Autor Wątek: Wątek zniecierpliwionych z 2010, czyli nasze 400 dni do...  (Przeczytany 771316 razy)

Offline aganiok

• bywalec
  • wiara to siła
  • data ślubu: cywilny - 26.06.2009             koscielny - 26.06.2010
Odp: Wątek zniecierpliwionych z 2010, czyli nasze 400 dni do...
« Odpowiedź #1020 dnia: 30 Marca 2009, 17:49 »
no właśnie bo to zależy od tego czy chcesz podziękować swoim świadka za pomoc...czasami świadkowie baaardzo dużo robią i dużo czasu poświęcają dla nas...wiec warto im jakoś za to podziękować :)

Offline ajka85

• entuzjasta
  • Miłość, miłości jakże pięne bramy
  • data ślubu: 21.08.2010
« Odpowiedź #1021 dnia: 30 Marca 2009, 17:51 »
ale tak wlasciwie to my najlpeiej znamy swoich swiadkow i moze zamiast czegos oklepanego warto im kupic/zrobic coz co pamietali by dluugo i sprawiloby im duza przyjemnosc;)

Offline oleandro

• uzależniony
  • data ślubu: sierpień 2010
« Odpowiedź #1022 dnia: 30 Marca 2009, 17:57 »
hmm popieram jakis specjalnie przygotowany prezent dla mojej swiadkowej na pewno bardzo by ja ucieszyl, bo wiem, ze przez nas bedzie bardzo zabiegana gdyz nie mieszkamy w Szczecinie i to wlasnie ona bedzie zalatwiac wiekszosc rzeczy  ;)

Offline ajka85

• entuzjasta
« Odpowiedź #1023 dnia: 30 Marca 2009, 18:05 »
a ona wtedy poczuje sie doceniona i bedzie jej napewno bardzo milo ;)

Offline Anusia86

• nowicjusz
  • *
  • data ślubu: 07.08.2010
« Odpowiedź #1024 dnia: 30 Marca 2009, 20:04 »
a my nie mamy jeszcze wybranych świadków.i szczerze to nie wiemy kogo byśmy chcieli na świadków:(
a co do prezentów to fajny pomysł,ale my napewno nie będziemy mieli prezentów,bo to jest dodatkowy koszt a i tak nas to wesele bardzo dużo wyniesie...

Offline ajka85

• entuzjasta
« Odpowiedź #1025 dnia: 30 Marca 2009, 20:09 »
zgadzam sie ze wesele to bardzo duzy wydatek i ze nie musi byc prezentow :)

Offline kaamila

• entuzjasta
  • data ślubu: 10.07.2010
« Odpowiedź #1026 dnia: 30 Marca 2009, 20:15 »
Pewnie ze warto podziekowac, masz racje, ja nie myslalam jeszcze o tym, bo nie wiem kto bedzie swiadkami, a skoro nie myslalam jeszcze o swiadkach to logiczne ze i o prezentach tez nie myslalam,a nie dlatego ze nie chce dziekowac, po prostu nie slyszalam nigdy o tym ze swiadkom sie prezenty kupuje..

Offline kaamila

• entuzjasta
« Odpowiedź #1027 dnia: 30 Marca 2009, 20:17 »
A jezeli chodzi o prezenciki dla gosci, to super sprawa, ale nie kazdego stac, my tez sami organizujemy praktycznie wesele i prezenciki beda jak nam na nie starczy.. :) :)

Offline malavi

• maniak
  • On zawsze "kuma" o co mi chodzi :)
  • data ślubu: 3.06.2010
« Odpowiedź #1028 dnia: 30 Marca 2009, 20:34 »
Ja tez planuję sama robic zaproszenia, zawiadomienia, zaweszki i inne takie bajery. Jest na forum cały wątek o tym gdzie warto i jakie materiały kupowac co działa, a co nie i technicznie jak to rozwiązać. Jak damy radę z kasą to myslałam o woreczku/ pudełeczku z czekoladką, bądź pierniczkiem z naszymi imionami i datą ślubu i kartką z wierszykiem który sama ułozyłam:

To bliscy dodają świętu radości
Daja Nam szczęścia tyle!
Dziękowac chcemy każdemu z gości,
że dzielił z Nami te chwile!!!

lub

Ślub jest dniem pełnym radości tylko w gronie miłych gości. Dziękujemy!

czy coś w ten deseń. Zobaczymy ile mi zapału zostanie, jak przyjdzie co do czego :)

Co do świadków to ja jeszcze nie wiem, któ będzie moją świadkową, ale na bank o jakimś podziękowaniu pmyślę, nie musi to być finansowo drogie, są np. koszulki z napisem super świadkowa za jakieś 20-25zł a byłoby na pewno miło.

Offline kaamila

• entuzjasta
« Odpowiedź #1029 dnia: 30 Marca 2009, 21:14 »
malavi swietne wierszyki, szczególnie ten pierwszy mi sie podoba, no no.. ktos tu ma talent :brawo_2:   
Ja jestem na etapie szukania domu dziecka, bo wspolnie z moim PM doszlismy do wniosku ze zamiast kwiatow chcielibysmy aby goscie przyniesli jakies zabawki, to w sumie taki sam koszt a nawet mniejszy a napewno bardziej pozyteczny. To tak a propos wierszykow, bo myslalam sobie aby taka informacje umiescic na zaproszeniu w formie wierszyka, tylko nie wiem jakie ???

Offline malavi

• maniak
« Odpowiedź #1030 dnia: 30 Marca 2009, 21:37 »
Lubie sobie rymować :) Nad tymi maskotkami tez pomyslę :) Moja kuzynka teraz ma w maju wesele i tez tak robi z maskotkami. Słyszałam jeszcze o  karmie dla zwięrząt i potem młodzi przekazali je do schroniska. Bardzo to fajny pomysł, chociaż kwiaty mają taki wyjątkowy urok.

Offline Acia

• użytkownik
  • **
  • data ślubu: 7.08.2010
« Odpowiedź #1031 dnia: 30 Marca 2009, 22:17 »
Myślę że jakieś podziękowanie dla świadków to świetny pomysł! A co do prezentów dla gości to już bardziej indywidualna sprawa każdego uzależniona finansami.  Myślałam też nad tym ale nie wiem czy zdecydujemy sie na to.  A powiedzcie mi czy podoba Wam się jak świadkowa trzyma również taki sam bukiecik  jak ma pani młoda tylko że mniejszy? Bo mi się to bardzo podoba i chciałbym żeby moja świadkowa miała taki bukiecik (choć jeszcze nie wiem kto świadkową będzie :D

A wspomniał ktoś coś też o kolorystycznym wystroju sali.  Z tego co my rozmawailismy z właścicielką lokalu gdzie odbędzie się nasze wesele to oni salę ustrajają sami.  I jest przyozdabiana białym tiulem i żywymi kwiatami i wszystkie inne dodatki (serwetki na stole, kwiaty, itp. ) są w takim kolorze jakie pani młoda będzie mieć dodatki (np.  kolor bukietu).  I nie ma żadnych balonów co bardzo mnie cieszy, bo nie podobają mi się balony jako dekoracja sali weselnej. 

Pozdrawiam!

Offline kivi_23

• uzależniony
  • data ślubu: 4 czerwca 2010 - 16:00
« Odpowiedź #1032 dnia: 30 Marca 2009, 22:22 »
Nadrobiłam wcześniejsze straty wczytaniu forum, bo byłam pare stron do tyłu:/  no i nie doczytałam jak mi doradzałyście w sprawie stroju świadkowej za co serdecznie dziękuje! Świadkową będe w tym roku w lipcu poszukiwałam już nawet sukienki, ale naprawde nic ciekawego póki co nie ma.. także odkładam na koniec kwietnia ;) Na pewno będzie to suknia skromna, na pewno nie biała.. myślę o zieleni może będzie mniej popularny:) Bardzo bym nie chciała żeby jakaś babeczka miała taką samą jak ja:/ mogłabym uszyć ale nie mam pomysłu jaka, zresztą boje się będzie źle leżeć :-\

Powiem Wam, że byłam tak zestresowana u Proboszcza, że nie mogłam powiedzieć po co tam poszliśmy, na szczęscie mój przyszły mąż wział sprawy w swoje ręce:) A co więceh chyba ominą mnie nauki ;D miałam je w liceum także super:)

Olenadro co do poszukiwania sukni to z miłą chęcią, ale to jak się uporam z rozdziałami:) a jak Tobie by pasowało?

a  co do tych prezencików dla gości to super pomysł no i dla świadków oczywiście, a ta koszulka super świadków - bomba:)

PS porusze jeszcze jeden temat.. co do kosztów, bo zacznam się załamywać, strasznie się przeliczyłam, a dodatkowo ceny rosną i rosną.. na samej sali w tym roku to z 2 tys w góre plus kolejna podwyżka w 2010.. obrączki 100% w górę, zespół 800 zł itd... z mojego 2500 zrobiło się 3500 i to bez ubioru mojego i dodatków.. szok :o

Offline kivi_23

• uzależniony
« Odpowiedź #1033 dnia: 30 Marca 2009, 22:25 »
mam jeszcze pytanko, ile płacicie forumki za zespół? bo ja wciąż nie mam umowy..

Offline malavi

• maniak
« Odpowiedź #1034 dnia: 30 Marca 2009, 22:38 »
my za zespół 4000 za cztery osoby, gitara, perkusja, klawisze i saksofon. Wersja standard była o 500zł mniej bez saksofonu. A z tymi cenami to prawda. Lecą w górę jak szalone!

Offline kivi_23

• uzależniony
« Odpowiedź #1035 dnia: 30 Marca 2009, 22:43 »
oczywiście miało być 35000.. zjadłam zero ;)

Offline aganiok

• bywalec
  • wiara to siła
« Odpowiedź #1036 dnia: 30 Marca 2009, 23:02 »
Ja za 4 osobowy zespół(organy, saksofon i gitara) płace 3100 i za dodatkowe 600zł mogę wziąć perkusje ale to jeszcze się nie zdecydowaliśmy co do tej perkusji

Offline manx
  • użytkownik
  • **
  • data ślubu: 21 sierpnia 2010
« Odpowiedź #1037 dnia: 31 Marca 2009, 00:09 »
dawno się nie udzielałam, ale czytałam wszystko :)
przyszedł czas na moją wypowiedź :) a więc my dla gości też mamy w planie czekoladki włożone do tekturowych figurek panny i pana młodego, będących również "podstawami" do winietek - kiedyś pokażę o co mi dokładnie biega :) U znajomych na weselu były na pamiątkę przy każdym talerzyku figurki z modeliny pary młodej stojącej na dużym sercu - bardzo fajna pamiątka - też wkleję zdjęcie bo może komuś podrzucę dzięki temu pomysł :)

Jeśli chodzi o wzrost cen... My mamy stałe ceny w umowach do tej pory podpisanych wiec nam nie wzrosną. Złoto mam nadzieje że spadnie, gdyż w ogóle nie rozumiem wzrostu ceny złota! pomimo że jestem ekonomistą :)  to jest sztuczny wzrost cen, gdyż złoto w dzisiejszych czasach nie jest kruszcem strategicznym dla gospodarki światowej. Tak więc ja proponuję nie spieszyć się z kupnem obrączek :) ceny na pewno spadną! no chyba że kryzys będzie się pogłębiał... ale to wtedy i chleb może kosztować 5zł :)

Ja mam zespół 4 osobowy: trąbka, gitara elektryczna, basowa, keyboard, saksofon, 2 akordeony; 3 głosy męskie i 1 damski. Płace 3300, ale w moim regionie są zupełnie inne stawki niż w waszych. Tutaj jest to jeden z droższych zespołów - choć dla mnie to taka średnia cena jak za jakość jaką reprezentuje zespół.. ci tańsi są nic nie warci, a ci drożsi są mało elastyczni jeśli chodzi o graną przez siebie muzykę.

Aganiok - ja gdybym miała możliwość mieć perkusje to bym się w ogóle nie zastanawiała, tylko brała!

A tak w ogóle to chyba sie juz zdecydowaliśmy na kamerzystę i fotografa :) jedyni którzy nam się spodobali pod względem profesjonalizmu i ceny. Tzn zwłaszcza to pierwsze... bo mimo że dali zniżkę 400 zł  to cena jest nadal wysoka np. w porównaniu do tego co płacił mój brat rok temu dla innego duetu video-foto...  ale i tak jedna z rozsądniejszych cen w moim regionie :)

Offline ajka85

• entuzjasta
« Odpowiedź #1038 dnia: 31 Marca 2009, 07:16 »
ja tez mam pewnosc, ze ceny mi nie zwrosna. Za os place 247 ze wszystkim i zastrzezone jest ze cena moze zwrosonosc o 10%, za orkietstre dalismy 3500 sklad 5 osobowy- gitara basowa, elektryczna, perkusja,organy i wokal damski (meski chyba gra na g. elektrycznej)
Kamerzysta/fotograf free

Offline margeritta

• forumowicz
  • data ślubu: 19 czerwca 2010
« Odpowiedź #1039 dnia: 31 Marca 2009, 07:23 »
Ja nad prezencikami myślałam i na razie nic nie wymyśliłam. U nas jest zwyczaj dawania ciasta po weselu więc chyba to bedzie wystarczające

Co do prezentów dla świadków - widziałam na allegro bardzo fajne dyplomy, ale podoba mi sie pomysł z koszulkami. Bomba. W sumie teraz to można na koszulkach czy tez innych gadżetach drukować co się chce więc możliwości są.

co do zespołu - my płacimy 3500 zł. za jeden dzień. Cztery osoby, perkusja, gitara, saksofon, klawisze, akordeon... Śpiewają kobieta i mężczyzna. Też mamy zagwarantowane że ceny nie wzrosną.

url=http://slub-wesele.pl/suwaczki][/url]

Offline ajka85

• entuzjasta
« Odpowiedź #1040 dnia: 31 Marca 2009, 07:32 »
u mnie tez zazwyczaj daje sie ciasto, ale ja mysle ze dla mnie to troszke za  drogo ( 20 zl za opakowanie* 60 badz wiecej paczek = min1200zl) za krowki/czekoladki zaplace max 500 i dostanie je kazdy z gosci...

wesele tez robimy 1-dniowe, nie ma poprawin

Offline Anusia86

• nowicjusz
  • *
« Odpowiedź #1041 dnia: 31 Marca 2009, 10:11 »
a ja na początku myślałam,że kupię na allegro zaproszenia,ale przeczytałam właśnie na forum o tym w jaki sposób można zrobic je samemu i będę sama robic i zaproszenia i zawieszki itd.przynajmniej oryginalnośc gwarantowana:)
co do zespołu to my płacimy 2500 za 3osobowy(2 M i 1K)gitara,akordeon,klawisze.Miał byc wcześniej zespół za 3500 też 3osobowy bo bardzo podobało mi się jak śpiewali,ale w praktyce okazali się byc bardzo nie profesjonalni i stwierdziliśmy,że jeśli teraz robią takie numery to nie chcemy żeby za rok Nam coś wywinęli....

Offline kivi_23

• uzależniony
« Odpowiedź #1042 dnia: 31 Marca 2009, 10:29 »
a  u mnie umowa za sale nie zawiera ceny, więc mogą sobie rosnąc w tym roku wzrosły ponad 10%, a w przyszłym pewnie też martwi mnie to strasznie, bo wkonću dojde do 40000 bez sukienki i wszystkiego co związane ze mna brr..

Offline Acia

• użytkownik
  • **
  • data ślubu: 7.08.2010
« Odpowiedź #1043 dnia: 31 Marca 2009, 20:17 »
Aganiok tak jak ci radzi Manx tak i ja jak masz możliwość wzięcia perkusji to się nie zastanawiaj naprawde tylko bierz.  Nic tak naprawde nie podkręca jak perkusja na żywo, taka puszczona z podkładu nie ma porównania, chociaż wiem, że są zespoły które graja z podkładów i są świetne.  Ale jak można na żywo to się nie zastanawiaj.

Co do zespołu i cen. . . .  My od kiedy jestesmy razem i marzyliśmy o ślubie to zawsze chcieliśmy mieć zespół który teraz zamówiliśmy, wiedzieliśmy ze jest drogi, ale taki dzień jest raz w życiu, więc mimo ceny postanowiliśmy że ich weźmiemy choć przyznaję że najpierw zawahaliśmy się.  Więc tak, za granie na weselu płacimy 4000 zł, plus za poprawiny 1000 zł.  W sumie 5000 zł.  Wiem że okropnie dużo, ale naprawdę marzyłam, żeby ten zespół grał na moim weselu.  Co do składu to jest 6 osób.  2 wokalistki, perkusja (na żywo:), 2 gitary (z czego jeden z gitarzystów w zależności od piosenki gra na gitarze, saksofonie lub akordeonie) i klawisze.  Wszyscy 4 faceci którzy grają śpiewają też.  W czwartek podpisujemy umowę i płacimy zaliczkę więc cena ta na szczęście nie wzrośnie.

Z kamerzystą mieliśmy podpisac umowę w poniedziałek, ale przełożyliśmy i jutro podpisujemy.  Płacimy 1200 zł za kamere w czym są też 3 komplety płyt z  nagraniem.  Fotografa na ślub i wesele nie bierzemy, takie fotki porobi nam moja kuzynka która fotografią się zajmuje amatorsko.   A taką sesję ślubną będziemy robić w poniedziałek po ślubie u tego samego gościa który nam będzie kamerował i za tą sesję nie płacimy nic, jedynie za zdjęcia które poźniej wybierzemy do wywołania (cena zależna od formatu zdjęcia.

A za salę płacimy 150 zł za osobę za wesele z poprawinami.  W cenie nie ma alkoholu, napojów, owoców i ciast.  Właścicielka powiedziała nam że maksymalnie cena wzrośnie do 160 zł o ile wzrośnie, bo ze względu na kryzys boi sie podnosic cene bo ludzie przestaną wesela robić;)

Więc tak to wygląda u nas.

Offline dotkaach
  • nowicjusz
  • *
  • data ślubu: 26.06.2010
« Odpowiedź #1044 dnia: 31 Marca 2009, 21:48 »
Witam serdecznie,
przebrnęłam przez cały wątek, ale w kilku podejściach:)

Nasz ślub odbędzie się 26. 06. 2010 w okolicach Bydgoszczy, w małej wiejskiej parafii
wesele w okolicznym (jak to się mówi) "domu weselnym"

Mamy podpisaną umowę z fotograf - ką oraz z zespołem

pozdrawiam

Dorota

Offline malavi

• maniak
« Odpowiedź #1045 dnia: 31 Marca 2009, 23:09 »
Hej dotkach!!!!

Aganiok bierz perkusję, chyba że macie ostre cięcia finansowe. Muzyka na zywo jest ekstra i nic tego nie zastąpi.

Offline margeritta

• forumowicz
  • data ślubu: 19 czerwca 2010
« Odpowiedź #1046 dnia: 1 Kwietnia 2009, 07:46 »
dotkach - witaj  :hello:

Aganiok - zgadzam się z przedmówczyniami - perkusja nadje muzyce charakteru.

url=http://slub-wesele.pl/suwaczki][/url]

Offline Anusia86

• nowicjusz
  • *
« Odpowiedź #1047 dnia: 1 Kwietnia 2009, 08:52 »
 :hello: dotkaach:)
ciekawa jestem jak będzie u Nas.facet z którym rozmawialiśmy mówił,że taka cena która teraz jest to taka będzie.ale zobaczymy jak będzie jak przyjdzie do podpisywania umowy-trzeba będzie ją dokładnie przejrzec.

Offline aganiok

• bywalec
  • wiara to siła
« Odpowiedź #1048 dnia: 1 Kwietnia 2009, 09:55 »
hehe...tak mi nagadałyście o tej perkusji że chyba nie mam wyjścia :) muszę pogadać o tym z moim K:) w czwartek spotykamy się z Tym zespołem wiec jeszcze będzie okazja by wszystko dogadać:)

:hello:dotkaachWitaj:)

Offline JulkaKulka
  • zapaleniec
  • data ślubu: 26.06.2010
« Odpowiedź #1049 dnia: 1 Kwietnia 2009, 20:07 »
dotkaach    :hello:
Będziemy ślubować tego samego dnia!!! :)