia 2004r.
Odp: Forumkowe gotowanie
« Odpowiedź #2571 dnia: 14 Grudnia 2009, 14:42 »
Tak, tylko tyle - dosłownie 5 minut roboty - ja przed samym podaniem wrzucam pity na 1 min. do mikroweli
aha sosu nie dodaję, tylko stawiam w miseczce na stół - każdy sam komponuje swoją pitę


Offline madziq

  • Chuck Norris
  • ********
  • Wiadomości: 6009
  • Płeć: Kobieta
  • data ślubu: 26.04.2008
Odp: Forumkowe gotowanie
« Odpowiedź #2572 dnia: 14 Grudnia 2009, 19:59 »
ale się tu świątecznie zrobiło, ja oprócz reniferów nie wiem co upiec, słodka strona wigilijnego stołu należy do mnie  ;)
a tym czasem , nic tak nie ucieszy facetów jak grzane piwko  ;) właśnie zrobiłam bo mężowi się zachciało a szwagier i teść zacierali ręce  ;) jak ktoś chce to tu jest przepis Kuronia http://www.kuron.com.pl/przepisy/art1392.html wyszło pyyyyyszne  :D

Offline Wercia

  • Chuck Norris
  • ********
  • Wiadomości: 7020
  • Płeć: Kobieta
  • K & M- 10 lat minęło...:))
  • data ślubu: [
Odp: Forumkowe gotowanie
« Odpowiedź #2573 dnia: 14 Grudnia 2009, 21:07 »
aga sernik na zimno bedzie bardzo łatwy

a ja ostatnio zrobilam to

http://www.kwestiasmaku.com/desery/domowy_baileys/przepis.html
ale chyba juz sie chwaliłam nie?

http://www.kwestiasmaku.com/kuchnia_polska/wigilia/barszcz_wigilijny/przepis.html
no i to na próbe i wyszedł nieziemski !!!!

Agatko jaka była kosystencja tego likieru?
Bardzo był słodki?
Jak długo musi stać żeby był dobry do spożycia?
;D
Mam na niego ochotę 8) zrobiłabym na święta ;D

Offline izabelle13

  • Chuck Norris
  • ********
  • Wiadomości: 3688
  • Płeć: Kobieta
  • data ślubu: 8.09.2007
Odp: Forumkowe gotowanie
« Odpowiedź #2574 dnia: 14 Grudnia 2009, 21:17 »
Podłącze się pod pytanie Werci-uwielbiam Baileysa :P :P :P

Offline Wercia

  • Chuck Norris
  • ********
  • Wiadomości: 7020
  • Płeć: Kobieta
  • K & M- 10 lat minęło...:))
  • data ślubu: [
Odp: Forumkowe gotowanie
« Odpowiedź #2575 dnia: 14 Grudnia 2009, 21:24 »
Ja też 8) i ostatnio spijam nałogow na imprezkach "baby guinness" ;D ;D ;D

Offline izabelle13

  • Chuck Norris
  • ********
  • Wiadomości: 3688
  • Płeć: Kobieta
  • data ślubu: 8.09.2007
Odp: Forumkowe gotowanie
« Odpowiedź #2576 dnia: 14 Grudnia 2009, 21:37 »
"baby guinness" ;D ;D ;D
uuuu pierwsze słyszę :hmmm: :hmmm: :hmmm:

Offline jagodka24

  • Chuck Norris
  • ********
  • Wiadomości: 11571
  • Płeć: Kobieta
Odp: Forumkowe gotowanie
« Odpowiedź #2577 dnia: 14 Grudnia 2009, 21:50 »
on musi sie tylko schłodzić
więc jak masz zimne składniki to właściwie krótko
a gęsty nie był właśnie taki idealny do picia
bo ja generalnei nie lubie takich gęstych bo to bardziej sie najesz niż napijesz

ale jest pyszny mój małżon sie zapija nim
zresztą mamie mojej tez pasuje

Jagoda - 05.06.2007
Maja - 29.03.2010

Offline Wercia

  • Chuck Norris
  • ********
  • Wiadomości: 7020
  • Płeć: Kobieta
  • K & M- 10 lat minęło...:))
  • data ślubu: [
Odp: Forumkowe gotowanie
« Odpowiedź #2578 dnia: 15 Grudnia 2009, 16:55 »
W takim razie zrobię sobie go na święta 8)
Co do "baby guinness" to robi się go w kieliszku:
wlewa się 3/4 kieliszka likieru tia maria, a pozniej po łyżeczce wlewa się baileysa ale tak żeby się nie zmieszało tylko żeby baileys został "na górze" ;D pije się cały kieliszek od razu
:P

Offline Ninka
  • Chuck Norris
  • ********
  • Wiadomości: 14816
  • Płeć: Kobieta
Odp: Forumkowe gotowanie
« Odpowiedź #2579 dnia: 16 Grudnia 2009, 21:11 »
Dziewczyny! Szybko i konkretnie! Potrzebuję sprawdzony przepis na:

KREM KRÓWKOWY


Taki z paczki,  średnio mi pasował.