Olucha, tylko problem jest taki, że zachodniopomorski oddział NFZ złożył do prokuratury wniosek o popełnienie przestępstwa... Bo Polki z naszego województwa jeździły na porody do Schwedt, miały kartę EKUZ i NFZ doszedł do wniosku, że one wyłudziły pieniądze. Poród w Pl to koszt ok 1100 zł a w Schwedt 2500 Euro. Tylko haczyk jest taki, ze one miały zaplanowane cesarki, podczas przyjęcia podpisywały oświadczenie, że poród zaczął się nagle, np podczas zakupów w tamtejszym centrum handlowym. Niemiecka służba zdrowia ma problemy z otrzymaniem z NFZ zwortu kosztów za porody Polek i dlatego NFZ takie doniesienie złożył. Zwolniono nawet obsługę tamtejszego szpitala, która była polskojęzyczna, m.in ordynatora... A jak z naturalnym porodem jest to nie wiem

Ale nie wyobrażam sobie, że w środku nocy zjawiam sie w klinice w Schwedt i mówię "Byłam na zakupach i zaczęłam rodzić"

Przecież w środku nocy jest wszystko pozamykane

Najlepiej byłoby, gdybym miała tam jakiegoś znajomego i mogła być "w czasie odwiedzin"

No i w czasie takich odwiedzin mogłabym być we Frankfurcie nad Odrą, bo tam moja siostra mieszka

Ale w Słubicach też jest szpital i nie wiem, czy gdybym zgłosiła się do szpitala we Frankfurcie, to czy nie przetransportowaliby mnie do Słubic... A tam nie chcę się znaleźć na 10000000%. To już wolę od razu w Zdrojach się znaleźć

A takie zaświadczenie dla linii lotniczych wystarczy po polsku, czy musi być przetłumaczone np na angielski przez tłumacza przysięgłego?