Autor Wątek: Forumkowe gotowanie  (Przeczytany 2949152 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline jagodka24

  • Chuck Norris
  • ********
  • Wiadomości: 11571
  • Płeć: Kobieta
Odp: Forumkowe gotowanie
« Odpowiedź #2520 dnia: 29 Listopada 2009, 20:09 »
powiem tak że jakoś zapomniałam
ale generalnie ja bym to zrobiła raczej z piersiami z kuraka
bo ten sos to wyszedł jak taki uncle bens słodko kwaśny ze słoika
oczywiscie lepszy

Jagoda - 05.06.2007
Maja - 29.03.2010

Offline isiaczek
  • entuzjasta
  • ******
  • Wiadomości: 800
  • Płeć: Kobieta
  • data ślubu: Long time ago ;D
Odp: Forumkowe gotowanie
« Odpowiedź #2521 dnia: 30 Listopada 2009, 09:13 »
Andzeliko dziekuję za wklejenie prawidłowych linków. Ja oczywiście pisałam adres stronki z głowy i zapomniałam o tym dodatku "blox"

Hej ja uwielbiam sos słodko kwaśny Uncle Ben'sa. Jeśli mówicie że ten jest nawet lepszy to ja go jutro zrobię. Wszystko w domu mam a w zamrażarce mam moje kotlety mielone zrobione wg własnego przepisu. Myślę że będą pasowały do tego sosu i ryżu.
Dzieki za przepis!



Offline andzelika

  • Małżeństwo jest zgodne, kiedy żona panuje nad mężem, a mąż nad sobą.
  • Chuck Norris
  • ********
  • Wiadomości: 4931
  • Płeć: Kobieta
  • data ślubu: 19.09.09
Odp: Forumkowe gotowanie
« Odpowiedź #2522 dnia: 30 Listopada 2009, 13:39 »
isiaczek nie ma za co  ;)
ma ktos z was przepis na zapiekanki z makaronem ale bez zieleniny tj.brokuł,szparagów,szpinaku  itd itp
[/url]
[/url]

Offline isiaczek
  • entuzjasta
  • ******
  • Wiadomości: 800
  • Płeć: Kobieta
  • data ślubu: Long time ago ;D



Offline isiaczek
  • entuzjasta
  • ******
  • Wiadomości: 800
  • Płeć: Kobieta
  • data ślubu: Long time ago ;D
Odp: Forumkowe gotowanie
« Odpowiedź #2524 dnia: 30 Listopada 2009, 13:55 »
tu tez znalazłam różne przepisy na zapiekanki makaronowe. W niektóych pewnie jest zielenina ale czasem można po prostu ją wyeliminować.
http://www.fajneprzepisy.pl/szukaj=zapiekanki_z_makaronem



Offline paooolka

  • Niufomaniaczka
  • Chuck Norris
  • ********
  • Wiadomości: 8987
  • Płeć: Kobieta
  • data ślubu: 05.09.2009
Odp: Forumkowe gotowanie
« Odpowiedź #2525 dnia: 30 Listopada 2009, 13:58 »
ja tez dzis robie zapiekanke ale wlasnie z warzywami :)
Il corpo è solo uno strumento. Il corpo senza lo spirito non ha nessun valore.

całkiem nowa JA

Offline andzelika

  • Małżeństwo jest zgodne, kiedy żona panuje nad mężem, a mąż nad sobą.
  • Chuck Norris
  • ********
  • Wiadomości: 4931
  • Płeć: Kobieta
  • data ślubu: 19.09.09
Odp: Forumkowe gotowanie
« Odpowiedź #2526 dnia: 30 Listopada 2009, 14:04 »
Dziękuje wam  :-* :-*
ja bym zjadła z warzywami ale mój mąż nie :|| :||
[/url]
[/url]

Offline kasia_1979
  • zapaleniec
  • *****
  • Wiadomości: 492
  • Płeć: Kobieta
Odp: Forumkowe gotowanie
« Odpowiedź #2527 dnia: 30 Listopada 2009, 15:26 »
Moze cos takiego, moj M tez nie jada zieleniny a ta zapikanke zjadl i powiedzial ,,hmm-nawt dobre" w normalnym tlmaczeniu znaczy smakowalo mi  ;D

Zapiekanka z makaronem
1/2 kg makaronu /najlepiej pasują wstążki/
30dkg wędliny
20 dkg pieczarek
1 cebula
1 puszka kukurydzy
20 dkg sera żółtego
vegeta, sól, pieprz
Makaron ugotowac /wpół miękki/.  Pieczarki i cebulę pokroić i usmażyć.  Osobno podsmażyć wędlinę, pokrojoną w paseczki /ja używam przeważnie jakiejś taniej szynki, ale może być dowolna wędlina/.  Połaczyć makaron z wędliną i pieczarkami, dodać kukurydzę /osączoną z zalewy/, ser żółty starty na grubych oczkach /połowę/, wymieszać,doprawić do smaku /nie żałować vegety i pieprzu - ma być "wyrazisty " smak/, jeszcze raz dobrze wymieszać, włożyć do naczynia żaroodpornego, posypać resztą sera i zapiec w piekarniku 20-30 min.  w temp. 150-180 st. C.

Offline vonka

  • Chuck Norris
  • ********
  • Wiadomości: 11307
  • data ślubu: 2008
Odp: Forumkowe gotowanie
« Odpowiedź #2528 dnia: 1 Grudnia 2009, 07:38 »
uwielbiam zapiekanki makaronowe
zawsze robie z tego co mam pod ręką w lodówce  :D

Offline isiaczek
  • entuzjasta
  • ******
  • Wiadomości: 800
  • Płeć: Kobieta
  • data ślubu: Long time ago ;D
Odp: Forumkowe gotowanie
« Odpowiedź #2529 dnia: 1 Grudnia 2009, 09:01 »
Zrobiłam wczoraj ten sos HASZU, ale niestety w ogóle mi nie smakował.
Gorycz koncentratu zniszczyła cały smak. Chyba tak powinien smakowac ten sos bo podobny jadłam kiedyś w Tunezji no i tez mi nie podchodził. To po prostu nie moja bajka. Sosu neapolitańskiego do spaghetti tez nie lubię, a np. boloński uwielbiam.
Myślę że duzo lepszy byłby na prawdziwych pomidorach i keczupie. Ten koncentrat zepsuł wszystko.

Piszę to na wszelki wypadek jesli ktoś z was też nie lubi takiego koncentratowego, gorzkawego smaku to niech lepiej zastąpi go pomidorami i keczupem. Kurde myslałam że te ogórki pomogą zabić tą goryczkę, ale niestety. Szkoda bo zapowiadał się znakomicie. Tak to czasem bywa, że gusta są różne i nie da się wszystkim dogodzić

Może jeszcze zrobię jedno podejście tylko że tym razem sos zrobię na keczupie...pomyślę..
Tak czy siak dziękuję.



Offline vonka

  • Chuck Norris
  • ********
  • Wiadomości: 11307
  • data ślubu: 2008
Odp: Forumkowe gotowanie
« Odpowiedź #2530 dnia: 1 Grudnia 2009, 09:29 »
skoro mowa o ryżu
to powiedzcie mi jak go ugotować, żeby był sypki  8)

Offline isiaczek
  • entuzjasta
  • ******
  • Wiadomości: 800
  • Płeć: Kobieta
  • data ślubu: Long time ago ;D
Odp: Forumkowe gotowanie
« Odpowiedź #2531 dnia: 1 Grudnia 2009, 10:05 »
Trzeba kupić ryż SONKO Parabioiled, albo Uncle Ben's - ale Wujek Ben jest drogi.  ;D



Offline Maja

  • Global Moderator
  • Chuck Norris
  • *****
  • Wiadomości: 34378
  • Płeć: Kobieta
  • bono animo es
  • data ślubu: 28 sierpnia 2004r.
Odp: Forumkowe gotowanie
« Odpowiedź #2532 dnia: 1 Grudnia 2009, 10:28 »
Każdy można ugotować na sypko, no prawie każdy ;) trzeba tylko dobrze wypłukać - jak do sushi


Offline loona
  • Chuck Norris
  • ********
  • Wiadomości: 10572
  • Płeć: Kobieta
  • data ślubu: 25.08.2007r.
Odp: Forumkowe gotowanie
« Odpowiedź #2533 dnia: 1 Grudnia 2009, 11:04 »
Vonka zrób Pilaw z przepisu Mai. Rewelka.

Offline vonka

  • Chuck Norris
  • ********
  • Wiadomości: 11307
  • data ślubu: 2008
Odp: Forumkowe gotowanie
« Odpowiedź #2534 dnia: 1 Grudnia 2009, 14:51 »
trzeba tylko dobrze wypłukać - jak do sushi

nigdy nie jadłam sushi, a co dopiero robić  ::)

przepis na pilaw mam zapisany i zamierzam w niedługim czasie spróbować
nazwa SONKO - zapisana
dzięki dziewczyny

Offline isiaczek
  • entuzjasta
  • ******
  • Wiadomości: 800
  • Płeć: Kobieta
  • data ślubu: Long time ago ;D
Odp: Forumkowe gotowanie
« Odpowiedź #2535 dnia: 2 Grudnia 2009, 10:55 »
Tylko to musi byc koniecznie ten SONKO Parboiled
O ten:
http://www.sonko.pl/x.php/1,37/Ryz-parboiled.html



Offline gagatka

  • Chuck Norris
  • ********
  • Wiadomości: 3675
  • Płeć: Kobieta
  • Szczęśliwa Pani G., Mama Łucji, Hubercika i Emilki
  • data ślubu: :Zakochany:18.08.07
Odp: Forumkowe gotowanie
« Odpowiedź #2536 dnia: 2 Grudnia 2009, 16:44 »
Też polecam ten ryż, szczególnie do sałatek. :ok:
:Serduszka: .::Łucja 15.10.2009::. :Serduszka: .::Hubercik 20.01.2012::. :Serduszka: .::Emilka 20.12.2013::. :Serduszka:

Offline Maja

  • Global Moderator
  • Chuck Norris
  • *****
  • Wiadomości: 34378
  • Płeć: Kobieta
  • bono animo es
  • data ślubu: 28 sierpnia 2004r.
Odp: Forumkowe gotowanie
« Odpowiedź #2537 dnia: 3 Grudnia 2009, 08:52 »
 :D cieszę się bardzo - powiem Wam tylko, że właśnie ten pilaw był pierwszą potrawą, jaką zjedliśmy w Turcji w czasie zeszłorocznego urlopu  ;)


Offline madziq

  • Chuck Norris
  • ********
  • Wiadomości: 6009
  • Płeć: Kobieta
  • data ślubu: 26.04.2008
Odp: Forumkowe gotowanie
« Odpowiedź #2538 dnia: 5 Grudnia 2009, 11:28 »
święta się zbliżają a dziś dostałam newsletter z Kwestii Smaku i oczarowały mnie te oto piernikowe reniferki  :Serduszka:


jak ktoś ma ochotę się pobawić tu jest przepis http://www.kwestiasmaku.com/kuchnia_polska/wigilia/babeczki_piernikowe/przepis.html

Offline anusiah
  • Chuck Norris
  • ********
  • Wiadomości: 2934
  • Płeć: Kobieta
Odp: Forumkowe gotowanie
« Odpowiedź #2539 dnia: 5 Grudnia 2009, 15:28 »
 :D Bosko wyglądają te reniferki .... Sposób dekoracji mnie ujął. Zrobię a co ...

Offline Mariolka
  • Chuck Norris
  • ********
  • Wiadomości: 16728
  • Płeć: Kobieta
  • data ślubu: 23 kwietnia 2005 r.
Odp: Forumkowe gotowanie
« Odpowiedź #2540 dnia: 7 Grudnia 2009, 16:04 »
super
ale  mnie pewnie by takie piękne nie wyszły
"Dwie rzeczy są nieskończone:Wszechświat i głupota ludzka, chociaż przy tym pierwszym nie upierałbym się" A.Einstein

Offline martulka

  • Chuck Norris
  • ********
  • Wiadomości: 10275
  • Płeć: Kobieta
  • 2+2+2=nasza rodzinka :)
  • data ślubu: 18-06-2005
Odp: Forumkowe gotowanie
« Odpowiedź #2541 dnia: 7 Grudnia 2009, 22:55 »
Mariolka a Tobie się nudzi ?  ;)



Offline Mariolka
  • Chuck Norris
  • ********
  • Wiadomości: 16728
  • Płeć: Kobieta
  • data ślubu: 23 kwietnia 2005 r.
Odp: Forumkowe gotowanie
« Odpowiedź #2542 dnia: 9 Grudnia 2009, 19:56 »
Mariolka a Tobie się nudzi ?  ;)
aż tak nie,żeby reniferki robić

ale pozachwycać się można...?
"Dwie rzeczy są nieskończone:Wszechświat i głupota ludzka, chociaż przy tym pierwszym nie upierałbym się" A.Einstein

Offline .:Anka:.
  • Global Moderator
  • Chuck Norris
  • *****
  • Wiadomości: 23667
  • Płeć: Kobieta
Odp: Forumkowe gotowanie
« Odpowiedź #2543 dnia: 9 Grudnia 2009, 21:33 »
świetne te reniferki!
wydaje się, że nie jest to trudne do wykonania

a jakie macie pomysły na ozdobienie pierniczków?
najlepiej - jak najprostsze w wykonaniu a mega efektowne  ;)

Offline jagodka24

  • Chuck Norris
  • ********
  • Wiadomości: 11571
  • Płeć: Kobieta
Odp: Forumkowe gotowanie
« Odpowiedź #2544 dnia: 9 Grudnia 2009, 21:54 »
ja widziałam w tesco dzisiaj super ozdoby na pierniczki
zwykłe posypki i jakieś lukry a oprócz tego wspaniałe perełki
róznokolorowe poprostu cuda

Jagoda - 05.06.2007
Maja - 29.03.2010

Offline Mariolka
  • Chuck Norris
  • ********
  • Wiadomości: 16728
  • Płeć: Kobieta
  • data ślubu: 23 kwietnia 2005 r.
Odp: Forumkowe gotowanie
« Odpowiedź #2545 dnia: 9 Grudnia 2009, 22:15 »
Anka ja na razie pomysłów nie mam żadnych
musze się w takim razie do tesco przejsc po te ozdoby na pierniki
"Dwie rzeczy są nieskończone:Wszechświat i głupota ludzka, chociaż przy tym pierwszym nie upierałbym się" A.Einstein

Offline martulka

  • Chuck Norris
  • ********
  • Wiadomości: 10275
  • Płeć: Kobieta
  • 2+2+2=nasza rodzinka :)
  • data ślubu: 18-06-2005
Odp: Forumkowe gotowanie
« Odpowiedź #2546 dnia: 9 Grudnia 2009, 22:46 »
Ja mam takie kolorowe cukiereczki-posypki i kupiłam jakieś "pisaki", zrobię lukier, a część obleję czekoladą.



Offline mka

  • Every second is a lifetime and every minute more brings you closer to God and you see nothing but the red lights you let your body burn like never before. And it feels better than love. Yeah it feels better than love...
  • Chuck Norris
  • ********
  • Wiadomości: 5815
  • Płeć: Kobieta
  • We are connected that is how I feel...e-zadymiary
  • data ślubu: :Serduszka: AF :Serduszka:
Odp: Forumkowe gotowanie
« Odpowiedź #2547 dnia: 9 Grudnia 2009, 22:49 »
Zaczynam śledzić...ten wątek... ;D Jutro wstawię jakiś przepisik od siebie co by nie było, że tak z "pustymi rękami" tu wpadam ;D ;D

Offline .:Anka:.
  • Global Moderator
  • Chuck Norris
  • *****
  • Wiadomości: 23667
  • Płeć: Kobieta
Odp: Forumkowe gotowanie
« Odpowiedź #2548 dnia: 10 Grudnia 2009, 08:31 »
też powinnam odwiedzić tesco...tylko jakos mi tam nie po drodze...

____________
a zmieniając temat - za tydzien mały ma urodzinki - zamówiłam torta i zastanawiam się jakie jeszcze ciacho zrobić...
może coś mi doradzicie?

Offline Maja

  • Global Moderator
  • Chuck Norris
  • *****
  • Wiadomości: 34378
  • Płeć: Kobieta
  • bono animo es
  • data ślubu: 28 sierpnia 2004r.
Odp: Forumkowe gotowanie
« Odpowiedź #2549 dnia: 10 Grudnia 2009, 08:46 »
Anka, to ciasto to mają też dzieci jeść? Bo jak nie to ja proponuję orzechowca - na prawdę szybko się robi