ehhhh
ciężko będzie, bo je jestem improwizatorką w gotowaniu na parze...
ale postaram się coś wpisać...
Klopsiki azjatyckie na parze - oczywiście jak zwykle zmodyfikowane od naszych warunków regionalnych
200g mielonego mięsa (indyk, wołowina, itp)
1 łyżka pokrojonej cebuli
1 łyżka pokrojonych grzybów - pieczarki wg mnie też mogą być lub wymoczone suszone grzybki;
1 ząbek czosnku
ok.1/3 szklanki pokrojonej szalotki
1/2 łyżki sosu sojowego
1/2 łyżki oleju sezamowego lub innego jak ktoś nie ma
1/2 łyżeczki cukru
1/2 łyżki mąki ziemniaczanej
białko z jednego jaja;
sól,pieprz do smaku
Łączymy składniki, forujemy kulki, parujemy przez ok. 25 minut. Podajemy z sosami.
Klopsiki bardziej na polską modłę:
Składniki:
- 30 dag mielonej cielęciny lub mięsa drobiowego
- 1 cebulka
- pół kajzerki
- pół szklanki mleka
- sól, pieprz ziołowy, koperek suszony
- 2 pomidory
- 1 cukinia lub ogórek
Bułkę namoczyć w mleku, odcisnąć, zmieszać z mięsem, wbić jajko, wyrobić, przyprawić solą i pieprzem ziołowym, uformować kulki. Ułożyć na wkładce do gotowania na parze, ugotować. Podawać ze świeżymi warzywami (pomidor, cukinia lub ogórek) posypać koprem.
Ryba gotowana na parze z ryżem i marchewką
Składniki
300 g filetów z pangi
1/2 szklanki ryżu
1 marchew (duża)
1 łyżeczka masła
koperek, kurkuma,bazylia, szczypta soli (bardzo mała)
rybę kroimy w szerokie paski, smarujemy masłem i posypujemy koperkiem i bazylią,
gotujemy na parze przez 15 min,
ryż gotujemy w wodzie z dodatkiem soli i kurkumy przez 20 min
marchew kroimy w kostkę i wrzucamy do ryżu 10 min przed końcem gotowania,
dodajemy koperek i bazylie.
Ryba morska na parze
Ryba morska: najlepiej filety z pangi, mintaja, dorsza lub innej ryby: 1,20 kg,
przyprawy do ryb,
chrzan, jogurt,
warzywa typu pomidory, ogórki, papryka.
Rybę rozmrażamy, płuczemy w strumieniu zimnej wody, kroimy na kawałki i wkładamy do naczynia do gotowania na parze. Posypujemy solą, przyprawami do ryb (najlepiej firmy Knorr), gotujemy na parze ok. 15 minut, do uzyskania odpowiedniej miękkości ryby.
Po ugotowaniu rybę wyjmujemy, układamy na talerzach, oddzielnie podajemy sos chrzanowy wykonany z tartego chrzanu oraz jogurtu (nie śmietany!).
Dodatkowo nakładamy na talerze surówki z pomidorów, ogórków lub papryki.
rybę na parze posolić trza...nawet takie bezsolne jednostki jak ja nie jedzą ryby bez soli...no nie da się...smakuje jak papier...
ale ja i tak zawsze daję dużo więcej innych przypraw niż samej soli, a sól i tak zawsze ziołowa.
Alternatywny sos chrzanowy - nie tylko do ryb, ale też i do mięsa...
10 dag chrzanu
4 dag masła
2 dag mąki
0,25 l bulionu
sok z cytryny
cukier do smaku
0,125 l śmietany - można jogurt, ale uwaga, bo ten lubi się ważyć...
2 żółtka
Z masła i mąki zrobić jasną zasmażkę rozprowadzić ją rosołem. Dodać utarty chrzan.
Doprawić do smaku sokiem z cytryny i cukrem. Sos gotować przez 5 minut, a gdy stanie się gęsty, dodać śmietanę, rozmieszaną z surowymi żółtkami. Sos chwilę podgrzewać, mieszając.