Autor Wątek: Przedszkolaki z naszej paki, czyli forumkowe maluszki ruszają do przedszkola  (Przeczytany 646653 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline kjp83

• Chuck Norris
  • data ślubu: 13.09.2008
Ja się z mężem śmieje że najlepiej to się nie hajtać do wieku przedszkolnego dziecka, złozyć fikcyjny pozew o alimenty i przedszkole prawie gwarantowane  ;D Trochę za późno jednak. Trzeba inaczej kombinować  ;)
Najlepsze jest to że nie wiem jak uznają marynarzy. On w tym momencie nie ma kontraktu więc teoretycznie jest bezrobotny  ::)

♡ Szymon & Leon ♡

Offline *Ewelina*

• Chuck Norris
  • data ślubu: 29.12.2007
Moja mama i tesciowa pracuja w przedszkolu a sama mialam tam staz, i wiem sama do czego niektorzy rodzice sa zdolni....

Offline s.aga

• maniak
  • Życie jest piękne, gdy patrzysz na nie pięknie
  • data ślubu: 16.10.2004
u nas pojawiła się iskierka nadzieii że małą przyjmą do przedszkola mimo że nie pracuję
jest mega przepełnienie 5 i 6 latków (bo muszą iść obowiązkowo), takie że w przedszkolu nie ma miejsca dla pozostałych dzieci
tak więc :) obok w szkole ma być utworzona zerówka i wtedy 3 i 4 latki dostaną się wszystkie do przedszkola ;)
mam nadzieję że tak będzie

Offline s.aga

• maniak
  • Życie jest piękne, gdy patrzysz na nie pięknie
  • data ślubu: 16.10.2004
więc jest jak pisałam wcześniej  ;D 6 latki przeniesiono do szkolnej zerówki
i od września mam przedszkolaka :)

Offline *Ewelina*

• Chuck Norris
  • data ślubu: 29.12.2007
Ja tez od wrzesnia mam przedszkolaka :)

Offline Elcik

• Chuck Norris
  • data ślubu: 02.06.2007
Zakończenie roku w przedszkolu za nami... Pati i hip hop :)

i jeszcze jedno :D niedługo filmik ;)

Morgan
  • Gość
Jest boska! Ale sie usmialam!

Offline .caril.

• Chuck Norris
  • data ślubu: 22.08.2009
w związku z niedawno ogłoszonymi zmianami w opłatach za przedszkole:
http://www.rozwinskrzydla.info/niezbednik-ucznia/nowe-oplaty-za-przedszkole

szukam chętnych mam, które chciałyby te zmiany skomentować. dwie najciekawsze wypowiedzi zostaną opublikowane we wrześniowym magazynie "Rozwiń Skrzydła" :)

Offline liliann

• Global Moderator
  • Chuck Norris
  • data ślubu: 30 września 2006
Jedyna co mnie w tej "reformie" zastanawia to zupełnie bezstresowe obarczenie dość skomplikowaną buchalterią...no właśnie kogo? Panie przedszkolanki? A może Panią dyrektor?
Bo kto teraz ma niby pamiętać, że Ewunia jest od 8-ej do 16-ej? a Kamilek od 7-ej do 14-ej?
I jak to kontrolować? Zapisywać każdorazowe przyprowadzenie i odprowadzenie dziecka?  W notatniczku???  ;D
A może przedszkola zostały już zaopatrzone w czytniki kart chipowych i takowe karty dla każdego dziecka...bo szczerze...to by było najlepsze rozwiązanie. Odbijamy kartę i mamy wszystko czarno na białym...

I co ze spóźnieniami nie wynikłymi z winy rodzica...np wypadek na Wojska Polskiego i związany z tym wielki korek, którego nie dało się przewidzieć. Rodzic ma pisać podanie?  ;D Będzie uwzględnione?  ;D

"Ludzie, którzy stawiają sobie mierne cele życiowe, zazwyczaj osiągają to co zamierzali: nie dążą do niczego i niczego nie zdobywają. ”
— Richard M. Devos

Offline elisabeth81

• Chuck Norris
Lila u nas na zebraniu dyrektorka uprzedzała że ona do godz. bodajże :8:30 musi mieć zamkniętą listę obecności czyli jeśli dziecko ma się spóżnić to mam zadzwonić i jeśli ma wyjść wcześniej to też ma być o tym uprzedzona.Bo się na bieżąco rozlicza z frekwencji z urzędem miejskim.
odnoszę zatem wrażenie, że przynajmniej u nas jest dość mocno zaawansowana biurokracja...
"Wstać rano, zrobić przedziałek i odpieprzyć się od siebie. Czyli nie mówić sobie: muszę to, tamto, owo. Ja zapisuję rano, co mam zrobić. A chwilę potem skreślam połowę"

Offline liliann

• Global Moderator
  • Chuck Norris
oooo matko u nas tak nie straszyli... ;D
prosili jedynie by dziecko było zdaje się do godziny 9-tej...bo jest śniadanie;
i tyle...

spotkanie miało miejsce przed ideą tych reform i opierało się jeszcze na "starym systemie"...może teraz coś się zmieniło i się we wrześniu zdziwię...
"Ludzie, którzy stawiają sobie mierne cele życiowe, zazwyczaj osiągają to co zamierzali: nie dążą do niczego i niczego nie zdobywają. ”
— Richard M. Devos

Offline martulka

• Chuck Norris
  • 2+2+2=nasza rodzinka :)
  • data ślubu: 18-06-2005
U nas to działa już od roku. Mamy podpisaną umowę od 7 do 16 (faktycznie przyprowadzamy 6.40 i odbieramy 15.40) czyli na 9 godzin. 5 godzin jest bezpłatnych, my płacimy za 4 godziny po 2,30 każda, do tego 5 zł za wyżywienie za dzień. Jeżeli dziecko jest w przedszkolu nieobecne to zwracają tylko za jedzenie. Jeżeli odbieramy wcześniej to nie wpływa to na opłatę. Nie rozliczają godzinowo każdego dnia. Bez przesady. A jeżeli dziecko się spóźni (u nas musi być do 8) to i tak przecież pierwsze 5 godzin jest bezpłatnych  ;)

Offline Gosiaczek80

• Chuck Norris
w przedszkolu Zuzi system taki jak u Martulki.
Zu zapisana jest na 7 godzin i dwa posiłki. I jak ją odbiorę wcześniej czy przyprowadzę później to moja finansowa strata.
 Ale jeśli do godziny 8 (po ok. 8.30 dzieci mają śniadanie) zgłoszę, że młodej nie będzie to za jedzenie i dniówkę pobytową mi zwrócą i zwracają/(odliczają od następnego miesiaca, bo za przedszkole płaci się z góry) aż do mometu pojawienia się mojej córki w przedszkolu.  I tak np. za miesiac kwiecień nie płaciłam ani jednej złotówki czy grosza, bo w  marcu Zuzia cały miesiac chorowala i w ogóle nie chodziła do przedszkola.

Za to jeśli dziecko zostaje dłużej niż ta ilość godzin, na którą rodzić dziecko zapisał to się dodatkowo, słono, płaci. Ale dzieci po godzinie 14.30- 15. bardzo mało zostaje i nauczycielki spokojnie beda wiedziały, ze np. Piotruś był tego dnia dłużej w przedszkolu.

Do tego panie przedszkolanki mają genialną pamiec, bo po dwóch dniach znają każde dziecko z imienia  i nazwiska (ale to normalne) oraz wiedzą że ta pani jest mamą danego Piotrusia, Zosi czy Klary.

Offline Elcik

• Chuck Norris
  • data ślubu: 02.06.2007
U nas żeby zwrócili całą dniówkę za jedzenie (10zł!) trzeba zgłosić do 18.00 dnia poprzedzającego, jak do 8 - to zwrot za obiad i podwieczorek, jak po 8 - brak zwrotu.

Offline .caril.

• Chuck Norris
w związku z niedawno ogłoszonymi zmianami w opłatach za przedszkole:
http://www.rozwinskrzydla.info/niezbednik-ucznia/nowe-oplaty-za-przedszkole

szukam chętnych mam, które chciałyby te zmiany skomentować. dwie najciekawsze wypowiedzi zostaną opublikowane we wrześniowym magazynie "Rozwiń Skrzydła" :)

dodam jeszcze, że dla dzieci wybranych mam, przewidziano upominki :)
proszę o kontakt na priv.

Offline liliann

• Global Moderator
  • Chuck Norris
szczerze, to się nawet nie dopytywałam do której trzeba zgłosić żeby oddali stawkę żywieniową...
chociaż zdaje się mówili....
dowiem się przy pierwszym razie...
— Richard M. Devos

Offline Gosiaczek80

• Chuck Norris
Lila wszystkiego na spokojnie dowiesz się we wrześniu na zebraniuw przedszkolu. Teraz póki co zatroszcz się o wyprawkę papierniczą oraz o kapcie. No i nastawienie Ewy.

Offline kjp83

• Chuck Norris
ja nic nie wiem o wyprawce papierniczej... wszędzie jest i znowu coś mnie ominęło  ???

♡ Szymon & Leon ♡

Offline liliann

• Global Moderator
  • Chuck Norris
zebranie to już było... ;D
najważniejsze w moim odczuciu wiem, czyli, że nie dają słodyczy, jest tylko ciemny chleb, na deser zawsze jest owoc...

Na wyprawkę papierniczą mam dać kasę, a oni wszystkim kupią to samo, żeby nie było, że jedno dziecko ma co innego niż drugie...wg mnie to rozsądne...
Kapcie kupi Krzycho. Ja mam już prasowanki na ciuchy z imieniem i nazwiskiem.
Jedyne co mnie martwi, że to to, że kazali wyszyć imię i nazwisko dziecka i doszyć do takiej grubiej bawełnianej tasiemki, która ma mieć coś wspólnego z bielizną do spania...
Pospadali na głowy...ja i wyszywanie.

A nastrój to Ewka już ma...tyle, że chętnie pominęłaby etap przedszkola i poszła do szkoły... ;D
— Richard M. Devos

Offline .caril.

• Chuck Norris
"Wojewoda Marcin Zydorowicz stwierdził nieważność kluczowych zapisów uchwały Rady Miasta Szczecin w sprawie opłat za przedszkola."

Źródło: Gazeta Wyborcza Szczecin

moja prośba przestaje być aktualna ;)

Offline aneta_81

• Chuck Norris
  • Szczęśliwa, spełniona..
  • data ślubu: 22.07.2006
Lila, mozesz dać namiar na te prasowanki bo niestety ja i igła, to dwa odległe bieguny.. ;)

Offline anusiaaa

• Chuck Norris
Lila, mozesz dać namiar na te prasowanki bo niestety ja i igła, to dwa odległe bieguny.. ;)

hahahahah jakbym o sobie czytała  8)
"Travel is the only thing you buy that makes you richer"

Offline .caril.

• Chuck Norris
"Uchwała w sprawie opłat za świadczenia w prowadzonych przez gminę przedszkolach jest nadal ważna. Wojewoda Zachodniopomorski, Marcin Zydorowicz uchylił jedynie niektóre zapisy uchwały Rady Miasta Szczecin  Nr X/222/11 z dnia 25 lipca 2011.
Obecnie trwa analizowanie uzasadnienia, które jest obszerne. Po zapoznaniu się z ze wszystkimi argumentami, zostaną podjęte dalsze decyzje."

Offline aneta_81

• Chuck Norris

Offline kjp83

• Chuck Norris
jak zwykle burdel w tym kraju  ::)

O naszywkach też właśnie pomyślałam. Znalazłam naprasowanki ale przy późniejszej sprzedaży ciuchów może być problem.

♡ Szymon & Leon ♡

Offline .caril.

• Chuck Norris

Offline liliann

• Global Moderator
  • Chuck Norris
te naszywki też zakupię, ale to w innym celu...na ta pościel czy jakoś tak...

a te prasowanki są małe...
i nie pamiętam strony gdzie je kupiłam...poszukam...
moze jutro po dyzurze, chyba, że mi się dzisiaj uda...

mam
http://www.metki.pl/index.php
— Richard M. Devos

Offline elisabeth81

• Chuck Norris
o dzięki Lila... przypomniałaś mi tymi metkami że muszę to załatwić....za chwilę połowa sierpnia i czas już o tym myśleć.
"Wstać rano, zrobić przedziałek i odpieprzyć się od siebie. Czyli nie mówić sobie: muszę to, tamto, owo. Ja zapisuję rano, co mam zrobić. A chwilę potem skreślam połowę"

Offline aneta_81

• Chuck Norris
dzięki Lila  :-*