Autor Wątek: Forumkowe gotowanie  (Przeczytany 2936353 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline .:Anka:.
  • Global Moderator
  • Chuck Norris
  • *****
  • Wiadomości: 23667
  • Płeć: Kobieta
Odp: Forumkowe gotowanie
« Odpowiedź #2910 dnia: 8 Marca 2010, 10:54 »
 ;) wiem, ze już kiedyś rozmawiałyśmy o pasteryzowaniu zup ale wczoraj teściowa zasiała we mnie ziarnko niepewności, że rosół nie bardzo sie nadaje na pasteryzowanie  :D

Maju a krupnik też można? (chodzi mi o ryz i kaszę co są w zupie - nic im nie będzie po pasteryzacji?

i ostanie techniczne pytanie - gotujemy z 15 min, słoik ma być cały zanurzony w w wodzie? a potem ma stać na nakrętce?

Offline gagatka

  • Chuck Norris
  • ********
  • Wiadomości: 3675
  • Płeć: Kobieta
  • Szczęśliwa Pani G., Mama Łucji, Hubercika i Emilki
  • data ślubu: :Zakochany:18.08.07
Odp: Forumkowe gotowanie
« Odpowiedź #2911 dnia: 8 Marca 2010, 11:42 »
Ja ugotowałam niedawno cały gar buraczkowej (mój Małż się śmieje, że gotuję jak dla armii ;) i po raz pierwszy zupę zamroziłam. Wczoraj wyjęłam, zagotowałam i poza tym, że buraczki takie miękkie (daję w kawałkach) to jest super.
:Serduszka: .::Łucja 15.10.2009::. :Serduszka: .::Hubercik 20.01.2012::. :Serduszka: .::Emilka 20.12.2013::. :Serduszka:

Offline Maja

  • Global Moderator
  • Chuck Norris
  • *****
  • Wiadomości: 34378
  • Płeć: Kobieta
  • bono animo es
  • data ślubu: 28 sierpnia 2004r.
Odp: Forumkowe gotowanie
« Odpowiedź #2912 dnia: 8 Marca 2010, 11:55 »
Ja wstawiam słoik do gara, woda jest do 3/4 wysokości - gotuję krótko do max.10 minut i potem na zkrętce. Zawsze zagotowuję świeżą zupę, gulasz itp.


Offline isiaczek
  • entuzjasta
  • ******
  • Wiadomości: 800
  • Płeć: Kobieta
  • data ślubu: Long time ago ;D
Odp: Forumkowe gotowanie
« Odpowiedź #2913 dnia: 8 Marca 2010, 12:28 »
a czy można poprosić o kilka szczegółów dot. pasteryzacji (bo ja nigdy tego nie robiłam)
Wstawiamy zakręcony słoik z zupką do gara z zimną wodą  i gotujemy od momentu zawrzenia 10 minut, czy wstawiamy słoiki do gotującej się wody na 10 minut?
I co potem. Wciągam słoik i ustawiam go na zakrętce? A jak długo?



Offline Maja

  • Global Moderator
  • Chuck Norris
  • *****
  • Wiadomości: 34378
  • Płeć: Kobieta
  • bono animo es
  • data ślubu: 28 sierpnia 2004r.
Odp: Forumkowe gotowanie
« Odpowiedź #2914 dnia: 8 Marca 2010, 13:09 »
Ja stawiam słoik w zimnej wodzie i zagotowuję, od zagotowania max.10 minut, wyjmuję, stawiam na zakrętce, owijam ściereczką i zostawiam do ostygnięcia.


Offline sarunia

  • bywalec
  • ****
  • Wiadomości: 328
  • Płeć: Kobieta
  • data ślubu: 31.12.19
Odp: Forumkowe gotowanie
« Odpowiedź #2915 dnia: 10 Marca 2010, 09:28 »
Dokładnie robię tak jak Maja..., wszystko tym sposobem można pasteryzować  :)

Offline isiaczek
  • entuzjasta
  • ******
  • Wiadomości: 800
  • Płeć: Kobieta
  • data ślubu: Long time ago ;D
Odp: Forumkowe gotowanie
« Odpowiedź #2916 dnia: 11 Marca 2010, 09:10 »
Super. Dziękuję. :)



Offline madziq

  • Chuck Norris
  • ********
  • Wiadomości: 6009
  • Płeć: Kobieta
  • data ślubu: 26.04.2008
Odp: Forumkowe gotowanie
« Odpowiedź #2917 dnia: 17 Marca 2010, 22:20 »
dziewczyny co pieczecie na Wielkanoc? u mnie na 100% będą krople rosy (sztuk dwie  ::) ) i nie wiem co jeszcze... pewnie jakaś babka... mazurka jeszcze nie robiłam więc nie mam sprawdzonego przepisu  :-\

Offline jagodka24

  • Chuck Norris
  • ********
  • Wiadomości: 11571
  • Płeć: Kobieta
Odp: Forumkowe gotowanie
« Odpowiedź #2918 dnia: 17 Marca 2010, 22:29 »
ja polecam babke z białą czekolada ze strony kwestia smaku
jest niesamowita

Jagoda - 05.06.2007
Maja - 29.03.2010

Offline elisabeth81

  • Chuck Norris
  • ********
  • Wiadomości: 7820
  • Płeć: Kobieta
Odp: Forumkowe gotowanie
« Odpowiedź #2919 dnia: 17 Marca 2010, 22:46 »
ja piekę na pewno ten sernik:
http://www.kwestiasmaku.com/desery/serniki/sernik_waniliowy/przepis.html
 i prawdopodobnie kajmakowy mazurek (oba z kwestii smaku).
"Wstać rano, zrobić przedziałek i odpieprzyć się od siebie. Czyli nie mówić sobie: muszę to, tamto, owo. Ja zapisuję rano, co mam zrobić. A chwilę potem skreślam połowę"

Offline ciriness

  • Chuck Norris
  • ********
  • Wiadomości: 15056
  • data ślubu: 11.09.2010
Odp: Forumkowe gotowanie
« Odpowiedź #2920 dnia: 18 Marca 2010, 11:32 »
A ja polecę coś innego i nie krzywić się, jak usłyszałam kiedyś zupa porowa to powiedziałam że nigdy świństwa nie spróbuje, stało się inaczej i nie żałuję, na zawsze już wstąpiła do naszego menu, jest pyszna, śmietankowa i naprawdę syta!


Zupa porowa (z grzankami)


Bierzemy :
ok 0,5kg mięska mielonego
4 duże pory (przydaje sie  biała częśc, w marketach czasem mozna tylko te białe koncówki dostać)
2 kosteczki rosołowe (winiary ma się rozumieć  )
1-2 duże sery topione śmietankowy Hochland (te podłużne)
sól i pieprz do smaku

Dodatki:
bagietka
masło

Białą część pory kroimy w paseczki, wrzucamy do wody, następnie bierzemy mięsko i smażymy na oleju, jak się usmaży wrzucamy je do garnka z zupą i gotujemy troche aż pora bedzie miękka, następnie w połowie wody ciepłej w szklance rozpuszczamy ser topiony i wlewamy do zupy wraz z kostkami, gotujemy, przyprawiamy i już 

Jak już zupa bedzie gotowa, powinna być gęsta, bierzemy bagietke kroimy w kosteczki, wrzucamy na patelnie na masełko i ciągle mieszamy, tworzymy w ten sposob pyszne grzanki!! Mozna tez zamiast grzanek użyc groszku ptysiowego:)

Nalewamy zupke wrzucamy grzanki, bądź ja wolę grzanki na talerzu obok, wtedy nie miękna...

I naprawde pycha, syta zupka  Może być troche wiecej pory jak jest mała, generalnie wrzucam mniej więcej takie proporcje ale na oko. POLECAM 

Jedna taka zupka na 3-4 osoby




caril
  • Gość
Odp: Forumkowe gotowanie
« Odpowiedź #2921 dnia: 18 Marca 2010, 15:56 »
potwierdzam, że zupka porowa jest przepyszna - pisze to ta, która nie przełknie surowego pora czy cebuli ;)

ja dodaję jeszcze pieczarki pokrojone w plastry :D

Offline madziq

  • Chuck Norris
  • ********
  • Wiadomości: 6009
  • Płeć: Kobieta
  • data ślubu: 26.04.2008
Odp: Forumkowe gotowanie
« Odpowiedź #2922 dnia: 18 Marca 2010, 18:08 »
też lubię porową. ja na razie nie mogę się przemóc zrobić kminkową a podobno niebo w gębie... muszę od mamy wziąć przepis w końcu  ::)

Offline anulla_p

  • Chuck Norris
  • ********
  • Wiadomości: 6506
  • Płeć: Kobieta
  • data ślubu: 27-06-09
Odp: Forumkowe gotowanie
« Odpowiedź #2923 dnia: 18 Marca 2010, 18:09 »
dziewczyny, miksujecie tą (tę  ::)) zupę na krem czy raczej ona taka z "farfoclami"  :?:



Dlaczego kobiety mają zawsze tak dużo obowiązków? Bo głupie śpią w nocy to im się zbiera

caril
  • Gość
Odp: Forumkowe gotowanie
« Odpowiedź #2924 dnia: 18 Marca 2010, 18:53 »
zdecydowanie zostawiam taką, z "farfocelkami"  ;)

Offline ciriness

  • Chuck Norris
  • ********
  • Wiadomości: 15056
  • data ślubu: 11.09.2010
Odp: Forumkowe gotowanie
« Odpowiedź #2925 dnia: 18 Marca 2010, 18:54 »
Ja też zostawiam bo tam są kawałki mięska :)

Dziewczyny jak fajnie że znacie zupkę porową, pierwszy raz spotykam się z tym że ktoś ją zna bo zazwyczaj jest "fuj":D




Offline pyh

  • uzależniony
  • *******
  • Wiadomości: 1285
  • Płeć: Kobieta
  • data ślubu: mężatka od 7.7.7
Odp: Forumkowe gotowanie
« Odpowiedź #2926 dnia: 18 Marca 2010, 19:06 »
ja tez bardzo lubie, aczkolwiek gotuje na prawdziwym rosolku (nie z kostek)

dla porządku tylko podkreślę, że por jest rodzaju męskiego.....

Offline anulla_p

  • Chuck Norris
  • ********
  • Wiadomości: 6506
  • Płeć: Kobieta
  • data ślubu: 27-06-09
Odp: Forumkowe gotowanie
« Odpowiedź #2927 dnia: 18 Marca 2010, 19:23 »
no dobra to ja sobie zmiksuję  :mrgreen:



Dlaczego kobiety mają zawsze tak dużo obowiązków? Bo głupie śpią w nocy to im się zbiera

Offline jagodka24

  • Chuck Norris
  • ********
  • Wiadomości: 11571
  • Płeć: Kobieta
Odp: Forumkowe gotowanie
« Odpowiedź #2928 dnia: 18 Marca 2010, 20:58 »
a ja tam miksuje porową bo dla mnie najlepiej smakuje jako zupa krem

Jagoda - 05.06.2007
Maja - 29.03.2010

Offline madziq

  • Chuck Norris
  • ********
  • Wiadomości: 6009
  • Płeć: Kobieta
  • data ślubu: 26.04.2008
Odp: Forumkowe gotowanie
« Odpowiedź #2929 dnia: 18 Marca 2010, 21:06 »
ja większość zup miksuję - bo tylko pod taką postacią ślubny chwyci się warzyw  ::)

Offline sarunia

  • bywalec
  • ****
  • Wiadomości: 328
  • Płeć: Kobieta
  • data ślubu: 31.12.19
Odp: Forumkowe gotowanie
« Odpowiedź #2930 dnia: 19 Marca 2010, 10:13 »
Uwielbiam miksowane zupy, ale moja córka takich nie tknie . Uważa ze zepsułam zupę która mogła być smaczna :D

Offline Sarna

  • forumowicz
  • ***
  • Wiadomości: 197
  • Płeć: Kobieta
  • data ślubu: 02.08.2008
Odp: Forumkowe gotowanie
« Odpowiedź #2931 dnia: 19 Marca 2010, 20:44 »
Pomysl na zupe porowa wydaje sie byc ciekawy....
a ja tam miksuje porową bo dla mnie najlepiej smakuje jako zupa krem
...aczkolwiek boje sie sobie wyobrazic jak ta zupa prezentowalaby sie wizualnie po zmiksowaniu....(chodzi mi o to mieso..)

Dziewczyny podajcie ten przepis na kminkowa! Bo mi sie repertuar zup konczy.

Offline anulla_p

  • Chuck Norris
  • ********
  • Wiadomości: 6506
  • Płeć: Kobieta
  • data ślubu: 27-06-09
Odp: Forumkowe gotowanie
« Odpowiedź #2932 dnia: 19 Marca 2010, 21:20 »
w ogóle się nie prezentuje  ;D wiesz co sarna mięso "znika" tylko w zupie wyczuwalny jest smak mięsa  ;D
ja często robię tak, że mięso wyjmuję, miksuję wszystkie warzywa i wrzucam mięso a i u mnie wywar jest najczęściej na kuraku



Dlaczego kobiety mają zawsze tak dużo obowiązków? Bo głupie śpią w nocy to im się zbiera

Offline jagodka24

  • Chuck Norris
  • ********
  • Wiadomości: 11571
  • Płeć: Kobieta
Odp: Forumkowe gotowanie
« Odpowiedź #2933 dnia: 19 Marca 2010, 21:25 »
ja poprostu nie miksuje z mięsem bo ja na miesie to jedynie wywar jak na zwykłą zupe

a powiedzcie mi macie jakiś sprawdzony przepis na zupe cebulową?

Jagoda - 05.06.2007
Maja - 29.03.2010

Offline Sarna

  • forumowicz
  • ***
  • Wiadomości: 197
  • Płeć: Kobieta
  • data ślubu: 02.08.2008
Odp: Forumkowe gotowanie
« Odpowiedź #2934 dnia: 20 Marca 2010, 00:50 »
Chyba nie kumam.
Rozumiem, ze ta zupe sie robi na miesie mielonym, np. wolowo-wieprzowe, ktore sie po usmazeniu wrzuca do zupy.
To jak chcecie zmiksowac bez miesa to jak odlawiacie to zmielone mieso spomiedzy plywajacego pora?

Offline anulla_p

  • Chuck Norris
  • ********
  • Wiadomości: 6506
  • Płeć: Kobieta
  • data ślubu: 27-06-09
Odp: Forumkowe gotowanie
« Odpowiedź #2935 dnia: 20 Marca 2010, 01:39 »
Sarna no jednak nie kumasz
dobra to ja Ci wyjaśnię, tylko najpierw mi powiedz jakim sposobem chcesz gotować na mięsie mielonym :?: :?: :?:
bo mielone zostaw sobie na kotlety  ;D

bierzesz jak ja to mówię kawał mięcha 1/2kg lub kilo wołowiny lub wieprzowiny kawał cały, nie mielony może być z kością lub bez
bierzesz sobie kuraka albo pół
bo te ilości zależą od tego ile chcesz mieć wywaru czyli później zupy
wkładasz to mięcho w zimną wodę i czekasz aż się będzie gotować tylko uważaj bo przed samym wrzeniem musisz zebrać szumowiny (za słownikiem PWN 1. «piana, męty powstające na powierzchni niektórych płynów lub potraw podczas gotowania») żeby wywar nie był mętny
i dopiero teraz zabierasz się za robienie zupy właściwej czyli jaka Ci się wymarzy

jak napisałam coś nie jasno to proszę poprawcie mnie, bo wiadomo każda ma swoje sposoby  ;D



Dlaczego kobiety mają zawsze tak dużo obowiązków? Bo głupie śpią w nocy to im się zbiera

Offline gosiaczekk
  • Chuck Norris
  • ********
  • Wiadomości: 5114
  • Płeć: Kobieta
Odp: Forumkowe gotowanie
« Odpowiedź #2936 dnia: 20 Marca 2010, 06:59 »
ja piekę na pewno ten sernik:
http://www.kwestiasmaku.com/desery/serniki/sernik_waniliowy/przepis.html
 i prawdopodobnie kajmakowy mazurek (oba z kwestii smaku).
elu, robiłaś już ten sernik? Wygląda apetycznie i też chyba go zrobię mniam mniam  ;D ;D

Offline jagodka24

  • Chuck Norris
  • ********
  • Wiadomości: 11571
  • Płeć: Kobieta
Odp: Forumkowe gotowanie
« Odpowiedź #2937 dnia: 20 Marca 2010, 07:52 »
ja cie rozumiem bo w przepisie od naszej forumki to było użyte mięso mielone
ja uzywam zazwyczaj kawałka żeberka bo lubie takie troszke ostrzejsze i tłustsze zupki
lepszy smak

Jagoda - 05.06.2007
Maja - 29.03.2010

Offline met

  • Młoda Żonka
  • Chuck Norris
  • ********
  • Wiadomości: 4643
  • Płeć: Kobieta
  • Amor Vincit Omnia
  • data ślubu: [size=
Odp: Forumkowe gotowanie
« Odpowiedź #2938 dnia: 20 Marca 2010, 09:28 »
Jagodko, ja gotuję zupę cebulową z tego przepisu.
Gorąco polecam, zupa wychodzi naprawdę fenomenalny!!!

Offline madziq

  • Chuck Norris
  • ********
  • Wiadomości: 6009
  • Płeć: Kobieta
  • data ślubu: 26.04.2008
Odp: Forumkowe gotowanie
« Odpowiedź #2939 dnia: 20 Marca 2010, 11:36 »
Dziewczyny podajcie ten przepis na kminkowa! Bo mi sie repertuar zup konczy.


podaje ale nie wiem jak smakuje, jeszcze nie robiłam moje siostry ją podobno uwielbiają, cytuję wiadomość od mojej mamy:

"paczkę  kminku  gotujemy 10 min osobno w małym garnuszku, w drugim zagotuj wodę z 2 rosołkami, na patelni rozpuść 2 łyż masła  i dodał 2 łyżki mąki- zrób zasmażkę.
07:25:01
Kminek przecedź do rosołków dodaj zasmażkę i chwilę pogotuj- podaje z makaronem świderki lud zacierkami"