Autor Wątek: Forumkowe gotowanie  (Przeczytany 2936611 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline boberek
  • użytkownik
  • **
  • Wiadomości: 70
  • Płeć: Kobieta
  • data ślubu: 14.08.1982
Odp: Forumkowe gotowanie
« Odpowiedź #2490 dnia: 17 Listopada 2009, 16:10 »
Najlepszy barszcz wigilijny jest z kiszonych buraków- kisi się dokładnie jak ogórki tydzień wcześniej i trzeba dodać skórkę razowego chleba. Ale można iść na łatwiznę i kupić taki kiszony barszcz w sklepie ze zdrową żywnością.
Najpierw się gotuje wywar z jarzyn ( esencjonalny), póżniej dodaje zakwas, odrobina cukru, szczypta masełka, parę piórek pietruszki i gotowe  ;D

Offline matrix0007
  • maniak
  • ********
  • Wiadomości: 1551
  • Płeć: Kobieta
  • data ślubu: 13.08.2011
Odp: Forumkowe gotowanie
« Odpowiedź #2491 dnia: 17 Listopada 2009, 16:22 »
a jakiej wielkości muszą być buraki? bo jak duże, to czy zdążą się ukisić  ???

Offline boberek
  • użytkownik
  • **
  • Wiadomości: 70
  • Płeć: Kobieta
  • data ślubu: 14.08.1982
Odp: Forumkowe gotowanie
« Odpowiedź #2492 dnia: 17 Listopada 2009, 16:29 »
Nieważne jakie, bo się je obiera i kroi w plasterki, ale malutkie obrane można kisić w całości ;D

Offline matrix0007
  • maniak
  • ********
  • Wiadomości: 1551
  • Płeć: Kobieta
  • data ślubu: 13.08.2011
Odp: Forumkowe gotowanie
« Odpowiedź #2493 dnia: 17 Listopada 2009, 16:32 »
aha, a później takie ukiszone dodaje jak świeże do zupy? :)

Offline boberek
  • użytkownik
  • **
  • Wiadomości: 70
  • Płeć: Kobieta
  • data ślubu: 14.08.1982
Odp: Forumkowe gotowanie
« Odpowiedź #2494 dnia: 17 Listopada 2009, 21:32 »
Ja zlewam sam sok ( zakwas), a buraczki wykorzystuję na wigilię do sałatki śledziowej

Offline Gosiaczek80

  • Chuck Norris
  • ********
  • Wiadomości: 8055
Odp: Forumkowe gotowanie
« Odpowiedź #2495 dnia: 18 Listopada 2009, 08:32 »
hmmm..nigdy nie kisiłam ani ogórków, ani buraków.



Offline Wercia

  • Chuck Norris
  • ********
  • Wiadomości: 7020
  • Płeć: Kobieta
  • K & M- 10 lat minęło...:))
  • data ślubu: [
Odp: Forumkowe gotowanie
« Odpowiedź #2496 dnia: 18 Listopada 2009, 09:44 »
Boberek podaj dokładny przepis jak zrobić zakwas na te buraczki ;D

Offline .:Anka:.
  • Global Moderator
  • Chuck Norris
  • *****
  • Wiadomości: 23667
  • Płeć: Kobieta
Odp: Forumkowe gotowanie
« Odpowiedź #2497 dnia: 18 Listopada 2009, 09:53 »
uwielbiam taki kiszony barszcz!!
ale od kilku lat już sie mojej mamie nie chce kisić i kupujemy sok burakowo-jabłkowy z horteksu - do tego szczypta soli, lyzeczka cukru, trochę soku z cytryny i pieprz...
mniam mniam  :D

Offline ricardo

  • Patrycja
  • Chuck Norris
  • ********
  • Wiadomości: 26650
  • Płeć: Kobieta
  • data ślubu: 08.09.2007
Odp: Forumkowe gotowanie
« Odpowiedź #2498 dnia: 18 Listopada 2009, 14:15 »
Dziewczyny a macie może jakiś przepis obiadowy co można zrobić z łopatki bez kości? Byle proste i szybkie do robienia :) Kupiłam kawałek a nie wiem co z nim zrobić  ???



Offline boberek
  • użytkownik
  • **
  • Wiadomości: 70
  • Płeć: Kobieta
  • data ślubu: 14.08.1982
Odp: Forumkowe gotowanie
« Odpowiedź #2499 dnia: 18 Listopada 2009, 21:20 »
Kiszone buraki
Buraki obrać i pokroić w plasterki, włożyć do dużego słoja lub kamiennego garnka, dodać czosnek( na kilogram buraków 3 ząbki)nasiona kopru-! łyżeczka, mały kawałek chrzanu, skórka z razowego chleba. Wszystko zalać gorącą wodą z solą( na 1 litr wody płaska łyżka soli)przykryć spodeczkiem . Pozostawić w cieple na 4-6 dni. To jak szybko się kisi zależy od buraków i temperatury w pomieszczeniu. Po tym czasie przecedzić, zlać do wyparzonych słoików i można zagotować lub trzymać w lodówce ;D. Buraczki ja zużywam z reguły szybciej, ale można zalać przecedzonym sokiem i trzymać w lodówce lub pasteryzować.

Offline Wercia

  • Chuck Norris
  • ********
  • Wiadomości: 7020
  • Płeć: Kobieta
  • K & M- 10 lat minęło...:))
  • data ślubu: [
Odp: Forumkowe gotowanie
« Odpowiedź #2500 dnia: 18 Listopada 2009, 21:54 »
Boberek dziękuję ;D tylko będę miała problem z kupieniem nasion kopru ::) i chrzanu ::)

Offline sarunia

  • bywalec
  • ****
  • Wiadomości: 328
  • Płeć: Kobieta
  • data ślubu: 31.12.19
Odp: Forumkowe gotowanie
« Odpowiedź #2501 dnia: 19 Listopada 2009, 10:34 »
Nie koniecznie musi być koper i chrzan.
Ja bardzo często kiszę buraki właśnie bez tych dwóch składników i jest super !!!! Skórkę z razowego chleba zawijam w kawałek gazy - może rozmoknąć i brzydko się rozpłynąć na całość)a i dodaję trochę soli ale szarej!

Offline Wercia

  • Chuck Norris
  • ********
  • Wiadomości: 7020
  • Płeć: Kobieta
  • K & M- 10 lat minęło...:))
  • data ślubu: [
Odp: Forumkowe gotowanie
« Odpowiedź #2502 dnia: 19 Listopada 2009, 16:03 »
O to super ze nie musze ich mieć ;D zrobię sobie takie buraczki ;D

Offline boberek
  • użytkownik
  • **
  • Wiadomości: 70
  • Płeć: Kobieta
  • data ślubu: 14.08.1982
Odp: Forumkowe gotowanie
« Odpowiedź #2503 dnia: 20 Listopada 2009, 07:06 »
Nasiona kopru można dostać przez cały rok w sklepie zielarskim, ja tam kupuję gotową mieszankę do kiszenia, ale to pewnie nie w każdym sklepie ;D

Offline Wercia

  • Chuck Norris
  • ********
  • Wiadomości: 7020
  • Płeć: Kobieta
  • K & M- 10 lat minęło...:))
  • data ślubu: [
Odp: Forumkowe gotowanie
« Odpowiedź #2504 dnia: 20 Listopada 2009, 10:17 »
Nie mieszkam w Polsce dlatego będę miała problem z kupieniem takiego cuda :P

Offline beatrisss

  • użytkownik
  • **
  • Wiadomości: 139
  • Płeć: Kobieta
  • Oddaję Ci mą duszę a wraz z nią miłość bez granic
  • data ślubu: 08.08.2009
Odp: Forumkowe gotowanie
« Odpowiedź #2505 dnia: 20 Listopada 2009, 15:27 »
ja polecam buraczki z cukinią  :)

- 1kg buraków ugotowanych
- 1 kg surowej cukini
- 0,5 kg cebuli ( cebulę pokroić w talarki, posolić - 2 łyżki płaskie, odstawić na 2h a potem odcisnąć )

Buraki i cukinię zetrzeć na grubej tarce, dodać cebulę i 3/4 szklanki oliwy.

Zalewa: 3/4 szklanki octu 10%, 1/4 szklanki wody, 1/2 szklanki cukru, pieprz, ziele angielskie, liść laurowy.
To wszystko zagotować, wystudzić a potem wlać do sałatki. Wymieszać i kłaść do słoiczków.
Słoiczek gotować 5 - 10 min.

Offline jagodka24

  • Chuck Norris
  • ********
  • Wiadomości: 11571
  • Płeć: Kobieta
Odp: Forumkowe gotowanie
« Odpowiedź #2506 dnia: 20 Listopada 2009, 16:28 »
a moja babcia robiła buraczki z kalarepą niesamowity smak

Jagoda - 05.06.2007
Maja - 29.03.2010

Offline sarunia

  • bywalec
  • ****
  • Wiadomości: 328
  • Płeć: Kobieta
  • data ślubu: 31.12.19
Odp: Forumkowe gotowanie
« Odpowiedź #2507 dnia: 20 Listopada 2009, 19:10 »
jagodka, możesz podać ten przepis buraczków z kalarepką ?   Lubie kalarepkę  :)

Offline jagodka24

  • Chuck Norris
  • ********
  • Wiadomości: 11571
  • Płeć: Kobieta
Odp: Forumkowe gotowanie
« Odpowiedź #2508 dnia: 20 Listopada 2009, 19:50 »
wiesz co sama chcialabym go znac  ;D musze go od ciotki wyciągnąc
ale może byc na tej samej zasadzie co z tą cukinią bo tam tez była oliwa z oliwek i ocet winny

Jagoda - 05.06.2007
Maja - 29.03.2010

Offline paooolka

  • Niufomaniaczka
  • Chuck Norris
  • ********
  • Wiadomości: 8987
  • Płeć: Kobieta
  • data ślubu: 05.09.2009
Odp: Forumkowe gotowanie
« Odpowiedź #2509 dnia: 24 Listopada 2009, 17:25 »
Maju wyprobowala Twoj przepis na karkówke zapiekana, jest super! prosty i szybki, pyyychotka :)
Il corpo è solo uno strumento. Il corpo senza lo spirito non ha nessun valore.

całkiem nowa JA

Offline sarunia

  • bywalec
  • ****
  • Wiadomości: 328
  • Płeć: Kobieta
  • data ślubu: 31.12.19
Odp: Forumkowe gotowanie
« Odpowiedź #2510 dnia: 26 Listopada 2009, 11:47 »
Buraczki z cukinią wyszły smaczne...polecam :)

Offline Kobietkaa
  • użytkownik
  • **
  • Wiadomości: 67
  • Płeć: Kobieta
  • data ślubu: 16.08.2008
Odp: Forumkowe gotowanie
« Odpowiedź #2511 dnia: 27 Listopada 2009, 12:59 »
Święta Bożego Narodzenia za pasem  ;D Co macie zamiar przygotować w tym roku ? Jakie tradycyjne dania goszczą na waszych wigilijnych stołach, a moze  serwujecie coś niezwykłego i oryginalnego ? A co znajduje się w menu na Święta Bożego Narodzenia ?

Offline .:Anka:.
  • Global Moderator
  • Chuck Norris
  • *****
  • Wiadomości: 23667
  • Płeć: Kobieta
Odp: Forumkowe gotowanie
« Odpowiedź #2512 dnia: 27 Listopada 2009, 13:13 »
ja w tym roku zrobiłam pierniki - wg przepisu martini (jest w tym watku)
teraz czekam ze 3 tyg aż ciasto nabierze mocy  ;)

Offline isiaczek
  • entuzjasta
  • ******
  • Wiadomości: 800
  • Płeć: Kobieta
  • data ślubu: Long time ago ;D
Odp: Forumkowe gotowanie
« Odpowiedź #2513 dnia: 27 Listopada 2009, 14:57 »
a ja z ciast zrobię sernik królewski i piernik przekładany.  Oba ciasta ze strony www.mojewypieki.pl



Offline Sarna

  • forumowicz
  • ***
  • Wiadomości: 197
  • Płeć: Kobieta
  • data ślubu: 02.08.2008
Odp: Forumkowe gotowanie
« Odpowiedź #2514 dnia: 27 Listopada 2009, 17:25 »
Tez zrobilam to miesko z majonezem z przepisu Mai i powiem, ze rewelacja. Niby takie niepozorne skladniki ale razem swietnie sie komponuja!

Offline Mariolka
  • Chuck Norris
  • ********
  • Wiadomości: 16728
  • Płeć: Kobieta
  • data ślubu: 23 kwietnia 2005 r.
Odp: Forumkowe gotowanie
« Odpowiedź #2515 dnia: 27 Listopada 2009, 18:33 »
isiaczek na tej stronie nie widać żadnych przepisów
"Dwie rzeczy są nieskończone:Wszechświat i głupota ludzka, chociaż przy tym pierwszym nie upierałbym się" A.Einstein

Offline andzelika

  • Małżeństwo jest zgodne, kiedy żona panuje nad mężem, a mąż nad sobą.
  • Chuck Norris
  • ********
  • Wiadomości: 4931
  • Płeć: Kobieta
  • data ślubu: 19.09.09
Odp: Forumkowe gotowanie
« Odpowiedź #2516 dnia: 27 Listopada 2009, 18:52 »
[/url]
[/url]

Offline ~Ania~
  • Global Moderator
  • Chuck Norris
  • *****
  • Wiadomości: 24071
  • Płeć: Kobieta
  • data ślubu: 2006-10-07
Odp: Forumkowe gotowanie
« Odpowiedź #2517 dnia: 28 Listopada 2009, 18:34 »
Ja też robię pierniki by Martini. I też jakiś sernik. Reszta menu się tworzy.

Offline jagodka24

  • Chuck Norris
  • ********
  • Wiadomości: 11571
  • Płeć: Kobieta
Odp: Forumkowe gotowanie
« Odpowiedź #2518 dnia: 29 Listopada 2009, 10:54 »
a ja dzisiaj na obiad robi to

HASZU

2 słoiczki koncentratu pom.
pól słoika ogórków konserwowych
3 rozbite ząbki czosnku
pól natki pietruszki
2 cebule
sol, pieprz
zioła do smaku - wg uznania

To wszystko posiekać, pokroić ido gara. Dolać trochę wody i gotować z 30min.

Ugotować ryż.

A kotleciki:
0,5 kg mielonego
2 ząbki czosnku
jajko
bułka tarta
opakowanie cząbru
sol
trochę garam masali (jak nie można dostać, to obędzie się bez tego)

I robimy maleńkie kotleciki - takie małe kuleczki, na 3 cm.
Smażymy jak mielone.

A potem podajemy: na środku talerza porcja ryżu - kopiec. Na górę kopca po 5 małych kotlecików
Na około ryżu duuużo sosu.
I już!

Póki co sos wyszedł nieziemski.
« Ostatnia zmiana: 29 Listopada 2009, 12:53 wysłana przez Anjuschka »

Jagoda - 05.06.2007
Maja - 29.03.2010

Offline Mariolka
  • Chuck Norris
  • ********
  • Wiadomości: 16728
  • Płeć: Kobieta
  • data ślubu: 23 kwietnia 2005 r.
Odp: Forumkowe gotowanie
« Odpowiedź #2519 dnia: 29 Listopada 2009, 12:05 »
szkoda,że zdjęcia nie dałaś
ja jestem wzrokowcem
wtedy bardziej się napalam na potrawę
"Dwie rzeczy są nieskończone:Wszechświat i głupota ludzka, chociaż przy tym pierwszym nie upierałbym się" A.Einstein