Autor Wątek: Przedszkolaki z naszej paki, czyli forumkowe maluszki ruszają do przedszkola  (Przeczytany 649172 razy)

Offline Elcik

• Chuck Norris
  • data ślubu: 02.06.2007
Ja miałam próbować dostać się w tym roku do publicznego i jak coś przenieść Pat z prywatnego.... ale teraz nie mam sumienia tego zrobić...

Offline liliann

• Global Moderator
  • Chuck Norris
  • data ślubu: 30 września 2006
największym bólem jest różnica w kosztach pomiędzy prywatą a państwowym...
w Szczecinie niestety to jest 100% różnicy...

Gdyby nie pewne plany to bym się nie zastawiała, ale tak...
ciągle łeb sobie łamie....
"Ludzie, którzy stawiają sobie mierne cele życiowe, zazwyczaj osiągają to co zamierzali: nie dążą do niczego i niczego nie zdobywają. ”
— Richard M. Devos

Offline suprynka

• maniak
  • data ślubu: 07-08-2010
Oj Lila nie dziwę Ci się...Ja mam mała zapisaną w prywatnym przedszkolu, które ma dobre opinie. Ale słyszę od koleżanek że są też dobre przedszkola publiczne. Wiesz płącąc 1000 zł niby zapewniaja dzieciakom np. kuchnie parową, lodogryf, kółka zainteresowań. Tylko czy takim maluchom jest to wszystko potrzebne. Ja uwazam, że przedszkole to ma być bezpieczne miejsce dla dziecka, z pewnymi dodatkowymi atrakcjami:rytmika, angielski, tańce (ale w publicznych też to wszystko jest), fajny plac zabaw, w miarę zaciszne miejsce. A lodogry, basen, to niech zostanie dla nas jako forma spędzania rodzinnego czasu. A co do kółek, to myślę, że rytmika i angielski to juz jest wystarczająca rozrywka ;). A na wyścig szczurów jeszcze będą miały czas.

Offline :martyna:
  • Chuck Norris
My w obecnym przedszkolu (prywatnym) musimy się zadeklarować, czy zostawiamy małą, czy startujemy do państwowego. Zważając na to, że nie będziemy mieć meldunku w Sz-nie (choć na upartego moglibyśmy małą zostawić zameldowaną ze mną, czy mężem w sz-nie), nie mamy szans do szczecińskich przedszkoli. Gdyby nie to, że przedszkole spełniło nasze główne oczekiwania od tej placówki zostawiamy małą tam na jeszcze jeden rok. 

Offline liliann

• Global Moderator
  • Chuck Norris
dylemat mi się skończy jak się nie dostanie... ;D ;D ;D
zostanie prywata i wioooo....
"Ludzie, którzy stawiają sobie mierne cele życiowe, zazwyczaj osiągają to co zamierzali: nie dążą do niczego i niczego nie zdobywają. ”
— Richard M. Devos

Offline kjp83

• Chuck Norris
  • data ślubu: 13.09.2008
Słuchajcie a co jeśli dziecko ma meldunek w Szczecinie, ojciec też ale matka już nie? Jestem zameldowana w Stargardzie i przemeldowanie nie wchodzi w gre. Mamy przez to jakieś mniejsze szanse na przedszkole?

♡ Szymon & Leon ♡

Offline :martyna:
  • Chuck Norris
Hmm, ciekawa jestem...u nas też tylko taka sytuacja wchodzi w grę (jeśli już).

Offline suprynka

• maniak
dylemat mi się skończy jak się nie dostanie... ;D ;D ;D
zostanie prywata i wioooo....

jak będą miejsca ;)

Offline liliann

• Global Moderator
  • Chuck Norris
do prywaty to Ewa jest zapisana od urodzenia...
Tu akurat matka zapewniła jej jedno z topowych renomowanych prywatnych przedszkoli...
do którego zapisuje się w roku urodzenia...

kjp wystarczy meldunek dziecka...
« Ostatnia zmiana: 6 Lutego 2011, 22:11 wysłana przez liliann »
— Richard M. Devos

Offline suprynka

• maniak
do prywaty to Ewa jest zapisana od urodzenia...
Tu akurat matka zapewniła jej jedno z topowych renomowanych prywatnych przedszkoli...
do którego zapisuje się w roku urodzenia...
To tak jak moja. Może do tego samego ;)

Offline Anjuschka

• Chuck Norris
  • data ślubu: 15.05.2010
Ja powiem, jak to było u nas ze żłobkiem.

P. na stałe jest zameldowany w Lubelskim, ale u moich rodziców ma czasowe zameldowanie i Pani dr. żłobka powiedziała, że to nie problem i został potraktowany tak, jakby mieszkał w Szczecinie - bo de facto mieszka tutaj już 8 lat. No ale nie wiem, czy gdzie indziej też tak pójdą na rękę.

W żłobku za brak meldunku było mniej punktów, ale nie dyskwalifikowało to od razu.

Offline liliann

• Global Moderator
  • Chuck Norris
z tego co wiem to są dwa takie "ekskluzywne" miejsca....

(maaaatko jak mnie to zaczyna bawić...człowiek naprawdę nie powienien mieć takich przedszkolnych dylematów, zupełnie jakby na studia szła)

Liwena i Pod Muchomorkiem...
Ewka jest w tym drugim...
— Richard M. Devos

Offline kjp83

• Chuck Norris
Liwena już taka ekskluzywna nie jest. Rozmawiałam rok temu z ludźmi którzy mieli tam córkę. Podobnie jak kilku innych rodziców przenieśli córkę do innego prywatnego ( przyczyną na pewno nie były względy finansowe )

♡ Szymon & Leon ♡

Offline liliann

• Global Moderator
  • Chuck Norris
ohh mój były szef z Muchomora też przenosił córkę...
to niewiele akurat znaczy...

ja byłam w ten weekend super exlusiv Sandra SPA i co????...jestem mega niezadowolona z obsługi...a wszyscy peany o tym miejscu śpiewają...
zatem jak widać zdarza się niby najlepszemu...
— Richard M. Devos

Offline ela

• Moderator
  • Chuck Norris
  • data ślubu: 13.08.2005
"jedno z topowych renomowanych prywatnych przedszkoli" ohhh

Co ono ma takiego sobie ?

Dla mnie są przedszkola albo dobre albo nie .

Oskar też był  zapisany do przedszkola zaraz po porodzie ...
« Ostatnia zmiana: 7 Lutego 2011, 19:57 wysłana przez ela »
To, że się uśmiecham, śmieje i żartuje jak zawsze nie znaczy, że u mnie jest zajebiście. Ja po prostu nie lubię pokazywać, że jest mi bardzo źle. -

Offline liliann

• Global Moderator
  • Chuck Norris
Co ono ma takiego sobie ?
RENOMĘ...cokolwiek się przez to rozumie....
;D ;D ;D ;D ;D ;D
ja mam z tego ubaw....
najbardziej mi się podobały kryteria naboru....
— Richard M. Devos

Offline Mariolka
  • Chuck Norris
  • data ślubu: 23 kwietnia 2005 r.
mnie to nawet trochę śmieszy... ;D
"Dwie rzeczy są nieskończone:Wszechświat i głupota ludzka, chociaż przy tym pierwszym nie upierałbym się" A.Einstein

Offline suprynka

• maniak
Moja do Liweny, ale zobaczymy jak sie ułoży...
No niestety Sandra już nie ta sama. Też kiedyś słyszałam bardzo dobre opinie, ale od 2 lat ponoć jest coraz gorzej. Dlatego ja wolę osobiście Kołobrzeskie ośrodki...

Offline liliann

• Global Moderator
  • Chuck Norris
mnie to nawet trochę śmieszy... ;D

mnie też, ale jak już gdzieś miałam zapisać, to zapisałam do miejsca o którym się powiedzmy globalnie dobrze mówiło...
przecież nie do pierwszego lepszego na łapu capu skoro robiłam coś z wyprzedzeniem...trzyletnim...jakby nie patrzył...
— Richard M. Devos

Offline ela

• Moderator
  • Chuck Norris
  • data ślubu: 13.08.2005
Dla mnie ogromnym plusem przedszkola prywtanego są godziny otwarcia !!!!
od 5.45 do 18.15 a państwówka niestety do ok 16.30
To, że się uśmiecham, śmieje i żartuje jak zawsze nie znaczy, że u mnie jest zajebiście. Ja po prostu nie lubię pokazywać, że jest mi bardzo źle. -

Offline marcella

• Chuck Norris
  • data ślubu: 21.05.2011
Dziewczyny a znacie opinie o przedszkolu państwowym na ul. Odzieżowej, bo ja tam Zuzię będę zapisywać.. nie za bardzo mnie stać na niepubliczne a tam mam znajomości :)

Offline liliann

• Global Moderator
  • Chuck Norris
o tym żadnych...
mam info o "Hejnałku", o przedszkolu na Krzywej i na Unisławy...
i na tym póki co koniec...
— Richard M. Devos

Offline suprynka

• maniak
Ja myślę właśnie o publicznym na Krzywej. Póki co słyszałam same dobre opinie. A to przedszkole bardzo odpowiada nam logistycznie.

Offline agulkaaa
  • Chuck Norris
  • MISIO 13.05.2007, MACIUŚ 21.10.2009
mnie też bawi takie pojęcie jak prestiżowe przedszkole

mój chodzi do państwowego na słonku i dla mnei one też jest topowe
no ale z drugiej strony musiałabym poznać definicję topowego/prestiżowego przedszkola

bo z tego co wiem w każdym dzieciom jeść dają, sa zajęcia dodatkowe i panie stają na rzęsach żeby dzieciom było dobrze
bo 3-4 latki już potrafią powiedzieć co robiły w przedszkolu i jaka jest pani przedszkolanka:)

Offline liliann

• Global Moderator
  • Chuck Norris
z tymi rzęsami to bym się tak nie zarzekała...
co z tego, że dziecko powie...
niestety niewiele z tego wynika, baaardzo trudno jest zwolnić przedszkolankę, szczególnie jak jest już mianowana...
nie wiem co musiałaby naskrobać żeby wylecieć...

Akurat córcia mojej psiapsiółki chodzi do bardzo dobre w opinii ogólnej publicznego przedszkola.
Trafiła jej się pani, powiedzmy delikatnie chyba w "kryzysie zawodowym"... wrzeszcząca na dzieci, wyśmiewająca je przy grupie itp... I co?
Ano jedyne co dyrektorka zrobiła to wysłała panią na urlop zdrowotny, bo takowy jej się należy.
Co również odbiło się na dzieciach. Grupę musiano podzielić i przydzielić do innych grup...bo przecież nowej przedszkolanki w zastępstwie nikt nie zatrudni, bo to dodatkowa pensja, na którą dyrekcja środków nie ma.
Podział grupy odbył się według jakiegoś dziwnego klucza, rozbito kilka dziecięcych przyjaźni, a na zabraniu rodzicom prosto w oczy powiedziano "ale my znamy wasze dzieci lepiej od was". I koniec dyskusji na tym. Jak się komuś nie podoba, może sobie dziecko zabrać. Ale wiadomo jak "łatwo" teraz dziecko przenieść do innej placówki.
Koniec końców nowa pani w nowej grupie okazała się być jednak mimo wszystko lepszą od poprzedniej.

Ale morał z tego taki...jak się ma pecha, to nawet w najlepszej placówce można kiepsko trafić...i odwrotnie - w zupełnie przeciętnej rewelacyjnie....

— Richard M. Devos

Offline kjp83

• Chuck Norris
no ale z drugiej strony musiałabym poznać definicję topowego/prestiżowego przedszkola
No jak to Aga nie wiesz??!! Prestiżowe przedszkole ma prestiżowe ceny  ;D

Ale robiąc rekonesans po przedszkolach 2 lata temu wywnioskowałam że prestiżowe przedszkole ma duży fajny ogród ( to jest mega plus) i bardzo dużo zajęć co niekoniecznie uważam za słuszne. 3-5 latek ma mieć dzieciństwo, czas na pierdoły i głupie zabawy a nie czas wypełniony od 8-17 karate, niemiecki, angielski, hiszpański, matematyka ( bo w liwenie były jakieś zajęcia z wprowadzenia do matematyki) itp.

Lila dokładnie tak samo może trafić się w prywatnej placówce. To jest loteria.

♡ Szymon & Leon ♡

Offline liliann

• Global Moderator
  • Chuck Norris
Lila dokładnie tak samo może trafić się w prywatnej placówce. To jest loteria.
dokładnie...to się akurat tyczy każdego miejsca....
wystarczy "nie trafić np w panią" i lipa....

jak prestiżowe ceny to można celować w Montessori, tam ceny podobają mi się "najbardziej"...

nie mniej jednak się zastanawiam czy z "prywaty" jednak nie łatwiej, jakby co, "pani" zwolnić...
teoretycznie może i tak, pytanie jak z praktyką
— Richard M. Devos

Offline Mariolka
  • Chuck Norris
  • data ślubu: 23 kwietnia 2005 r.
mnie też bawi takie pojęcie jak prestiżowe przedszkole

mój chodzi do państwowego na słonku i dla mnei one też jest topowe

bo z tego co wiem w każdym dzieciom jeść dają, sa zajęcia dodatkowe i panie stają na rzęsach żeby dzieciom było dobrze
bo 3-4 latki już potrafią powiedzieć co robiły w przedszkolu i jaka jest pani przedszkolanka:)
a wiesz jak Ja rozumiem prestiżowe przedszkole?z prestiżowymi cenami?
że tu bardziej chodzi o prestiż dla rodziców
prestiżowe ceny=bogatsi rodzice
bogatsi rodzice=wyższa klasa społeczna(teoretycznie)

dziecko nie będzie miało styczności z biednymi dzieciakami z patologicznych rodzin...
Jak się mylę...to bardzo przepraszam -niech mnie ktoś oświeci w tym temacie
"Dwie rzeczy są nieskończone:Wszechświat i głupota ludzka, chociaż przy tym pierwszym nie upierałbym się" A.Einstein

Offline .:Anka:.
  • Global Moderator
  • Chuck Norris
Suprynka, mój synek chodzi do przedszkola na Krzywej.
dobre położenie logistyczne to wg mnie jedna z ważniejszych spraw.

Kjp83, mój mateusz chodzi w przedszkolu na agielski, rytmikę i niemiecki. nie wydaje mi się, zeby to było za dużo. zresztą bardzo mu się podobały te zajęcia. nigdy mi nie zaśpiewał piosenki czy nie powiedział wierszyka po polsku a po angielsku uwielbia! ;) zajęcia są dwa razy w tygodniu.

Offline kjp83

• Chuck Norris
Anka źle mnie zrozumiałaś. Zajęcia owszem, angielski też, ale dostałam rozpiskę zajęć dodatkowych w prywatnym przedszkolu. Tam dzieci nie miały czasu na zabawę, non stop coś.

♡ Szymon & Leon ♡