Autor Wątek: ŁUCJA - dziewczyna urodzona o wschodzie słońca...  (Przeczytany 184070 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline Gosiaczek80

• Chuck Norris
Odp: ŁUCJA - dziewczyna urodzona o wschodzie słońca...
« Odpowiedź #1200 dnia: 31 Lipca 2009, 09:57 »
trzymajcie się

Offline peacelove
  • bywalec
  • data ślubu: 13.10.2007
« Odpowiedź #1201 dnia: 31 Lipca 2009, 10:02 »
Cieszę się, ze oczka Łucji lepsze, przykro mi, że Was tak fatalnie potraktowano (po co pracować z ludźmi - a zwłaszcza dziećmi - jak się tego nie lubi?)..Propozycja fotki na maila jest nadal aktualna :) Mimo płaczu na pewno coś z kropli zostaje (w oku mieści się 1/6 kropli); ten Dicortineff maksymalnie do tygodnia (to dość stary lek i ma silnie działający steryd).

Ninko - do kogo się zarejestrowałaś? gdyby moje dziecko zezowało poszłabym prywatnie do jednej z  2-3 osób w Szczecinie które się naprawdę dobrze tym zajmują (jak chcesz info na priv.) . Dziecko w tym wieku ABSOLUTNIE nie powinno już zezować, takie zezowanie grozi trwałym niedowidzeniem!

Offline KAHA

• Przyjaciele
  • Chuck Norris
  • Denique non omnes eadem mirantur amantque
  • data ślubu: 11.09.1999
« Odpowiedź #1202 dnia: 31 Lipca 2009, 10:17 »
Paeacelove - witam u Łucji. Jakoś mi raźniej w Twoim towarzystwie ;D Jak uda mi się zrobic foteczki - to wyslę niezwłocznie.

Właśnie wyszła od nas pediatra- szła do pracy i wstąpiła. Powiedziała, że na jej oko jest wsio oki. Ale ponieważ w przyszłym tygodniu mamy szczepienia 13 miesiąca życia - to jeszcze sprawdzi ją osłuchowo ponownie. Oczka są już w miarę normalne - zaczerwienienia nie ma, błysk w oku powrócił. Mam nadzieję, że to był tylko incydent. Ale tak czy inaczej przejdziemy sie do Warszawy jak miną te upały na testy alergiczne.

Nasz przychodnia, na którą tak psioczę - refunduje wszystkie dodatkowe szczepienia...ospa, różyczka...cos tam jeszcze...aż się zdziwiłam normalnie...no i zółtaczka nas czeka w przyszłym tygodniu...dziewczyny - czym były szzepione Wasze dzieciaczki na zółtaczkę?

A ja się biorę za pieczenie biszkoptów na tort...w niedzielę spóźniona urodzinowa impreza mojej Gwiazdy.

Jak ja się cieszę, że mam to forum....

Offline peacelove
  • bywalec
« Odpowiedź #1203 dnia: 31 Lipca 2009, 10:31 »
Miło mi gościć u takiej ślicznej Łucji! Bardzo się cieszę że mogę Was wspomóc - choć tylko zdalnie ..

Na żółtaczkę polecamy Engerix (nie Euvax) , na różyczkę i "kolegów" - Priorix a nie MMR II. Szczepienie na ospę - jak najbardziej - u nas jest refundowane tylko dla wcześniaków (więc my się zaszczepimy płatnie). No i pneumokoki i meningokoki - teraz po roku to tylko jedna dawka.
Mimo, ze bardzo zmieniły się zalecenia co do tego co po czym a jakiej kolejności szczepimy nie polecam szczepienia tego wszystkiego razem (pneumokoków i meningokoków zwłaszcza - tu przerwa nawet 6 tyg.) - bo jak jest odczyn to nie wiadomo na co (zresztą im więcej szczepionek tym zwykle gorsze odczyny).

Offline .:Anka:.
  • Global Moderator
  • Chuck Norris
« Odpowiedź #1204 dnia: 31 Lipca 2009, 12:36 »
Ninka, idź prywatnie z Mariką! ja bym nie czekała tyle czasu...
Peacelove - dobrze miec ciebie na forum  :-* :-*

Po roku jest jedna dwak na pneumo i menigo????
ja tez chcę zaszczepić p/ospie ale to po urlopie ;-)

kaha, trzymam kciuki żeby szybko przeszło łucji!

Offline KAHA

• Przyjaciele
  • Chuck Norris
« Odpowiedź #1205 dnia: 31 Lipca 2009, 12:43 »
My rota i pneumo mamy już za sobą - teraz będą dawki przypomnieniowe. Jeszcze meningo nas czeka...jak będę w przyszłym tygodniu to poproszę o plan szczepien w 2 roku życia. Mała czuje się dobrze, widać, że krople pomagają, na wszelki wypadek na dwór wyjdę z nią dopiero późnym popołudniem...bo to może wina słońca...choć chronię Łucję przed słońcem bardzo. Same widzicie jaka przepaść "opaleniowa" jest między Łucją a Hanią...Hania wygląda jakby znad morza wróciła....no obserwuję dalej.

Biszkopty upieczone, masa cukrowa zagnieciona i czeka na swój czas...jutro zobaczę co mi wyjdzie w mojego pomysłu na tort....

Offline liliann

• Global Moderator
  • Chuck Norris
  • data ślubu: 30 września 2006
« Odpowiedź #1206 dnia: 31 Lipca 2009, 12:53 »
Kaha tak gwoli ścisłości to różyczka jest refundowana....więc tu przychodnia się jakoś nie wybija.
Ospa natomiast nie...i powiem Ci, że mnie dziwi fundowanie szczepionki za 250zł za darmo przez przychodnię...Mikołaj Święty im daje...?????

Natomiast co do żółtaczki, to moment ........moment...ale Łucja już powinna zakończyć schemat szczepień na potocznie mówąc żółtaczkę typu B...chyba, że masz na myśli wzw A?
"Ludzie, którzy stawiają sobie mierne cele życiowe, zazwyczaj osiągają to co zamierzali: nie dążą do niczego i niczego nie zdobywają. ”
— Richard M. Devos

Offline KAHA

• Przyjaciele
  • Chuck Norris
« Odpowiedź #1207 dnia: 31 Lipca 2009, 13:00 »
No właśnie Lilu....to mnie zastanowiło trochę...bo przecież najpierw była szczepiona w szpitalu, potem był Infanrix Hexa....a Ewa była jeszcze doszczepiana na żółtaczkę? Bo ja się normalnie pogubiłam....
A co do tej refundowanej szczepionki...sama się zdziwiłam...ale znając układy właścicielki przychodni..to kto wie...no chyba, że mają to dla swoich a nasza pediatra faktycznie Łucję traktuję po sąsiedzku...aż się spytam innych mamusiek...

Offline liliann

• Global Moderator
  • Chuck Norris
« Odpowiedź #1208 dnia: 31 Lipca 2009, 13:15 »
nie Kasiu...
tak jak Twoja Łucja dostanie jeszcze raz Infanrix hexę bodajże w 18 mż...i koniec żółtaczki typu B...

Pod koniec drugiego roku życia albo póżniej (zalezy jak mi się przypomni) zaszczepię na wzw A.

aaaa i dopytaj się innych matek bo coś mi się to dziwne wydaje...
a pneumo i meningo płaciłaś?

...o właśnie przypomniało mi się...muszę do Baxtera napisać, bo daje się zmieniła się rejestracja co do szczepionki na meningokoki NeisVacC, a nigdzie nie mogą znaleźć świeżych danych, wobec czego nie wiem, czy Ewa potrzebuje przypominającej dawki w drugiem roku życia czy nie...
wydaje mi się, że tak, ale potrzebuję podkładkę pod to...
"Ludzie, którzy stawiają sobie mierne cele życiowe, zazwyczaj osiągają to co zamierzali: nie dążą do niczego i niczego nie zdobywają. ”
— Richard M. Devos

Offline KAHA

• Przyjaciele
  • Chuck Norris
« Odpowiedź #1209 dnia: 31 Lipca 2009, 13:54 »
Oczywiście, że płaciłam.

To jest następny powód - żeby zmienić pediatrę...kobita nie pamięta szczepień czy jak?

Offline liliann

• Global Moderator
  • Chuck Norris
« Odpowiedź #1210 dnia: 31 Lipca 2009, 13:58 »
Kaha bez pochopnych ruchów...czasem człek myśli jedno, a gada drugie, bo jakaś myśl mu po głowię krąży...dla mnie akurat to nie jest powodem do zmiany doktora...
— Richard M. Devos

Offline KAHA

• Przyjaciele
  • Chuck Norris
« Odpowiedź #1211 dnia: 31 Lipca 2009, 14:04 »
Wczoraj mi przypominała, że w 13 miesiącu życia - żołtaczka...oki, mogła sie pomylić...zasugerowała sie może czymś...sprawę przemyślę...babeczka ma dobre notowania wogóle...ona i jeszcze jedna...chyba za bardzo jestem rozbiegana myślami....

Znów się gorąco robi....Łucja dokazuje w łóżeczku...zaraz kropelki znów....ojoj....

Offline liliann

• Global Moderator
  • Chuck Norris
« Odpowiedź #1212 dnia: 31 Lipca 2009, 14:09 »
rozumiem ból...
Ewa miała mieć kropione oczy po zabiegu sondowania kanalika...
kropiliśmy jej przez półtorej dnia...nie daliśmy rady dłużej...tak się wiła...
a powinna mieć kropione dłużej...
— Richard M. Devos

Offline peacelove
  • bywalec
« Odpowiedź #1213 dnia: 31 Lipca 2009, 20:15 »
Tu jest chyba aktualny kalendarz:
http://www.szczepienia.pl/mmw/kalendarz_szczepien.pdf

faktycznie, WZW B już nie ma a A jest później... ale tak jak Lila mówi - nie warto się sugerować jakąśtam pojedynczą wypowiedzią o szczepieniach "przy okazji" - zresztą ten kalendarz szczepień bardzo się zmienia.. a sama do Was zajrzała zobaczyć jak oczko Łucji :) to moim zdaniem duży plus dla pani doktor.

A od nas całusy  małej prześlicznej Łucji :)) (taka mała słodka przepiękna kobietka, no jak można było powiedzieć do niej "chłopczyku" !!! ;)

Offline dziubasek

• Chuck Norris
  • data ślubu: .:25.08.2006:.
« Odpowiedź #1214 dnia: 31 Lipca 2009, 20:46 »
Kaha, moja rodzinna jest jeszcze lepsza... sama ją dokształacałam w zakresie szczepień.
Ten schemacik z linku mam w książeczce zdrowia Nikosia, ale i tak w razie wątpliwosci od razu uderzam do naszych forumowych doktorek :D

Offline KAHA

• Przyjaciele
  • Chuck Norris
« Odpowiedź #1215 dnia: 31 Lipca 2009, 22:14 »
Dokładnie, nasze forumowe doktorki to kopalnia wiedzy. Dzięki WAM wielkie dziewczyny :-* :-* :-*

Po przemyśleniu .... postanowiłam pozostać przy naszej pediatrze.

Łucja chyba przyzwyczaja się do podawania kropelek, w zasadzie nie płacze już tylko sie opędza, przy pomocy babci zabieg odbywa się bardzo sprawnie.
Moje dziecko dzisiaj postanowiło iść spać później, przed momentem opałaszowała kaszkę mannę i teraz mam nadzieję uśnie. Znalazłam jednak kaszkę mannę , której nie trzeba gotować - z bobovity - zestaw na śniadanie i kolację. Jest faktycznie smaczna, to pierwsza kaszka Łucji, która mi smakuje.

W Biedronce są fajne zestawy muzyczne dla dzieci, grzechotka i janczary są najfajniejsze, co prawda dopiero od 3 lat...ale nie ma w nich nic, czym dziecko może sobie zrobić krzywdę. Łucja jest zachwycona.

Z oczkami jest dobrze, na białakch nie ma zaczerwienień, rumienie na twarzy nie wychodziły wcale...oby tak pozostało.

Kolorowych snów.

Offline martulka

• Chuck Norris
  • 2+2+2=nasza rodzinka :)
  • data ślubu: 18-06-2005
« Odpowiedź #1216 dnia: 31 Lipca 2009, 22:16 »
Cieszę się, że Łucji oczka zdrowieją :)

Offline *Ewcia*
  • Chuck Norris
  • data ślubu: 24.05.2008
« Odpowiedź #1217 dnia: 31 Lipca 2009, 22:41 »
Może wczoraj czymś zatarła i stąd te niepokojące objawy... Mam nadzieję, że już nic Łucji nie powychodzi  :)

Offline peacelove
  • bywalec
« Odpowiedź #1218 dnia: 31 Lipca 2009, 23:07 »
To super, że oczka lepsze i że Łucja się przyzwyczaja do kroplenia. Ile razy dziennie ma te krople?

Offline KAHA

• Przyjaciele
  • Chuck Norris
« Odpowiedź #1219 dnia: 31 Lipca 2009, 23:11 »
3x z odstępem 15 minutowym między jednymi a drugimi

Offline peacelove
  • bywalec
« Odpowiedź #1220 dnia: 31 Lipca 2009, 23:15 »
5 -10  min wam spokojnie wystarczy :) ten Dicortineff odstawiaj stopniowo - poczekaj tak ze 2 dni aż będzie miała zupełnie dobre oczka i daj na 2x przez jakieś 2-3 dni a potem na raz - jak się go odstawi nagle to objawy zapalne lubią nawracać (zwłaszcza jak były spowodowane nie bakteryjnym tylko np. alergicznym zapaleniem)

Offline KAHA

• Przyjaciele
  • Chuck Norris
« Odpowiedź #1221 dnia: 1 Sierpnia 2009, 16:08 »
peacelove tak jest ;D ! Grzecznie posłuchamy.

Z oczkami Łucji jest dobrze, nie chcę przechwalić...ale chyba mamy ten incydent za sobą.

A ja właśnie skończyłam tort. Bawiłam się ze wszystkim ze dwie godziny...pierwszy raz pracowałam na masie cukrowej, którą sama sobie wczoraj zrobiłam...nie miałam doświadczenie ile dodać cukru, żeby nie była za twarda. No ale chyba wyszło.
Jeszcze pozostaje uprzątnąć kuchnię i dom czeka już na gości.

Łucja dzisiaj zaczęła sama chodzić, nie są to długie dystanse, czasami metr, czasami 3..no ale liczy się, że chodzi.

Torcik z okazji troszkę spóżnionych pierwszych urodzin Łucji będzie miał smak śmietankowy, krem jest budyniowy...a całość wykonczona...no właśnie ... ktoś jest ciekawy ? ;)

Offline liliann

• Global Moderator
  • Chuck Norris
« Odpowiedź #1222 dnia: 1 Sierpnia 2009, 16:13 »
dawaj fotę torta... ;D ;D ;D ;D ;D fota impry też może być

Łucja chodzi mówisz...fajnie masz i nie fajnie zarazem bo teraz się dopiero zacznie...moja Szkodnica to się zajmuje wszystkim, ale nie chodzeniem....
— Richard M. Devos

Offline KAHA

• Przyjaciele
  • Chuck Norris
« Odpowiedź #1223 dnia: 1 Sierpnia 2009, 17:38 »
Jestem z siebie dumna, tak jak sobie zaplanowałam - tak wyszło.
Masa cukrowa jest elastyczna, nie jest twarda i bardzo slodka, ponieważ zrobiłam ją z pianek. Mam nadzieję, że córci się spodoba...jak zrobię podobny za rok...bo teraz to raczej nie zwróci na niego uwagi.

Zastanawiam się , czy dawać świeczkę na tort...mała i tak jej nie zdmuchnie...może taką małą fontannę tortową? Sama nie wiem. Foty z imprezy będą kole poniedziałku.

Oto tort na 1 Urodziny Łucji  ;D

...na szczęście...

..na szczęśliwe dzieciństwo...

...i na dobrą przyszłość...

Z drugiej strony...

Omotylkowana jedyneczka...

I w pełnej krasie  ;)

Wykonanie jest bardzo proste, najwięcej zabawy jest z przygotowaniem masy cukrowej, ale to zawsze można zrobić sobie wcześniej. A pod masą jest najzwyczajniejszy tradycyjny tort.

Offline liliann

• Global Moderator
  • Chuck Norris
« Odpowiedź #1224 dnia: 1 Sierpnia 2009, 17:45 »
rewelacja...
coś takiego jak masa marcepanowa...
piękny tort...
— Richard M. Devos

Offline KAHA

• Przyjaciele
  • Chuck Norris
« Odpowiedź #1225 dnia: 1 Sierpnia 2009, 17:55 »
Dokładnie - coś jak masa marcepanowa, ale znacznie tańsze. Kupiłam 3 paczki pianek, przekroiłam je na pół - ponieważ były biało różowe. Zagotowałam wodę w dużym garnku, do mnieszego wlałam 3 łyżki wody i "wsadziłam" mały garnek w duży, czyli zwykła kąpiel parowa. Do małego garnka wsypałam pianki (najpierw białe a potem różowe - żeby go nie myć przy drugim kolorze), pianki piorunem się rozpuszczają, jak się rozpuściły dodałam około szklanki cukru pudru, odstawiłam na chwilę do przestygnięcia i potem na stolnicę i gniotłam jak ciasto kruche dodają znów cukru pudru do momentu aż masa przestała sie lepić do rąk. Potem w folię i do lodówki. Dzisiaj wrzuciłam na 30 sekund do mikrofali i znów masa była mięciutka. Rozwałkowałam podsypując cukrem pudrem i już. Zwierzątka, motylki, nutki, dolary i serduszka wykroiłam przy pomocy foremek do ciastek. Tylko jedynkę zrobiłam na piechotę. Nic trudnego. Trochę zabawy, a fajny efekt jest. Na zdjęciach tego nie widać, ale tort jest bardzo duży, spokojnie na 20 osób. Koszt około 50 zł, to chyba nie dużo. Waży dokładnie 4 kg, nie wiem jakie są koszty tortów urodzinowych w cukierniach to nie mam porównania...no ale nawet gdyby koszty były podobne, to miałam frajdę.

Offline liliann

• Global Moderator
  • Chuck Norris
« Odpowiedź #1226 dnia: 1 Sierpnia 2009, 18:00 »
Kasiu wrzuć fotę jakie to pianki...bo ja nie słodyczowa jestem i nie bardzo wiem o co kaman
— Richard M. Devos

Offline KAHA

• Przyjaciele
  • Chuck Norris
« Odpowiedź #1227 dnia: 1 Sierpnia 2009, 18:05 »
A takie:

A kupiłam z tej firmy, tylko nie czekoladowe.
« Ostatnia zmiana: 1 Sierpnia 2009, 18:07 wysłana przez KAHA »

Offline liliann

• Global Moderator
  • Chuck Norris
« Odpowiedź #1228 dnia: 1 Sierpnia 2009, 18:08 »
dzięki....
będę pamiętać...może jak mi kiedyś odbije to machnę Ewie takie ciacho...
— Richard M. Devos

Offline peacelove
  • bywalec
« Odpowiedź #1229 dnia: 1 Sierpnia 2009, 19:46 »
Śliczny tort !!! i pewnie smaczny :) a przepis na to co jest w środku? :)