Autor Wątek: ŁUCJA - dziewczyna urodzona o wschodzie słońca...  (Przeczytany 184062 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline liliann

• Global Moderator
  • Chuck Norris
  • data ślubu: 30 września 2006
Odp: ŁUCJA - dziewczyna urodzona o wschodzie słońca...
« Odpowiedź #420 dnia: 7 Stycznia 2009, 22:16 »
hmmm tego nie wiem...
z kim gadać też niestety nie,  tu trzeba na upartego - dociekliwego...
być może u Was nie ma specjalistów i po prostu kontraktują byleby był ortopeda...nie ważne, że nie ma USG...
"Ludzie, którzy stawiają sobie mierne cele życiowe, zazwyczaj osiągają to co zamierzali: nie dążą do niczego i niczego nie zdobywają. ”
— Richard M. Devos

Offline macher

• Tatko-Dziadek
  • Chuck Norris
  • Życie w bólu to przywilej bycia Człowiekiem.
  • data ślubu: 04.06.2005 rok
« Odpowiedź #421 dnia: 8 Stycznia 2009, 07:49 »
Poranne całuski dla Łucji i Mamusi  :-* :-* :-* i Życzonka miłego dzionka od kędzierzawego wujaszka  ;D ;)

Witaj  Gość   Życie jest Piękne

Offline KAHA

• Przyjaciele
  • Chuck Norris
  • Denique non omnes eadem mirantur amantque
  • data ślubu: 11.09.1999
« Odpowiedź #422 dnia: 8 Stycznia 2009, 08:16 »
No helo z rańca temu, co anglozy posiada(ł).

Wracając do tego usg, nie chodzi mi o kasę, tylko o fakt, że w całej Polsce dmuchają i chuchają a  nas olewka. A ortopeda w przychodni z pewnością nie jest dziecięcy, z resztą...mama mi powiedziała, że jak byłam w wieku Łucji to ten am lekarz mnie badał...więc nie uwłaczając....młody nie jest i nie wierzę, że mu się jeszcze chce dokształcać....a w przychodni go trzymają bo jest tanim pracownikiem...dorabia jako emeryt i już.
Łucja nie ma równych fałdek na nóżkach, niby to nic nie znaczy...ale biorąc pod uwagę fakt, że ja miałam problemy z dysplazją bioder - to moje dziecko powinno chyba być pod szczególnym nadzorem...a ortopeda ruszył jej dwa razy nózkami i stwierdził, że wsio oki jest. a rtg w oczach przeca nie ma.....wkurza mnie to zwyczajnie, szczególnie, że Wy wszyscy piszecie, że to badanie macie z biegu i jest tak oczywiste w Waszych przychodniach, że nawet nikt o tym nie myśli, jest badanie i już....

Ja na ostatnim szczepieniu się upomniałam o to usg...pediatra powiedziała, że usg robią tylko w przypadku nieprawidłowości i że porozmawiamy o tym przy następnym mierzeniu i ważeniu...tylko Łucja ma za chwilę pół roku i jesli wyjdzie coś nie tak...to sama do siebie bede miała preensję, że nie dopilnowałam.....ale mam na to wkurwa normalnie....

Teraz Hania, córka mojej sis idzie 13 stycznia do ortopedy, tego samego oczywiście...i pediatra dała jej listę prywatnych gabinetów i powiedziała, że do ortopedy trza isć juz z badaniem usg...nosz w mordę....niech ja się tylko dowiem, że oni jednak mają to usg w kontrkacie....zrobię siwy dym na całe miasto.

Zaraz piszę maila do znajomego, który jest lekarzem w eskulapie - innym, ale to sieć przychodni dla "mundurowych" i wypytam go jak to u nich jest i gdzie ewentualnie zgłaszać w nfz zapytania.... qrcze...jakaś moja klientak w nfz pracuje, musze powertować papiery i odszukać do niej kontakt...

...jestem dziś bojowo nastawiona...

Offline macher

• Tatko-Dziadek
  • Chuck Norris
« Odpowiedź #423 dnia: 8 Stycznia 2009, 08:35 »
... fakt nerwowa Ci jesteś i nastawiona jak jądrowa ino czekać na buuummmmmm  ;)
My pomimo możliwości nie należymy do niebieskiej przychodni a do najbliższej miejscu zamieszkania i choć skierowanie do ortopedy dziecięcego dostaliśmy dwa kroki dalej to akurat żaden problem bo badanie było z usg bez rtg wzrokiem. Dla mnie osobiście ortopeda dziecięcy i ortopeda to dwa tematy więc czegoś nie rozumie a co do podawania listy prywatnych gabinetów przez lekarza prowadzącego to znam taki przypadek w łodzi gdzie podawali listy   wybranych firm do "zimnych transportów" i o ile pamiętam ktoś ma proces  ;) 

Offline mk.mika
  • maniak
  • data ślubu: 6 czerwca 2009
« Odpowiedź #424 dnia: 8 Stycznia 2009, 08:43 »
Z NFZ trzeba twardo, bo można się zdziwić, co można osiągnąć uporem.
Choć wiem, ze mój brat, żeby nie czekać na badanie USG robił prywatnie, tak samo mogli mieć bezpłatnie badania prenatalne.

Moje oczy są nadal zielone w moim oknie wciąż kwitnie nadzieja

RELACJA

Offline KAHA

• Przyjaciele
  • Chuck Norris
« Odpowiedź #425 dnia: 8 Stycznia 2009, 08:52 »
Dzisiaj umawiam wizytę u ortopedy dziecięcego plus usg - oczywiście prywatnie. Ale i tak dowiem się jak to z tym moim Esculapem jest i jak się dowiem, że mają zakontraktowane usg to.....

Łucja ruch w obrębie stawów biodrowych i odwodzenie ma prawidłowe, ale znam przypadki, że dziecko wsio miało prawidłowe, a usg wykazało dysplazję Ib a rtg nawet IIb....no i teraz nosi Frejkę.....ta sama przychodnia i ten sam ortopeda, matka też się upierała jak ja....jak sie okazało , że sa nieprawidłowości to ortopeda podsumowała " no miała pani nosa"....wrrrrrrrrrrrr

Łucja aktualnie leży w łóżeczku i bawi sie balonikiem helowym i łypie na psa...

Offline dosiado

• uzależniony
« Odpowiedź #426 dnia: 8 Stycznia 2009, 11:48 »
KAHA u nas, w wielkopolskim, dostałam na wypisie ze szpitala adnotacje "zalecana kontrola stawów biodrowych". Moja pani doktor na wizycie patronażowej bez żadnego szemrania wypisała skierowanie, zarejestrowałam się bez problemu, byłam na dwóch kontrolach, na obu było usg i teraz jest wsio ok. Fakt, że te wizyty trwają ok 2-3 min. ale spokojna jestem, że spec Małą obejrzał.

Myślałam, że w całej Polsce tak jest...

Offline mk.mika
  • maniak
« Odpowiedź #427 dnia: 8 Stycznia 2009, 11:52 »
Ja nie wiem co jest z lekarzami, ale w Żyrardowie jeżeli chodzi o pójście do specjalisty i do tego na badania, to też jest jakiś problem. Mój B. ostatnio zasłabł kilka razy i był u lekarza internisty i co pani doktor powiedziała, że musi zrobić sobie echo serca i coś jeszcze, no i że w Żyrardowie nie ma takiego badania więc musi prywatnie, a ja się pytam co nie łaska wypisać skierowanie w inne miejsce skoro nie ma w Żyrardowie, nie można tak robić?

RELACJA

Offline KAHA

• Przyjaciele
  • Chuck Norris
« Odpowiedź #428 dnia: 8 Stycznia 2009, 13:54 »
Dzwoniłam do NFZ. Pan, z którym rozmiawiałam poinformował mnie, że lekarz nie ma prawa odmówić wypisania skierowania na usg, mało tego - podkładanie mi pod nos adresów prywatnych przychodni jest niezgodne z prawem i poprosił mnie, abym napisała oficjalną skargę. Podpowiedział, to co napisała mk.mika - proszę nie wychodzić z gabinetu bez skierowania. Potwierdził, że Esculap MA zakontraktowane w poradni pediatrycznej monitorowanie przez usg bioder i był zdziwony, że nie jest to wykonywane. Tak więc przy następnej wizycie bilansowej z Łucją - stanowczo będę się domagała skierowania. Pan z NFZ podpowiedział mi również, że najlepiej jest pojechać do CZMP do Łodzi, bo tam są specjaliści światowej klasy i na wizytę u takiego specjalisty równiez nasz ortopeda ma obowiązek wydać skierowanie. Mam tylko sprawdzić na ich stronie, z którymi poradniami i lekarzami NFZ ma podpisany kontrakt.
Jeśli jednak pediatra lub ortopeda nadal będą się upierać przy swoim, to mam po pierwsze zgłosić ten fakt właścicielowi przychodni a po drugie złożyć skargę w NFZ i oni już dalej zajmą się ta sprawą.

Offline Adiana

• Agnieszka
  • Chuck Norris
  • data ślubu: 14.06.2008
« Odpowiedź #429 dnia: 8 Stycznia 2009, 14:06 »
Czyli jednak ktoś tu kręci i to ostro....zaleciało mi historią łowców - takie podkładanie adresów prywaciarzy po znajomości.

Offline mk.mika
  • maniak
« Odpowiedź #430 dnia: 8 Stycznia 2009, 14:31 »
Zdolna kobitka.  ;D

RELACJA

Offline dosiado

• uzależniony
« Odpowiedź #431 dnia: 8 Stycznia 2009, 14:59 »
Brawo mamuśka!!!

Offline KAHA

• Przyjaciele
  • Chuck Norris
« Odpowiedź #432 dnia: 8 Stycznia 2009, 15:10 »
Sama się zdziwiłam, że tak szybko udało mi się uzyskać cenne info, rozmawiałam z działem składania oraz rozpatrywania skarg i wniosków.
Sama nie rozumiem, dlaczego oni tak bardzo nie chcą dawać tych skierowań....nie znam procedury przekazywania pieniędzy z NFZ...ale myślę sobie, że skoro zakontraktują poradnię z usg to dostają więcej kasy, a jak nie wyślą pacjenta na usg - to nie muszą za to usg zapłacić i kasa zostaje w przychodni...no nie znam się....może ktoś z Was zna te procedury...

A lekarze nie wypisują skierowań bo mają pewnie....zakaz od szefa...czyli właściciela przychodni....

Offline aaaneta

• Chuck Norris
« Odpowiedź #433 dnia: 8 Stycznia 2009, 15:22 »
Pewnie, że brawo !!!
My na szczęście nie musiałyśmy walczyć - USG było w pakiecie, choć na jedno poszłyśmy prywatnie żeby było szybciej.
Generalnie mam szczęście, bo lekarze wypisują nam skierowania bez mrugnięcia okiem, np. teraz chodzimy do Ośrodka Wczesnej Interwencji - skierowanie bez problemu (wypisywane dwa razy bo raz z błędem).

Tak trzymaj !!! W końcu niech nie myślą, że to za darmo, bo za darmo to nie jest. Należy Ci się i już !!!

Offline martulka

• Chuck Norris
  • 2+2+2=nasza rodzinka :)
  • data ślubu: 18-06-2005
« Odpowiedź #434 dnia: 8 Stycznia 2009, 16:03 »
KAHA świetnie piszesz i super z ciebie mamuśka.
Brawa za upór w sprawie USG stawów biodrowych.
U nas też dają skierowania bez problemu.

Offline ooppoonnkkaa

• Traktuj ludzi tak jak byś sam chciał być traktowany...
  • Chuck Norris
  • Jeszcze 3 lata :)
  • data ślubu: 29.07.2006
« Odpowiedź #435 dnia: 8 Stycznia 2009, 16:39 »
Cześć Kasiu... Taka nasza służba zdrowia. Znasz dokładnie to nasze miasto "cudowne".

Pozdrowienia przesyłam bardzo szczere choć żadko jestem... Ale ślę buziaki  :-* :-*

Centymetry nadchodźcie!!!

Offline liliann

• Global Moderator
  • Chuck Norris
« Odpowiedź #436 dnia: 8 Stycznia 2009, 18:05 »
brawo KAHA...
tak trzymać...
niestety szef przychodni dostaje kasę za drożsżą usługę a oferuje tańszą...
mały wstrząsik mu się przyda...
"Ludzie, którzy stawiają sobie mierne cele życiowe, zazwyczaj osiągają to co zamierzali: nie dążą do niczego i niczego nie zdobywają. ”
— Richard M. Devos

Offline macher

• Tatko-Dziadek
  • Chuck Norris
« Odpowiedź #437 dnia: 8 Stycznia 2009, 18:32 »
... a jak znajdą się zainteresowani to nie tylko wstrząsik bo jakoś miałem nosa z tą "ciekawą protekcją"  ale jak by co zawsze możesz mu z liścia wypłacić  ;D ;) a tak w ogóle to    :brawo_2: :brawo_2: :brawo_2: :brawo_2: to się nazywa Matka Walcząca :!:  :uscisk:

Offline KAHA

• Przyjaciele
  • Chuck Norris
« Odpowiedź #438 dnia: 11 Stycznia 2009, 20:16 »
Wpadłam tak na chwilkę pochwalić się moją córcią

I zrobiłam takie małe podsumowanie 2008 roku  ;D

Łucja - każdego dnia inna....

A tu z rodzicami  :-*

A to moje ulubione zdjęcie, ze wszystkich dotąd zrobionych....technicznie słabe bardzo...ale bardzo je lubię...

Offline :martyna:
  • Chuck Norris
« Odpowiedź #439 dnia: 11 Stycznia 2009, 20:19 »
Ależ ona słodka!! Piękne jest to zdjęcie, które wyróżniłaś!

Offline liliann

• Global Moderator
  • Chuck Norris
« Odpowiedź #440 dnia: 11 Stycznia 2009, 20:26 »
piękne....
a jak ona rośnie...i jak ładnieje....
— Richard M. Devos

Offline Olaa
  • Chuck Norris
« Odpowiedź #441 dnia: 12 Stycznia 2009, 00:49 »
 ;D Fajny pomysł...

Kurczę, muszę się częściej udzielać u Ciebie  ;)

Łucja jest śliczniusia i taka słodka.
There is no such thing as an ending. Just a new beginning...

Offline mk.mika
  • maniak
« Odpowiedź #442 dnia: 12 Stycznia 2009, 08:03 »
Świetnie wygląda na zdjęciach, ale jest kochana, uwielbiam takie szkraby.
Buziaki zostawiam poniedziałkowe  :-* :-* :-* dla Was.

RELACJA

Offline Adiana

• Agnieszka
  • Chuck Norris
« Odpowiedź #443 dnia: 12 Stycznia 2009, 08:05 »
Ale słodziak z niej ;D A jakie ma śliczne oczka  :D

Offline dziubasek

• Chuck Norris
  • data ślubu: .:25.08.2006:.
« Odpowiedź #444 dnia: 12 Stycznia 2009, 08:37 »
no śliczna panienka z Łucji!!!

A mamusia ma jaja- :brawo: Jeśli córcia odziedziczyła po Tobie charakter- na pewno w życiu nie zginie!

Offline *Mimi*

• maniak
  • data ślubu: 07.07.07 :-)
« Odpowiedź #445 dnia: 12 Stycznia 2009, 09:01 »
cudna córcia  :D

Offline KAHA

• Przyjaciele
  • Chuck Norris
« Odpowiedź #446 dnia: 12 Stycznia 2009, 09:02 »
Dzięki ciotki ;D

Zakochana jestem w tej swojej pannie po uszy....ale to raczej normalne, nie mamuśki?

Łucja ma teraz jakis skok rozwojowy, każdego dnia nas zaskakuje. Kilka dni temu nauczyła się kręcić głowką na nie-nie....jak robiła tak w bujaczku to zauważyła, że bujaczej się trzęcie i ją kołysa. Wykombinowała sobie, że jak buja całym ciałem, to kołysze się bardziej...no i teraz robi tak...sadzam ją do bujaczka i zapinam w pasy...a ona myk na bok sie przekręca, podgina jedną nóżkę, opiera ją o jeden z boków bujaka i dawaj....zaczyna ruszać dupka...a bujak się tak trzęsie , że aż skrzypi....radochę ma straszeczną z tego. Nie rozumie tylko tego, że jak powtarza te same czynności w łóżeczku...to efekt jest mizerny i sie wkurza.

Z innych nowości....doskonale radzi sobie z dwoma zabawkami jednocześnie, trzyma dwie zabawki w obu rączka i robi sobie stuk-stuk jedną o drugą....myslę, że to może być sygnał  jakiś predyspozycji manualnych, które odziedziczy po nas. Ma sprawne paluszki, nawet bardzo sprawne, wieszamy jej przy łóżeczku balony helowe, na długich sznurkach...balon wisi wysoko i skubana wie, że jak chce się pobawić balonem to musi za ten sznurek złapać i przyciągnąć do siebie balona...a ponieważ balon jest zazwyczaj foliowy to zaciesza się nieziemsko...bo jej szeleści jak już dorwie go w swoje łapki. Pomomi tej sprawności - jak mi się wydaje - nadal nie łapie o co chodzi z karmieniem się z butelki, owszem butelke przez chwilę potrzyma...ale kompletnie nie łączy tego z możliwością picia czegoś samodzielnie.

Pewnie wiecie jak wygląda mata Rainforest FP , jest na niej lusterko, czerwone z rączką...Łucja je uwielbia, na macie ta zabawka jest hitem...jak tylko zobaczy swoje odbicie to jest gadka jak złoto....no i odczepiłam to lusterko i stawiam w łóżeczku, ale w ten sposób, że wciskam jego rączkę między szczebelki a matera, jak leży i przekręci główkę to się widzi..no i moja panna nauczyła się wyciągać to lustro, trzymać je sobie przed buziakiem ...i gada w najlepsze...a jak jej się powie "gdzie jest Łucja, gdzie jest dzidzia" to patrzy w stronę swojego odbicia ....
Na tej macie jest też małpka i tukan, małpka też wisi przy łóżeczku, zaczepiona ogonkiem o pętelkę od burty-ochraniacza....pomimo, że jej odczepienie jest skomplikowane - to Łucja sobie z tym radzi...a jak gada do tej małpy.....normalnie posikać się można....jest też tukan - to chyba najbardziej lubiana przez Łucję zabawka, od samego początku nazywamy tukana "tuk-tuk" ...no i panna od kilku dni się wydziera tututututututu, a ja dostanie tukana to jest cisza......

...a , no i notorycznie wywala wszystko z łóżka...i nie robi tego przypadkiem...stałam i ją obserwowałam.....wywala i czeka żeby ktoś przyszedł.....

Offline Adiana

• Agnieszka
  • Chuck Norris
« Odpowiedź #447 dnia: 12 Stycznia 2009, 09:08 »
Znaczy się, że widzi już drugie dziecko, ale nie ma jeszcze poczucia własnej osobowości ;) Oglądałam kiedyś taki program,

ale kurcze nie pamiętam tych ram wiekowych w których dzieci osiągają ten etap rozwoju i wiedzą, że ta druga dzidzia to

ona właśnie, ale tamte dzieci to już chyba zaczynały same chodzić ???

A Łucja mówisz, że wywala zabawki - no to jest ich ulubiona zabawa "ja rzucam a ty podnoś"

Offline KAHA

• Przyjaciele
  • Chuck Norris
« Odpowiedź #448 dnia: 12 Stycznia 2009, 09:23 »
Adianko, ale z drugiej strony nie specjalnie zwraca uwagę na Hanię, córkę mojej siostry, reaguje tylko wtedy kiedy Hania guga albo płacze...no i zazwyczaj jest płaczliwy duet.

Offline Adiana

• Agnieszka
  • Chuck Norris
« Odpowiedź #449 dnia: 12 Stycznia 2009, 09:38 »
Nie ujmując Hani - Łucja musi być ładniejszą dzidzią w takim razie ;D