Autor Wątek: Przedszkolaki z naszej paki, czyli forumkowe maluszki ruszają do przedszkola  (Przeczytany 650555 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline Isabel
  • Chuck Norris
  • data ślubu: 03.09.2011
Odp: Przedszkolaki z naszej paki, czyli forumkowe maluszki ruszają do przedszkola
« Odpowiedź #4590 dnia: 17 Sierpnia 2016, 15:54 »
Ciekawe jak u nas będzie w przedszkolu,zupelnie nowe,wybudowane od zera, podobno jest super wg wójta:p

Offline madzia_n

• Chuck Norris
  • data ślubu: 22 sierpnia 2009
Odp: Przedszkolaki z naszej paki, czyli forumkowe maluszki ruszają do przedszkola
« Odpowiedź #4591 dnia: 17 Sierpnia 2016, 16:07 »
Ja tam bym chciała żeby u nas było mycie zębów. Niestety nie ma

Też mam stresa. Młody uparcie twierdzi ze do przedszkola nie ma po co iść, bo z babcia mu dobrze :-D
Chyba będziemy należeć do grupy osób, ukktórych pierwszy rok przedszkola był super, a drugi nie bardzo ;-)

Offline mon_ka98

• Chuck Norris
« Odpowiedź #4592 dnia: 17 Sierpnia 2016, 17:38 »
U nas z wyprawki trzeba kapcie, ciuszki na zmianę, ręcznik i chusteczki, fartuszek do jedzenia/ prac plastycznych

Najlepiej widzę, kiedy zamknę oczy...

Offline masumi85

• Chuck Norris
  • data ślubu: 08.09.2007
« Odpowiedź #4593 dnia: 17 Sierpnia 2016, 19:11 »
U nas w przedszkolu zębów dzieci nie myją. Ale ja pilnuje w domu tego wiec jakoś bardzo mi to nie przeszkadza ze tam tego nie robią.
Ja mam inny problem bo o ile młody wola siku to  nie wola kupy i robi w majtochy. Wola dopiero po fakcie. Jak widzę ze zbiera się do kupy sądząc ho a to na nocnik a to na sedes i nie zrobi. Za 2 tygodnie przedszkole a młody pod tym względem nie gotowy
Kubuś 10.10.2008,          Kacperek 09.07.2010        Aleksander 11.10.2013

Offline selena

• Chuck Norris
  • data ślubu: 10.10.2009r.
« Odpowiedź #4594 dnia: 17 Sierpnia 2016, 20:07 »
Ja ogólnie mycia w przedszkolu się bałam, ale pomysł, żeby nie było, na pierwszym zebraniu jeszcze przed wrześniem podsunęły panie z naszej grupy. Powiedziały, że ciężko ogarnąć wszystkie dzieci przy myciu, muszą każdemu dac innej pasty na czubek, dodatkowo dzieci nieraz łapią nie swoje szczoteczki, plus większość 3 latków nie umie płukać, nie wspominając o prawidłowym myciu w ogóle. I ja jestem tego samego zdania, głównie ze względu na higienę, ale też w domu pilnuję jak myje, poprawiam go itp.

Natomiast na zebraniu rady rodziców, dużo później, po kilku miesiącach, panie powiedziały,że walkę o mycie zębów toczyły mamy dzieci,które jak się później okazało w zabawach i podczas wizyt pani stomatolog, w domu nie myją zębów wcale, a niektóre nie mają swojej szczoteczki... ::)

Offline madzia_n

• Chuck Norris
« Odpowiedź #4595 dnia: 17 Sierpnia 2016, 20:14 »
no, dużo racji z tym jest na pewno...

ja się obawiam o zaparcia. odkąd nie ma przedszkola, problem zaparć które występowały(może niektóre z was pamiętają) zniknął! wydaje mi się, że może w przedszkolu dominik się powstrzymuje a potem powstaje to co powstaje... tłumaczone miał i będzie miał dalej, ale nie wiem czy to coś da...

Offline anusiaaa

• Chuck Norris
« Odpowiedź #4596 dnia: 18 Sierpnia 2016, 08:26 »
U nas było mycie zębów od 3 latków do końca i szczerze popieram to.
Moja Zuza myła zeby sama juz od dawna, ale wiem, ze były dzieci, które dopiero w przedszkolu nabyły tego nawyku i nauczyły sie myc ząbki.

"Travel is the only thing you buy that makes you richer"

Offline dmonik44

• Chuck Norris
  • data ślubu: 19.06.2010
« Odpowiedź #4597 dnia: 18 Sierpnia 2016, 08:32 »
Moja Natalia zawsze pamięta która szczoteczka jest jej! Nie wzięła by czyjejś. ...ja jednak uważam to za duży plus, nie zawsze przed wyjściem zdąży umyć więc mycie po śniadaniu jest naprawdę dobrym rozwiązaniem.
Natalka 4.11.2012

Offline Justys851
  • Chuck Norris
« Odpowiedź #4598 dnia: 18 Sierpnia 2016, 08:41 »
Mój tez zawsze wiedział która szczotka
Jeśli chodzi o pastę vto Panie nie wyciskaja każdemu swoja pastę tylko biorą jedna i każdemu ta sama, jak się skończy to biorą następną.

Offline anusiaaa

• Chuck Norris
« Odpowiedź #4599 dnia: 18 Sierpnia 2016, 08:51 »
U nas każdy miał swoj kubek, szczotkę i pastę.Wszystko było podpisane dodatkowo.

dmonik, ja bym jednak pilnowała aby mała w domu ZAWSZE umyła zęby.
U nas jest w domu zasada. Po wyjsciu z łózka: siku, zęby, buzia i oczy ;)
Wtedy dopiero można zaczynnać dzien.

Offline selena

• Chuck Norris
  • data ślubu: 10.10.2009r.
« Odpowiedź #4600 dnia: 18 Sierpnia 2016, 09:36 »
U nas też myje przed wyjściem. Mój też by nie wziął czyjejś, ale wiem, że na pewno znalazły by się takie dzieci, które by wzięly czyjąś i to potwierdzały panie. A nakładanie tej samej pasty na wszystkie szczoteczki jest niehigieniczne, biorąc pod uwagę ilosć pasty, jaką nakłada się dzieciom (na czubek), nie ma opcji, żeby pasta nie dotknęła szczoteczki. A potem to choroby co chwilę. Dodatkowo jedni używają bez fluoru, inni z, a jak z fluorem to trzeba bardziej dopilnować płukania itp. Jak dla mnie więcej szkody niż pożytku.

Offline malgosiask

• Chuck Norris
  • data ślubu: 10 czerwca 2009r.
« Odpowiedź #4601 dnia: 18 Sierpnia 2016, 10:19 »
A nakładanie tej samej pasty na wszystkie szczoteczki jest niehigieniczne, biorąc pod uwagę ilosć pasty, jaką nakłada się dzieciom (na czubek), nie ma opcji, żeby pasta nie dotknęła szczoteczki. A potem to choroby co chwilę.
To prawda, u nas też były propozycje aby wszystkie dzieci miały jedną i tą samą pastę.
U nas dzieci myją i nikt nie ma z tym problemów - no ale w grupie jest tylko 12 dzieci i 2 panie, więc luz :)

Offline dmonik44

• Chuck Norris
  • data ślubu: 19.06.2010
« Odpowiedź #4602 dnia: 18 Sierpnia 2016, 11:00 »
U nas teraz jest masakra z myciem zębów. Ja potrafię do niej dotrzeć, ale babcia już nie :/A to z nią zostaje....
Natalka 4.11.2012

Offline anulla_p

• Chuck Norris
  • data ślubu: 27-06-09
« Odpowiedź #4603 dnia: 18 Sierpnia 2016, 14:15 »
U nas za niechęć do umycia zębów są najgorsze groźby. Nigdy co prawda nie doszło do ich spełnienia bo Hanka decyduje, że je się jednak nie opłaca i zęby myje ;D Muszę co prawda nastawiać czas bo inaczej myła by 20 sekund ale to już szczegół.

Monika, pytanie jak bardzo babcia stara się do niej dotrzeć. Tobie może mówi, że próbowała jej umyć zęby a po jednej próbie odpuszcza. Znam przypadek, że babcia oficjalnie ma to gdzieś i jeszcze jest z tego dumna. Wiesz różni są ludzie nawet jak nam się wydaje, że ich znamy.

Dlaczego kobiety mają zawsze tak dużo obowiązków? Bo głupie śpią w nocy to im się zbiera

Offline madzia_n

• Chuck Norris
« Odpowiedź #4604 dnia: 18 Sierpnia 2016, 16:10 »
Dominik dzielnie zęby myje, lubi to bo ma klepsydre która mierzy czas :-) dodatkowo zawsze wieczorem zęby myje mu ja. Wiem, że zrobię to dokładniej. On się stara i idzie mu coraz lepiej.
Wydaje mi się ze z tymi szczoteczkami i pastami to chyba kwestia podejścia pani. Ja mimo wszystko byłabym za myciem zębów.

Offline monijane

• maniak
  • data ślubu: 29.08.2009
« Odpowiedź #4605 dnia: 18 Sierpnia 2016, 22:00 »
Nawyk mycia zębów wynosi się z domu.
W niektórych przedszkolach dzieci zęby myją, w innych nie. I wszędzie można znaleźć plusy i minusy takiej sytuacji. U nas nie ma, jeśli by było to spoko, ale pod warunkiem, że każde dziecko ma swoją pastę, szczoteczkę i kubek...

Gdy Dawid nie chciał myć ząbków, to przyznam szczerze, że go trochę brałam pod włos. Mówiłam "dobrze, możesz dziś nie myć zębów, ale jak będziesz miał w nich robaki, to mnie wtedy nie proś o pomoc".
Działało :-)
Moje Szczęścia :-)
On 2011
Ona 2015
On 2017

Offline mon_ka98

• Chuck Norris
« Odpowiedź #4606 dnia: 19 Sierpnia 2016, 07:40 »
U nas w przedszkolu też nie ma mycia zębów, nie ubolewam ale gdyby było to nie miałabym nic przeciwko

Najlepiej widzę, kiedy zamknę oczy...

Offline maggi-80

• Chuck Norris
  • data ślubu: 19-06-2010
« Odpowiedź #4607 dnia: 19 Sierpnia 2016, 13:54 »
U nas na mycie zębów pomaga Pastek :D To apka na telefon Aquafresh - śpiewająca fajną piosenkę pasta do zębów. Pastek pokazuje "zmiany" co 30 sekund - którą część jamy ustnej myć. Polecam.

Aktualnie u nas jest wybór - nie chcesz to nie myj zębów, ale za to nie będziesz jadł przez tydzień słodyczy, żeby robaki zębów nie zjadły. Jeszcze się nie zdarzyło, żeby nie umył.

Offline vonka

• Chuck Norris
  • data ślubu: 2008
« Odpowiedź #4608 dnia: 19 Sierpnia 2016, 13:58 »
Ja też straszylam robakami jak nie chciał myć zębów  :D
Narazie jest ok, kiedyś nawet pilnował taty żeby umyl zęby przed pójściem spać  8)

Offline madzia_n

• Chuck Norris
« Odpowiedź #4609 dnia: 19 Sierpnia 2016, 14:18 »
Aplikacja do mycia zębów, dobre. Musze zobaczyć z ciekawości :-D

Offline anusiaaa

• Chuck Norris
« Odpowiedź #4610 dnia: 19 Sierpnia 2016, 14:19 »
O! Aplikacja! Musze obadac bo nam sie klepsydra zepsuła i Zuza myje zeby w zawronym tempie ;) potem musi raz jeszcze isc poprawiac, co oczywiscie wiąze się z marudzeniem ;)

Offline MARTKA

• Chuck Norris
  • data ślubu: 02.08.2008.
« Odpowiedź #4611 dnia: 19 Sierpnia 2016, 14:40 »
Moj zazwyczaj chętnie myje, ale nie tak długo jak powinien. Jednak odkad ma elektryczna szczoteczke, ktora sama się wyłącza to zawsze myje do końca.

Offline Justys851
  • Chuck Norris
« Odpowiedź #4612 dnia: 19 Sierpnia 2016, 14:54 »
Mój ma szczotke ze star wars która święci i gada, sama się wylacza  8)

Offline madzia_n

• Chuck Norris
« Odpowiedź #4613 dnia: 19 Sierpnia 2016, 17:12 »
O. Temat na czasie. Czy 4 lata to nie za wcześnie na elektryczna szczoteczkę? Jaka polecacie?

Offline kobietka
  • maniak
« Odpowiedź #4614 dnia: 19 Sierpnia 2016, 17:40 »
Gosia też korzysta z aplikacji Aquqfresh- skutecznie:)Chcoiaż poprzednia wersja była lepsza, przynajmniej dla dziewczynki. MOżna było za zdobyte gwiazdki "kupować" ubranka i inne akcesoria oraz stroić pasteczkę:)
tez się nad elektryczną szczoteczką zastanawiam, zwłaszcza, ze u nas wymiana szczoteczki co 2 tygodnie. Gosia strasznie zagryza:(

Offline anulla_p

• Chuck Norris
  • data ślubu: 27-06-09
« Odpowiedź #4615 dnia: 19 Sierpnia 2016, 18:14 »
Madzia to zależy od twojego syna czy będzie chciał taką szczotczkę używać. Moja na takie cudo jeszcze nie jest gotowa.

Dlaczego kobiety mają zawsze tak dużo obowiązków? Bo głupie śpią w nocy to im się zbiera

Offline ~Ania~
  • Global Moderator
  • Chuck Norris
  • data ślubu: 2006-10-07
« Odpowiedź #4616 dnia: 19 Sierpnia 2016, 18:37 »
Moja najmłodsza to sie tak boi elektrycznej szczoteczki, ze szok. Płacze i ucieka jak rodzeństwo swoich używa :D

Offline joannaM
  • Chuck Norris
  • data ślubu: 2008
« Odpowiedź #4617 dnia: 19 Sierpnia 2016, 18:55 »
mojej 3-latce myję elektryczną Oral-b Kids, sama sobie dobiera końcówki z Mickey lub księżniczkami.
On 2011
Ona 2013

Offline agulla1919

• Chuck Norris
« Odpowiedź #4618 dnia: 19 Sierpnia 2016, 21:49 »
Moja Julia z pol roku ma elektryczna z colgate.Pytalam sie naszej dentystki czy to bobry pomysl.Odpowiedziala ze taka szczoteczka lepiej wymyje zeby niz zwykla.
I polecala nam sensoniczna.Tylko nie wiem czy by chciala nia myc zeby.
Sama mam taka od paru dni i dziwne uczucie.

Offline amuszta

• bywalec
« Odpowiedź #4619 dnia: 19 Sierpnia 2016, 21:54 »
My mamy soniczna. U nas nie było problemu z przejściem z elektrycznej na sonicare.